Kerran kuussa kuppia... (vain naisille)

Otsikossa jo ehdottelin, että tämä juttu on vain naisille, ainakin nämä kupit... Suorastaan julistan kuukuppien vapauttavaa sanomaa, erityisesti liikunnallisille naisille mutta toki myös aivan kaikille! Jos minut tunnettaisiin yhden asian naisena ja nimenomaan naisena, niin se voisi olla vaikka kuukuppilähettilään titteli! Olen itse käyttänyt kuukuppeja jo useamman vuoden ja nyt erityisesti aktiivisesti liikkuessani todennut, että minun ei tarvitse huolehtia kuukautisistani tai miettiä miten ne vaikuttavat liikuntaan, kun käytän kuukuppia. Minä jopa usein päivän aikana unohdan, että minulla on kuukautiset käyttäessäni kuukuppia... se toki on välillä jopa haastavaa, koska kyllähän se kuppi ainakin kerran päivässä tulisi tyhjentääkin....

Jotkut ehkä kokevat tamponit yhtä helppona mutta minulle tamponit eivät ole koskaan sopineet enkä ole niitä osannut käyttää, joten tämä vaihtoehto on minulle aivan ehdoton! En ole koskaan kärsinyt massiivisista alamahakivuista kuukautisten yhteydessä, mutta koen, että kuukuppia käyttäessäni pienet kipristelytkin ovat lieventyneet - en tiedä onko tästä tieteellistä faktaa, mutta tämä on oma kokemukseni.

Kuukuppeja valmistaa moni firma mutta itse olen ihastunut suomalaisen yrityksen, Lunetten kuukuppeihin, laadukasta ja ekologista toimintaa. Yritys tukee myös naisten asemaa ympäri maailmaa. Laitan tähän linkin heidän sivuilleen, josta saatte asianmukaista informaatiota kuukupeista: https://www.lunette.com/fi/kuukuppi/miksi-lunette-kuukuppi.html

Siis kerran kuussa kuppia, tai oikeastaan kahtakin! 

Kuvassa olevat kupit on suomalaisen yrityksen Lunetten. Oranssi kuppi on kokoa 1, jota käytän kuukautisten ensimmäisenä (joskus jo odotellessa varmuuden vuoksi aikaisemmin) ja viimeisinä päivinä. Violettia kuppia, koko 2, käytän runsaimman vuodon aikana eli kuukautisten toisesta neljänteen päivään. Pienempi kuppi on joustavampi ja isompi pitää runsaamman vuodon paremmin sisällään.

Toivon todellakin, että voisin olla innostamassa edes yhtä naista kokeilemaan kuukuppia ja toteamaan sen hyödyt aivan omakohtaisesti. Itse olen kokenut kuukupin aivan ylivertaiseksi kuukautis'suojaksi' nimenomaan juuri liikunnan aikana, vaikka toki sitä muutenkin käytän.

P.S. Tällaisen ylistysvuodatuksen jälkeen on ehkä paikallaan mainita, että Lunette ei ole sponsoroinut blogiani millään tavalla. Olen kirjoittanut tekstini täysin vapaaehtoisesti ilman minkäänlaisia sidoksia kyseiseen yritykseen.

Kommentit

Minäkin (Ei varmistettu)

Minä aloin käyttää kuukuppia yliopistoaikoina, noin 11 vuotta sitten. Onneksi kaveri vinkkasi siitä, ja hieman aiheesta luettuani päätin kokeilla. Ja sille tielle jäin. Todellakin välillä jopa unohtaa, että on kuukautiset menossa.

Itse käytän vain yhtä kokoa, Mooncup-yritykseltä. Heillä on iso koko synnyttäneille ja pienempi ei-synnyttäneille, tai niin ainakin minulle selitettiin. Käytän edelleenkin samaa, jonka ostin silloin 11 vuotta sitten. Se on edelleenkin hyvä ja toimii, eikä minulla ole ollut mitään terveydellisiä haittoja.

Suosittelen kaikille!

Maijaliisa

Kiitos kommentista! Olen synnyttänyt, en kylläkään alakautta (vaikka yritystä on kyllä ollu...) ja olen käyttänyt aikaisemmin kakkoskokoa. Nyt ostin 'vahingossa' tuon pienemmän ensin ja totesin, että se onkin ihanan joustava ja mukava pieneen vuotoon, joten käytän noita molempia. Ykköskoko ei riitä minulla runsaampaa vuotoon.

