Ladataan...

Otsikossa jo ehdottelin, että tämä juttu on vain naisille, ainakin nämä kupit... Suorastaan julistan kuukuppien vapauttavaa sanomaa, erityisesti liikunnallisille naisille mutta toki myös aivan kaikille! Jos minut tunnettaisiin yhden asian naisena ja nimenomaan naisena, niin se voisi olla vaikka kuukuppilähettilään titteli! Olen itse käyttänyt kuukuppeja jo useamman vuoden ja nyt erityisesti aktiivisesti liikkuessani todennut, että minun ei tarvitse huolehtia kuukautisistani tai miettiä miten ne vaikuttavat liikuntaan, kun käytän kuukuppia. Minä jopa usein päivän aikana unohdan, että minulla on kuukautiset käyttäessäni kuukuppia... se toki on välillä jopa haastavaa, koska kyllähän se kuppi ainakin kerran päivässä tulisi tyhjentääkin....

Jotkut ehkä kokevat tamponit yhtä helppona mutta minulle tamponit eivät ole koskaan sopineet enkä ole niitä osannut käyttää, joten tämä vaihtoehto on minulle aivan ehdoton! En ole koskaan kärsinyt massiivisista alamahakivuista kuukautisten yhteydessä, mutta koen, että kuukuppia käyttäessäni pienet kipristelytkin ovat lieventyneet - en tiedä onko tästä tieteellistä faktaa, mutta tämä on oma kokemukseni.

Kuukuppeja valmistaa moni firma mutta itse olen ihastunut suomalaisen yrityksen, Lunetten kuukuppeihin, laadukasta ja ekologista toimintaa. Yritys tukee myös naisten asemaa ympäri maailmaa. Laitan tähän linkin heidän sivuilleen, josta saatte asianmukaista informaatiota kuukupeista: https://www.lunette.com/fi/kuukuppi/miksi-lunette-kuukuppi.html

Siis kerran kuussa kuppia, tai oikeastaan kahtakin! 

Kuvassa olevat kupit on suomalaisen yrityksen Lunetten. Oranssi kuppi on kokoa 1, jota käytän kuukautisten ensimmäisenä (joskus jo odotellessa varmuuden vuoksi aikaisemmin) ja viimeisinä päivinä. Violettia kuppia, koko 2, käytän runsaimman vuodon aikana eli kuukautisten toisesta neljänteen päivään. Pienempi kuppi on joustavampi ja isompi pitää runsaamman vuodon paremmin sisällään.

Toivon todellakin, että voisin olla innostamassa edes yhtä naista kokeilemaan kuukuppia ja toteamaan sen hyödyt aivan omakohtaisesti. Itse olen kokenut kuukupin aivan ylivertaiseksi kuukautis'suojaksi' nimenomaan juuri liikunnan aikana, vaikka toki sitä muutenkin käytän.

P.S. Tällaisen ylistysvuodatuksen jälkeen on ehkä paikallaan mainita, että Lunette ei ole sponsoroinut blogiani millään tavalla. Olen kirjoittanut tekstini täysin vapaaehtoisesti ilman minkäänlaisia sidoksia kyseiseen yritykseen.

Ladataan...

Olemme perheellä syyslomailemassa minun lapsuudenkodissa ja -maisemissa. Täytyy kyllä sanoa, että nuoruudessa ei juurikaan noita lenkkeilymahdollisuuksia tullut käytettyä eikä oikein edes ymmärtänyt minkälaisissa maisemissa ja ympäristössä sai lapsuutensa ja nuoruutensa viettää. Nykyisin kotiseudulle palatessa aina oikein hämmästyy miten upeaa täällä onkaan! Kuvat puhukoot puolestaan! 

On myös mahtavaa rentoutua rakkaan perheeni hellässä huolenpidossa; lasken perheeseeni myös sisarukset perheineen. Koko suurella porukalla tapaamme vain muutaman kerran vuodessa, yleensä pääsiäisenä ja uutena vuotena mutta nämä tapaamiset ovat sitäkin tärkeämpiä ja arvokkaampia.

