Italia on keittotaidon kehto

MAKU kotikokin elämässä

Italialaiset ovat ehkä maailman suurimpien herkkusuiden maineessa. Illalliselle kokoontuu suuri suku, ruokalajeja on useita ja ateria on valmistettu huolella ja taidolla. Raaka-aineiden laadusta ei tingitä ja alueellisten perinneruokien reseptejä ei parane sovellella.

Antipasto tarkoittaa ”ennen ruokaa”. Pienet suupalat saavat makuhermot hyrräämään ja valmistavat vatsaa seuraaville makuelämyksille. Antipasto voi olla monien herkkujen lajitelma tai kotoisasti vain muutama oliivi ja salamiviipale.

Primi piatti tarjotaan ensimmäisenä varsinaisena ruokalajina. Se on useimmiten annos pastaa, risottoa tai gnocchia ja sen tarkoitus on täyttää vatsaa, jotta pääruokaa riittää vähemmänkin.

Secondi piatti, toinen pääruoka, voi olla kalaa, kanaa, riistaa, lammasta, nautaa tai vaikka sisäelimiä. Lisäkkeet, contorni, tilataan ravintolassa aina erikseen. Tavallisesti vaihtoehtoina ovat keitetyt vihannekset, vihreä salaatti tai peruna eri tavoin valmistettuna. Tämän jälkeen tarjotaan mahdollinen juusto, formaggi.

Dolci kertoo, että ateria on edennyt jälkiruokaan. Vahva espresso päättää aterian. Kun se maustetaan vaikkapa manteliliköörillä, saadaan caffè corretto, korjattu kahvi. Cappuccino, monien rakastama vaahdotetulla maidolla jatkettu espresso, ei kuulu aterian päätökseen. Sitä juodaan aamulla tai iltapäivällä kahvilassa. Aamukahvina suosituin on caffèlatte, kuumalla maidolla lempeäksi venytetty espresso.

Suomestakin on nykyään helppo saada italialaisia raaka-aineita – monenlaiset pastat ja oliiviöljyt, parmankinkut ja parmesaanit, balsamicot ja erilaiset makutahnat antavat kotikokkaajalle mahdollisuuden toteuttaa mamma mian reseptejä mahdollisimman aidosti. Ruoka täydennetään viinillä – usein paikallisen ruoan seuraksi sopii parhaiten saman alueen viini.

 

Tähän aiheeseen liittyvät reseptit

 

Italialaiset alkupalaleivät (Crostini)
Ateriatyyppi: alkuruoka
Valmistusaika: Aktiivinen 15 min

Herkkutattirisotto (Risotto ai funghi)
Ateriatyyppi: pääruoka
Ruokavalio: gluteeniton, kasvis, munaton
Valmistusaika: Aktiivinen 25 min | Passiivinen 2 t

 

Vasikanpaisti tonnikalakastikkeella (Vitello tonnato)
Ateriatyyppi: pääruoka
Ruokavalio: gluteeniton, laktoositon, maidoton, munaton
Valmistusaika: Aktiivinen 35 min | Passiivinen 2 t

 

Tomaatti-munakoisovuoka (Pomodori e melanzane al forno)
Ateriatyyppi: lisäke
Ruokavalio: gluteeniton, kasvis, laktoositon, munaton
Valmistusaika: Aktiivinen 30 min | Passiivinen 25 min

 

Espressovanukas (Flan di caffè)
Ateriatyyppi: jälkiruoka
Ruokavalio: gluteeniton
Valmistusaika: Aktiivinen 30 min | Passiivinen 1 t

 

Lue lisää italialaisesta keittiöstä Maku.fi:n kattavilta teemasivuilta!

Maun reseptihausta löydät lähes 200 ruokaohjetta Italian ja Välimeren alueelta. Rajaamalla hakua saat esimerkiksi vain tietyn ruoka-aineallergian huomioivat ehdotukset.

 

 

Share

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.