Ladataan...

 

Oma tavoitteeni tälle vuodelle on ollut oppia rakastamaan itseäni kokonaisvaltaisemmin. Tällä tarkoitan ihan kaikkea itsessäni, myös niitä ”vikoja” ja huonoja puolia. Haluan oppia hyväksymään itseni juuri sellaisena kuin olen, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Olen ollut tässä joskus suorastaan järkyttävän huono, mutta onneksi siitä pisteestä on tultu nyt jo kauas.

Haluan nyt kuitenkin päästä prosessissa vielä syvemmälle, niin, että itseni rakastaminen ei horju vastoinkäymisissä tai muutu huonommaksi silloin kun en siihen tietoisesti keskity. Haluan, että arvostus itseäni kohtaan on itsestäänselvyys ja tapa, jota ei pysty minusta pois kitkemään. Koen olevani jo aika pitkällä tässä, mutta en missään nimessä siellä missä joskus tahdon vielä olla.

Olen ollut viime aikoina todella kiinnostunut itsetutkiskelusta. Haluan oppia tuntemaan itseäni päivä päivältä paremmin, ja olen käyttänyt paljon erilaisia tapoja siihen. Näistä tavoista voisin kirjoitella ihan oman postauksen, samoin siitä, miten elämäni on konkreettisesti muuttunut parempaan tämän ajatusmallin kehittämisen myötä. Halusin kuitenkin nyt jakaa teille 7 omaa konkreettista ohjettani, millä itsensä rakastamisen ja hyväksymisen prosessin voi laittaa käyntiin. Nämä eivät muuten ole missään tärkeysjärjestyksessä, vaan mielestäni kaikki ovat yhtä tärkeitä, kokonaisuus ratkaisee. Aloittamista ei kannata missään nimessä lykätä, vaan pistää heti ajatukset kytemään. Korostan, että mikään asiantuntija en ole, mutta omassa elämässäni voin todeta näiden oikeasti auttaneen.

 

 

1. Hyväksy, että muutos ei tapahdu yhdessä yössä

Prosessi kohti parempaa itsetuntoa ja itsensä rakastamista on ennemminkin matka, jossa on ylä- ja alamäkiä. Kun tämän hyväksyy, on eri vaiheiden läpikäyminen huomattavasti helpompaa. Joka päivä ei voi olla onnistunut, mutta sen jälkeen ne hyvät hetket tuntuvat yleensä entistä paremmilta.

Tämä matka voi kestää koko loppuelämäsi, muista se. Ajatus- ja käytösmallien muuttaminen vaatii aina aikaa. Täydellisyyteen ei missään nimessä kannata pyrkiä, mutta tässä asiassa on kyllä mahdollista varmaan päästä aika lähelle.

 

2. Lue mietelauseita liittyen itsensä hyväksymiseen

Tiedän, kuulostaa aivan super- kliseiseltä ja turhalta! Itsekin ajattelin ensin niin, kunnes huomasin ajattelevani itsestäni oikeasti kauniimmin luettuani näitä. Nimittäin, kun lukee tarpeeksi kannustavia lauseita, alkavat ne ajatuksissa muodostua tosiksi. Usko pois! Hyvä paikka näille on esimerkiksi Pinterest, josta olen löytänyt niin paljon materiaalia ja ajattelemisen aihetta! Etsin erilaisia lauseita lähes päivittäin, ja itse koen sen myös mukavaksi ajanvietteeksi, joka samalla lisää henkistä hyvinvointia. Parhaimmassa tapauksessa joku pieni lausahdus voi antaa ajattelemisen aihetta loppupäiväksi!

 

 

3. Älä seuraa ihmisiä, jotka saavat sinussa aikaan alemmuuden tunnetta

Tämä on hyvin yksinkertaista. Jos jonkun ihmisen tuottama sisältö saa sinut vain miettimään, miten huono tai aloittelija itse olet, lopeta kyseisten juttujen seuraaminen. Tiedosta kuitenkin, että syy ei ole tässä ihmisessä joka sen saa sinussa aikaan, vaan oma ajatusmallisi ei vain pelaa niin, että voisit ottaa jutut inspiraationa. Pidä ainakin taukoa seuraamisesta, ja aloita vaikka myöhemmin uudestaan katsoen, onko omissa ajatuksissasi tapahtunut muutosta.

