Varsinainen vääräleuka

Lilou's Crush

Tittididii, tänään koitti se päivä, kun viimein, useamman vuoden joopas-eipäs-kattotaas-ny-vielä -vetkuttelun jälkeen sain viimein purukiskot. Hammaslääkärini Erkki (ehkä sympaattisin lajinsa edustaja ikinä!) laittoi hommaan vauhtia, ja reilu viikko muottien otosta (hyi hitto mitä touhua!) tänään soviteltiin ja viilailtiin kiskot viimeisen päälle istuviksi.

Kärsin on-off-tapaan melko yleisestä vaivasta nimeltä bruksismi. Yleensä bruksismin uhrit narskuttelevat hampaitaan, mutta minä puolestani kuulun siihen alahaaraan, joka puree öisin hampaita tietämättään ja tahtomattaan julmetun kovasti yhteen. Seurauksena on särkyjä, pieniä murenemia hampaissa ja paikoissa ja pahimpien yöllisten sessioiden jälkeen kasvojen lisäksi kipeänä on korvatkin!  Pahimmillaan tämä on stressaavina aikoina, mutta ilmenee joskus ihan muina muikkusina mukavina ajanjaksoinakin, syytä riesaan ei tiedetä.

Julkisella puolella olen saanut ensimmäiset ehdotelmat kiskosta jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta hammaslääkärin vaihtuessa vaihtui jokaisella kerralla myös aatokset ja ohjeet, kiskomuottien sijalle suuhun tuli milloin minkäkinlaisia jumppaohjeita naamalle ja kehotus välttää purkansyöntiä. Välillä sanottiin, että hampaat palailevat oikeille paikoilleen raskauden jälkeen (sen ensimmäisen...) ja vaiva helpottanee, ja sitten, että koska muutama paikka pitää vaihtaa, ei kannata kiskoja tehdä, kun purenta muuttuu kuitenkin. Arvanette, että riesa ei helpottanut raskauksien jälkeen, ja noiden paikanvaihtojen jälkeen siirryin taas uudelle hampilääkärille, jonka mukaan kisko on turhanpäiväinen kapistus kaiken kaikkiaan. Riesani oli kuitenkin pysyvä, eikä parantunut -ihmekö tuo, kun osa vaivasta johtunee synnynnäisesti vajavaisista leukanivelistäni.

Nyt viimein yli vuoden kestäneen, erittäin ikävän puremisesta ärtyneen hermosäryn hoitoon kunnallisella sain palvelusetelin, ja pääsin Erkille hoitoon, joka laittoi pikavauhtia rattaat rullaamaan, ja on saanut parilla kerralla enemmän aikaan kuin alkuvuoden viidessä käynnissä tapahtui.  Elättelen tietysti suuria toiveita tämän uuden ystäväni kanssa. Josko ikuisuuden jatkuneet säryt ja kolotukset naamalistossa viimein helpottaisi, eli kiskot jelppaisi nujertamaan bruksismista johtuvat vaivat.

Siellä, kohtalotovereita? Kertokaa kokemuksianne!

Kommentit

Kateliini (Ei varmistettu)

Juuri tätä olen itsekin jahkaillut! Itsellä on narskuttelua, (mies raportoi aamuisin), särkyä silmien takaa, kaikenlaista muutakin pään ja niskojen särkyä ja nyt myös tätä korvasärkyä! Ja päivisinkin huomaan yhtäkkiä purevani hampaita niin kovaa yhteen, että alkaa päätä vihloa..

Mitään purentavikaa ei kukaan hl ole minulla huomannut, mutta enpä ole kyllä osannut oireitakaan ennen siihen yhdistää.. no se on sanottu, että hammaskiille kulunut, harjaat liian kovaa. Olisko kuitenkin narskuttelusta..

Kerrohan miten sun kipuilujen käy! Tsemppiä!!

hanna kovanen

Täältä löytyy myös samasta ongelmasta sillon tällöin kärsivä. Puren hampaita yhteen, usein vieläpä tajuamattani myös hereillä. Ongelma pahenee juurikin stressin aikana (kokeet krrrhh) :D ja se ilmeni vasta muutama vuosi sitten. 

Sain apua ongelmaan apteekista ostettavien kiskojen avulla. Ne siis muokataan itse. Ihan hyvin nekin ovat toimineet ja käytän niitä nykyään ainoastaan stressin aikaan ja pahimmat päänsäryt ja kiristykset ovat takana päin. Mielenkiinnolla odottelen josko pääsisin bruksismista joskus kokonaan eroon kuten äitini. Tsemppiä sinne! 

