Ladataan...

Korkeakoulujen kevään toinen (kotimaan yliopistojen päähaku) yhteishakuaikaa on kulunut vajaan viikon verran. Koska aihe on niin ajankohtainen, ajattelin kertoa blogissa vähän omasta kokemuksestani yliopiston ensimmäisestä lukuvuodesta, joka ei ole ollut ehkä ihan kaikista tavanomaisin. Haluaisin myös rohkaista kaikkia niitä, jotka empivät korkeakouluun hakemista siksi, että pelkäävät sen olevan liian vaikeaa, täysin joustamatonta, pelkkää luentoa  ja tenttiä toisensa perään, tai koska takaraivossa jyskyttäisi ajatus siitä, että yliopisto-tasoinen opiskelu rajoittaisi mahdollisuuksia elämän muilla osa-alueilla vaatiessaan niin paljon aikaa ja työpanosta. Tämän pienen tarinan ydin perustuu kokemukseeni opiskelemisesta Jyväskylän yliopiston opiskelijana fuksivuotenani.

Tosiaan, en ole koskaan puhunut blogissa kovin tarkasti omista työ- tai opiskeluasioistani muutamaa sanaa tarkemmin, vaikka molemmat näistä näyttelevät tietysti suurta roolia arjessani. Kaikki kuitenkin kai alkoi viime keväästä. Tuolloin yhteishakua tehdessäni en todellakaan ollut miettinyt opiskelujuttuja kovin pitkälle, koska en ajatellut hakevani vielä tosissani heti lukion jälkeen (ja sen näköinen oli muuten hakutoivelistan paikkakunta-järjestyskin aina yhteishaun deadline-päivämäärään asti :D). Tilasin kuitenkin pääsykoe-matskut, eli omalla kohdallani VAKAVA-aineistot, kotiin ja lueskelin niitä vaateliikkeen töideni ohella, kunnes innostuin lukemisesta ihan tosissani. Pääsykoe-salissa oikeasti tajusin, että hitto vie, mähän muuten tiedän mitä näihin tehtäviin pitäisi vastata, ja hyvällä fiiliksellä täyttelin papereita kaikki ne kaksi tuntia, jotka pääsykoetta varten oltiin varattu. Kun kesäkuussa sähköpostiin tipahti kutsu ensimmäisen hakuvaihtoehtoni, Jyväskylän yliopiston, soveltuvuuskokeisiin, olin lähinnä hämilläni - ja snadisti peloissani. Olin kovasti kaavaillut pitäväni lukion jälkeen rehellisen välivuoden ja käyväni töissä, mutta toisaalta mahdollisuus yliopistoon pääsemisestä houkutteli. Soveltuvuuskokeisiin meninkin käytännössä ihan takki auki ja avoimin mielin ajatellen, että teen parhaani, mutten ota  aiheesta stressipeikkoa olkapään päälle piruilemaan. Ja niin sitä sitten saatiinkin parin viikon päästä tieto myönnetystä opiskelupaikasta, jonka hetken tuumimisen jälkeen otin vastaan!

 

 

Mutta... kuten tiedätte, mä en kuitenkaan tällä hetkellä pidä majaani Jyväskylässä vaan Tammisaaressa, eikä arkikaan ole ihan perus opiskelijan arkea. Ne, jotka opiskelevat korkeakoulussa (AMK tai yliopisto), tietävätkin varmasti, ettei ensimmäisen vuoden opiskelija kuitenkaan saa ilmoittautua poissaolevaksi kuin hyvin painavista, henkilökohtaisista syistä. Korkeakoulun aloittamista ei siis enää nykylainsäädännön mukaan voi tosta noin vain lykätä vuodella, jos myönnetty paikka on otettu vastaan. Siksi maantieteellisesti Jyväskylä-Tammisaari -akselia ja viikkoon mahtuvia tunteja ajatellen olisi varmasti luonnollista ajatella, että allekirjoittanut on kuitenkin itse viettänyt ensimmäisen opiskeluvuotensa himppasen vastoin sääntöjä. Mutta uskokaa pois, vaikkei fuksivuoteni noudattele ihan kaikkia tieteen ja taiteen sääntöjä, olen pysynyt puhtaasti noiden sääntöjen sisäpuolella! Mitenkö? 

