Tee-se-itse-neuvola

Lilou's Crush

Kävin tänään neuvolalääkärissä. Vauvalla kaikki hyvin, mamma raihnainen, siinäpä yhteenveto.

Mikä minua jäi mietityttämään reissulta, on täällä Helsingin neuvoloissa vallalla oleva DIY-meininki.  -Kenties siellä muuallakin Suomessa, mutta ei ainakaan lapsemme tulevan kummitädin kotokaupungissa.

Neuvolassa siis ohjeistetaan meitä odottajia ottamaan ennen lääkäriä/neuvolatätiä:

  • oma paino
  • mittaamaan virtsasta sokeri ja proteiini
  • mittaamaan verenpaine

Arvostan neuvolatoimea erittäin korkealle. Mihin en puolestani ole ihan niin luottavainen, on omat taitoni. Perusterveenä toimistotyöläisenä en ole joutunut koskaan luomaan ajatustakaan esimerkiksi verenpaineelle tai sen mittalaitteille: lääkäri tai terveydenhoitaja on sen rutiinina joskus mitannut ja se on aina ollut kunnossa.

Tänäaamuna kohtasin siis ensimmäistä kertaa elämässäni yksin verenpainemittarin. Josta piti saada jokin lukemakin ulos. Siinä se nökötti, mykkänä, ilman ohjeistusta, ja odotti. Kuinka tiukalle, paidan alle vai päälle, miten päin, pitikö se käsi olla nyrkissä vai ei ja pitikö niitä paineita ottaa useampia ja mistä tämä vekotin lähtee käyntiin ja koska se alkaa puhista ja kiristyä ja mitä nämä luvut nyt sitten tarkoittikaan ja mikä oli hyvä ja mikä huono...

Homma ei monelle ole varmaan juttu eikä mikään. Itseäkin alkoi naurattaa oma avuttomuus. Anopin puhelinvinkeillä homma hoituikin tietty ihan suitsait. Eka paine oli jotakin aiiiiivan järkyttävää kaiken touhuamisen jäljiltä, ja jos anoppi ei olisi tuumannut, että josko rouva rauhoittuu ja ottaa uusiksi, olisin kyllä vienyt melkoiset tulokset tuijotettavaksi. Vieläkään en tiedä, mitä paineiden pitäisi olla, vähän kyllä guuglasin siinä odotellessa. Lääkärille kelpasi tämä:

Pissatikun tulkinta on sitten ihan oma taiteenlajinsa, johon en taida sen tarkemmin mennä. Enkä pieneen vessaan koko aamun ajaksi jätettyihin potilaiden nimillä oleviin avoimiin täytettyihin näytepurkkeihin. Sen sanon, että raja vaaleankeltaisen ja vaaleanvihreän välillä on tosiaan häilyvä.

Näihin ekan maailman ongelmiin apua saa tottakai aina pyytämällä. Itsekin olisin ilman anopin apua mennyt kolkuttelemaan jonkun oven taakse. Kerran kun on kokeillut, seuraavalla kerralla osaa. (Paitsi tulkita noita värejä, argh). Mutta kun meitä on niin monenlaisia: omassa neuvolassani on varsin monikulttuurinen meininki, eikä kielitaito ehkä kaikilla riitä "stiksausohjeiden" lukuun vain tarjotulla suomen kielellä. Ja vahinkojakin sattuu: tulkinta voi mennä pieleen vaikka tosissaan yrittääkin: kaverini kertoi Facebookissa, että hänen "raskausmyrkytyksen rajamailla" tikkujaan tulkittiin joskus koko perheen voimin.

Ehkä kaikkia muita on ensimmäisellä neuvolakäynnillä neuvottu ja ohjeistettu, ja minun kohdaltani se oli vain unohtunut ja siksi olin näin ulkohommissa? Asia ei missään nimessä ole härkänen. Ei ehkä edes kärpänen. Mutta onko nämä mittaukset niin aikaavieviä neuvolatädin hoteissa, että ne kannattaa ulkoistaa potilaille silläkin uhalla, että vahinkotulkinnoista seuraa jotakin kovin ikävää? En tiedä, joku kaunis ajatus taustalla tietysti on. Tietäisikö joku?

