Ssssietämätön sssssiitepöly -kokemuksia siedätyksestä?

Lilou's Crush

Päivän kattaus.

Jo ensimmäinen raskaus aikoinaan teki taikoja, enkä nykyisin kärsi tuosta vihreästä pöllystä ulkona juuri yhtään. Mutta voi lapsi parkaa. Ihan karsea allerginen nuha, kasvoissa urtikariaa, silmäluomet turvoksissa, simmut punoittaa, nenu vuotaa verta ja olo on tuskaisa yöt päivät läpeensä. Käytössä on lääkärin määräämää tippaa silmiin, suihketta nenään ja tabletteja sekä apteekin itsehoitona bebanthenia nenän kipeille limakalvoille ja kostutussuihketta, mutta helpotus ja hyvä olo on vielä kovin kaukana.

Olisiko siellä ketään, joka osaisi kertoa siedätyshoidosta lapsen allergian voittamiseksi? Itse olen kovin allerginen  (pölyille, eli huonepöly, siitepöly, eläinpöly) ja perusasiat* näiden suhteen on siksikin hallussa, mutta nyt kun lapsen kärsimyksiä katselee, siedätys alkaa tuntua aina vain kiinnostavammalta.

 

*Jos onnekas et kärsi allergiasta, tarkoittavat nuo perusasiat muuten sitä, että lääkitys aloitetaan hyvissä ajoin, koti pidetään puhtaana eikä hankita pölyä kerääviä materiaaleja ja pyykit kuivataan kuivurissa mahdollisuuksien mukaan, ei ulkosalla kuitenkan koskaan.

Kommentit

tuulituu (Ei varmistettu)

Minkä ikäinen teidän tyttö olikaan? Siedätyshoitoa voidaan antaa yli 5-vuotiaille. Yleensä sitä harkitaan, jos oikeasta hoidosta huolimatta allergiaoireet ovat vaikeita. Siedätyshoitokin vaatii pitkäjänteisyyttä: hoidon kesto on yleensä kolme vuotta, mutta jo ekan vuoden jälkeen oireet yleensä helpottavat. Koivusiedätys tehdään pistoksin, joten sekin voi olla joillekin lapsille liian rankkaa. Itselläni allergiaoireet ovat onneksi vähäisiä ja lääkkeet auttavat hyvin, mutta läheisistäni löytyy siedätyshoidettuja (tosin vasta teini/aikuisiässä), jotka ovat tosi tyytyväisiä hoitoon! Jos siedätyshoitoon haluatte, niin hankkikaa lähete Iho- ja allergiasairaalaan!

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos todella hyvästä ja tiiviistä tietopaketista! En ole vielä aiheeseen perehtynyt ollenkaan riittävästi, ja nyt on paljon helpompi lähteä tutkimaan, kun on jonkinlainen käsitys prosessista. Meidän tyttö täyttää kesällä kuusi, mutta tosiaan tuo pistospuoli voi olla näinkin pienelle aika rankka. Tällä hetkelläkin meillä vuoro juuri vaihtui itkevän ja itseään unihorteessa raapivan lapsen luota, ihan kammottavaa kun ei tunnu mikään lääke auttavan. Huomenna jälleen lääkäriin, josko vielä vahvempi troppi löytyisi tähän hätään. Ja onneksi on luvattu sateita edes vähän vapuksi -enpä olisi tätä uskonut sanovani!

eelliinnaa (Ei varmistettu)

Minut on siedätetty ala-asteikäisenä koivulle. Hoitorupeama oli pitkä, muistaakseni kesti kaksi vuotta. Aluksi käytiin viikkottain sairaalassa, jossa istutaan pari tuntia ja odotellaan tuleeko reaktioita. Siedätyspäivinä ei saanut harrastaa liikuntaa mitä liikunnanopettajani ei tajunnut lääkärintodistuksesta huolimatta. Tulokset olivat hyvät, mutta ei poistaneet oireita kokonaan, sillä olen lisäksi allerginen myös lepälle ja heinälle. Niille olisi voinut siedättää samalla, mutta lääkärikerrat olisi venynyt vielä pisemmäksi.
Siedätyshoidossa luvataan vaikutus kymmeneksi vuodeksi, ja nyt kun tuosta on mennyt yli lymmenen vuotta on oireet tulleet takaisin, tosin ei onneksi niin pahana. Mutta joka ilta otan allergialääkkeen ja nenäsumute kuuluu myös varustukseen joskus myös silmätipat.
Toisaalta suosittelen aloittamaan, toisaalta en. Riippuu siitä onko aikaa istua sairaalassa ja odotella, aika käy todella pitkäksi ja lopullista vaikutusta hoidolla ei saa.

