Ladataan...
Long Story Long

 

Ensimmäinen reppureissuni kiemurteli junalla Barcelonasta koto-Suomeen. Isäni piti mykkäkoulua hullun ideani vuoksi ja kaikki muutkin olivat vähän, että sinäkö muka yksin junassa rinkka selässä. Noustessani koneeseen ajatukseni olivat niin solmussa, että jouduin kysymään takana olevalta matkustajalta missä istumapaikkani on. Sitten häpesin itseäni koko lennon ajan. Poika varmasti ajatteli, että olen ensimmäistä kertaa lentokoneessa.

Matka oli yllätyksiä ja naurua, hyvää ja huonoa, 8 maata ja 11 sohvaa. Yöllisiä moottoripyöräretkiä Barcelonassa, pitkiä aamulenkkejä Rivieralla, övereitä drag queen -bileitä Pariisissa, naurunkyyneleistä levinnyttä ripsiväriä treffeillä Kööpenhaminassa. Silti palattuani vannoin, ettei enää ikinä. Ajattelin, ettei minussa ole sitä jotain olennaista ominaisuutta mitä muissa reissaajissa on. Ajattelin, että minussa on se epävarmuus, mitä en kenestäkään muusta tunnistanut. Pelkäsin paljastuvani, kun sohvasurffaajahostini kyselivät suunnitelmistani. Aivan kuin jäisin kiinni valheesta, etten olekaan todellinen reppureissaaja, vaikka minulla on reppu ja reissaan.

Vähänpä tiesin. Kaipaan edelleen tien päällä materiaa, kuten kasvonaamioita ja toimivaa elektroniikkaa. Kaipaan tien päällä myös luottamusta ja sujuvaa kommunikointia. En ikinä totu hostellien suihkuihin. Miten voin nukkua 15 muun kanssa kun heikkouniselle jo yökyläily parhaan kaverin luona on tae tummista silmänalusista? Epävarmuus on kuitenkin karissut hiljalleen harteiltani matkan varrelle, koska olen sisäistänyt ilmiselvän faktan: jos ei ole sääntöjä, ei ole oikeaa tai väärää. Olet käynyt Kambozassa vaikka et olisi nähnyt Angkor Watia, voit mennä hostellilla nukkumaan vaikka muut lähtisivät juhlimaan, voit kysellä tyhmiä kysymyksiä, koska hei, sillä ei ole mitään väliä

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Sateinen Hanoi ilman varjoa. Kahlasin kahvilaan pitämään sadetta mango-avokadosmoothien ja söpön työntekijän kanssa. Ehkä selostin tajunnanvirtaani liian nopeasti, koska poika vain nyökytteli yes yes. Oli ollut pitkä päivä. Aamulla panikoin hermostuksissani puolitoista tuntia hostellin aulassa, luulin kyytini unohtaneeni minut. Ei sentään, kyytini oli vain puolitoista tuntia myöhässä. No worries, you’ll catch the afternoon ferry. Vitutti, olin hiljaa. Istuin kiikkerällä tuolilla kiikkerässä veneessä, jossa merivesi piiskasi kasvoja ja hiukset menivät niin solmuun, että hostellilla leikkasin takut irti.  

Ripustin märät vaatteet  kerrossängyn tikapuille ja kiipesin yläpedille. Huomenna olisin taas uudessa maassa. Napsautin valot pois, musiikin päälle. Silmät kiinni, ei uneta. Käänsin kylkeä ja sivua. Jos nyt nukahtaisin, se tekisi 6 tuntia unta. Se voisi riittää, jos nukun vielä koneessa. Hiivin alakertaan kysymään pyykkejäni. Sain pyykkipussin, jonka päällä oli lappu “nice hair girl wake early”. Ainakin on puhtaat vaatteet huomiselle, reppureissaajan juhlapäivä.