Kommentit

LTL-Anna
Loving These Looks

Tuosta verenpaineen mittauksesta selitettiin että se on parempi mitata yksin koska numero on useasti korkeampi lääkärin/hoitajan läsnäollessa, valkotakki-kammo tms, ja tuosta tikutuksesta tuli kyllä harmaita hiuksia, onko se keltainen, onko se vihreä?!? Vein parikin kertaa neuvolatädille arvioitavaksi :D

Hertta
Lilou's Crush

Piti ihan tarkistaa, ja piti kyllä paikkansa mullakin, vaikka ei kammoa pitäiskään olla! Tosin edellisellä kerralla jouduin nilkuttamaan supistuksissani aika kaukaa vähän liian  nopsasti, olisikohan sekin vaikuttanut... Hyvin ja helpostihan se tosiaan sitten kävi, opastus ois ollut vain poikaa :D

sanumaria

Täällä ei tarvinnut ite mitata kun paino, ja senkin kyllä neuvolanmamma tarkisti jos se diy-vaaka ei toiminut. Onneksi ei tarvi noita mittauksia tehdä ite, olisin varmaan ihan hermoheikko että mittaan väärin :D

Hertta
Lilou's Crush

Mä olin kyllä kanssa aika öönä sen tikun kanssa -lääkärille sen kiikutinkin, joka tuumasi, että hänellä ei ole sitä purkkia, mutta eiköhän se ihan ok ole (oli siis yhdellä plussalla ilmeisesti oman tulkintani mukaan, ja se ei vissiin ole ilman turvotuksia  ja matalalla verenpaineella paha juttu -näin kertoi ystävämme guugle).

sanumaria

Koskahan tarvii verikoekin ottaa ite? 

Hertta
Lilou's Crush

eikös jotkut mittaile verensokereita ;) Mulle riitti klexane-piikkien pisto mahaan leikkauksen jälkeen, meinasin pyörtyä joka kerta, kestikös se nyt yli kuukauden vai kaksi! Huh.

stellis (Ei varmistettu)

Huh. Ihmetyksellä seuraan suomen terveyden- ja sairaanhoitoa täältä ulkomailta käsin. Siellä koko sairaanhoito tuntuu menneen diy-muotiin :/

Hertta
Lilou's Crush

Tämä on kyllä aika hassu juttu tämä DIY tässä yhteydessä -pieni asia, mutta kiinnitti huomioni, että mistä tällä säästetään, se kun ei ole ihan selvää minulle. Isäni on ollut pitkän pätkän sairaalassa, ja aika ikäviä juttuja siltä reissulta jäi matkaan, resurssit ovat selvästi kovin pienet, ja ammattitaitoinen henkilökunta ja potilaat siitä kärsivät.  Mutta minun täytyy sanoa, että ihan hurjan hyvää ja nopsaa hoitoa olen julkisella saanut tämän raskauden tiimoilta, muuten olenkin vuosia ollut jo työterveyshuollon asiakas.

Marjo L (Ei varmistettu) http://melkomustavalkoista.blogspot.fi

Tuo tee-se-itse nurkkaus ahdistaa joka kerta, kun neuvolaan menee. Ei vähiten siksi, että verenpaineet tuntuvat vain nousevan, mitä pidemmälle raskaus etenee, pissa ei ole ollut vielä kertaakaan puhdas (jep, radi-diagnoosi tuli sitten lopulta ja nykyään mittaillaankin niitä verensokereita) ja olen suht varma, että tällä nesteturvotuksen määrällä pamahtaa kohta proteiinitkin pissasta monelle plussalle, ts. raskausmyrkytys tervetuloa vain. On tää raskaus ihanaa aikaa :D

Hertta
Lilou's Crush

Voi hurja sentään. Lähettelen ihan valtavan paljon hyvän olon tsemppiä loppuraskauteen, ja olen kyllä hengessä mukana, ei ole ihan herkkua, vaikka onnellinen tästä onkin!