Heidiiiiii (Ei varmistettu)

Mulla on ollu kuukautiskuppi varmaan 15 vuotta, ostin sen heti kun markkinoille tulivat. Ajattelin et tää on just mun juttu, en voi sietää siteitä ja ekoihmosenä ajattelin ettei tämä rasita luontoa, ja rahaakin säästyy.
Mutta en koskaan oppinut käyttämään kuppia, mun mielestä se on iso ja kömpelö, verrattuna tamponiin. Kuukautisten aikaan oon tosi herkkä ja paikat kipeänä (niin kuin kaikki muutkin varmaan), onnistuin aina vaan satuttamaan itseäni kuppia asetellessa. Tekstisi ansiosta saatan kaivaa käyttämättömän kupin esille ja vielä kerran kokeilla sitä. Ehkä koen valaistumisen tällä kertaa :).

Vierailija (Ei varmistettu)

Toi on kyllä jännä, itse käytin nimenomaan ennen tamponeita, mutta olen sittemmin siirtynyt täysin kuukupin käyttöön. Tamponin sisälle työntäminen tuntuu ikävältä, kun taas kuppi oikein taiteltuna sujahtaa suht. helposti. Tarvittaessa kuukupin kanssa voi vielä sipaista pikkuisen liukkaria avuksi, kun taas tamponissa sama heikentäisi sen imukykyä. :)

Maijaliisa

Kiitos vinkistä!

Maijaliisa

Kiitos kommentistasi! Totta, aluksi minullakin meni useampi vuosi, että opin laittamaan ja käyttämään kuppia (välissä toki olin raskaanakin...).  Suosittelen lukemaan Lunetten sivuilta kupin taitto-ohjeita, niistä on minulle ainakin ollut apua. Itse taistelen niin, että kupin yksi reuna painuu syvälle kupin sisään ja ylös jää kapea suippo osa, joka on helppo työntää sisään... vaikea selittää...

Maijaliisa

Siis taittelen en taistele, vaikka voihan se joskus siltäkin vaikuttaa :D

Minninen (Ei varmistettu)

Suosittelen lämpimästi kaikille naisille! Ehdottomasti paras mahdollinen vaihtoehto, helppo ja hygieeninen, kunhan vain muistaa huolehtia käsien pesusta ja kupin tyhjentämisestä. Rahaa säästyy ja kuukautiset helpottuu.

Maijaliisa

Kiitos kommentistasi! Minulla täysin sama kokemus :)

Mimmu+ (Ei varmistettu)

Mulla on sama kokemus kuin Heidillä - kuppi löytyy ja muutaman kerran olen sitä kokeillut, mutta olen kokenut tamponin paljon helpommaksi ja vaivattomammaksi asentaa ja poistaa. Jotenkin se taittelu ja taiteilu ei ole inspiroinut vaikka idea ajatuksen tasolla tuntuu tosi fiksulta.

Maijaliisa

Kiitos kommentistasi! Vaatiihan se toki sen taittelun ja ilmeisesti kuppikaan ei aivan kaikille sovi. Itsekin jossakin vaiheessa jätin kupin aivan rauhaan, tympäisi jotenkin kun en saanut sitä aseteltua kunnolla. Kun otin sen sitten tauon jälkeen uudelleen testiin ihaistuinkin siihen ja taitelukin onnistui mallikkaasti :D

paulahelena
ALUAP

Mullakin on ollut kuppi muutaman vuoden mutta en oo ikinä oppinut kunnolla käyttämään sitä. Asettelu on ikävää munkin mielestä ja lisäks mulla on niin runsaat menkat, että joudun pitämään varalla kuitenkin vähintään pikkuhousunsuojaa ja tsekkaamaan kupin lähes joka vessakäynnillä. Tamponia en oo ikinä kokeillut, mun valinta on hyvä side, jonka tilanteen näen helposti aina vessassa käydessä. Joskus satunnaisesti tulee kuppia käytettyä, jos on vaikkapa uimista tiedossa.

