Ladataan...
Merennoita

Kirjasarja ja nyttemmin leffa 50 Shades of Grey on herättänyt jos jonkinlaisia ajatuksia, mielipiteitä ja kohuja. Ottamatta niihin sen kummemmin kantaa, haluan kuitenkin palata vielä aiheeseen minäkin. Törmäsin nimittäin Tumblrin ihmeellisessä maailmassa tällaiseen infografiikkaan (voiko tätä sanoa infografiikaksi?), joka pohtii, ehkä selkeyttääkin, toisaalta myös yksinkertaistaa 50 Shadesin, BDSM:n ja väkivallan/hyväksikäytön* suhdetta. Voidaan ajatella, että 50 Shadesissa on kyse BDSM:stä vain hitusen verran, kuin mausteena, mutta sitäkin enemmän Shadesissa on kyse väkivallasta. Väkivalta taas puolestaan on jotain, mitä BDSM ei koskaan saisi olla. BDSM:ssä tai sadomasokismissahan on kyse konsensuaalisuudesta - siis siitä, että touhulla on kaikkien mukanaolijoiden ehdoton suostumus. Siinä vaiheessa, kun suostumusta ei ole, ollaankin jo menossa sinne väkivallan puolelle. BDSM:n ja väkivallan suhde on monimutkainen, enkä nyt tässä siihen tätä enempää mene. Ohjenuorana voisi kuitenkin pitää sitä, että BDSM ei pitäisi olla yhtä kuin väkivalta.

Mutta infografiikkaan ja kuinka se kehittyi...

Ensin joku piirsi tällaisen. Okei, ensikatsomalta myhäilen tyytyväisenä.

Mutta sitten joku halusi tehä täsmennyksen..

 

 

Ettäkö 50 Shades olisi näin kaukana todellisesta BDSM:stä ja kertoisi ainoastaan väkivallasta. Hmm.

Lopulta joku havainnollisti asian näin:

 

Itse pidän tästä kuinka ajatus kehittyi. Ja pidän myös lopputuloksesta, vaikka toki se yksinkertaistaa ilmiön varsin suppeaksi. Ilmiö kun tosiaan on monimutkaisempi, kuin muutaman palleron leikkauspisteet. Ja BDSM:ään todella voi sisältyä väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Tämä kuva kertoo kuitenkin sen oleellisimman: 50 Shades kertoo ehkä BDSM:stä, mutta se kertoo myös väkivallasta ja hyväksikäytöstä.

Toisaalta, 50 Shades voi olla vain perinteisen harlekiiniromaanin juonella varustettua harmitonta hömppää, jossa se nyt vaan on romanttista, että mies piirittää kokematonta naista, mutta tällä kertaa lisänä onkin vähän kinkympi viba.

 

*) Termi abuse on suomeksi sekä seksuaalista hyväksikäyttöä, että väärinkäyttöä, mutta myös pahoinpitelyä. Kaikki nämä voidaan mieltää väkivallan muodoiksi, joten käytän tässä ytimekkyyden vuoksi sanaa väkivalta.

Share

Ladataan...
Merennoita

Aiheesta toiseen, eli siis tisseistä seksologiaan. Arvelin, että ehkäpä tämän blogin lukijoita saattaisi kiinnostaa myös muu teksti, jota allekirjoittanut on viime aikoina näpytellyt. (Vihaan sitä kun kirjoittajat kutsuvat itseään "allekirjoittaneeksi", mutta just nyt oli vaan pakko. Anteeksi.)

Tänä syksynä julkaistiin ensimmäinen Seksologinen aikakauskirja ja sain kunnian olla mukana tässä julkaisussa omalla artikkelillani. Täytyy kyllä sanoa, että melko hienoon seuraan pääsin ja olin aika into pinkeenä kun sen tajusin. Mukana ovat mm seksologian pioneeri Osmo Kontula, sekä telkkaristakin tuttu Maaret Kallio. Ja kyseessä siis meikäläisen ensimmäinen tieteellinen artikkeli ikinä (mutta toivottavasti ei viimeinen). Eli tämän hetkisen elon suurin julkaisu sitten gradun, eikä gradua edes lasketa. So, be gentle. ;)

Artsussa käsittelen suosikkiaihettani kinkyä seksuaalisuutta erityisesti arjen näkökulmasta. Muita teemoja julkaisussa ovat mm. sukupuolen uudelleen määrittelyyn hakeutuvien nuorten seksuaaliterveys ja varhaisen vuorovaikutuksen merkitys aikuisiän seksuaalisuudelle. Ja ompa mukana toinenkin kinkyä käsittelevä teksti: kinky-yhteisön merkityksiä pohtiva raportti.

Tässäpä linkki julkaisuun. Sen voi ladata sieltä kokonaisuudessaan tai lukea artikkeli kerrallaan.

Seksologinen aikakauskirja 1(1) 2014

Share

Ladataan...
Merennoita

Sain itseni kiinni tuossa yksi päivä taas kerran toteamasta jotain negatiivista omista tisseistäni. Ne on pienet. Saatan heittää tästä vitsiä sopivassa välissä, ja niin tälläkin kertaa. Oltiin työkavereiden kanssa lounaalla ja sanoin aiheesta keskustelun lomassa jotain tyyliin "Tuskin kukaan mulle sanoisi, että hyvät tissit". Yksi työkaveri katsoi rintamustani ja totesi "Noh, en oo nähny, ni ei voi tietää". Niin. Aivan niin. Ei se, että on pienet rinnat tarkoita automaattisesti, että ne olisivat jotenkin huonot rinnat. Näin sitä vain on kuitenkin ajautunut ajattelemaan. Hyvät tissit on jotain symmetristä ja sopivan kokoista (ei liian isoa, tai liian pientä), sopivan pyöreää (ei nyt suippo ainakaan, tai roikkuva) ja sopivan kokoisilla nänneillä varustettua.

Says who?

Ehkä tisseihin pitäis suhtautua enemmän näin.

Olin miettinyt tissiaihetta jo aiemmin. Tästä(kin) aiheesta minulla herää paljon kysymyksiä. (Vastauksia minulla ei ole.) Olen nimittäin kerta toisensa jälkeen saanut kuulla miehiltä näiden olevan enemmän persemiehiä. Pienirintaiselle naiselle kuuluu kertoa, että ei ne rinnat nyt niin tärkeä juttu ole, perse on tärkeämpi. Ja tästäkö pitäisi tulla kuulijalle hyvä mieli? Ihan ensinnäkin, miksi pitää valita joku ruumiinosa, jonka perusteella jotain ihmistä arvottaa? Toiseksi, miksi pienet rinnat eivät voi olla hyvät ja haluttavat? Miksi pieniä rintoja ei voi himoita samalla tavalla kuin suuria? Miksi tissimies ei voisi rakastaa juuri näitä pieniä rintoja? Miksi rintojen viehättävänä pitäminen vaatii enemmän rasvakudosta? Ja miksi viehättävyyden tai haluttavuuden ylipäätään täytyy perustua siihen yhteen ruumiinosaan: tissit tai perse.

Miksi pienet tissit eivät voi olla hyvät tissit?

 

Ja perinteiseen tapaan "lisää aiheesta" -osio...

Remember to love your itty bitty titties!

Share

Pages