5 ja puoli tuntia herätykseen. Kappaleen ehdittyä loppuun, kelasin sen totutusti alkuun. Sulkisinko vihdoin silmät vai mitä tekisin? Jos vilkaisen. Puhelin ehti juuri valaista kasvoni, kun jo pimensin näytön patjaa vasten. Jotain valahti lävitseni. Oli musiikki ja kohonnut sykkeeni. Nyt se sitten tapahtui, ajattelin. Tiesin etten nukkuisi silmäystäkään eikä yksi suosikeistani kuulostaisi enää samalta.

Säkeet roikkuivat soittolistallani kuukaudesta toiseen ja kippasivat ajatukset vanhaan uomaan, josta epätoivoisesti pyristelin eroon. Miksen deletoi? Liian dramaattista.

Kuukausien päästä joogaan ukrainalaisen ja burmalaisen kanssa marokkolaisella katolla. Aurinko nousee, on kylmä, tykkään molemmista, paitsi joogasta. Arkistoin illan yksityiskohtia mieleeni, haluan muistaa miltä tuntuu kuulua porukkaan. Matka on ollut antelias, vienyt kummallisiin paikkoihin, jossa tuntemattomat toivottavat minut noin vain tervetulleeksi elämäänsä. Jotain on toisin, kallistunut parempaan. Ensimmäisenä aamuna Marokossa nyrpistelin hostellin aamupalalle, pelkkää höttövehnää ja sokerijogurttia. Nyt istun vakipaikalleni ja harmittelen, että nautin perinteistä kaura-avokadotoastiani jo muutaman päivän päästä batboutin sijaan. En ole aina uskaltanut osallistua hostelliaamiaiselle. 

Teemme suunnitelmia vaikka kaikki tietävät, ettei ne toteudu. Aika marokkolaisella katolla näet kuluu normaalia verkkaisempaa ja kohta jo kiirehdimme ihastumaan auringonlaskusta. Luiz soittaa kitaraa muun musiikin tahtiin. Joku soittaa aina hostellissa kitaraa. You’ve got a good taste of music, it sounds like my playlist, sanon. Sitten ajatus harhautuu alkutahteihin, jotka ovat vetäneet minut takaisin Hanoin yöhön viimeiset seitsemän kuukautta. Joskus olen sinnitellyt puoliväliin, monesti hypännyt suoraan seuraavaan. Ensimmäistä kertaa ei tunnu missään. Ei vihlaisua tai edes pientä melankoliaa. Asia, johon olin vähällä olla uskomatta: olen päässyt yli.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Long Story Long

 

 

 

Lähdin taas.
Ei ole tuttua innostusta ja puolikasta epäilystä, olisin yhtä hyvin voinut jäädä.

Ehkä lähdin ympäröidäkseni itseni jäälleen vierailla ihmisillä, eläimillä, taloilla ja sanoilla. Kun kukaan ei tunne minua, enkä minä tunne ketään, voisin olla kuka tahansa ja huomenna joku toinen. Lopulta olen aina oma itseni. Ja kuten aina, päädyn maailman ääreen todetakseni, että mitä hemmettiä olen mennyt tekemään. Solmin nauhat ja etsin tien kotiin.

Matkani alkaa täältä Lissabonista ja päättyy Marrakechiin. Tukholman juhlimiset painavat vielä silmiä kiinni. Eniten haluaisin nukkua, sitten kävellä kaupunkin jokaisen rähjäisen kadun päästä päähän enkä siltikään olla perillä.

Hostellielämä veti minut välittömästi uriinsa, kuin kuukaudet Suomessa olisi ollut hemmoitteleva irtiotto reissuelämästä. Olin hädin tuskin päässyt lentokenttää kauemmas kun sain viestin vanhalta tutulta, jonka tapasin viimeksi toisella puolella maailmaa. Sattumalta olemme taas kilometrin päästä toisistamme. Uudessa kaupungissa, vanhassa seurassa.

 

Share
Ladataan...

Pages