Kävin viime syksynä yliopiston alkaessa juttelemassa tiedekuntamme koulutussuunnittelijan kanssa sotasuunnitelman tekemisestä opintojani varten, koska en menisi yliopistoon fyysisesti läsnäolevaksi vielä syyslukukaudeksi, vaan ajattelin aloittavani siellä vasta kevätlukukaudesta alkaen. Teinkin syksyllä jo käytännössä puolet ekan yliopistovuoden opinnoista kotoa käsin, ja sain siten paitsi kartutettua omia tietojani myös kerättyä noppia, jotta voisin jotenkin paikata sitä, etten ollut fyysisesti opistolla syksyllä. Kaikki ei kuitenkaan mennytkään muualla elämässäni ihan niin kuin olisin kuvitellut, enkä voinutkaan lähteä vielä kevätlukukaudeksikaan Jyväskylään. Ei siinä muu auttanut kuin sotasuunnitelmien oli punominen uudestaan. Sinänsä opiskelun aloittamisen lykkääntyminen fyysisesti Jyväskylässä oli pieni pettymys ja blaah, sillä vaikka välivuosihaaveetkin kummittelivat ajoittain mielessä, olin jo ehtinyt hieman innostua ajatuksesta yliopistoon lähtemisestä. Mutta toisaalta taas se olikin oikea onnen potku. Olin nimittäin alkanut tosissani miettimään, onko opiskelemani ala sittenkään oikea ja pitäisikö mun hakeakin uudestaan taas ensi keväänä...

Loppusyksystä sain kuitenkin työtarjouksen kotikaupungistani opiskelemaltani alalta, johon vastasin myöntävästi ja aloitin työt joulukuussa. Työn ansiosta sain arvokkaan tilaisuuden nähdä käytännössä, mitä oikein opiskelen. Lasten kanssa työskenteleminen on totisesti antanut mulle paljon jo nyt, vaikka työkokemusra ei ole muutamaa kuukautta pitempään. Työssäni saan olla ikään kuin kärpäsenä katossa täysien viikkotyötuntien verran ja nähdä, miten erilailla eri ryhmissä voidaan toimia saman tavoitteen, eli laadukkaan varhaiskasvatuksen, edistämiseksi. Tällä alalla näen myös hyvin selkeästi, kuinka työntekijät huolimatta siitä, ovatko he lähihoitajia, lastenhoitajia vai AMK:ista tai yliopistosta valmistuneita lastentarhaopettajia, ovat aidosti sydämensä asialla. Työni ansiosta ymmärrän viime aikaiset keskustelut varhaiskasvatuksen laatu-resurssit -suhteen ja työntekijöiden vaatimus- ja tieto/taitotasojen palkkauksessa kohtaamisen vakavuuden, sillä saan päivittäin seurata, olla tasavertaisesti mukana ja oppia kollegoiltani asioita, jotka tekevät varhaiskasvatuksesta varhaiskasvatusta. Ei siis pelkkää perushoivaa ja huolenpitoa, vaan ennen muuta lapsen kasvatusta, opettamista ja oppimista, kuuntelemista ja kuulemista, osallistamista ja osallistumista, ja tiivistä yhteistyötä kollegoiden, esimiesten, tiimien sekä ennen kaikkea tietysti lasten vanhempien/huoltajien kanssa. 

