Unta pussissa?

Lilou's Crush

Ostin vähän sikana säkissä (kun kerran "halavalla sai" -5€ H&M:n alessa!) tuollaisen unipussin pienelle, se kun oli jo esikoiselle ajatuksissa, mutta alkuhärdelleissä sai jäädä.  Onko teillä kokemusta pussissa nukuttamiseen peiton alla koisaamisen sijasta?

Tämä pussi on ihan pienintä kokoa, eli 56-62 cm, ja ymmärsin hankkia sellaisen, jonka saa auki pohjasta, jotta mahdollisen kakkosluokan tuotoksen voi yöllä vaihtaa helpommin. Mihin saakka unipussi on ollut pienelle kiva, vai onko peitto osoittautunut kuitenkin paremmaksi?

Kokemuksia kapalosta muuten kuulisin myös -oletteko kokeilleet, toimiko, ja millaiseen nyssäkkään olette vaavit käärineet?

Kommentit

annaandandyathome
A&A at HoMe

Mulla ei ole omia kokemuksia, mutta ootko lukenut kirjan "kuinka kasvattaa bebe"? Ostin sen siskolle odotusaikana ja luin sen itse ensin. Hauska kirja, lue jos ehdit... Muistan vaan siitä, kun siinä luki että ranskalaiset vauvat nukkuu aina nukkupussissa, ja silloinkin, kun olet vaikka kylässä vieraassa paikassa tai matkalla, niin se unipussi on tuttu ja turvallinen. Kun se puetaan, niin silloin nukutaan... mukamas vauva tietää sen ja siksi ranskalaiset vauvat nukkuu yönsä, hehe 

Kerran lentokoneessa vieressä oli äiti joka koitti nukuttaa pikkuista ja koko ajan sitä peittoa piti korjailla ja kääriä kun se valui sivulle ja tippu... Silloin ajattelin että oispa nyt tolla kätsä kun olis semmoinen pussi :) 

Tosin yksi ystäväni nimesi pussin kakkapussiksi, koska heidän vauva teki aina kakat heti kun sen sinne laittoi, haha, oli varmaan niin mukavan rentouttava ja lämmin tunnelma :) 

On ne ainakin ihanan pehmoisia :)

Niinhän sitä sanotaan, että vauva kakkaa kun sillä on hyvä olla (eli tässä tapauksessa pussissa) :)

Vauvalla käytin unipussia siihen asti kunnes oppi seisomaan, mutta siihen asti oli kyllä superkätevä.

Siskonsa käärin kapaloihin, syntyivät niin pieninä, että perusharsot toimivat siihen mainiosti vaikka kuinka kauan.

Minymo (Ei varmistettu)

Mun lapsilla on molemmilla ollut unipussit, tosin sellaiset Merinokidsien merinovillalla vuoratut GoGo Bagit. Minusta ne ovat olleet tosi käteviä varsinkin siinä vaiheessa kun lapset ovat alkaneet enemmän kääntyilemään sängyssä. Lapset ovat myös rakastaneet niitä. Esikoinen ei olisi millään luopunut unipussistaan, vaan vielä 2-vuotiaana hän ahtautui siihen. Aamuisin hän käveli ympäri taloa pussi päällään, eikä millään olisi ottanut pois :). Kuopuksen kanssa emme kokeneet tällaista luopumisen tuskaa, vaan unipussi jäi pois kesäkuumilla kuin itsestään.

MoonaA (Ei varmistettu)

Meillä unipussi (ihan vaan Ikeasta ostetut, ensin se pienempi ja myöhemmin isompi) oli käytössä muistaakseni melkein 1-vuotiaaksi asti. Ihan pienenä käärittiin "kapaloon" sellaiseen ohueen trikoo-peittoon, Ikeasta taisi sekin olla. Jos kelit vaativat niin laitettiin sit vielä siihen päälle jotain ekstra-peittoa lämmittämään. Itse koin unipussin siitä hyvänä, että ei tarvinnut miettiä onko peitto vauvan naamalla vai ei/onko potkinut peiton pois.

