Terassin suunnittelua

Lilou's Crush

Ihan eppueka luonnos, katkoviiva merkkaa ylläolevaa parveketta. Tuohon sijoitellaan grillit, kalusteet, kukkaset sun muut seuraavaksi.

Meillä suunnitellaan kovasti takapihan terassia.  Nykyisellään epämääräinen takapihamme koostuu aikansa eläneistä ja ruohottuneista betonilaatoista, pienestä nurmipläntistä, edellisten asukkaiden kukkapenkistä, isosta epämääräisestä havupuusta ja ikivanhasta isosta rhodo-pensaasta.

Pensasaita oli niin huonossa kunnossa, että se on nyrhitty keväällä aivan nysäksi, eikä siitä harmi kyllä kunnollista taida enää tulla, sen verran ovat vinksin vonksin rinteeseen kasvavat puskat. Jonkinlainen pensasaita näkösuojaksi kuitenkin kasvatetaan.

Koska emme ole viherpeukaloita sitten laisinkaan, eikä aikakaan millään riitä ihanan puutarhan pitoon, ajatuksena on tehdä koko takapihan kattava oleskeluterassi. Puun säilytämme, mutta laatat, kukkapenkki ja rhodo saavat lähteä. Onneksi taloyhtiö on todella vehreällä, kauniilla tontilla, eli pikkuisen nurmikkokaisteleen häviäminen ei harmita. Ja onhan sitä sitten vielä etupihalla nurmea.

Ensimmäinen homma mallin ja muodon suunnittelun jälkeen on materiaalivalinta; pohdimme helppohoitoisen komposiittilaudan ja perinteisemmän kyllästetyn puun välillä.

Komposiittilaudan etuna on laaja värivalikoima, kestävyys ja helppohoitoisuus (kerran kunnolla laitettuna ei sitten juuri tulevaisuudessa muuta kaipaa), ympäristöystävällisyys ja se, että komposiitti ei ole märkänäkään liukasta.

Onteloinen komposiittilauta on tosi kevyttä

Mutta miinuspuolena se vakkari, hirviä hinta.

Kestopuu

Kestopuu on sitten ulkoasultaan perinteisempää terassisorttia, johon silmä on tottunut, kestää myöskin Suomen vaihtelevia säitä, mutta ei samalla skaalalla kuin komposiitti. Vaatii myöskin huoltoa jos ei nyt vuosittain niin ainakin parin vuoden välein.

Vietin muuten monet vuodet hyviä hetkiä sellaisessa pienessä kylässä, jossa sijaitsee puunkyllästämö. Siihen hajuun liittyy vieläkin aivan erityisen lämpimiä muistoja.

Hinnaltaan kestopuu on huomattavasti edullisempaa.

80-luvun keltatiilitalon pihaan ei harmi kyllä oikein istu musta komposiittilautaterassi, ai miten upea se olisi valkoisen kivitalon terassina. Nyt meillä pohditaan siis tummanruskean komposiitin ja kestopuun välillä, pitää vielä tehdä laskelmia ja vähän fiilistellä photoshopin kanssa. Sitten vaan tositoimiin!

Kestopuussa on aikalailla jytkyjä kyllästysaineita, vaikka ovatkin muuttuneet lempeämpään suuntaan viime vuosina. Suosikiksi komposiitin rinnalle taitaakin nousta lämpökäsitelty puu.

 

PS. Ette kyllä usko, epäonneni vain tuntuu jatkuvan: tänään hajosi auto. Jouduin hankkimaan hinausauton ja matkaamaan Vantaan perukoilta taksilla kotiin. Onneksi saatiin jo samana päivänä sijaisauto, sillä sen verran paljolti on matkaa taitettavana lähipäivinä. Mutta josko se nyt olisi tässä -on sattunut yksi, kaksi ja nyt tämä kolmaskin epäonni! Alkaa olla sekopäinen fiilis, toisaalta mitta ihan täynnä tätä kukkua, ja toisaalta, eihän tälle nyt voi enää olla nauramatta.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Annen pihalla laitetaan kanssa terassia, tuo siperian lehtikuusi näyttää tosi kivalta. Hinnasta en kyllä tiedä, eikä Anne siitä maininnut. Mutta siis vinkiksi vaan ;) (http://www.evitalehti.fi/blogit/muoti-mieless%C3%A4/terassikelej%C3%A4-o...)
Meilläkin on parvekkeen lisäksi pikkuinen terassi, jossa on nyt tuollaista uritettua puuta. Niin kuin Annekin mainitsi, niin se on kyllä vaikea pitää puhtaana ja koko ajan vähän likaisen näköinen. Pitäisi joskus vaihtaa, taidan itse silloin harkita tuollaista sileää lautaa myös.