Tämä työsuhde on muuttanut huoleni väärälle alalla ajautumisesta päinvastaiseksi, ja siksi en aio hakea uudestaan johonkin toiseen paikkaan tänä keväänä. Nyt kevätlukukautena en ole suoraan sanottuna ehtinyt ja jaksanut yhdistää 38-40 tunnin perustyöviikkoa ja urheilua opiskeluun, mutta itseni tuntien en ole huolissani siitä. Osaan kyllä keräillä niitä noppia vähän rivakampaakin tahtia, kun ensi syksynä yliopisto-opinnoista tulee päivätyöni palkkatyön sijaan. Mulla on melko tarkka visio siitä, miten tahdon itse tulla työllistymään varhaiskasvatuksen parissa ja tavoitteet mielessäni tiedän myös, millä kaikilla muilla opinnoilla haluan tukea tämän hetken päätutkinto-ohjelmaani (varhaiskasvatuksen kandidaatti, jonka suorittamisen jälkeen maisteritutkinto). Se, että nyt tiedän selkeämmin, mitkä ovat tavoitteeni opiskelun ja työelämän suhteen ja olen myös motivoitunut niiden saavuttamiseen, on myös monessa mielessä tämän työsuhteen ansiota, eli ei todellakaan ollut hölmömpi homma ottaa työ vastaan! Siksi tulen valitsemaan pääaineeni (varhaiskasvatus tieteiden) rinnalle sivuaineeksi politiikkaa, ja toivon mukaan saan luettua erillisopintoina myös oikeustieteitä. En usko, enkä myöskään ehkä toivo, että tulen toimimaan työelämässä ainoastaan lastentarhaopettajana. Ja siksi haluaisinkin myös muistuttaa, ettei se, mitä yliopistossa opiskelee pääaineenaan sulje todellakaan pois sellaisia aloja työ- tai tutkimuselämästä, johon liittyvät vahvasti muutkin tieteenalat. Luovuus ei ole kiellettyä kankealta tiedemaailmalta vaikuttavassa yliopistossakaan, päinvastoin!

 

 

Ja tiedättekö mitä? Kotiyliopisto ei missään nimessä katso ensimmäisen vuoteni toimintaa ihan kieroon - kaikkea muuta. Yliopistolla ollaan koko ajan oltu ajantasalla tilanteestani, ja ajatuksiini opintojeni edistämisestä on suhtauduttu hyvin ymmärtävästi ja joustavasti. Toki se, miten tällaisten poikkeustapausten kanssa toimitaan on aina yliopisto- ja tiedekuntakohtaista, mutta toisaalta se fakta, että yliopisto-opiskelu on varsin itsenäistä ja oman tutkintonsa edistämisestä on osattava ottaa vastuu itse, pätee joka tapauksessa. Yliopisto-opiskelulle ei myöskään ole yhtä oikeaa toteutustapaa, vaan kuten omakin tarinani kertoo, voi reittejä olla monia. 

Kovinkaan moni lukiosta juuri valmistunut ei oikeastaan välttämättä tiedä ihan 100-prosenttisesti, "mitä tahtoo isona tehdä." Se ei ole vaarallista eikä maata kaatavaa. Suosittelen kuitenkin olemaan rohkeasti aktiivinen tuon mysteeriseltä tuntuvan (ehkä jopa koko loppu elämään vaikuttavan) asian selvittämiseksi! Jos epäilet ajautuvasi väärille raiteille kannattaa aina muistaa, ettei myöskään uuden reitin löytäminen ole koskaan mahdotonta. Tottakai se voi olla haastavaa, jopa pelottavaa, mutta itse lähestyisin asiaa priorisointi-kantilta ja kysysin itseltäni, mitä tahdon tulevaisuudeltani ja työelämältä, mitä annettavaa minulla olisi, ja mikä ehkä tärkeintä - mitkä ovat työelämän haaveeni? Mä ainakin haluan tehdä työtä, josta nautin ja joka vastavuoroisesti sekä ottaa että antaa, haastaa että kehittää, sekä antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään ja olla mukana vaikuttamassa itselleen tärkeisiin asioihin - ja toivottavasti moni muukin tekee juuri niin, liittyipä se sitten kasvatukseen, talouteen, politiikkaan, oikeuden ja lainsäädännön, viestinnän, kielien, muodin, urheilun, teknologian, tai johonkin ihan muuhun,

 

Te, jotka haette nyt kevään 2018 korkeakoulujen yhteishaussa: älkää pelätkö. Et koskaan voi tietää, onko ala, jolle olet hakeutumassa, oikea, jos et anna sille mahdollisuutta. Se voi tulla antamaan sulle vielä monta mahdollisuutta takaisinpäin. ♥

 

xx Lotta

Share
Ladataan...