Testasin polkujuoksulenkillä tulomatkalla ostetut polkujuoksukengät, Inov-8, Roclite 280, joihin yhden testilenkin perusteella olen varsin tyytyväinen. Juoksetelin oikein oikeasti poluillakin, kuvassa puolestaan on metsäautotietä vastaava baana, mukavaahan tuossakin oli päästellä. 

Uuden puhelimen kamerasta ja yleensäkin luonnon kuvaamisesta innostuneena pysähdyin matkan varrelle nauttimaan luonnosta ja pienistä ihmeistä.

Polkujuoksun statistiikkaa Polar M400:

kesto: 1:10:22

matka: 9.61 km

keskisyke: 145, maksimisyke: 171

kalorit: 503

keskivauhti: 7:14 min/km

Seuraavana päivänä pääsin vielä nauttimaan 'vauhdin hurmasta', kun juoksin kyliltä 'kotiin'. Vähintäänkin tätä vauhtia juoksin koko viime talven eikä tuloksissa tapahtunut viime kesän aikana parantumista, joten nämä vauhtilenkit jätetään nyt minimiin, mutta kivojahan ne silti on... mieli tahtoo juosta kovaa, kroppa ei taida vielä ottaa vastaan, joten hiljaa hyvä tulee!

Maantiejuoksun statistiikkaa Polar M400:

kesto: 1:08:22

E8 Muonio-Ylimuonio, matka: 13,62

keskisyke: 156, maksimisyke: 167

kalorit: 635

keskivauhti: 5:45 min/km

Ladataan...

Aika mielenkiintoinen yhdistelmä jo otsikossakin...

Siemennäkkäri on oma suosikkini! Olen varioinut ohjeeni erään tuttavan anopin ohjeesta meille sopivaksi ja ajattelin jakaa sen nyt aivan julkisesti (ottaen huomioon, että blogillani ei ole juurikaan lukijoita...):

4 dl karkeita ruisjauhoja

4,5 dl Nalle kaura&ruis-hiutaleita

2 dl auringokukansiemeniä

1 dl kurpitsansiemeniä

1 dl pellavansiemeniä 

2 tl suolaa

7 dl lämmintä vettä

1. Sekoita kaikki ainekset hyvin yhteen ja levitä kaapimella kahdelle uunipellille, joissa on uusi leivinpaperi (taikinan tulisi olla hyvin levittyvää, ei liian jankkia, jolloin voit lisätä himpun verran vettä, eikä liian löysää - vettä kannataa aluksi laittaa ehkä 6 dl ja lisätä viimeinen desi tarvittaessa)

2. Leikkaa pizzaleikkurilla tai veitsellä pellilliseen 12-16 ruutua.

3. Paista kiertoilmauunissa molemmat pellit yhtä aikaa 175 asteessa noin 40-45 min, paiston puolessa välissä peltien paikka kannattaa vaihtaa ja samalla kääntää pellit mahdollisimman tasaisen tuloksen saamiseksi. Mitä pidempään näkkäriä paistaa sitä rapeampi siitä tulee, myös hieman pehmeänä on oikein maistuvaa.

Jokainen joka on tätä siemennäkkäriä maistanut, on pyytänyt näkkärin reseptiä! Kannattaa testata, kertokaahan kommentteihin omat kokemuksenne. 