Aurinkoista kevään jatkoa ja toivottavasti epäonni ei enää jatku!

Hertta
Lilou's Crush

Siperian lehtikuusi on justiinsa omakin suosikkini noista laudoista! Se ei komposiittilautaan verrattuna ole ollenkaan pahan hintaista, toki peruslautaan nähden arvokkaampaa. Olipas hyvä vinkki, nyt on jäänyt ihan parina viime päivinä pari Annen postausta väliin näistä sattuneista syistä ;) Ja kiitos, jestas sentään, eihän se enää VOI olla mahdollista, eihän... :)

NallePuh (Ei varmistettu)

Meille laitettiin viime kesänä UPM:n ProfiDeckistä terassi ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen. Pari huomiota siitä kuiteskin: talvella se on ihan yhtä liukas kuin puuterassikin. Pitkiä luisteluliikeliukuja pystyi tekemään ellei ollut IceBugeja jalassa. Asennus kannattaa tehdä about samassa lämpötilassa, eikä ehkä kovimpina hellepäivinä. Meillä osa terassista tehtiin juurikin niinä viime kesän kuumimpina päivinä, ja niinpä lautojen jatkokohtiin jätetty 6 mm onkin kylmemmillä keleillä helposti yli sentin. Eli lämpölaajeneminen kannattaa huomioida. Ja viimeisenä: kokenut kirvesmiehemme kirosi tuotteen asentamista. Ja minä seisoin vieressä ja huokailin: "mutta on se vaan niin tyylikäs". Hinta kirpaisee, mutta kyllä nyt on kieltämättä aika hyvä mieli, kun ei tarvitse viettää paria kesäviikonloppua öljytessä. Me saimme muuten edukkaimman tarjouksen Puukeskuksesta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Osu ja uppos! Mitä suunnitteluohjelmaa ootte käyttäny, vai onko piirros jonkun arkkitehdin tekemä?

Hertta
Lilou's Crush

NallePuh, onpas todella hyviä vinkkejä, kiitos kovasti! Meillä tuo talviliukkaus ei haittaa ollenkaan, sillä terassia ei käytetä oikeastaan ollenkaan talvisin. Ja hmm, voi vitsi, tuo asennus alkoikin jännittää, sillä remppakaverimme teki oharit, ja laitamme nyt terassia itseksemme. Onneksi miestä on siunattu järjettömän pitkällä pinnalla ja maltilla :)

Hertta
Lilou's Crush

Vierailija, no onpas kiva kuulla -simppeli meininkin :) piirustus on ihan miehen Illustratorilla tekemä. Joitain suunnitteluohjelmia kokeilin (mm. K-rauta) mutta olivat kyllä tosi kökköjä.

Coco
Coco Sweet Dreams

Herttamus, enää ei voi sattua mitään ikävää. Luulenpa et pian tapahtuu sulle jotain ekstrakivaa kun on jo kolme tyhmää takana. Mä suosittelen teille sellaista leveää lämpökäsiteltyä lankkua. Meidän vanhemmille tehtiin viime vuonna terde ja se on tosi cool! Haluan meille kans sellaista lautaa. Voin laittaa fb:ssä kuvan! :) Terkut!

Vierailija (Ei varmistettu)

puskiksi suosittelisin marja-aroniapensaita. kasvavat suht nopeasti, ovat syksyllä kauniin värisiä ja marjat ovat syötäviä (niistä tekee hurjan hyvää hilloa/hyytelöä lihan seuraksi). :) abba

Anne Malia (Ei varmistettu)

Voi Hertta, koita jaksaa noita epäonnia, nyt kyllä kelkka kääntyy se on varma <3

Tosiaan meillä on terassin remppa meneillään kuten tuo ystävällinen kommentoija tuolla kertoilikin :) En kyllä suosittele uritettua kyllästettyä lautaa, oli pirunmoinen pitää puhtaana ja värikin on aika tunkkis.