Ladataan...

Reilu kolme kuukautta suunnittelematonta hiljaisuutta, jota ei seurannut mitään jäähyväispostausta tai edes ilmoitusta tauolle jäämisestä. Hiljaisuus ei ulottunut vain blogiin, vaan otin etäisyyttä myös kaikkiin muihin sosiaalisen median kanaviin. Se oli tietoinen valinta eikä johtunut mistään tai kenestäkään ulkopuolisesta tekijästä, vaan ainoastaan minusta itsestäni. En ole koskaan saanut negatiivista palautetta, päinvastoin. Bloggaaminen alkoi kuitenkin tuntua joltain sellaiselta, jota en ollut arvannutkaan sen voivan tuntua - ikään kuin pakkopullalta. Tietsikan ruudulle omien sormieni tahdittamana ilmestyvät kirjaimet, sanat ja lauseet alkoivat tuntua merkityksettömiltä; blogia varten napsitut kuvat teennäisiltä ja itse kuvaaminen työläältä; ajatukset bloggaamisesta harhailevilta. Olin kuin Mikki Hiiri merihädässä. 

 

 

Mikä ajoi minut umpikujaan bloggaamisen suhteen? Noh, tipahdin laivasta monesta syystä... Ensinnäkin rakastan kirjoittamista. Olen parempi kirjoittamaan kuin puhumaan asioista. Kuten vanhat lukijani ehkä huomasivat, alkoi blogiini ennen taukoa kuitenkin tipahtelemaan entistä enemmän postauksia, joissa kerroin melko ympäripyöreästi arjestani, omaan elämääni tulleista monista muutoksista sekä puhtaasti tajunnanvirrastani. Mutta blogi onkin julkinen kanava, ja vaikka haluaisin olla yksi niistä rohkeista bloggaajista, jotka uskaltavat olla avoimia lukijoilleen lähes kaikesta, ymmärsin ettei blogi ole itselleni sopiva kanava purkaa fiiliksiä henkilökohtaisesta elämästä. Ihailen kovasti esimerkiksi Eveliina Tistelgreniä (http://www.eevsku.fi/), joka välittää somessaan ja blogissaan (kilpa)urheilun, terveyden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ilosanomaa, mutta tuo kanavalleen realismia osaamalla käsitellä taitavasti myös haastavampia aiheita monenlaisista näkökulmista. Huolimatta kovista yrityksistäni pitää blogin punainen lanka kasassa ja fokus urheiluun ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa, alkoi oma pakettini silti rakoilemaan. Ja tiedättekö, mä olen todella pahoillani niistä postauksista, joista ette ymmärrettävästikään kokeneet saavanne juuri mitään irti tai jotka hämmensivät.

Mietin myös usein, mitä oikeastaan bloggaamiseltani tahdon. Somen mahdollisimman monipuolinen käyttäminen kuten snäppääminen ja Instan aktiivinen päivittäminen tuntui oudolta ja vieraalta - en kokenut oloani mitenkään erityisen luontevaksi esimerkiksi snäpätessäni päivän menoista tai muusta vastaavasta. Samoin visuaalisesti kiinnostavan Insta-feedin aikaansaaminen tuntui myös vähän järjettömältä, koska kyseessähän oli minun Instani. Kuvat, joita sinne lataan, ovat ensisijaisesti mulle jollain tapaa merkittäviä, mutta muille ei välttämättä ollenkaan. Niinpä harrastus, bloggaaminen, joka oli ennen ollut niin sanotusti helppoa ja kivaa, alkoikin vain viemään aikaani ja energiaani antamatta samoja asioita takaisin päin. Oli turhauttavaa kuluttaa aikaansa johonkin sellaiseen, josta tuntui puuttuvan suunta kokonaan. Lopulta homma levisikin käsiini joka tasolla niin, etten enää tiennyt miten voisin korjata tilanteen. Hetkeksi rauhoittuminen tuntui siinä kohtaa parhaalta mahdolliselta ratkaisulta.