Hertta
Lilou's Crush

On se kyllä pitkä aika, ja vaatii jaksamista niin siedätettävältä kuin vanhemmiltakin, voin uskoa, että oli tylsää tuolloin. Sinulla on sama coktail kuin minulla tuossa allergiakattauksessa, vaikka tosiaan nyt ilmeisesti raskaushormonit suojaa tehokkaasti. Ennen oli allergialääke vakikaveri lopputalvesta kesän loppuun saakka. Kiitos paljon kun kerroit kokemuksiasi, tästä on paljon apua!

Laur (Ei varmistettu)

Äitini hommasi koivun siedätyshoidon heti kun se oli mahdollista veljelleni ja siskolleni. Itse en prosessista hirmuisesti tiedä, mutta molemmat aloittivat sen ala- tai yläkoulu iässä (10-15 vuotta sitten), ja ovat erittäinerittäin tyytyväisiä nykyään, että kävivät sen homman läpi. Nykyiset allergiaoireet ovat pieniä, mutta yhä jotain on olemassa. Molemmat ovat nyt vanhemmiten siedättyneet myös muista aineista itsekseen. Heille siedätyshoito oli lottovoitto. Olot keväisin olivat tukalia ja adrenaliinipiikki kulki keväisin molemmilla mukana koulurepussa.

Hertta
Lilou's Crush

Oi hurja, sisarustesi allergia kuulostaa todella rankalta -vaikka en tiedä, mitä meille huomenna lääkäriltä löytyy sitten arsenaaliksi tätä vastaan, allergialääkärille emme saaneet kiireaikaa, joten on tyydyttävä yleislääkäriin, mutta parempi sekin kuin ei mikään! hienoa, että veljelläsi ja siskollasi siedätys toimi noin hyvin!

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse olen saanut siedätyshoitoa nuorena, toiseen käteen pistettiin koivua ja toiseen heinää. Kävin ihan itiksen diacorissa semmosen lastenlääkärin kautta kuin Hannu Kuisma (ihan paras lääkäri!!). Viikottain tuli aluksi käytyä ja sit kerran kuukaudessa. Mä olin silloin jo melkein teini-iässä, eli kävin ihan itse siedätyksessä (mitä nyt vanhemmat tuli aina hakemaan, kun yksin ei saanut lähteä). Mulle on ollut tosi paljon apua, ei tietenkään kokonaan mennyt pois, mutta kun lähtötilanne oli se ettei ulos saanut pienenä mennä. Nyt selviän hyvin lääkkeillä ja tämä kevät on ollut kymmeneen vuoteen ensimmäinen tuskallinen. Halpaahan toi ei ole, mutta mulla esim vakuutus korvasi koko homman.
Ja joku sanoi että nykyään siedätyshoitoa voi saada myös tableteilla jos lapsi on esim pahasti neulakammoinen. Toivottavasti täatä oli jotain apua!

Hertta
Lilou's Crush

Voi että, kiitos tästä viestistä -nyt tiedän, että voin alkaa guuglailemaan tätä lääkäriä, kun pitäisi ihan varsinainen allergialääkäri löytää, ja mehän asustellaan täällä itiksen vaikutuspiirissä! Meillä on lapsella sairaskuluvakuutus, täytyy tarkistaa, kattaako se siedätyksenkin, mikäli se vakuttaa parhaalta vaihtoehdolta. Suurkiitokset sinulle!

Iksu
Tassuja ja töppösiä

En tiedä oletko jo löytänyt teille sopivan lääkärin, mutta Pikkujätti Itäkeskuksessa on päteviä ja mukavia allergialääkäreitä. :)

Hannu Kuisma on paras, itsekin kävin hänellä! Ja siis ikää mulla nyt 30-v, joten tuosta on kyllä aikaa... Mutta tulipas mukavia muistoja mieleen kommentistasti!

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Hei! Olen jo aikuinen :)  mutta aloitin muutama vuosi sitten Timotei siedätyshoidon. Otin päivittäin pienen pillerin kieleni alle sulamaan. Siedätyshoito oli komen vuoden mittainen, mutta kahden vuoden jälkeen lääkäri käski sen lopettamaan, koska ei auttanut kesän oireisiin yhtään. Eli siedätyshoidoissa on myös aina riskinsäkin, että ei toimi. Ja maksoi yhteensä melkein 1000e. Toivottavasti löydät apua oireisiin, ne on niin inhottavia, etenkin pikkuihmisille!