Viime raskaudessa itsellenikin tuli todellisena yllätyksenä, että  piti mittailla ja tutkia tikkuja itse. Ekan raskauden aikana ei tarvinnut tehdä kumpaakaan (toki kyseessä kun oli riskiraskaus niin seuranta tehtiin ihan muualla kuin neuvolassa). 

Pahoittelen muuten jos kommenttini tulee 3 kertaa. Ilmeisesti mobiilikommentointi ei oikein toimi, oli pakko kahden epäonnistuneen kerran jälkeen siirtyä koneelle :D

Hertta
Lilou's Crush

Kerran vain tuli :) eikä se ois mitään haitannut,sitten olisin vain ilahtunut kolmeen kertaan :) Minulla on ekasta raskaudesta se kuusi vuotta, ja silloin täti katsasti kaiken. tykkäsin kyllä olla huolehdittavana. Minusta se tulkintapuoli on tosiaan kaikista kinkkisin, nyt kun pääsin  yli tuosta konekammosta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei! Olen lukenut blogiasi pitkään ja nyt kommentoin ensimmäistä kertaa. Minulla meinasi mennä viime vuonna kahvit väärään kurkkuun, kun posti toi syöpäsäätiöltä papa-kokeen vuosiseulonnan, jossa näyte olisi pitänyt ottaa itse kotona. Missään ei mainittu, että kyseessä on tutkimushanke, jossa tarjotaan mahdollisuutta osallistua kotitestillä. Onneksi olen työskennellyt itse vuosia terveydenhuollon toimittajapuolella ja osasin ottaa selvää, mistä on kyse. Mietin vain jälkeenpäin, että mitähän mutta samaisen postin saaneet ovat reagoineet asiaan.

Hertta
Lilou's Crush

WHAT! Etttootosissas!! Aikamoinen tutkimushanke, miten ihmeessä se on voinut jäädä pois viestistä! Ois tainnut jäädä minulta osallistumatta, ties millaista vauriota olisin saanut aikaan... Minulle tuli myös seulontakutsu, mutta se oli kyllä ihan perus. Taisivat hoksata, että en ole parasta testimatskua ;)

piupali (Ei varmistettu)

Mäki pidän tota verenpaineen itsemittausta ihan hyvänä juttuna. Täällä hoitaja mittaa, ja itselläni ne lukemat tahtoo nousta aika korkealle - hermoilen tilannetta. Ja seuraavalla kerralla jännitän jo etukäteen verenpaineen mittausta, eli kierre on valmis. Edellisessä raskaudessa sain loppuraskaudessa kotiin neuvolasta lainaan verenpainemittarin, kun lukemat alkoivat olla huolestuttavia. Kotona sitten aivan ihannearvoja. Lääkärin mukaan kotona itse mitatut arvot ovat luotettavempia.

Hertta
Lilou's Crush

Tuo on kyllä ihan totta, Annakin tuumasi tuossa aiemmin, että lukemat on usein todemmat näin -minullakin heitti ihan pikkuisen ylöspäin, vaikka en ome huomanut jänskääväni. Olipa hyvää palvelua, että sait ohjeen kanssa kotiin mittarin :)

jje (Ei varmistettu)

Ohjeet mittaukseen olis kyllä erittäin paikallaan, sillä verenpaineeseenhan vaikuttaa asento, puhuminen, edeltävä rasitus, mansetin paikka ja koko.. Kivahan se olis myös osata laittaa mansetti oikeinpäin ja laite päälle:)

HM (Ei varmistettu)