 

 

Nyt kuitenkin olen taas sorvin ääressä, bloggaamassa. Se tuntuu hyvältä, vaikka tiedän, että jotkut vanhoista lukijoistani ovat ehkä saattaneet tipahtaa pois kyydistä passiivisuuteni vuoksi. Todellisuudessa ajatus pariin palaamisesta pyöri mielessäni hyvän aikaa, ennen kuin varovaiasesti avasin hiljentyneet sivustoni. Ja sitten hiffasin, miksi ylipäätään aloinkaan kirjoittamaan. Blogin perustamisen takana reilu vuosi, puolitoista sitten, olivat monien ikätoverieni kysymykset treenaamisestani ja salilla käymisestäni: miten jaksan treenata, miten treenaan, kenen kanssa vai yksin, mitä muuta urheiluuni kuuluu tai onko mulla sen suhteen jotain tavoitteita. Tästä aloin alunperin kirjoittamaan, ja siitä tahdon jatkaa. Kavereiden ja muiden läheisten aito kiinnostus harrastustani ja touhujani kohtaan, ja kannustus blogin aloittamiseen olivat suurin syy siihen, miksi lähdin kirjoittelemaan. Ja siksi näin jälkikäteen, kun mietin aikaa vuosien 2017 ja 2018 vaihteen paikkeilla, mieleni tekisi vain hymyillä hieman hukassa olevalle itselleni ja sanoa, että kyllä kaikki järjestyy aikanaan. Mua myös vähän jopa naurattaa huoleni omaan somettamiseen liittyvän kuvaamisen suhteen, koska kyse on vain sosiaalisesta jakamisesta. Kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti, eikä kaikkea ole välttämätöntä jakaa! Puhtaasti huvin ja urheilun vuoksi bloggaaminen ei mitenkään sen erityisemmin edellytä superaktiivista somettamista, ja onkin varmaan viimeisin asia, josta alkaa murehtia. Kavereitani ja läheisiäni harrastukseni kiinnostaa edelleen, ja siksi blogi onkin yksi vaivattomimmista kanavista kertoa pidemmänkin etäisyyden takana oleville ihmisille kuulumisistani urheilun saralla, ja jakaa yleisesti urheilun iloa. 

Millaisia suuntaviivoja mulla on bloggaamisen suhteen jatkossa? En voi tehdä mitään suuria lupauksia siitä, millaista bloggaamiseni tulee olemaan.  Ehkä (ja luultavasti) siitä tulee arkipäiväistä treenikuulumisten päivittelyä sekä tarinoita urheiluuni ja tavoitteisiini liittyvistä asioista. Tai sitten siihen mahtuu mukaan jotain muutakin. Tosin en vielä tiedä mitä se "jotain" voisi olla. Ja miten voisinkaan tietää? Enhän tiennyt tätä noin kolmen kuukauden mittaista taukoanikaan etukäteen, enkä kaikkea sitä, mitä kuluneisiin kuukausiin ylipäätään onkaan mahtunut. Tulevaisuutta voi suunnitella, ja suunnitelmaa voi pyrkiä noudattamaan, mutta kaikkea siihen kuuluvaa ei voi tietää valmiiksi. Siksi bloginikaan ei ole, eikä tule koskaan olemaankaan, valmiiksi käsikirjoitettua, ei mitään täydellistä. Tämä Mikki Hiiri on kuitenkin löytänyt taas pelastusrenkaansa, ja tietää miksi, ketä varten ja miksi kirjoittaa. Siksi olen paatin kyydissä taas, hymyssä suin ja kasvot menosuuntaa kohden. Toivottavasti tekin vielä olette. ♥

 

 

xx Lotta

Share
Ladataan...

Ladataan...

Tuntuupas todella oudolta istahtaa hetkeksi alas, avata läppäri, laittaa taustalle musiikkia, klikkalailla itsensä suitsait sukkelaan blogisivuille ja aloittaa kirjoittaminen.