Hertta
Lilou's Crush

Onpa todella kurjaa, että ei toiminut sinulla tuo pitkä sitoutuminen! Mutta jos nyt jotakin niin opin sinulta juuri, että tuo pillerihoitokin voisi olla mahdollista -huomattavasti mukavampaa pienelle, ja tietty isommallekin. Meillä on taustalla atopia tytöllä, ja siksi ilmeisesti allergia nyt tuli sitten isoksi pisteeksi iin päälle. Siellä se raasu nyt juuri sai unenpäästä kiinni, kutittaa koko pientä ihmistä niin vimmatusti, varpaiden väleistä (!) päänahkaan :(

MiaM (Ei varmistettu)

Hei, itse sain siedätyshoitoa yläasteikäisenä sekä koivua että timoteitä vastaan. Siedätyshoidon jälkeen olen ollut oireeton ja pääsin myös astmalääkkeistäni eroon. Olenkin suositellut siedätyshoitoa kaikille allergioista kärsiville tutuilleni, niin valtavan avun sain hoitojaksosta itse! Hoito kesti minullakin 3 vuotta, mutta valtaosan vuotta hoidossa käytiin kerran kuussa, joten en muista sen mitenkään rajoittaneen elämää, vaikka harrastin esimerkiksi aktiivisesti liikuntaa. Muistaakseni kesäaikaan oli myös tauko hoidoista.

Toivottavasti löydätte teille parhaiten sopivan hoitomuodon, jotta oireet saataisiin kuriin!

Mukavaa kevään jatkoa toivottaen,

Mia

Hertta
Lilou's Crush

Suurkiitos vastauksesta, ja aivan ihanaa kuulla, että sinulla hoito auttoi! Juttelen huomenna alustavasti yleislääkärin kanssa ja katsotaan miten homma sitten on parasta viedä eteenpäin -äkkiapuahan siedätyksestä ei saa, mutta voisiko se olla vaihtoehto! 

Annahoo (Ei varmistettu)

Siedätyshoidosta on julkaistu Käypä hoito-suositus, joka on aika hyvä paketti siitä, kenelle siedätyshoito sopii ja miten se voidaan toteuttaa. Kannattaa googlettaa. Parempaa vointia pienelle!

TR (Ei varmistettu)

Kävin itse siedätyshoidossa nyt jo viisitoista vuotta sitten MLL lasten- ja nuorten lääkäriasemalla. Prosessi kesti kolmisen vuotta, alkuun kerran viikossa, sitten parin viikon välein, kunnes lopulta kerran kuukaudessa. Sain siedätystä koivuun ja timoteihin, joka siis tarkoitti piikkiä molempiin käsivarsiin samalla kerralla. Lisäksi pistoksen jälkeen oli puolen tunnin odotusaika mahdollisten reaktioiden takia. Siihen aikaan koko hoidon ajan kuljetettiin mukana adrenaliinipiikkiä mahdollisten kotimatkalla tulevien oireiden hoitoon. Tätä ei kylläkään koskaan tarvittu. Hoitava lääkäri oli lastenlääkäri Ove Mickelsson, nykyisin Mehiläisessä. Siedätyshoito auttoi allergiaoireisiin lieventäen niitä enemmän muutaman vuoden ajan, mutta eivät kokonaan kadonneet koskaan. Nyt kun hoidosta on jo 15 vuotta ei vaikutus tosiaan enää tunnu, eikä sen luvatakaan kestävän kuin noin kymmenen vuotta. Itse sain siedätyshoidon aikana sivuoireeksi korvatulehduskierteen, joka loppui samalla kun siedätyshoitokin. Tietysti tämä on yksilöllistä. Kokonaisuutena se on kallis ja aikaavievä prosessi, josta monelle on paljon apua, itselleni vain lieventävät vaikutukset. Allergialääkkeitä olen syönyt sen jälkeenkin, en ehkä kuitenkaan niin paljon kuin ennen.

LTL-Anna
Loving These Looks

Pelkään pahaa että tämä siitepöly-hässäkkä on meilläkin edessä. Ollaan miehen kans kauheassa "flunssassa"- jonka tämä siitepöly on aiheuttanut ja pikkuinenkin aivastelee ja nenä on tukossa, kerro ihmeessä sitten kokemuksista jos siedätyshoitoon päädytte. Ja tsempiä pikku neidille, toivotaan sadetta!