En yleensä kiroile, mutta nyt kyllä meinasi rumat sanat lipsahtaa. Uskomatonta. Terkkarilta menee noin 1/2 min. pissatikun tulkintaan, 2 min. verenpaineen mittaukseen jne. Tällaisesta en ole kuullutkaan, opiskelen itse terkkariksi ja kyllä koen tuon äitien heitteille jätöksi. En tykkää. Itselläni on neljä lasta, vanhin Helsingin neuvolasysteemin tulos :) Silloin ei ole tuollaista ollut, eikä täällä länsirannikolla edelleenkään. Mitähän tuosta seuraa, virhetulkintoja ja vääriä mittaustuloksia, joita sitten selvitellään paljon aikaa- ja rahaa vievemmillä lähetteillä. Tai pahimmillaan joku voi kaunistella tuloksia. PÖH, kyllä nyt veti Helssinki pohjat. Jos olisin stadilainen terkkari, tekisin nuo silti itse, ainakin opastaa pitäisi kunnolla. Kyllä jokainen odottava äiti ansaitsee tunteen, että hänestä huolehditaan. Kohta sitten varmaan laitetaan itse epiduraalikin. Tuosta voi kyllä olla seurauksena, että äidit, joilla on varaa, alkavat suunnata yksityiselle neuvolapalveluidenkin osalta. Taidan siis perustaa yksityisen neuvolan tulevaisuudessa :)

HM (Ei varmistettu)

Vielä tarkennus, että on ihan eri asia, jos saa mittarin kotiin ja opastuksen asiaan kuin että ilman opstusta mittailee itse neuvolan eteisessä. Tuo pissatikkujuttu on minusta jo ihan uskomaton. Ensiksi rapautettiin kouluterveydenhuolto ja millaisin seurauksin, sitten neuvolajärjestelmä? Hyvä ennaltaehkäisevä terveydenhoitotyö on kuitenkin yhteiskunnalle halvin systeemi.

Hertta
Lilou's Crush

Sinusta tulee kyllä hyvä terkkari! Ja tosiaan, minulla on oma terkkari todella todella osaava ja hyvä, ja luotan heidän taitoihinsa, mutta en omaani! ja toki kaikki neuvovat ja voi kysyä jos epäilyttää, mutta se inhimillisten erheiden osuus uskoakseni näin kyllä kasvaa -ihan jos noita tikkujuttuja miettii, seinällä ei ollut ohjetta peseytymiseen, suurin osa sen varmasti tajuaa, mutta mitäpä jos ei? Sitten on protskua näytteessä ja joudutaan uusintaan/tekemään labroja, tai sitten tulkitsee värejä väärin (en tajua, miten se voikin olla niin hankalaa, sihdata pitää tosi tarkkaan!)

Mariae (Ei varmistettu)

Minä odottelen Jyväskylässä, ja sama meininki on täälläkin. Tosin verenpaineen mittaa kyllä terkka, mutta tikun suhteen. Ja täytyy sanoa, että minä pidän tästä juuri näin. En jotenkin pidä neuvolassa käymisestä lainkaan, en vain osaa selittää miksi (vaikka arvostan systeemiä kyllä kovasti). Kovin usein vain tuntuu, että siellä puhutaan aivan itsestäänselvyyksiä.

Mutta jotenkin se tekee koko prosessista miellyttävämmän, että sentään sen verran luotetaan naiseen että saa oman pissatikkunsa tulkita. Ja ainahan siihen voi sitten neuvoa kysyä. Halutessaan. Toki ymmärrän myös mahdolliset riskit. Mutta silti pidän siitä näin.

Eerika
Bättre liv

Espoon puolella omatoimipistettä käytettiin vain lääkärikäyntien yhteydessä ja siihen oli hyvät ohjeet seinillä eli osasin! Terkkari myöskin kävi näyttämässä pisteen ja ohjeistamssa samalla kun varailtiin tulevaa lääkäriaikaa niin osasin varautua. Terkkarikäynneillä homma hoitui onneksi henkilökunnan puolesta, sillä oikeasti, vihreä vai keltainen? :) Itse muuten jännitin miljoonasti enemmän itse verenpainetta mitatessa kuin terkkarin luona (sen huomasi myös tuloksista). Kannattaa varmaan sanoa niille, että ohjeet olis kivat! Hurjasti tsemppiä raskauteen :)

