Ladataan...
Lippakioski

Viikonloppu vierähti niin vauhdikkaissa merkeissä etten ehtinyt tänne kommentoimaan tai hyvästelemään. Kiitos että luitte höpinöitänne. Tämä oli kivaa, mutta tosi paljon työtä! Arvostan päivittäin bloggaavia ihmisiä entistä enemmän. 

 

Ladataan...

Ladataan...
Lippakioski

Kysymys: Mitä muita säilytysratkaisuja on olemassa kun pienessä kodissani ei juurikaan ole komeroita? Onko olemassa jotain siistejä ja huomaamattomia ratkaisuja - niin ja mainitsiko jo sanan edullinen :) Asun juuri nyt vuokralla enkä halua hankkia kalliita kestoratkaisuja kuten just niitä komeroja. 

Keksin lukioikäisenä ensimmäisen sisustusinnovaationi. Tyypilliseen teinityyliin huoneeni lattia peittyi vaatteisiin koska eihän kukaan teini vapaaehtoisesti viikkaa vaatteita kaappiin.  Silloin keksin virittää huoneen poikki paksun köyden, jonka päälle heitin vaatteet. Ja katso; huoneen ilme muuttui heti selkeämmäksi ja vaatteet oli ihan yhtä helppo heittää köydelle kuin maahan. 

Oma huomioni on että tavaraa on aina juuri niin paljon kun on säilytystilaa. Pärjäsimme viisi vuotta sitten yksiössä kahden Ikean vetolaatikoston ja yhden komeron voimilla. Nyt kun meillä on metritolkulla komeroita, on ne tietenkin ihan täynnä. Eli meillä on liian paljon tavaraa. Muistan joskus nähneeni valokuvakirjan, jossa oli esitelty perheitä eri maissa siten että heidät oli valokuvattu koko maallisen omaisuutensa kanssa. Voitte kuvitella että länsimaiden ja kehitysmaiden välillä oli huima ero. 

Meillä on tällä hetkellä kolme suurta säilytysongelmaa:

1. lelut

2. vaatteet jotka ovat käytössä (ne jotka päätyvät lattialle tai tuolien selille)

3. kierrätystä odottavat jätteet.

Lelujen säilytyksessä on muutenkin omat haasteensa, mutta ylimääräistä päänvaivaa tuo se että tarpeet muuttuu koko ajan. Pari vuotta sitten riitti muutama sammio pehmoleluille, mutta nyt pitäisi olla joku täydellinen järjestelmä jolla voisi järjestää legot värin ja käyttötarkoituksen mukaan. Lego-ongelmaan en ole keksinyt vielä visuaalisesti tyydyttävää ratkaisua, mutta keräsin muutamia esimerkkejä hienoista korimaisista säilytysratkaisuista. Vasemmalla Mifukon Kiondo-kori, joka valmistetaan Keniassa ylijäämämuovista. Oikealla vanha kunnon pärekori. Pärekoreja on saatavilla monenlaisia, eri muotoisia ja kokoisia. Olisi hienoa oppia tekemään itse pärekoreja ja tehdä niistä oma säilytysjärjestelmä. Itse olen ostanut pärekoreja Muurlan suoramyyntihallista ja kesällä niitä on usein Hakaniemen torilla. 

Marimekon Kanto-säilytin on simppeli ja kaunis ja jos haluaa välttää kaikkea ylimääräistä visuaalista hälinää, niin se on täydellinen vaihtoehto. Muuton Restore-säilytin on ekologista PET-huopaa ja se sopisi hyvin vaikka hyllyyn.

Omassa kodissamme monet asiat säilytään erilaisissa laukuissa ja niitä lojuu ympäri kotia. Jos laukut olisivat samaa paria siinä voisikin olla jotain järkeä, mutta luonnollisesti meillä ei näin ole. 

Sitten on se vaateongelma. Käytössä olevat vaatteet lojuvat tuoleilla ja kerääntyvät kasoiksi ja ennen kuin huomaatkaan olet unohtanut omistavasi alimmaisena olevan vaatteen. Meillä on ollut tarkoituksena ratkaista ongelma kiinnittämällä seinään mieheni Selki asemalle suunnittelema MHZ-naulakko. Meillä jopa on sellainen, mutta jotenkin se ei ole päässyt vielä seinälle asti. Toinen vaihtoehto voisi olla Mikko Laakkosen veistoksellinen Latva.

Muuton the Dots on kivan ei-naulakkomainen näyttää kauniilta myös tyhjänä.