Kateliini (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä, en ole ikinä kuullutkaan moisista! Täytyypä käydä tutkailemassa apteekissa.. :)

hanna kovanen

Taisivat olla hinnaltaan 60-70 euron välimaastossa. En asu Suomessa, mutta minulla on opiskelijana hoito-oikeus täällä myös, silti tuli sotkua lääkärin kanssa ja useampaa käyntikertaa vaativat jutut eivät oikein onnistu. Niimpä tieni vei apteekkiin ja taisin säästää pitkän pennin :)

Oma ongelmani ei ole pahimmasta päästä ja tuntuu arjessa vain stressin ollessa päällä, mutta kannattaa kokeilla!

Annaree (Ei varmistettu)

Ootko käynyt hierojalla? Monet jotka tekee voice massagea, osaa hieroa tosi hyvin myös narskuttelusta aiheutuvan naamajumin veke. Suosittelen kokeilemaan, mulla ainakin auttaa :)

Annaree (Ei varmistettu)

Ootko käynyt hierojalla? Monet jotka tekee voice massagea, osaa hieroa tosi hyvin myös narskuttelusta aiheutuvan naamajumin veke. Suosittelen kokeilemaan, mulla ainakin auttaa :)

emppukoo (Ei varmistettu)

Hei! Olen itse kärsinyt vaivasta ihan pienestä lapsesta asti ja mulla on ollut jo useammat tuollaiset kiskot, ei siihen mikään muu auta. Tällä hetkellä itselläni ei ole hyvin istuvia kiskoja, joten en ole niitä käyttänyt mutta ehkä nyt innoittamanasi saan asiaan vauhtia, tosin olen itse tällä hetkellä raskaana, eli mitään ei kannata vielä tehdä asialle kun hampaatkin kerta liikkuvat. Mutta kaikenkaikkiaan inhottava vaiva sekä itselle että koko perheelle, "sä taas narskutit yöllä niin että kukaan ei pystyny nukkuman", kumma että isän kuorsaus ei koskaan saa moista valitusaaltoa ilmoille, heh ;) Hampaiden narskuttamisesta lähtee niin kammottava ääni että joskus herättyäni omaan narskutukseeni olen valvonut pitkän aikaa kylmät väreet pitkin kehoa.
Vaiva tosiaan pahenee jos on stressiä ja aiheuttaa mielettömiä kipuja.

Marjukkan (Ei varmistettu)

Hei,

täältä löytyy kohtalotoveri :). Minulla kiskot ovat olleet käytössä jo kohta puolitoista vuotta ja ovat ihan loistavat. Totuin niihin hetkessä ja nyt ei enää osaa ollakaan ilman niitä. Jumitukset niska/kaula-alueella ovat vähentyneet, vaikka eivät täysin poistuneet (voi tätä toimistotyöläisen arkea) ja niihin loppuihin jumituksiin on aiemman kommentoijan voice massage auttanut loistavasti. Sitä kannattaa myös kokeilla kiskojen lisäksi, jos oireita vielä kiskoilujen jälkeen on. Luulin muuten, että minulla kävi tuuri kun sain kiskoille hileboksin, mutta näköjään kiskot ja hile kuuluvat auttamattomasti yhteen :).

HKO (Ei varmistettu)

Täällä ollut kiskot elokuusta lähtien, aktiivikäytössä lokakuusta(?) kun kieli kipeytyi ilmeisesti myös lihasjumituksen seurauksena. Minäkin puren hampaita yhteen, herkästi myös päivällä. Ja haa, joku tuolla kommentoi silmän takaista särkyä, sekin tuttua toispuoleisesti, enpä tiennyt senkin liittyvän tähän asiaan. Kios tiedosta siis, kaikkea sitä blogeista oppiikin, tätä eivät YTHS:n lääkäritkään aikoinaan tienneet. Kaikkea kummaa oiretta on välillä niska-kasvo-osastolla, jotka eivät ole hävinneet mutta helpottaneet ainakin osittain. Aamulla kun herää niin puheesta on kyllä välillä vaikeaa saada selvää noiden "nyrkkeilysuojien" kanssa :D

Kateliini (Ei varmistettu)

Eipä kestä, mullakin pääosin toispuoleinen silmäkipu. Hierojalla käyty ja lääkärissä, kukaan ei ole osannut tuosta purennasta kysyä. Kiitos kuukkelin, löytyi niillekin oireille selitys ;D Lääkärit vaan ei aina ole kovin mielissään, kun marssii vastaanotolle itsetehdyn googlediagnoosin kanssa...