Älä ota tätä asiaa negatiivisena, vaan ajattele pikemminkin asiaa niin, että sinullahan on vapaus seurata mediassa ketä itse haluat. Eihän kenenkään edes tarvitse tietää, jos lopetat jonkun seuraamisen. Tämä on vain itseäsi ja omaa hyvinvointiasi varten. Kukaan tuskin tahallaan haluaa saada sinulle alemmuuden tunnetta aikaan, mutta sen vuoksi kenenkään ei myöskään tarvitse omaa sisältöään muuttaa. Annetaan kaikkien kukkien kukkia, valitaan sosiaalisen median maailmasta ne meitä inspiroivimmat tyypit!

 

4. Listaa mielessäsi konkreettiset asiat, joista itsessäsi et tykkää

Tarkoitti tämä sitten reisiä, käsiä, kasvoja, temperamenttia, sosiaalisuutta tai mitä vaan, on tärkeää, että tiedostat itse mitä sinun täytyy itsessäsi oppia rakastamaan. Mieti sitten kutakin näistä asioista tarkkaan. MIKSI vihaan juuri tätä asiaa itsessäni? (Vihata on aika jyrkkä ilmaus, mutta ymmärrät mitä tarkoitan). Itse ainakin olen huomannut, että usein kyseessä on vain päälle jäänyt tapa; olettamus jolla ei ole mitään varsinaista pohjaa tai tarkoitusta. Se on voinut jäädä päälle jossain aikaisemmassa elämänvaiheessa, eikä siitä olla tietoisesti opeteltu pois.

Kun näitä asioita tosissaan pohtii, alkaa miettiä miten pieniä ja typeriä nämä ajatukset oikeasti ovatkaan. Tuntuu jopa hölmöltä inhota itsessään jotain sellaista, mille voi joko tehdä jotain tai päinvastoin taas ei voi tai kannata tehdä yhtään mitään.

 

 

5. Opettele uskomaan ne hyvät asiat ja kommentit, joita muut sinulle sanovat

Varsinkin suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu usein tapa vähätellä omia saavutuksia tai vahvuuksia. ”Mä nyt oon vaan tämmönen.. En mikään ihmeellinen..” Kritiikistä kyllä pystytään oppimaan ja kehittymään, mutta positiivinen palaute on usealle yllättävän vaikeaa ottaa vastaan.

Seuraavan kerran kun puolisosi, työkaverisi, ystäväsi tai kuka vaan antaa sinulle kehuja ja kertoo kuinka siisti tyyppi olet, sano kiitos ja jää miettimään kehua itseksesi. Päätä, että uskot sen mitä sinusta juuri sanottiin. Sellainenhan minä tosiaan olen!

 

 

6. Tiedosta, että itsensä rakastaminen ei ole pelkkää omasta vartalosta tykkäämistä

Useasti ajatellaan, että kun rakastan vartaloni ulkonäköä, rakastan automaattisesti itseäni paljon. Tämä on toki loistava alku, johon todellakin tulee pyrkiä, mutta ainakaan itselläni tämä ei toimi ainoana mittarina itsensä hyväksymiseen. Vartaloihanne muuttuu koko ajan sitä mukaa, kun tavoitteita sen suhteen saavutetaan. Varsinkin jos vielä urheilee, kroppa muuttuu jatkuvasti. Oma lajini on lisäksi sellainen, jossa keho on välillä todella hyvässä kunnossa ulkonäöllisesti, jopa friikin lihaksikas, mutta se ei näytä aivan siltä koko aikaa.

Vaatii paljon ajatustyötä, jotta pehmenevää ja muuttuvaa vartaloa rakastaa samalla lailla kuin alati kiristyvääkin. Tiedostan esimerkiksi, että olen tällä hetkellä erittäin tyytyväinen ulkonäkööni, mutta se ei olekaan niin helppoa sitten, kun kilpailuista aletaan palautumaan myös rasvaprosentin osalta. Tähän aion keskittyä erityisellä voimalla kisojen jälkeen!