Henna A. (Ei varmistettu)

Moi,
Meillä ollaan koko perhe allergisia kaikille siitepölyille (ja joillekkin ruoka-aineillekkin). Tyttö on kahdeksan ja oireet on olleet pahat, syö aamulla xyzalin, nenä- ja silmätipat ja illalla vielä pureskeltavan astmalääkkeen..Toivon myös että sade tuo vähän helpotusta. Siedätystä me ei edes harkita, mulla on itsellä lapsuuden pahat allergiat iän myötä helpottaneet ja toivon näin myös käyvän lapselle. Varmaan jo tiedätkin ja teetkin näin, mutta kun tullaan sisälle niin me
otetaan kaikki vaatteet vaihtoon (myös sukat ja alusvaatteet) ja suihku ja hiusten huolellinen huuhtelu. Se tuntuu myös auttavan lapsen oloa. Meillä on myös atooppinen iho lapsella ja siihen olen nyt ekaa vuotta käyttänyt aloe vera geeliä (ainakin luontaistuote kaupasta saa hyvää). On ollut tyytyväinen ja iho on ollut tosi hyvänä.

Anski (Ei varmistettu)

Moikka, Itse olen ollut allerginen siitepölylle koko elämäni todella pahasti ja siedätyshoitoja harkittiin juuri kun olin siirtymässä ylä-asteelle. Kieltäydyin hoidoista sillä ymmärsin niiden olevan todella rankkoja ja olisin joutunut kantamaan mukanani koko hoitojakson ajan adrenaliinikynää/piikkiä mahdollisten allergisten reaktioiden varalle. Minun olisi myös pitänyt olla valmis itse, reaktion tullessa, iskemään kynällä itseeni, sillä reaktiot voivat olla todella pahojakin. Allergian on helpottanut vuosi vuodelta itsekseen vanhemmaksi tullessa, mutta tämä kesä on ehdottomasti pahin pitkään aikaan. Muistan myös vanhempieni harkinneen akupunktiota, siitä on ilmeisesti jotain apua?

Vierailija (Ei varmistettu)

Siedätyshoitoon en osaa kommentoida mitään... Mutta huomasin nyt keväällä, että vaikka en kärsi pahoista siitepölyallergiaoireista, saan siitepölyaikana ainakin porkkanasta ja omenasta hillitöntä kutinaa iholle ympäri vartaloa. Kun huomasin jättää nämä pois ruokavaliosta, olo helpotti paljon. Tsemppiä teidän perheelle allergian hoitoon! Toivotaan pikaista helpotusta lapselle!

Maian (Ei varmistettu)

Ehkä tämä on teillä jo huomiotu, mutta kaiken varalta: onhan tytön ruokavaliosta (myös hoidossa) poistettu nyt siitepölyaikaan ristiallergisoivat ruoka-aineet?

http://www.allergia.fi/allergia-ja-astma/siitepolyallergia/oireet-ja-ris...

Meillä esikoisen paha kutina ja ihottuma hävisi kun jätin (huokaisten) melkein kaikki hyvät vihanekset, hedelmät ja pähkinät pois ruuasta hetkeksi. Muita allergiaoireita kyllä riittää, eilen saatiin xyzalin, ventolinen ja lomudalin lisäksi flixotide (keuhkoja hoitava). Lisäksi bepanthenia nenän ja suun ympärille (ja tarvittaessa hydrokortisonia paikallisesti). Jos näillä pärjättäisiin....

Toivotaan että apu löytyy!

Maian (Ei varmistettu)

Niin, ja unohdin vastata koko kysymykseesi, kun omakohtaista kokemusta siedätyshoidosta ei ole. Mies oli aikanaan ja kokemus on tainnut jäädä vähän ikävänä muistiin, kun ei ole ollenkaan innostunut sitä lapselle kokeilemaan. Mutta joillain muilla olen kyllä kuullut hyötyjä siedätyshoidosta, joten on ihan mielenkiintoista kuulla muiden kokemuksia.

AnLottanen

Onpa kurjaa. Täälläkin on tuhti arsenaali käytössä, kun oon tuhannen tukossa. Mutta tuosta siedättämisestä, mun ystävän tyttö siedätettiin kananmunalle, sai siitä anafylaktisia reaktioita, mutta nykyään syö siinä missä muutkin. Lähitirpunen taas on saanut siitepölyihin, toimii. Ystävän tyttö oli viiden, kun alkoi ja hyvin selvisi piikeistä. Siihen pistokohtaan voi saada puudutetta. :) Ja lähitirpusella taas alkoi kahdeksan ikäisenä, eikä ongelmia. Oireet kummallakin oli niin vaikeat, että kaikki helpotus on plussaa.