Hertta
Lilou's Crush

Tässä voi hyvinkin olla käynyt niin, että ensimmäiseltä terkaltani on unohtunut asioiden läpikäynti kanssani -siinä oli vähän kaikenlaista säätöä, ja sitten päädyttiinkin vaihtamaan. Eli inhimillinen unohdus voi olla koko homman takana -mutta silti tosiaan, olisi ihanaa jos tädeille annetyaisiin mahdollisuus käyttää aikaa tällaiseen, ts. Paremmat resurssit. Kiitos kovasti tsempeistä, täällä sitä puhistaan jo aika raskaasti :)

Vierailija (Ei varmistettu)

No huh! Odotan juuri ensimmäistä lastani ja ainakin täällä Tampereella kaikki hoituu terkkarin toimesta.

Hertta
Lilou's Crush

Sen mä tiiänkin-ja siellä seudulla on ihan erityisen mahtavia terkkareita, yhdestä saadaan pullan kummitäti  :) onnea odotukseen oikein paljon ja hyviä voibteja!

Muutin kesken raskauden Stadista Turkuun ja olin ehtinyt jo tottua ns.talon tavoille. Turkulainen terkkari oli ihan pöllämystynyt, kun käteltyämme totesin pissan olleen puhdas! Hän ei selvästikään luottanut omaan stiksaustulkintaani, koska sain noottia siitä, etten ollut säästänyt pissapurkillista hänelle. Kyllä ei Viiskulmassa ollut mitään pissoja rivissä. Hän haki jopa kollegansa mukaan ihmettelemään, ettei minulle oltu tehty sokerirasituskoetta vaikka laskettuun aikaan oli enää kuukausi. Olin normaalipainoisena tullut raskaaksi, painoni oli noussut maltillisesti ja ne kuuluisat pissat olivat koko ajan puhtaat - en osannut itse edes kaivata koko koetta. Turkulaisten mielestä se kuuluu jo käypä hoito- suositukseenkin. Mene ja tiedä...

Hertta
Lilou's Crush

Ai vitsi miten ois ollut hauska kuullatuo sananvaihto :D viiskulmassa olo muuten meidän ekan neuvola, tykkäsin! Nuo purkit nimineen vähän kyllä pääs yllättämään...kaikenväristä se voikin olla...  Ja onnea vielä turkulaisvauvasta näin jälkikäteen :)

Sohvii (Ei varmistettu)

Ainakin osassa Espoota (Tapiola, Suvela, Leppävaara) on joutunut jo parin vuoden ajan mittailee itse. Odotan nyt toista lasta 37+4 ja jo esikoisen 1,4v aikaan joutui itse mittailee. Mulla tosiaan viime perjantaina alkoi sattumaan ylävatsaan kovasti ja onneksi oli sitten neuvola iltapäivällä. Siellä pissatesti antoi yhden plussan proteiineille. Lääkärin mukaan ei ollut mitään hätää, mahdollista alkavaa vatsatautia ehkä. Illalla kuitenkin itse hätäännyin ja menin Jorviin. Sieltä löytyikin sitten kolmella viivalla protskua. Nyt olen käynyt joka pvä tarkkailussa ja tilannetta on seurattu. Ei ole raskausmyrkytystä koska ei ole muita oireita. Eli kantsii olla tarkkoina noiden mittailujen suhteen varsinkin loppuvaiheessa raskautta!

Hertta
Lilou's Crush

Voi kurja tilannettasi! Toivottavasti vatsakivut helpottavat äkkiä ja kaikki sujuu loppuun asti hyvin -ihan lyhyt matka enää. Onnea ja voimia myös loppunäytökseen, todellakin voidaan sanoa, että lopussa kiitos seisoo :)

Anis245 (Ei varmistettu)

No huhhuh! Minulle neuvolassa käynti on kuva rauhoittava hetki kun voi keskittyä vauvaan ja jutella omasta hyvinvoinnista. Se että tarvis tehdä joku tee-se-itse labrasetti siihen alkuun rapauttaisi koko käynnin. Siis järkyttävää! Minusta Helsinki-mammojen kannattais ehdottomasti joukolla reklamoida tästä kaupungille, toi menee entistä pidemmälle jos siihen mukisematta suostutaan! Onneksi täällä Tampereella neuvola-asiat pelaa vielä...