Hk (Ei varmistettu)

Täällä pahimman luokan narskuttelija ilmoittautuu, hep! Itsehän siis olen narskutellut unissani, tietämättäni niin paljon, että kulmahampaiden kulmat ovat hioutuneet pois.. jaiks. Ensin rakennettiin uudet kulmat hampaisiin, jonka jälkeen tehtiin kiskot. Sain parasta palvelua Oulun hammaslääketieteellisen kandeilta, edulliseen hintaankin. Tosin käyntiajat olivat pitkiä, koska kaikki muutokset ensin hyväksytetään opettajalta. Mutta suosittelen kyllä Oulun opetusterveyskeskusta niille, joilla on aikaa ja istumalihaksia, sekä halua säästää vähän rahassa.

Nykyisin kerron kaikille että olen rakastunut kiskoihini, ja tämä on totta - en suostu enää nukkumaan ilman! Toki vei aikaa saada kiskot istumaan oikein, jos oikein muistan niin parin viikon välein kolme käyntiä ainakin. Tilanne leuoissa oli niin paha, lihakset piti saada pikkuhiljaa palautumaan jumeista ja sitä mukaa kiskot istumaan hyvin purukalustooni. Operaatiota valvonut opettaja kertoi, ettei ollut ikinä nähnyt niin pahasti jumissa olevia purulihaksia.. tämä kertoo siis jo jotain tilanteesta :D mutta oli kaiken vaivan arvoista! Kivut ja narskuttelu ovat jääneet menneisyyteen ja kiskoista en enää luovu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla ja miehellä on myös kiskot. Minulla syynä oli hampaiden paha kuluminen narskuttelusta johtuen. Ollaan kuin mummo ja vaari kun nukutaan "tekarit" suussa:)

Evelyne_ (Ei varmistettu)

Voi purentakisko on öinen ystäväni! Mieheni on antanut kiskolleni nimenkin. :D Mihinkään en lähde yöksi ilman sitä. Ennen kiskoa leuat jomottivat, suu ei auennut kuin puolet potentiaalistaan ja niska oli aivan jumissa. Onneksi hammaslääkäriystäväni otti minut hoiviinsa ja vaivat helpottivat lähes heti purentakiskon saatuani. Itsekin enemmän puren hampaita yhteen kuin narskuttelen. Stressi vaikuttaa vaivaan ja jo muutaman yön ilman kiskoa huomaa kyllä heti leuoissa. Kiskon lisäksi olen hoitanut jumituksia hieronnalla ja pilateksella. Tuolla kolminaisuudella vaivat pysyvät minimissä ja hampaat ehjinä suussa.

Pau
P.S C'est moi!

Täällä myös yks narskuttelija! Sain kiskot syyskuun alussa, ovat ehkä hiukan auttaneet oireisiin. Päänsärkyä ei aamuisin enää ole ollut. Edelleen kuitenkin kaulalihakset, niska ja purulihakset kyllä valitettavasti jumissa :/ Elättelen toiveita, että vielä meillä tutustumisvaihe menossa ja tuo auttais! Toivottavasti siellä kiskot auttaa! :)

Hannnna (Ei varmistettu)

Mulla kyllä vaivat eivät ole lähteneet mihinkään kiskojenkaan kanssa, joten ikävä kyllä kaikille se ei tuota tulosta. Toisaalta ainakin saa kalliin suojan hampaille. :)

"Kenokaula" (Ei varmistettu)

Kävin hammaslääkärillä vastaavien vaivojen vuoksi ja hän totesi kuvien ottamisen ja tutkimusten jälkeen, että vaivan syy ei näyttäisi löytyvän suusta. Purupinnoissa ei yllätyksekseni ollut merkkejä, että narskuttelisin hampaita kovasti yhteen tai purisin hampaita voimakkaasti yhteen. Sain mukaan leukojen rentouttamisohjeet ja ystävällisen kehotuksen kiinnittää huomiota erityisesti työasentooni läppärillä. Samoin kännykän liika räpläys pää roikkuvassa asennossa ei asiaa ainakaan paranna. Olen siis näitä "kenokauloja", jotka työntävät tarmokkaasti leukaa voimakkaasti eteenpäin. Eli siinä tapauksessa, että apu ei löydykään hammaslääkärin penkistä, se voi hyvässä lykyssä kuitenkin löytyä muualta, kuten omassa tapauksessani. Tänä vuonna tavoitteeni onkin hoitaa tämä asia vielä parempaan kuntoon ! :) PS. Avussa oli joskus hyvä juttu näistä niskapuolen jutuista otsikolla Eroon niskajumista.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.