 

Tämä viikko on ollut tähän asti todella hektinen ja tapahtumarikas, ja puolivälissä viikkoa edessä häämöttävä viikonloppu näytti antavan odottaa itseään aivan luvattoman kauan! Mutta voi juku kuinka ihana olikaan se tunne eilen perjantai-iltana, kun tiesi ettei seuraavaksi aamuksi tarvitse laittaa kelloa soimaan kukon laulun aikaan, vaan sikeitä saa vedellä just niin kauan kuin unta riittää. 

 

 

Kulunut viikko on konkretisoinut itselleni hyvien yöunien merkitystä monella tavalla. Erityisesti silloin, kun arkea tahdittavat "velvollisuuksiin" luettavien koulun ja/tai työn lisäksi myös tavoitteellinen treenaaminen, on unella ja riittävällä lepäämisellä iso vaikutus paitsi harjoittelun nousujohteisuuteen, myös ihan kokonaisvaltaiseen jaksamiseen. Sitä ei kuulkaa pötkitä kovin huikeisiin suorituksiin treenirintamallakaan, jos yöunet jäävät tyngiksi tai sisältävät toistuvaa heräilyä, jatkuvaa vessassa ramppaamista, ajatusten ylivilkkautta, tai sitä tänä päivänä ehkä kaikista pahinta - somen pläräämistä. Kun hyvää unta ei saada tarpeeksi, rupeaa treenit ärsyttämään jo ajatuksenkin tasolla, puhumattakaan lehmän hännän lailla alas lurpsahtavista treenituloksista... Tavoitteellisen urheilijan mielelle pahin kolaus onkin usein se, että treenit alkavat maistumaan puulta. Samaten näin fysiikkalajin harrastajana on huomautettava, että väsyneenä myös se oma kroppa alkaa sekä näyttää että tuntua "löysemmältä" ja "vetelämmältä", ja oma mieli alkaa pissiä silmään ihan sata nolla. Siksi väsyneenä ei kannatakaan uhrata yhtään ylimääräistä minuuttia peilikuvan tuijottelemiselle. Todellisuudessa nimittäin pitkien työpäivien, rankkojen treenien ja snadisti pieleen menneiden yöunien summaamana vähän ylikierrosten puolelle ajautunut kroppa ei palaudu kunnolla, eikä näin ollen myöskään luovu (ainakaan kovin tehokkaasti) stressistä johtuvasta nesteisyydestään. Treenin aikana vaurioituneet lihassolut, kireytyneet lihaskalvot ja jänteet, sitkuttelevat palautusmisprosessissaan eteenpäin tahmeasti kuin kärpänen kinuskissa. Tällaista rumbaa kestää kyllä henkilöstä ja tilanteesta riippuen muutamasta päivästä useampaan viikkoon, mutta ikuisuuksiin asti ei kukaan pärjää pelkällä kovalla itsekurilla, päämäärätietoisuudella ja pyhällä hengellä. Siispä tällaista menoa jonkin aikaa katseltuaan ja kokeiltuaan on kaikista houkuttelevin ajatus saada tilanne korjattua.

 

 

Mitä mä itse olen nyt sitten tehnyt viime aikoina, kun Nukkumatti on skipannut tämän likan yöunet laittoman monta kertaa, mutta olen silti halunnut pysyä mahdollisimman virkeänä ja hyväntuulisena töissä, sekä puskea treenit läpi niin kovaa kuin lähtee? 

 

- Olen laittanut kellon herättämään hieman normaalia aikaisemmin. En tiedä teistä, mutta mulla itselläni aamutoimiin kuluu vain entistä enemmän aikaa, jos olen jo valmiiksi hieman nuutuneella fiiliksellä, eikä herätyskellon virittäminen aivan vikoille minuuteille todellakaan helpota asiaa! On todella inhottavaa a) joutua suorittamaan aamutoimet sprinttivauhtia, ja silti b) myöhästyä töistä, josta lopputuloksena c) seuraa kaikinpuolin surkea mieli, morkkis ja itsensä (sekä huonolla tuurilla myös esimiehen puolesta) sormella osoittelu. Siksi 

 