Hertta
Lilou's Crush

Tuo on kyllä totta. Tässä hektisessä mualimassa on harvoja paikkoja ja aikoja, kun ihan estoitta saa, pitää ja kuuluu keskittyä vain siihen omaan napaan. Minäkin olen tykännyt käydä neuvolassa, tosin nyt toisessa raskaudessa kertoja on tosiaan tähän viimeisen kolmanneksen startin kynnykselle vasta kaksi. Tuo labrahomma ei tosiaan ole mitään kovinkaan vaikeaa noin teknisesti, kunhan siihen saa neuvot, mutta minusta se on ollut mukava ja aikalailla aikaaviemätön juttu siinä jutustelun lomassa -toki jos on kovin paljonhuolia ja murheita, voi se pari minuuttiakin viedä siitä omasta ajasta sitten liikaa, en tiedä. Olen itse niin tottunut jonottamaan neuvolassa, etenkin Viiskulmassa asioidessani ekan aikana, että en ollut oikein moksiskaan, kun oma aika alkoi aina myöhässä (potilaita hurjan paljon niin pieneen yksikköön tuolloin, nykytilaa en tiedäkään).

Matkantekijätär (Ei varmistettu)

Repesin nauruun, kun näin tuon otsikon ja kuvan bloglovin-listallani. Kuvittelin jotenkin, että luen jotain huviblogia. Sitten tajusin, että ei tämä ei olekaan Paskat kirppislöydöt tms. blogi, vaan sä kerrot ihan tosissas tätä juttua! :O Kuulostaa ihan sairaalle toiminnalle. Alkoi ihan hirvittämään näin helsinkiläisenä, jos tuo on itselläkin vielä joskus edessä! :S

Hertta
Lilou's Crush

Hih, löytö kuin löytö (vai pitäisiköhän tässä yhteydessä sanoa löydös ) Mutta joo, ensin ärsytti pikkuisen, sitten huvitti, sitten hämmensi ja nyt olen sitten hyväksyntä -tilassa. Pitää kyllä vinkata, että ohjeet tarttee mittarille, ja lisäksi enkunkieliset vähän täsmällisemmät vähitäänkin, tai kuvalliset,  sinne tikkujen joukkoon. Mutta älä huoli, kyllä näistä selviää :)

JenniUu (Ei varmistettu)

Heh, luulin kuvan nähtyäni n olevan vitsi :D Olisipa kiintoisaa kuulla millaisia säästöjä DIY oikeasti tuo ja kuinka paljon esim. komplikaatiot ym. olisivat olleet estettävissä jos ammattilainen olisi tulkinnut tuloksen jo alusta asti. Jostain syystä alkoi just päässä soimaan palefacen halleluja huhhahhei, yhteiskuntaamme kritisoiva biisi.
Joka tapauksessa leppoisia hetkiä loppuraskauteen toivottaa turkulaismamma.

Hertta
Lilou's Crush

Minä uskon, että taustalla on ihan joku kaunis ajatus -ja ehkä tämä tosiaan sitten tuo jotain säästöjä, joita Yhden Pienen Ihmisen Aivoilla on vain niin kovin vaikea ymmärtää... Kiitos toivotuksista kovasti sinne ihanaan Turkuun! Meillä oli ajatuksissa tämä kesänä sinne tulla kyläilemään ja ihastelemaan, mutta toisin kävi sitten. Ehkä ensi vuonna!

Vau mikä vauva!