Kierrätysongelmaan en myöskään ole löytänyt tyydyttävää ratkaisua. Seka- ja biojätteen lisäksi pitäisi olla tilaa lasille, pulloille, pahville ja energiajätteelle.  Jos on pieni keittiö niin kuin meillä, niin väistamättä epämääräiset jätekasat aiheuttavat ahditusta.

Tässä ei ehkä niinkään vastattu kysymykseen kun kompattu että samassa veneessä ollaan. Ja pyrimme suunnittelemaan parempia ratkaisuja!

 

Ladataan...

Ladataan...
Lippakioski

Miten sisustamisessa voi ottaa huomioon eettisyyden ja ekologisuuden? Haluaisin, että kotini olisi kaunis sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Kuten huomaatte, en vieläkään uskaltanut tarttua siihen säilytyskysymykseen. 

Inhokkisanani maailmassa on kuluttaja. Ajatus siitä että tehtävämme tässä maailmassa on kuluttaa asioita on todella vastenmielinen. Kuitenkin ammattini on luoda maailmaan uusia esineitä ja uusia tiloja ja siinä on kieltämättä pieni ristiriita. Tietenkin muotoilun avulla pyritään luomaan niitä pitkäikäisiä esineitä ja tiloja, ei täytettä kaatopaikoille. 

Koti on mielestäni yhtä tärkeä persoonallisuuden jatke kuin vaikkapa vaatteet ja se että viihtyy kotonaan on ihmisen hyvinvoinnille korvaamatonta. Siksipä jos jotain esinettä todella haluaa, ei ehkä ole järkevää kieltäytyä siitä ekologisuuden nimissä. Kun esine on hyvin tehty ja sitä kohtelee rakkaudella, sen elinkaari on todennäköisesti pitempi kuin sinun. Kuulin jostain että suomalaiset ostavat uuden sohvan joka viides vuosi. Mutta ruotsalaiset ovat vielä pahempia, he taisivat ostaa uuden sohvan joka kolmas vuosi. Käy sääliksi niitä sohvia. Niitä ei ole rakastettu.

Huonekaluteollisuus on edennyt viimeaikoina aimo harppauksin vastuullisuudessa. Ja sehän onkin hyvä tavoite - että voisimme valita hyvistä vaihtoehdoista parhaan eikä tarvisi tehdä omaa tutkimustyötä siitä mikä on vastuullisin vaihtoehto. Muutenkin ekologisuus on niin monimutkainen kuvio, että jo se että tähtää PAREMPAAN ratkaisuun on hyvä. Paras on niin vaikea määritellä. 

Kokosin alle muutamia ekologisia kalusteita ja ratkaisuja, joista itse olen viime aikoina inspiroitunut. Ensimmäisenä on tanskalaisen Komplotin Haylle jo vuonna 2007 suunnittelma Nobody chair, joka on valmistettu kierrätetystä PET-huovasta eli vanhoista muovipulloista. 

Heikki Ruohon Kenno on paksusta pahvista valmistettu tuoli, joka on kevyt, mutta tukeva.   Pintaan saa vaikka haluamansa printin.

Mikko Laakkosen Innolle suunnittelemassa Kolassa on käytetty samaa PET-huopaa kuin Nobody chairissa. 

Alla oleva on hieno projekti, johon törmäsin Berliinin DMY-tapahtumassa keväällä. Dirk Van Der KKooij on suunnitellut laitteen joka pursottaa kierrätysmuovia haluttuun muotoon - tuoliksi tai pöydiksi. Tekniikka johtaa raidalliseen ja hieman sattumanvaraiseen lopputulokseen, mikä saa näkyä.

Samassa tapahtumassa oli tämä työ, jossa paksu veistoksellinen tekstiili asetetaan tuolin tai sohvan päälle hupuksi. En enää muista kuka oli työn takana, mutta hieno tapa muuttaa tylsä muovituoli luksukseksi. 

Apua, kaikki mun esimerkit on tuoleja. No, alla on on ei-tuoli: kanadalaisen Mioculturen Nomad-seinäjärjestelmä. Litteät pahviset palaset liitetään yhteen, jolloin niistä voi rakentaa väliseiniä. Täydellinen systeemi esimerkiksi avokonttoreihin. Kuva on Grey Area-pelifirman tiloista, jonka suunnittelimme Marikan kanssa. 

 Summa summarum:

1. Säilytä, hoida, korjaa ja tarvittaessa muokkaa

2. Kierrätä jos luovut jostain

3. Suosi luonnonmateriaaleja (puutuoli on sellaisenaan ekologinen ilman mitään vippaskonsteja)

4. Hanki vain tarpeeseen, vältä väliaikaisratkaisuja

Näitä kun noudatat olet jo aika pitkällä. 

Ladataan...

Pages