- Toinen asia johon kiinnitän huomiota yössä nukuttavien tuntien määrän merkittävästi vähentyessä on se, mihin aikaan oikeasti valmistaudun nukkumaan menemiseen. Rakastan värkätä iltapalan rauhassa ja syödä sen katsellen Netflixiä, mutta joskus tämä tapa osoittautuu suorastaan turmiolliseksi... Ei niinkään se koko mieltä ja kehoa rentouttava puuhastelu ja oman aikansa ottaminen iltaisin, vaan se Netflixin ääreen juuttuminen. Olenkin nyt tehnyt itseni kanssa sopimuksen siitä, ettei arkena voi tuijotella putkessa olevaa sarjaa kuin yhden 45-55 minuutin jakson kerrallaan! Jos jaksoja rupeaa ahmimaan, ei Netflix-maratoonille tule näkymään loppua vielä hyvään toviin. Toisaalta joskus illan aktiviteetin venähtävät jostain ihan muusta kuin Netflixin syystä myöhäiselle, ja tällöin pyrin vain kylmäsydämisesti kirimään aikaa vanhoissa tottumuksissani iltapuuhien suhteen, koska myös uni on - hektisessä arjessa jopa tärkeimpänä - nimenomaan sitä omaa aikaa. 

 

- Menen treenaamaan suoraan töistä, kun hyvä draivi on päällä. Viihdyn työssäni ja saan sieltä niin paljon energiaa ja hyvää mieltä, että tuntuu luonnolliselta jatkaa samaa linjaa mahdollisimman katkeamattomasti työajan loputtua ja treenien lähestyessä! Olen maailman surkein nukkumaan päiväunia, joten treeniä ennen otettavat kuuluisat powernaps:it eivät toimi mulle ollenkaan. Jos kuitenkin teen sen virheen, että menen töistä kotiin, lösähdän sängylle ja laitan "hetkeksi" Netflixin pyörimään, en tule nousemaan siitä pisteestä enää riittävän ajoissa treenille. Siksi menen mielummin mahdollisimman ripeästi töistä treenille, ja saan itselleni sekä tehokkaan treenin että hyvää fiilistä plakkariin! 

 

- Tsekkaan, että syönhän varmasti riittävästi ja tasapainoisesti. Itselleni hiilariton iltapala on kuin sana toiselta planeetalta, ja yleensä iltapalani onkin päiväni suurin ateria. Reippaasti puuroa, leipää, banaania ja marjoja nassuun sopivan protsku- ja rasvamäärän siivittämänä, ja muikki on valmis unille!

 

- Jos uni ei tunnu tulevan, alan lukemaan kirjaa. En koskaan katsoa kelloa keskellä yötä, jos uni ei meinaa tulla silmään, koska tällöin on lopputuloksena ainoastaan armoton paniikki ja yöunille saa sanoa hyvästit ihan tyystin. En myöskään ota kännykkää käteen, koska loputon somessa kahlailu viimeistäänkin vie pienimmätkin unen rippeet. 

 

- Juon teetä maitotilkalla, ihan kuin Muumitalossa konsanaan. En kuitenkaan juo mustaa teetä, koska usein mustissa teelajikkeissa on kofeiinia ihan reippaasti kuin kahvissakin. Vihreän teenikin valitsen siis niin, etten ainakaan kofeiinimäärien perusteella provosoisi nukahtamishankaluutta yhtään enempää!

 

 

Aina nämäkään keinot eivät tepsi, eikä sille voi mitään. Ihminen ei ole kone, eikä oman kroppansakaan ja mielensä toimivuutta voi pitää ihan itsestäänselvyytenä. Ja vaikka sitä mieltä kuinka käskyttäisi iltaisin rauhoittumaan, toimii kroppa harvoin tällaisissa tilanteissa niin nöyrästi, että satunnaisillekaan uniongelmille voisi sanoa byebye. Omaa kehoa ja mieltä kannattaa osata arvostaa, ja levollekin raivata oma tilansa. Joskus täytyy hyväksyä myös se, ettei uni aina maita niin hyvin kuin toivoisi - ja sekin on vain elämää. 

 

xx Lotta

Share
Ladataan...

Pages