Itsensä rakastamisen opettelu on kokonaisvaltainen prosessi. Siihen kuuluu esimerkiksi tyyli elää omaa elämää, tavat joilla kohtelee itseään eri tilanteissa, miten puhuu itselleen tai mitä rajoja itselleen asettaa. Ei pelkkä ”body-positivity”, vaikka mielestäni se onkin yksi tärkeimmistä askelista matkalla kohti parempaa itsearvostusta.

 

7. Luota intuitioosi

Viimeinen, muttei suinkaan vähäisin. Jos jokin asia tai esim. ihmisen läsnäolo tuntuu aina epämiellyttävältä, se hyvin todennäköisesti ei ole hyväksi sinulle. Jokaisella meillä on ”perstuntuma”, joka kertoo meille usein enemmän kuin tiedämmekään. Lopulta, kun tästä epämiellyttävästä on päästänyt irti, huomaa miten epäsopivaa se itselleen olikaan.

Muista kuitenkin tässäkin kultainen keskitie, eli vaikka jokin asia tuntuu pahalta, anna sille ensiksi aikaa. Tämä pätee varsinkin omien tapojen muuttamisessa. Muutos vaatii aina aikaa, eikä mitään pysyviä johtopäätöksiä kannata tehdä yhden hetken tai päivän perusteella.

 

 

Kuten sanoinkin, olen itse kokenut nämä asiat hyödyllisiksi tavoitellessani parempaa arvostusta itseäni kohtaan. Päivä päivältä sitä pystyy tässäkin kehittymään, ja toivon, että ajatukseni inspiroisivat myös sinua puhumaan itsellesi kauniimmin <3.

 

Maija 

Share

Ladataan...

 

Jo pienestä pitäen olemme oppineet siihen, että aina on olemassa jokin suurempi, vaikutusvaltaisempi, jopa joskus hieman pelottavampikin hahmo, jonka auktoriteetin alaisina olemme. Lapsuudessa tämä tarkoitti luonnollisesti usealle meistä omia vanhempia ja esimerkiksi koulujen opettajia. Aikuinen määräsi, lapsi totteli.

Kun aikuinen haluaa vain lapsen parasta, on hänen auktoriteettinsa tietenkin lasta kasvattavaa ja suojelevaa. Päinvastaisessa tilanteessa taas aikuinen haluaa vain käyttää valtaansa lapseen, ja mehän tiedämmekin, mihin hirveisiin asioihin siinä saatetaan pahimmassa tapauksessa päätyä. Tekstini tarkoitus ei kuitenkaan ole kertoa niistä, vaikka jonkin verran toki sosiaalialan ammattilaisena niistäkin tapauksista tiedän. Haluan sen sijaan pohtia aikuisten välisiä auktoriteetteja. Tämä aihe on pyörinyt päässäni jo kauan, ja jotenkin etsin nyt keinoa avata hieman omia pohdintojani myös teille.

 

 

Harva meistä varmaan pystyy sanomaan, että toimintaamme ei ohjaisi kukaan muu kuin me itse. Aikuisten välisiä auktoriteetteja voivat olla esimerkiksi esimies ja alainen, valmentaja ja urheilija tai vaikka opettaja ja opiskelija. Yksi niin sanottu tiedostamaton auktoriteetti on myös esimerkiksi virkavallalla, kuten poliiseilla. Sitä ei joka päivä mieti, mutta heidän auktoriteettinsa on kuitenkin koko ajan olemassa.

Auktoriteettien luonne ja vaikutus on muuttunut lapsuuden pelonsekaisista tunteista ehkä ennemminkin kunnioitukseen ja luottamukseen. Auktoriteetti ei ehkä enää samalla lailla määrää suoraan sitä mitä teemme, mutta saattaa toimia kannustajana ja ohjenuorana toiminnallemme.

Työelämässä toki usein esimies on se joka määrää, mutta ainakin toivottavasti näissä tapauksissa määräykset ulottuvat vain ja ainoastaan työhön liittyviin asioihin. Itselläni tosin on kokemus myös päinvastaisesta, jossa esimieheni yritti käyttää valtaansa myös työntekijöiden yksityiselämiin liittyen, käyttämällä henkistä väkivaltaa apunaan. Onneksi itse ymmärsin silloin asian suhteellisen aikaisessa vaiheessa, enkä jäänyt narsistisen ilmapiirin keskelle. Nämä nyt ovat aina ääriesimerkkejä, mutta on tärkeää tiedostaa, milloin jonkun henkilön vallankäyttö ylittää rajan ja alkaa alistaa sinua henkisesti. Silloin suosittelen lähtemään ja nopeasti.