Ja sitten siihen Martinaan - Usein lenkeillä kuuntelen radiota, epämuodikaasti pääasiassa Suomipoppia, mutta viimeaikoina olen alkanut kuunnella myös enenevässä määrin Suplasta erilaisia haastatteluja ja "asiaohjelmia". Tänään sauvalenkille lähtiessä oikein odotin, että pääsen kuuntelemaan Anna Perhon toimittamaa läpivalaisu-haastatteluohjelmaa Martina Aitolehdestä. Ohjelma oli ajatuksia herättävä ja mielenkiintoinen, olen ollut Martinasta montaa mieltä menneisyyden ja julkisuuskuvan perusteella vuosien varrella, mutta viime aikoina olen alkanut arvostaa häntä ihmisenä! Suosittelen lämpimästi kuuntelemaan kyseisen haastattelun, varsinkin jos sinulla on ennakkoluuloja kyseistä naista kohtaan.

Lopuksi vielä loistoa kotipihalta - Lokakuun loppu lähestyy uhkaavasti mutta kukkapenkissä sinnikkäät orvokit vielä ilahduttavat meitä! 

Sauvalenkin statistiikkaa Polar M400:

matka: 12.14

kesto: 1:50:12

keskisyke: 131, maksimisyke: 154

kalorit: 677

keskivauhti: 9:05 min/km

 

 

Ladataan...

Juuri edellisessä postauksessa ehdin kertoa, miten nykyään juoksen/kävelen täysin sykeohjatusti, mutta tänään päätin antaa itselleni vapaapäivän pulssin kyttäilystä ja lähteä rennolle lenkille esikoisen pyöräillessä vieressä. Oli aivan mahtavuutta jutella ja höpötellä rakkaan kahdeksanvuotiaan kanssa. Ajoittain pulssi nousi aika korkeallekin kun jouduin vähän lenkkikaveria työntelemään vauhtiin ylämäessä, lenkistä tulikin sitten kokonaisuudessaan kovatehoinen.

Väriä elämään juoksuvaatteista; Adidaksen treenipökät ja minun rakkaat New Balance Vazee Pace-lenkkarit, seuraavat ovat jo odottamassa ensi kevättä.

Esikoisen kanssa lenkkeillessä kaksi nuorempaa oli kotipihalla kehitellyt Maksimituhattakuusitoista-laitteen. Mitä kaikkea meidän pihalta löytyykään...

Lenkin statistiikkaa Polar M 400:

kesto: 58:24

matka: 8,44

keskisyke: 146, maksimisyke: 172

kalorit: 429

keskivauhti: 6:54 min/km

P.S. kuvat otettu uudella, mahtavalla Huawei P9-puhelimen kameralla, olen täysin fiiliksissä tästä uudesta kamerasta!

Ladataan...

Tästä tämä siis alkaa, peruskunnon kohotus ensi vuodelle!

Viime talvi meni lähinnä vauhtikestävyyttä reenatessa eikä ennätyksiin sitten ollutkaan kesän aikana saumoja... sitä ihmetellessä kysyin viisaammilta hiukka apuja (kiitos kpk 24/7 -ryhmäläiset!) ja pääsin vihdoin ymmärrykseen, että kestävyysurheilun pohja onkin siellä peruskunnon reenaamisessa!

Harjoittelusta tulisi 80% olla peruskestävyystasolla, 15% vauhtikestävyysalueella ja 5% maksimialueella -tällä hetkellä harjoittelen siis täysin sykeohjatusti Polar M400 sykemittarin avustuksella. Sykerajat ovat vielä oletuksia, mutta marraskuussa suunnittelen meneväni Vuokattisporttiin kuntoilijan tasotestiin, jossa mitataan sydämen sykettä sekä veren maitohappopitoisuutta sormenpääverinäytteestä. Näiden perusteella määritellään juuri minun aerobinen ja anaerobinen kynnys sekä niitä vastaavat syke- ja maitohappotasot. 

Nyt lenkkeily on siis pitkälti sauvakävelyä ja kevyttä hölkkäilyä ❤️ Tämä sauvalenkki Kajaanin suositulla Renforsin lenkillä. 

Lenkin statistiikkaa Polar M400:

kesto: 2:06:06

matka: 13,01

keskisyke:125, maksimisyke: 146

kalorit: 700

keskivauhti: 9:39 min/km