Oho, eipä tosiaan tampereella 2012 tarvinnut tommosia tehdä. Eipä sillä, että ne muutaman kokeilun jälkeen hirmu vaikeita hommia olis, mut silti. Verenpaine tosiaan voi olla hyväkin mitata itekseen, samoin kai painon voi ite kirjata ylös. Stiksaukseen sen sijaan vähintään tarvis jonkun yhteisemmän linjan, siinä taitaa pari astetta voida heittää jo riippuen missä valossa kattoo.

No, jos noi oikeesti säästää aikaa niin paljon että jää aikaa keskusteluille, se voi halukkaiden kohdalla olla ihan hyvä. Mut omalla kohdalla suurin osa neuvolakäynneistä oli nimenomaan noi mittaukset ja pari epämäärästä "miten menee?", "hyvin", "onks mitään kysyttävää", "ei". Tarvinneeko siellä sit enää käydäkään :/

Hertta
Lilou's Crush

no just samaa mieltä olen tuosta että ei hankalaa mutta silti ois kiva... Jotenkin on nyt ollut hassua, kun käyntejä on niin vähän, kun ois kivaa tuntea, että joku oikeasti seuraa, että kaikki menee hyvin, etenkin alkuraskauden käynnin ja viikon 19 käynnin välillä oleva gäppi tuntui ihan järkyltä!

Laura Lauttasaaresta (Ei varmistettu)

Vaihdoin yksityiseen neuvolaan, verenpaine (ennestäänkin matala) putosi välittömästi.
Entäs tämä uusi kaavailtu "perhekeskus", kaikki keskustan ja eteläisen Helsingit neuvolat saman katon alle Kallioon-suunnitelma. Can't Wait!

Hertta
Lilou's Crush

Muutama kaveri on myös käynyt/käy yksityisellä ja tykkää, mulle on noin yleisesti kyllä oikein hyvin sopinut tämä julkinen puolikin. Nyt kun asutaan täällä 12 km keskustasta, tuntuu ajatuksessa tuo matka kyllä aika lyhyeltä vaikka palvelut siirtyisikin Kalasatamaan, sinne kun tulee olemaan hyvät julkiset yhteydet (toki hankaloittaa liikkumista liikuntarajoitteisilla!) -täälläpäin meiltä menee tuohon muutaman kilsan päässä olevaan neuvolaan ilman autoa helposti tunti (bussipysäkille kävellen, bussilla metroasemalle, metrolla perille) kun yhteydet ei todellakaan pelaa kuten aikatauluissa väitetään. Saavutetuista eduista, on ne sitten matka-aika tai mikä ikinä, on vaikea luopua :D Kyllä tuntui hankalalta Krunikassakin, kun neuvola siirtyi Viiskulmaan -matka-aika oli kuitenkin sitten vain 20 minuuttia ratikalla jos sitäkään, mutta vitsi kun harmitti.

Iina / Bebe au Lait (Ei varmistettu) http://bebeaulait.fi

Mullahan tänä aamuna Se mittauspisteen verenpainemittari oli vielä huollossa! :D

Hertta
Lilou's Crush

No eikä! Oliko siellä huoneessa kuitenkin sitten edelleen laite vai jäitkö nyt ihan "paineetta" ?

Iina / Bebe au Lait (Ei varmistettu) http://bebeaulait.fi

Lääkäri mittasi sen sitten syvän huokaisun keran. Oli varmasti rankkaa. :/

Hormonihirviö (Ei varmistettu)

Itselläni oli ongelmia tulkita sitä tikun väriä, kun jouduin ensimmäisessä raskaudessa stiksailemaan pissaani kotona raskausmyrkytyksen varalta, ja olen sentään koulutukseltani lääketieteen lisensiaatti. :D Että ymmärrän, jos liika oma vastuu ahdistaa.

Omalla paikkakunnallani terkkari hoitaa kaikki mittaukset edelleen itse, ja hyvä niin. Ainoastaan GBS-seulontanäyte pitää ottaa itse, mutta pk-seudulla sitä ei taideta rutiinisti seuloa lainkaan?