Maijaliisa

Kiitos kommentistasi! Voihan kuppia satunnaisestikin käyttää! Erityisesti koen, että urheillessa kuppi on itselleni aivan välttämätön ja luulisin käyttäväni sitä silloin vaikken muulloin käyttäisikään. Itse toki käytän sitä aina kuukautisten aikaan :)

Looking for...

Kuukuppi on paras keksintö ikinä - erityisesti koska kärsin melko kovista krampeista!

Niille, joilla on ollut ongelmia minulla on pari kikka kolmosta, jotka voi auttaa. 

1. kuukupin laittoi voi harjoitella muulloinkin kuin kuukautisten aikana, jolloin paikat ei välttämättä ole niin kipeitä. Silloin takniikkakin hioutuu kivasti. 

2. Minulla auttoi yllättäen pieni kiihottuminen kuukupin asettamisessa, ehkä rentouduin sen vuoksi who knows. 

3. Liukkarilla tai jo vedellä kostutettu kuppi menee sisään huomattavasti helpommin.

Toivottavasti noista on jollekulle apua. 

Maijaliisa

Kiitos kommentista ja vinkeistäsi! Minua on auttanut paljon jo tuo kupin katseleminen vedellä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itsekin olen jo muutaman vuoden käyttänyt kuppia pääsääntöisesti positiivisilla kokemuksilla. Mutta nimenomaan liikuntaa harrastaessa vaihdan tamponiin, koska erityisesti makuultaan tehtävät liikkeet (kuten vatsalihakset, puhumattakaan jostain joogaliikkeistä) ovat saaneet kyllä aika inhottavan vahingon aikaiseksi. Jos kuppi pettää niin se pettää sitten kerralla kunnolla... Juuri siksi en uskalla uidessakaan käyttää, vaikka sen pitäiskin toimia.

Eikö kellään muulla ole liikunnan kanssa ongelmia?

Maijaliisa

Kiitos kommentistasi! Hmm... enpä ole moiseen törmännyt omalla kohdallani, en kylläkään harrasta joogaa mutta muuten makuulla toki teen vatsalihaksia ja muita liikkeitä esim. salilla. En siis osaa oikeasti kyllä tuohon ongelmaan sanoa mitään. Mielessä kuitenkin kävi, että liittyisiköhän jollakin tavalla lantionpohjan lihaksiin, mutta miten,  en lähde veikkailemaan yhtään mitään... :)

Emilia M

Liikuntaongelmat kuulostavat oudoilta. Olisitko laittanut kupin liian syvälle? Kuppiahan ei tungeta ollenkaan niin syvälle kuin tamponia, vaan se jää paljon alemmas.

Mulla myös ollut kuppi aktiivikäytössä viimeiset kymmenen vuotta. Muita kuukautissuojia käyttänyt vain hyvin satunnaisesti, kuppi oli mukana myös safarilla Afrikassa :) Silloin kun ostin sen niin se käyttö alkuun tuntui hankalalta ja seisoikin sen takia ehkä vuoden käyttämättä kaapissa. Sitten uskaltauduin kokeilemaan uudestaan. Mua helpottaa se, että olen lyhentänyt antennin niin lyhyeksi, että se ei töki. Jäljellä on vain muutaman millin mittainen nysä. Jos sen asettaa oikeaan paikkaan, kuppi ei tunnu ollenkaan ja sen voi tosiaan huoletta unohtaa sisään. Poisto oli myös aluksi hankalaa mutta sitten opin rentouttamaan lihakset ja puristamaan sen ulos :) kuulostaa ehkä ristiriitaiselta mutta näin teen :)

Maijaliisa

Kiitos kommentistasi, on hienoa lukea muidenkin ihastuksesta kuukuppiin! Kiitos myös hyvistä vinkeistä :)

jennajohannasi
Pirtti

Hyvä kirjoitus, kiitos! Kokeilin kuppia joskus kymmenen vuotta sitten mutten siihen oppinut, mutta nyt aion kyllä kokeilla uudestaan ja tämä oli siihen hyvä muistutus :)

Maijaliisa

Kiitos! Toivottavasti nyt opit ;) ja vinkkejä käytön aloittamiseen löytyy tuolta Lunetten sivuilta, onnea yritykseen :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.