Aika on

Pojallani oli unipussi ihan käytössä, sitten hän kasvoi pussista ulos ja "unohdin" unipussit. Kunnes puolivuotiaana poika oppi seisomaan, ja joku keksi vinkata, että laitapa unipussiin nukkumaan, niin nukkuu rauhallisemmin, eikä tarvi käydä peittelemässä koko ajan uudelleen. Puolivuotiaasta yli vuoden ikään asti oli käytössä unipussi. Vieläkin voisin puolitoistavuotiaalle periaatteessa käyttää, koska potkii peitot pois, nyt vaan kesällä oli niin kuuma, ettei voinut unipussia käyttää. 

Suositukset sekä kapalolle että unipussille!

Meidän lapsi nukkui kapalossa endimmäiset pari kuukautta. Kapalona käytettiin trikoista vauvan pussilakanaa (Hemtexillä oli tuolloin kohtuuhintainen). Parin kuukauden ikäisenä siirtyi unipussiin ja pussissa nukkuu edelleen. Ikää nyt  1 v 9 kk. Tosin neljäs unipussi menossa tällä hetkellö, kun pari kertaa on pitänyt ostaa isompi pussi ja sitten kesäksi piti olla ihan ohut unipussi. Unipussi on just siitä kätevä, että sen voi aina ottaa mukaan matkoille js joka puolelle ja lapsella on turvallinen olo. Alle laitetaan aina vaatetta tarpeen mukaan, mutta esimerkiksi tällä hetkellä nukkuu vaippasillaan pussin sisällä. 

Bisquits (Ei varmistettu)

Meidän ensi kuussa 2 vuotta täyttävä poika nukkuu edelleen unipussissa. Haluaa sen ihan itse ja osaa myös ottaa sen itse pois halutessaan (aamuisin). Aloin käyttää sitä noin 6 kuukauden iässä, kun kyllästyin heräämään monta kertaa yössä peittelemään lasta. Meillä poika siis pyörii sängyssään ihan hulluna. Täällä (Hollannissa) unipussit on tosi suosittuja, mutta niitä suositellaan vasta noin puolen vuoden iästä eteenpäin. En ole varma, mikä siihen on syynä.

Sternchen (Ei varmistettu)

Meilläkin unipussi oli käytössä melkein 2-vuotiaaksi. Täällä Saksassa varmasti 90% vanhemmista ostavat unipussin. Todella kätevä! Meillä se oli myöskin aina mukana lomilla ja lapsella oli tuttu ja turvallinen olo pussin sisällä. Suosittelen lämpimästi!

HannaM (Ei varmistettu)

Mielenkiintoista lukea näistä(kin) kulttuurieroista ihan pientenkin välimatkojen sisällä (viittaan akseliin Ranska-Hollanti-Saksa). Täällä Saksassa "kaikki" lapset nukkuvat unipussissa ja (niistä sairaaloista, joista minä tiedän) se annetaan vauvalle kotiin synnäriltä. Täällä ei suositella peittoa alle yksivuotiaille, koska sillä on (saksalaisten mukaan..? ) mm. yhteys kätkytkuolemiin.
Meidän (Suomessa, Kättärillä syntynyt 2012) esikoinen kapaloitiin heinäkuussa synnärillä siihen äitiyspakkauksen peittoon. Kotona kokeiltiin tarroilla kiinnitettävää / suljettavaa "kapalopussia", mutta se ei toiminut yhtä hyvin kuin tuo ihan peitosta kääräisty paketti. Tuosta kapalopussista vauva venkoili itsensä ulos, mutta vähän löyhemmin kääräisty kapalopeittopaketti pysyi suht pitkään (3-4-5kk??) aika hyvin päällä.
Me saatiin joululahjaksi (vauva 5kk) unipussi ja sitä vissiin yhtenä tai kahtena yönä kokeiltiin, mutta vauva hikosi siinä (vaikka oli suht ohut, "puuvilla/froteesta"), joten sitä ei sen koommin käytetty.
Nyt odotellaan siis pikkusisarta syntyväksi hetkenä minä hyvänsä ja varmaan tullaan se unipussi sieltä synnäriltä mukaamme saamaan. Katsotaan mihin päädytään (peitto / peittokapalo / kapalo / unipussi...) tämän toisen kohdalla.
Ollut tavallaan tosi vapauttavaa kokea äitiyttä myös Suomen ulkopuolella ja huomata, että suositukset voi olla toisistaan aika poikkeavia. Eli suht lähekkäin sijaitsevat "läntiset sivistysvaltiotkin" antavat täysin päinvastaisia ohjeita / suosituksia vauvan hoitoon, niin ehkäpä niitä "oikeita" tapoja voi todella olla useampia kuin yksi ;)
Kiitoksia, että jaksat ilahduttaa blogillasi ympäri maailmaa :)
HannaM