Hertta
Lilou's Crush

haha, ihana kommentti, kiiiiitos tästä -nyt en tunne itseäni ihan niin tumpeloksi kun eilen niitä sävyeroja tuijotellessani, jos kerran pro-henkilöllekin voi tuottaa vähän probleemaa :) Ja tosian, en edes tiedä mitä tuo kirjainyhdistelmä tarkoittaa (kohtapa tiedän kun googlaan!) mutta ei siis taideta seuloa, eikä ainakaan itse. Meneeköhän tuonne sarjaan "tee-se-itse-papakoe" :D?

Hormonihirviö (Ei varmistettu)

Joissakin Suomen kunnissa seulotaan rutiinisti odottavilta äideiltä G-streptokokkia, koska se aiheuttaa huonolla tuurilla vastasyntyneelle vakavan yleisinfektion (nk. sepsis). Jos GBS-seulontatulos on positiivinen (kuten 30% odottajista on), niin synnytyksen yhteydessä annetaan suonensisäinen antibiootti infektion estämiseksi. Kaikissa kunnissa tätä seulontaa ei ole, koska sen kustannushyödystä ei ole kiistatonta näyttöä. Näytteenotto tapahtuu hölväämällä pumpulitikkua emättimessä ja peräaukossa, että onhan sekin melkoista DIY-hommaa.

Hertta
Lilou's Crush

No justiinsa luinkin kun alkoi kiinnostamaan. Raha lienee syynä, että kaikkialla tätä testiä ei tehdä, näi ainakin olin rivien välistä lukevinani? Ei sillä, että tuokaan ihan ihaninta hommaa olisi, mutta mitäpä ei piltin eteen... :)

Turussa huolehdittiin tästäkin. Sen lisäksi jouduin sairaalabakteerikokeisiin ihan vain sen perusteella, että olen helsinkiläinen! En siis ollut koskaan joutunut HUS- alueella mihinkään toimenpiteisiin, joissa tartunnan olisi voinut saada. Onko kunnalla enemmän fyrkkaa, kuin miltä näyttää? Mutta tosiaan: on tämä kuntapolitiikka siitä outoa, että "perusoikeuksiin" kuuluvia palveluita ei ole tasapuolisesti tarjolla. Mua ei kyllä koskaan noi tee-se-itse- hommat haitanneet, koska Viiskulman täti sanoi tsekkaavansa tikkuni, jos olisin ollut epävarma tuloksesta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuinka usein Helsingissä käydään neuvolassa? Itsellä nyt tasan 23 viikkoa ja neuvolakäynti kuukausittain. Neljä kertaa olen nyt käynyt, joista yhden yhteydessä alkuraskaudesta myös lääkärintarkistuksessa. Äityiyslomalla neuvola-aika on kuulemma sitten viikoittain. Montako ultraa Helsingissä tehdään? Täällä Tampereella on ollut kaksi (alkuraskaus + rakenneultra), mutta kuulemani mukaan jossain on vain yksi.

Hertta
Lilou's Crush

Ensimmäisessä raskaudessa käydään tiheämmin, tokassa näytti olevan kerta  vähemmän virallisen listan mukaan -toki jos on jotain probleemia, niin sitten tiiviimmin, itselläni on nyt ollut siis kaksi virallista neuvolatätikäyntiä,  ja yksi nla-lääkärikäynti, toinen on myöhemmillä viikoilla, jolloin neuvolakäynnitkin tihenee, ja kaksi ultraa, nt-ultra ja rakenne ja myös eilisellä lääkärikäynnillä vauvaa ultrattiin nopsasti, mikä oli tosi kiva!  http://www.hel.fi/hki/terke/fi/terveyspalvelut/neuvolapalvelut/_itiysneuvolapalvelut.

http://alma-alma-alma.blogspot.fi/ (Ei varmistettu) http://alma-alma-alma.blogspot.fi/

Hahaa, toi on kyllä ihan totta. Eräs lääkäriystäväni oli hänkin ihan hoomoilaseni noiden tikkujen kanssa. Ne värit kuulemma oikeasti on vaikeita!

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.