Itsekin olen jonossa siedätyshoitoon. Aikuisenakin voi! Huraa.

Tsemppiä taistoon ja voimia koko perheelle.

Murkinamasu (Ei varmistettu)

Jos pistokset pelottaa, niin apteekista saa Emla-laadtareita, jotka puuduttavan pistoskohdan kokonaan. Ne täytyy vain laittaa iholle tarpeeksi ajoissa.

pallero (Ei varmistettu)

Hei Lilou! Tästä postauksestasi tuli mieleen kysyä oletko tehnyt postauksen siitä miten kodin pölyä saisi vähennettyä minimiin - allergiasi takia olet varmasti spesialisti :) Olisi kiva lukea vinkkejä pölyn vähentämiseen ja mitä pitäisi ottaa huomioon esim materiaalivalinnoissa jne. Hyvää vappua!

Vierailija (Ei varmistettu)

Samaa toivoisin minäkin! T. toinen pölyallerginen

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen kuullut monelta todella vaikeasti allergisoituneelta että olisivat saaneet helpotuksen vasta sitten kun vaihtoivat maidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon. Nyt itsellä omat oireet ovat huomattavasti lievemmät, kun olen muutaman kuukauden ollut lähes gluteeniton ja maidoton.

Ruohonjuuressa suositeltiin siitepölyhunajaa, jonka syöminen aloitettaisiin siitepölykauden jälkeen (talvella) aloittaen ihan hammastikun pään kokoisesta annoksesta. Monta kertaa on itseni pitänyt kokeilla moista, mutta oireet ovat niin pahat itselläkin, etten mieluusti ajattele koko asiaa kauden ulkopuolella..

Hertta
Lilou's Crush

Minä muuten testasin tuota viime vuonna! Olin poskiontelotulehduskierteessä syksystä eteenpäin,  johon ruokavaliosta jostain olin kuullut olevan apua, ja jatkoin siitä sitten sopivasti, mutta ainakaan itselläni ei tuonut kumpaankaan apua. Poskiontelohommat helpottui kun jätin nenäkannun kaappiin (ei siis ollut varmasti pahin syy, ei vain sopinut itselleni) ja palasin takaisin ihan perus vilja-maito-kaikki-ruokavalioon, ties mistä megapöpöstä alkujaan vuoden kierre starttasi. Viime kevät oli kyllä ihan normaali siitepölyhommien osalta, mutta ihan varmasti jollakin tämä voikin tepsiä -ei ainakaan kannata jättää kokeilematta!

Hunajainen (Ei varmistettu)

Minä kokeilin itseeni tuota siitepölyhunajaa. Käytin sitä joulukuun alusta maaliskuun loppuun = koko pikkupurkillisen. Olen erittäin herkkä koivun siitepölylle mutta tänä keväänä ei ole tarvinnut ottaa allergialääkkeitä eikä väsymys vaivaa. Toistaiseksi tuo päivittäinen pieni herkkupala tuntui minulle sopivimmalta ratkaisulta. Toki vältän nyt koivun kukinta-aikaan turhaa ulkona oleskelua mutta olen kyllä tehnyt puolen tunnin kävelylenkkejä ilman pahempia allergiaoireita. Kaikilla tuo siedätys ei ehkä toimi mutta olen todella tyytyväinen, että kokeilin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla jäi siitepölyallergiat ja poskiontelotulehdukset kun suolisto-oireiset allergiat löydettiin verikokein, aiemmin otetuissa prick-testeissä ei näkynyt kuin siitepölyt mutta verikokeissa pahimpana oli mustapippuri ja miljoona muuta yliherkistymää mm. maito ja viljat, riisi ja tattari. Nyt vuosi suolistonhoitodieettiä takana ka yhtäkään allergialääkettä ei ole tarvinnut ottaa koko keväänä entisten 5 erilääkkeen sijaan. Allergialääkkeissä on kortisonia ja pitkään käytettynä se voi vaikuttaa lisämunuaisten kykyyn tuottaa kortisolia ja sekoittaa hormonitoimintaa, tämä kannattaa pitää mielessä varsinkin kun on kyse lapsesta. Allergioita on mahdollista hoitaa suoliston kuntoa hoitamalla, suoliston dysbioosi altistaa allergioille. Minullakaan nenäkannu ei toiminut poskiontelotulehduksiin (jotka nyt ovat onneksi historiaa suoliston kunnon parannuttua ja allergioiden ja limaisuuden loputtua) mutta apteekista saatava suolavesisuihke toimi kyllä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.