Nyt siis päädyttiin siperian lehtikuuseen (sama jota meidän Suvillakin on), tykkään kun sitä ei tarvitse käsitellä myrkyillä ja se saa kauhtua luonnollisen harmaaksi. Hintaa en tiedä, timpurimme haki sen eikä laskua ole vielä tullut :) Mutta vissiin se maksaa n. 4,5 euroa / jm.

Pippa (Ei varmistettu)

Ääni komposiitille täältä. Tyylikäs, helppo pitää puhtaana, eikä sitä jokavuotista puun öljyämistä... Ja meillä mies tykkäs kyllä että oli helppo asentaa. Ja pikkasen tinkaat hinnasta, kyllä siitä aina vähän saa pois...

Ei kahta ilman kolmatta! Sulla on taatusti huoleton kesä edessä kun epäonnet kasaantui nyt keväälle! ;)

hiluvitkutin

Oi ei, ei saa tappaa alppiruusua! Laittakaa se tänne meidä pihaparatiisiin matkahuollolla. Sääli niin kaunista ja arvokasta kasvia..

 

Vierailija (Ei varmistettu)

mä annan ääneni lämpökäsitellylle männylle. On ehkä pehmoisempi kuin kestopuu, mutta ei sisällä myrkkyjä ja on jalan alla ihanan tuntuinen ja se tuoksu on huumaava!

Hertta
Lilou's Crush

Coco, mekin ollaan vähän päätymässä juuri sellaiseen lankkuun! Laita ihmeessä kuva jos sulla on, olisi kiva nähdä, kun mietitään parin leveyden välillä! Ja joo, sais jo epäonni loppua, hö.

Anne, kiitos <3,  kyllä tämä tästä :) Kyllästetyssä puussa minuakin se väri vähän mietityttää, urista en edes osannut tuota miettiä! Hmm.. Lisää pohdintaa :) Lehtikuusta itseasiassa toissapäivänä kyselinkin Kooraudassa.

Pippa, tuo komposiitin helppohoitoisuus on kyllä todella iso plussa! Siisti ja tyylikäskin tulee sillä. Käytiin nyt katsomassa värejä, ja voi vitsi, tähän meidän talon sävyyn sopivaa ei vain löytynyt. Hitsi! Siksi ollaan päätymässä todennäköisesti kuitenkin samantyyppisiin lautoihin kuin naapureillakin. Tai katsotaan nyt :)

hiluvitkutin, arvaa joo harmittaako, tuo on aivan ihanan kokoinen tuo rhodopensas, ja kesällä niin nätti! On kasvanut ilmeisesti vuosikymmenet,ja niin jukuripää, että mennyt mutkittelemaan betonilaattojen alle omasta piskuisesta tilastaan, ja tuttu puutarhuri tuumi, että elossa ei taida nousta. Koitetaan kuitenkin, jos saataisiin jaettua siitä etupihalle pienet "palaset". Mutta jos menee hukan teille, kyllä vähän harmittaa!

vierailija, oi että, puun tuoksu on kyllä ihanaa! Meillä terassi on säiden armoilla, eli pitää katsastaa semmoinen materiaali, joka kestää säiden vaihtelut sitten mahdollisimman hyvin. Itseäni miellyttäisi kaikkein eniten juuri mahdollisimman vähän käsitelty aito puu, mutta sitten nämä huoltohommat ja kestävyys mietityttää, siksi tuota siistiä ja kestävää komposiittiakin mietittiin vakavasti. Kivaa päivää sinulle :)

 

 

 

 

hiluvitkutin

Kyllä sen pitäs sieltä nousta elossa, kuha nostaa kunnon alalta juurakkoa. On noita kai ennenki siirretty. :P

Hertta
Lilou's Crush

Hih, juu, onhan noita :) kaivinkone tarttis varmaan vuokrata tuolle yksilölle :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.