Санкт-Петербург III

Lily matkustaa

Pietarissa on muutama asia, jotka kannattaa ottaa haltuun, oli reissu kuinka lyhyt tahansa.

1. Kieli. OK, oma venäjän kielen hallintani perustuu 11 vuoden takaiseen ylioppilaskokeen arvosanaan C, mutta jo pelkällä kirjaimien osaamisella pääsee pitkälle. Englannillakin enimmäkseen pärjää, mutta tottakai edes osittainen paikallisen kielen hallinta on eduksi.

2. Metro. Toimii poleteilla ja muutamalla muulla maksumetodilla, harvinaisen pitkillä pysäkkien välisillä välimatkoilla ja ovilla, jotka eivät sisällä kosketustunnistimia tai edes piippaa sulkeutuessaan - väliin jäämistä kannattaa siis varoa! Itse metroasemat ovat melko käsittämättömiä. Etenkin punaiselta linjalta löytyy Stalinin rakennuttamia "kansalaisten palatseja", joissa raiteiden yläpuolella killuu kristallikruunu poikineen. Hiukka eri meininki kuin meillä Helsingissä.

3. Ruoka. Koska osassa paikoista menut ovat vain venäjäksi ja matkassa on tällainen ongelmavatsainen, voi päivällisen löytäminen äityä hankalaksi. Ainakin, jos haluaa välttää länsimaiset ketjupikaruokalat. Toki paikallisiakin pikaruokaloita löytyy (kuten syödyt hapankaali-kananmuna-blinit todistivat). Syötävää löytyy kaikissa hintaluokissa, ja eräässäkin Nevski Prospektin sivukadun ravintolassa nautittu päivällinen viinilasillisineen maksoi kahdelta hengeltä reilut neljäkymmentä euroa - varsin maltillista siis. Ja maistui todella hyvältä.

4. Museot. Niitähän riittää, sekä perinteisiä näyttelyitä sisältäviä että museoksi muutettuja kirkkoja. Jo pelkästään Eremitaasi on valtava, ja mikäli muistan oikein, tiesi Wikipedia tai jokin muu yhtä luotettava lähde kertoa seuraavaa: jos museon jokaista näyttelyesinettä katsoisi yhden minuutin ajan, kahdeksan tuntia vuorokaudessa, viisi päivää viikossa, menisi koko kokoelman kiertämiseen neljätoista vuotta. Jätimme siis kompleksin suosiolla väliin ja keskityimme johonkin vähän härömpään. Yliopiston eläintieteellinen museo on asettanut näytteille oikeasti varmaan jokaikisen maailman eläimen täytettynä, villakoirista torakoihin ja mereneläviin. Vieläkin häiriintyneempää meininkiä löytyy viereisestä Kunstkamerasta, joka pääosin keskittyy antropologiaan, mutta josta löytyy myös museon ihka ensimmäiset näyttelyesineet. Tällä osastolla ei valitettavasti onneksi saanut kuvata, sillä 1700-luvun lääketieteellisistä kokeista jäljelle jääneet sikiöt ja epämuodostuneet vastasyntyneet eivät ehkä ole sitä, mitä kukaan haluaisi valokuvissa nähdä. Hrr.


TMP-alkuiset kuvat eli 3, 20, 21, 31, 35 kaverilta.

Share

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.