Varustepohdintaa ja panikointia, osa 1

Se on kuulkaas niin, että olen aivan noviisi näissä polkujuoksugeimeissä ja nyt se alkaa vähitellen kirkastua minullekin... On aivan eri asia käväistä juoksentelemassa maantiellä puolikas kuin lähteä 53 kilometrin ultramatkalle Karhunkierrokselle, ei tarvitse miettiä eväitä tai erityisen kovasti vaatetusta. Pääasiassa vaatepohdinnat ovat olleet sitä, että mätsäävätkö värit ja tarkeneeko hihattomalla. Jotkut sukatkin on pitänyt jalkaan kiskoa ja kengät ovat mitkä ovat, niillä mennään.

Polkujuoksuharrastus onkin sitten huomattavan paljon haastavampaa varustelun osalta, olen huomannut. Tänään ajattelin pohtia valmiiksi alavartalon vaatetuksen kenkiä myöten ja se taitaa ollakin haastavin osio vaatetuksen osalta. Aivan oma juttunsa on sitten kisan aikana syöminen ja juominen - huoltopaikkoja on niin harvassa, että jos oma energiahuolto ei pelaa, maaliin ei ole kovin hyvät mahdollisuudet selvitä.

Housuiksi olen valinnut 2xu:n kompressiotrikoot, joiden ajattelen olevan hyvä vaihtoehto pitkälle matkalle, koska niiden "asteittainen kompressio kiihdyttää verenkiertoa ja vähentää lihasväsymystä pitkäaikaisissa suorituksissa". Tämä jos mikä tulee olemaan pitkäaikainen suoritus! Onneksi pääsin sovittamaan trikoita Oulun Ritaharjun Stadium Outletissa, sillä kokotaulukon mukaan minulle sopivat trikoot olisivat olleet xs- ja s-koon väliltä, mutta sovittamisen jälkeen ostin kuitenkin xxs-kokoiset trikoot.

Sukkavalinta on vielä kesken, ja se riippuu jonkin verran kenkävalinnasta. Joka tapauksessa olen ajatellut laittaa kaksi sukkaa päällekäin; alle joko ohuen juoksusukan tai aivan ohuen alussukan ja päälle hieman paksumman juoksusukan. Kahden sukan menetelmällä pyrin välttämään hiertymät ja rakot. Kaksi sukkaa hiertää keskenään toisiaan vasten eikä sukka siten pääse hiertämään ihoa. Toinen jalkahoito-toimenpide, jonka olen kuullut, on se, että jalkoja kannattaa alkaa pehmentää rasvalla päivittäin noin pari viikkoa ennen kisoja. Näin jalkoja hoidetaan ennaltaehkäisevästi kuulemma ultra- ja vuorijuoksupiireissä. 

Gaiterit tai ilmeisesti gaitersit eli säärystimet, ovat suojat jotka estävät lian ja lumen menemisen kenkään. Olen näitä aikaisemmin harkinnut ja nyt sain useammalta polkujuoksijalta vahvan suosituksen hankkia ne, joten laitoin saman tien tilausta menemään... värivalikoimaa ei ollut, joten jouduin tilamaan itselleni violetit gaitersit... (ei yhtään lempiväri, mutta pakko selvitä...)

Ja sitten ne kengät... Polkujuoksukenkiä on joka lähtöön ja joka alustalle omansa. Yritäppä siinä sitten valita oikea kenkä; kovalle liukkaalle kalliolle on omansa ja pehmeälle metsäpoluille omansa, mutaiselle maastolle omansa... Jos pohdit yleisesti kenkävalintaa poluille, niin tästä linkistä voi olla hyötyä.  Minä olin jo melkein päättänyt ostaessani Inov-8 Roclite 295:t (turkoosit nauhat), että niillä juoksen tämän Nuts Karhunkierroksen. Kengät olivat kuitenkin muutaman testijuoksun jälkeenkin epäsopivat ja aloin olla aivan varma, että Inov-8 Roclite 280 on kenkäni ensimmäisellä ultrallani. Kunnes keskustelin erään konkarin kanssa ja hän sanoi, että lähtee näissä olosuhteissa kyseiselle matkalle ehdottomasti nastakengillä... Taidan siis ottaa Kuusamoon mukaan sekä Salomonin Spikecrossit että Inovin kengät - näillä näkymin nastari taitaa kuitenkin olla varmempi valinta.

Nyt sitten odotellaan innolla gaiterseja saapuvaksi ja jatketaan panikointia ja varustepohdintaa ylävartalon vaatetuksen, reppuun tarvittavien varusteiden ja syömisten ja juomisten osalta... Onhan siinä vielä syytä panikointiin ja pohdintaan :o)

Vinkkejä ja vihjeitä otetaan kiitollisuudella vastaan :) Saitko pohdinnastani vinkkejä omaan varustautumiseesi?

P.S. Ilmo Vaarojen maratonille (42.5km) on vetämässä :D 

Seuraa: blogit.fibloglovin'FacebookInstagram

Kommentit

Kirsi N. (Ei varmistettu) Http://kirsberry.blogspot.fi

Nuo trikoot on kyllä hyvä valinta, itse ostin sellaiset viime vuoden nutsiin vaikka hinta pikkasen kirpaisikin, mutta olivat kyllä erittäin hyvät. Silloin juoksin speedcrosseilla ja sain molemmat isovarpaan kynnet mustiksi ! Kenkien koko oli mielestäni ihan reilu muttei ilmeisesti riittävästi sillä olen tullut siihen tulokseen että tossuissa olisi saanut olla enemmän "kasvuvaraa"...jalat turpoaa ihmeen paljon kun on monta tuntia matkalla. Selkäreppu kannattaa hommata hyvä, harmi jos se rupeaa matkan varrella hiertämään...noita gaitereita olen ja miettinyt että pitäiskö hommata. Tänä vuonna saattaa olla vielä luntakin poluilla.