Hansuli (Ei varmistettu)

Meillä oli kuopuksella unipussi käytössä. Minusta se oli tosi kätevä, etenkin yösyötöillä kun vauvaa nosti sänkyyn hän pysyi omassa pussissaan lämpimänä. Pussi oli osa unirituaaleja nukkumaan mennessä ja osittain varmaan sen ansiosta kuopus on nukahtanut yöunille todella helposti. Unipussi oli käytössä reilun vuoden ikään. Suosittelen!

Raija-Liisa (Ei varmistettu)

Jaakko, 1v 6kk, nukkuu edelleen unipussissa, koska siitä ja tutista hän tietää, että on yöunien aika. Tosin olen nähnyt, että hän pystyy hyvin juoksemaankin pussiin puettuna!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mekin käytimme esikoisella unipussia, sillä asuimme Saksassa ja se tosiaan oli suositus siellä. Pinnasänkyyn ei suositeltu laitettavaksi reunapehmusteita tai tyynyjä tai muita, juurikin tuon kätkytkuolemariskin vuoksi. Lastenlääkäri, jolla kävimme, muisti joka käyntikerralla kysyä vauvan nukkumisvermeistä ja -paikasta meiltä. Me emme saaneet synnytyssairaalasta unipussia mukaan, mutta siellä lapsi kyllä nukkui pussissa.

sanumaria

Täällä Meuhka ja Veuhka nukkuvat pusseissa. Yöt rauhottuivat heti kun tuupattiin kaverukset pusseihin nukkumaan. Samoin ne menee illalla ihan eri fiiliksellä unille kun vaikka iltapäivästä päikkäreille, tietävät selvästi että yöllä nukutaan pidempään :) lisäksi pussia ei saa potkittua pois päältä (vaikka miten yrittäisi).

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä poika nukkui myös pussissa 2 vuotiaaksi asti, lämpimät suosittelut täältäkin. Se esti myös pinniksestä kiipeilyä tosi pitkään, melkein pari vuotiaaksi.

Meillä oli ihan HM n halvat pussukat, niissä oli kuitenkin tietty pussi joka ostettiin sieltä lasten osastolta, se oli hyvää materiaalia eikä hiostanut meidän kuumakallea. Kerran erehdyin uutta kokoa ostaessani hankkimaan sieltä Homen puolelta vähän tyylikkäämmän pussin, mutta siinä oli joku polyestertäyte ja se hiosti niin ettei nukkuminen onnistunut.

Kuuden lapsen äiti (Ei varmistettu)

Meillä pikkuiset ovat ensin nukkuneet kapalossa, sen jälkeen unipussissa. Kuopus luopui tämän kesän helteillä pussista, ikää oli 2,5v. Tutti ja unipussi lattialle levivettynä olivat hyvä merkki uniajasta.

Ilsaaa (Ei varmistettu)

Unipussissa koisaa meidän puolitoistavuotias. Joskus 8-kuisena alettiin pussia käyttää, kun peitto ei millään pysynyt päällä. Vähentää sängyssä meuhtomista ja kiipeilyn riskiä, on oma ja turvallinen unipaikka myös kylässä. Iso peukku unipussille! Suomesta ei tahdo löytää isommille taaperoille sopivia pusseja, mutta me ollaan omamme tuotu tuliaisina Briteistä (kokosuositus 3-vuotiaaksi asti). Jos ikinä tulee toinen muksu, aletaan pussia käyttää varmasti vastasyntyneestä lähtien.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.