 

 

Useimmiten kuitenkin miellämme auktoriteetit myös positiivisiksi asioiksi. Ne auttavat meitä elämässämme eteenpäin ja saavuttamaan asioita, joihin emme edes tienneet pystyvämme. Tällainen arvovaltainen hahmo on esimerkiksi minulle ollut valmentaja. Vaikka valmentaja vaatii paljon, urheilija osaa ottaa sen eteenpäin vievänä asiana sen sijaan, että antaisi lamauttaa itseään.

Toimivasta valmennussuhteesta ja siitä mitä sen tulisi sisältää voisin kirjoitella ihan oman postauksen, sillä tämä karkaa muuten käsistä ja teksti on kilometrin mittainen. Itse kuitenkin olen aina kokenut valmennussuhteet nimenomaan hyvinä auktoriteetteina, jotka puskevat lempeällä kurilla eteenpäin tavoitteissa.Jotta minuun saa luotua toimivan auktoriteetin, täytyy toisen osapuolen tuoda elämääni jotain sellaista, minkä avulla minun on mahdollista oppia uutta ja kehittyä. Harva meistä varmaan kovin kauaa jaksaa liian ahdistavaa ihmissuhdetta, josta ei saa irti todellisuudessa mitään?

 

 

Mieti, ovatko elämässäsi olevat auktoriteetit sinua eteenpäin vievää ”voimaa”, vai koetko, että ne rajoittavat elämääsi ja lamaannuttavat toimintaasi? Koetko kapinallista asennetta jotakin auktoriteettia kohtaan? Jos tunnet jonkun arvovaltaisen ihmisen suhteen negatiivisia tunteita, kannattaa miettiä, onko juuri kyseinen taho sinulle paras kannustin. Luultavasti vaihtamalla paranee, oli kyse sitten työstä tai vapaa-ajasta.

Aikuisen ei mielestäni enää tarvitse ajatella muiden miellyttämistä itsensä kustannuksella, vaan maailmasta on vapaus valita juuri itselleen sopivat ihmiset, joiden neuvoja ja oppeja mielellään ottaa vastaan. Auktoriteetit ovat toimiessaan optimaalisesti hyvinkin inspiroivia, sillä kukapa ei haluaisi oppia kokeneemmalta? Myös silloin, jos sinulla on tietynlainen ”velvollisuus” raportoida toiselle kehitystäsi, toimii se usein hyvänä kannustimena esimerkiksi painonpudotus-projekteissa.

 

 

Jos taas tiedät itse olevasi auktoriteettinen hahmo jollekin toiselle, mieti, oletko varmasti inspiroiva ja kannustava? Mielestäni auktoriteetin luojaa ei tulisi pelätä, vaan nimenomaan kunnioittaa. Näin saadaan paras tulos esimerkiksi työelämässäkin. Esimiehen tulee osata ottaa selkeä johtajan rooli ja hallita alaistensa työntekoa, alistamatta ketään tai saamatta ketään tuntemaan oloaan huonommaksi.

Luonnollisestikaan esimerkiksi parisuhde ei kuulu tällaisiin arvovalta- suhteisiin joista tässä puhun. Parisuhteessa ei kummankaan tulisi olla toiselle auktoriteetti, vaan elämää tulee elää tasavertaisessa asemassa toisen kanssa. Kannustaminen ja inspiroiminen ovat toki eri asioita tässä suhteessa, ja niiden tarpeellisuuteen todellakin yhdyn! Ja terveellä tavalla tietenkin toisen läsnäolo voi toimia voimavarana, niin kuin esimerkiksi omassa avioliitossani.

 

 

Yhteenvetona, pohdiskele minkälaisia auktoriteetti-suhteita omaan tämänhetkiseen elämääsi liittyy. Mitkä niistä saavat sinut parantamaan toimintaasi, ja mitkä taas lamauttavat sinua ja saavat sinut tuntemaan olosi voimattomaksi? Toivon, että pystyt päästämään irti mahdollisista negatiivisista arvovaltasuhteista, sillä loppujen lopuksi kaikkihan me olemme täällä elämässä omaa elämäämme, nimenomaan itsellemme sopivalla tavalla!

