Apua flunssaan

Sairastuin poskiontelontulehdukseen ensimmäisen kerran odottaessani toista lastani. Aivan varmaa ei kuitenkaan ole, olenko kyseistä sairautta oikeasti koskaan sairastanut...

Diagnoosit näillä muutamilla kerroilla on tehty ultraäänilaitteella, mutta sepä ei aina kerrokaan totuutta. Viime keväänä kävin pomoni vahvalla suosituksella (tuhannesti kiitos) korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärillä vaatimassa itselleni punkteerausta, koska hevoskuuria vastaavaa antibioottia en halunnut enää syödä.  Puolimaraton häämötti jo muutaman viikon päässä ja ajattelin näin helposti (?) hoitavani taudin. Olin ollut flunssainen jo pitkään ja vaikka sarvikuonolla kannuttaessa eritettä ei juurikaan tullut, luulin, että koska tauti ei mene ohi, sen täytyy olla taas poskionteloissa. Lääkäri puudutti sieraimet, tutki tilanteeni ja totesi ettei kriteereitä punkteeraukseen ole; eritettä ei ole, joten ei sitä punkteerauksellakaan sieltä tule. Hän kertoi myös, että usein pitkittynnyt flunssa voi myös olla limakalvoturvotusta ja juuri kevään aikana osaksi myös allergiaa, näihin sain lääkkeet jotka todellakin auttoivat!

Erikoislääkäri totesi myös, että ultralla diagnosoidut poskiontelotulehdukset harvoin sitä kuitenkaan ovat. Ontelot turpoavat flunssan aikana ja tästä syystä ultra usein antaa virheellisen kuvan siitä, että ontelo olisi täynnä eritettä. Jäin tuosta kommentista miettimäänkin, että kuinkahan paljon poskiontelotulehduksia ylidiagnosoidaan ja ylilääkitään sitten antibiooteilla...

Sarvikuono alias nenäkannu on ollut viimeiset pari vuotta paras ystäväni flunssassa. Olen omistanut kannun huomattavasti pidempään mutta aikaisemmin en oikein osannut sitä käyttää. Tämä johtuu osaksi siitä, että toisen sieraimeni väliseinä on hieman kiero ja tämä vaikeuttaaa kannuttamista. Olen kuitenkin löytänyt oikean asennon, jolla saan myös toisen puolen kannutettua. Erikoislääkäri suositteli vahvasti käyttämään flunssassa nenäkannua, joka hänen kokemuksensa mukaan ennaltaehkäisee myös poskiontelotulehduksia. Voittekin vain kuvitella miten riemuissani tämän jälkeen olen kannutellut heti ensimmäisten flunssaoireiden ilmaannuttua. Olen viimeisen vuoden ajan saanut flunssani hoidettua kannuttamalla eikä ajatustakaan antibioottikuurille ole tarvinnut uhrata. Oman kokemukseni mukaan flunssat ovat meneet myös nopeammin ohi aktiivisen kannuttelun avulla. Juoksemaankin olen päässyt nopeammin, kun oireet ovat helpottaneet kannuttelun avulla. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan nenäkannua flunssaoireisiin, jospa pääsisit sinäkin helpommalla :) 

 

Kommentit

Tanja H. (Ei varmistettu) https://yksipaivaelamasta.blogspot.fi

Meilläkin on tuo sarvikuono todettu toimivaksi. Tällä kertaa vaan flunssa alkoi kuivalla yskällä ja keuhkot on kovilla, astmalääkettä menee tuplat. Kuume nousi tänään iltapäivästä onneksi niin ehkä tämä tästä pikkuhiljaa lähtee taas.
Onneksi kevät on jo tulossa ja flunssat toivottavasti menee talven lumien mukana :)

Maijaliisa

Pikaista paranemista! astma tekeekin noista flunssasta vielä aivan erityisen ikäviä :( 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.