Maijaliisa

Trikoot sain tuolta Outletista todella kohtuulliseen hintaan, sieltä kyllä kannattaa käydä tsekkaamassa jos on lähettyvillä liikkumassa. Reppu mulla on onneksi älyttömän hyvä, siitä seuraavaan osaan :) 

Noita gaitereita (miksi niitä muuten suomeksi sanotaan yleisesti geiterseiksi, vaikka nimi on suoraan englannista ja siellä ne ovat Gaiter...) moni polkujuoksija piti ehdottomana varusteena reitille. Vettä kenkään menee aivan varmasti sulamisvesistä, joten sohjolumi, muta tai suomössö ei anna mitään lisää kokemukseen, ne kannattaa kuulemma pitää pois kengästä... suosiolla uskon kokemuksen ääntä tässä asiassa ;)

Suvi K.
Sisunainen

Gaitersit on ehdottomasti hyvä valinta. Itse en niitä Sipoonkorpeen ottanut mukaan ja sitten saunan pukkarissa tyhjentelin mutaa ja männyneulasia sukista. Mullakin on kova pohdinta, ostaisinko vielä uudet kisakengät vai menisinkö tutuilla ja turvallisilla Sarvan iRockeilla.

Maijaliisa

Nastareista sain vahvan suosituksen siksi, että pohjoisrinteet voivat olla todella jäisiä, lumella niitä ei tarvita. Toinen vaihtoehto noille jäisillä rinteille voisi olla liukuri :')

Hymyileoletupea

Voi varusteet - mä oon ehkä maailman pahin välineurheilija ja on tullut hankittua yhtä sun toista... Välillä huvittaa tää vermeiden hamstraaminen :D

Mä oon luopunut lähes tyystin noiden kompressiotrikoiden käytöstä juostessa syystä, että oon kokenut niistä olevan mulle enemmän haittaa kuin hyötyä. Jostakin syystä mulla iskee niiden kanssa aivan jäätävä hapotus pohkeisiin ja juoksu muuttuu tuskalliseksi. Palautumiseen niitä sen sijaan käytän ja siinä ne mulla toimii hyvin. (Tosin pakko silti sanoa tähän väliin, että tuo hapotusongelma saattaa johtua kyllä siitä, että on tullut kerrytettyä elopainoa viimisen vuoden aikana jonnin verran lisää, joten saattaa olla et pökät on vaan jääneet liian pieneks....). Luulen silti, että tääkin on yksilökohtaista, toisilla toimii ja toisilla ei :) 

Gatereita käytän oikeestaan vaan talvella pakkasella/jos on lunta(=mitä täällä ei juuri ole). Jostakin syystä en haluu niitä "kesä"keleillä käyttää. 

Karhunkierrokselle tuskin lähden nastareilla eli varmaan sitte se liukuri messiin :D Turhan rankat kengät mulle noin pitkälle matkalle. Tulee muuten varmaan aika mielenkiintonen reissu. Jos ei lumessa rämpimistä, niin ainakin rutkasti puljaamista on luvassa. 

Reppu tosiaan kannattaa valita hyvä ja omaan selkään sopiva, jottei hierrä. Ja yks tärkee on hyvät urheilurintsikat. Mulla on nyt kahdessa kisassa hiertänyt rintsikat mahaan kunnon hankauman  -ei kivaa (varsinkaan suihkussa kisan jälkeen). Sukissa vannon Injinji:n (kirjoitinkohan nyt oikein) varvassukkiin. Mulla ei oo vielä kertaakaan tullut rakkoja (kop kop kop). Tosin tääkin on hyvin henkilökohtaista. Sekopääjuoksijalla tulee megekokosia rakkoja joka kerta sukissa ku sukissa :) 

Mitäs vielä... MERINOVILLA tietty. Maailman paras materiaali alusvaatteissa tai oikeestaan kaikissa vaatteissa. Käytän tosi usein juoksupaitana merinovillasta tehtyä "kalsaripaitaa". Toimii ja merinovillaan ei tartu hajut. 

Maijaliisa

Kiitos vinkeistä!

Minuakin nuo nastarit vähän hirvittää... toivoisin niin kovasti ettei niitä tarvis mutta jotenki on vain vaikea olla luottamatta noihin konkareihin :) Hei, mutta olethan sinäkin sellainen! 

Housut täytyy vielä testata oikein kunnolla tositoimissa ja samoin sukat. Mullekaan ei onneksi tule helposti rakkoja, jospa nytkin niiltä välttyisin. Ja gaiterit on tuonne KK:lle kyllä hyvät, talvikelihan siellä taitaa osin olla. Reppu ja rintsikat sitten seuraavassa varuste ja panikointi osassa... Nekin tietysti hyvin henkilökohtaisia valintoja, se mikä sopii toiselle ei sitten toiselle ole ollenkaan hyvä.

Reissusta tulee monessa suhteessa aivan varmasti unohtumaton seikkailu, kävi miten kävi ;) Onpahan sitte muisteltavaa jälkipolville :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.