Jos pohdintani herättivät sinussa ajatuksia, haluaisin mielelläni kuulla!

 

Maija

 

Share

Ladataan...

 

Hellurei ja ihanaa sunnuntaiaamua! Täällä sitä vietellään hyvin rennoissa merkeissä, niinkuin mielestäni kuuluukin! Sunnuntaihin eivät nimittäin kiire tai aikataulut kuulu! Jos kaipaat lukemista aamukahvin seuraksi, tässäpä sitä olisi! Ajattelin laittaa hieman jatkoa Lonkat auki!-postaukseeni, tällä kertaa hartialinjan avaamisvinkkien muodossa. 

Kun lonkat on saatu onnistuneesti pelaamaan, on luonnollisesti keskityttävä myös yläkropan kunnossapitoon. Tässäpä siis pitemmittä puheitta oma vakio- keppijumppani, jonka teen poikkeuksetta aina ennen kuin aloitan treenaamaan ylävartalon lihaksia. Varmasti monelle jo peruskauraa, mutta aina voi silti oivaltaa jotakin uutta. Ja jos et ole aiemmin keppijumppaa alkulämmittelyissä käyttänyt, suosittelen todellakin kokeilemaan. Kyllä liikkuu lavat ja olkapäät, kun niitä vähän veivaa ja pyörittelee treenin alkuun. Monesti sitä ei ole tajunnutkaan aikaisemmin, miten suppea jonkin salilla tehtävän liikkeen liikerata on, ennen kuin keskittyy sen parantamiseen. Tämä sopii tietenkin myös kotona tehtäväksi vaikka iltaisin, suosittelen varsinkin jos yläkropassa kiristää jatkuvasti.

Itse vietän tänään hyvin ansaittua lepopäivää, niinkuin joka sunnuntai, mutta jos sulle sattuu tänään treenipäivä, kokeile ihmeessä näitä liikkeitä!

 

1. Kepin vieminen eteen ja taakse kädet koukussa

Suorita liike rauhallisesti, oman kehosi liikkuvuuden mukaan. Toista sekä eteen että taakse noin 10 kertaa. 

 

2. Kierrot sivuttaissuunnassa olkapäältä toiselle

Aloitusasento

 

Vie keppi rauhallisesti toisen olkapään yli. Jos olkapääsi ei liiku ääriasentoon eli alas asti, jätä liike suosiolla tähän kohtaan kuin tässä kuvassa. Voit varovasti kuitenkin kokeilla, mihin saakka olkapääsi menee. Selvennykseksi, jos kuvasta ei oikein saa selvää: ylhäällä olevan käden olkapään tulisi liikkua niin, että käsi menisi suorana selän taakse.

Toinen puoli. Toista tätäkin liikettä noin 10krt/puoli!

 

3. Kepin vieminen eteen ja taakse kädet suorana

Katso itsellesi sopiva oteleveys. Kuten näkyy, itselläni se on aika leveä, koska olkapääni eivät ole vielä niin liikkuvat, että pystyisin kovin kapealla otteella viemaan niitä suorana taakse. Teen ensin näin leveästi, ja lopuksi aina muutaman rauhallisen toiston hieman otetta kaventaen. Toista 10-15 kertaa.

Lopetusasento

 

Ihan lopuksi laitan kepin vielä hartioiden päälle ja pyörittelen koko yläkroppaa puolelta toiselle, ensin seisten suorassa ja sen jälkeen hieman eteenpäin kumartuen. Rintamasuunta on ainoa joka liikkuu, lantion ja jalkojen tulisi pysyä paikallaan. Kokeile, onko näistä apua treeneissäsi, ja laita ihmeessä kommenttia! Minusta on aina ihana kuulla, kun joku on saanut apua tai inspiraatiota jutuistani, vaikka en ammattilainen olekaan! Sanoisin kuitenkin, että hyvin itseoppinut ;)

 

Toimivia treenejä kaikille!

 

Maija

Share

Pages