Mitataanko rakkaus rahassa?

Ystäväni totesi tänään: "Hitto, kun teihin naisiin menee rahaa!"

Se on lausahdus, jonka kuulee aika usein. Se on lausahdus, josta hämmennyn aina jonkin verran.

Ymmärrän, että kaukosuhteessa rahaa menee matkustamiseen niin paljon, että VR ja Matkahuolto varmaan pitävät talouttaan pystyssä kaukorakkauksien voimalla. Mutta mihin muuhun sitä rahaa sitten menee?

Tykkään käydä teatterissa, konserteissa, keikoilla, ravintoloissa ja elokuvissa. Koskaan en ole ajatellut, että jos mies tulee kanssani kyseiseen paikkaan, on se rahan kuluttamista minuun. Olen ajatellut, että hän tulee mukaan, koska pitää myös kyseisistä asioista. Kyllähän minä käyn ystävienikin kanssa kaikissa noissa paikoissa.

Suomalaiseen kulttuuriin ei edes kuulu se, että mies tarjoaa ravintoloissa. Täten on aika helppo itse vaikuttaa siihen, miten paljon rahaa omaan ruokaan ja juomaan laittaa. Kyllähän ne kavereiden keskiset baari-illatkin rahaa kuluttavat.

Kihlasormuksen ostaminen on kaiketi jonkun uskomuksen mukaan miehen asia. Siihen pitää käyttää kuukauden palkka. Eihän se rakkaus ja sitoutuminen tietenkään muuten olisi todellista. Sen jälkeen rahallinen panostus häihin on suuri.

Joku toinen puolestaan sanoo, että avoliitossa eläminen on taloudellista. Vuokraan, sähköön ja veteen menee vähemmän rahaa, kun sen voi jakaa kahden kesken. Se on epäilemättä totta, sillä yksiössä asuminen on erittäin kallista.

Yksi entisistä poikaystävistäni totesi joskus: "En halua kuluttaa suhun rahaa, kun sun kanssa voi olla ilmaiseksikin. Kulutan mieluummin rahat kavereiden kanssa ryyppäämiseen."

Ilmeisesti siis kotona hengaileminen ja tv:n tuijottaminen on sekin ihan pätevä tapa viettää aikaa suhteessa. Kodin ulkopuolelle voi sitten poistua ystävien kanssa.

Eli miten se nyt on? Meneekö suhteeseen rahaa vai säästääkö siinä?

Näin kommuuniasukkina on jokseenkin kyseenalaista edes miettiä parisuhdetta tai rakkautta rahan kannalta. En minä täällä kolmen hengen taloudessakaan laske sitä, miten paljon rahaa olen kuluttanut asioihin, joita käytämme yhdessä.

Kommentit

Jaime (Ei varmistettu)

Sinkkumiehellä kuluu naisiin rahaa lähinnä välillisesti, kun joutuu panostamaan oman statuksen nostamiseen ja ulkoisen habituksen kohentamiseen yms. Lisäks jotain ropoja menee tietty juomien tarjoilemiseen baarissa ja taksimatkojen maksumiehenä toimimiseen ja vastaavaan. Silti sanoisin, että sinkkuna mies pääsee pariutumispelissä aika halvalla verrattuna naisiin, koska naiset käyttää vaatteisiin, kampaajaan, manikyyreihin, vahauksiin ja kosmetiikkaan moninkertaisesti sen mitä miehet koko peliin.

Todellinen rahareikä miehelle onkin usein parisuhde. Suuri osa miehistä elää sinkkuelämäänsä kohtuullisen askeettisissa olosuhteissa. Huonekaluina saattaa olla kavereilta ja sukulaisilta saatua ilmasta roinaa eikä pöydät ja hyllyt oo täynnä erinäisiä omituisia koriste-esineitä. Ruokailu taas hoituu usein päivisin jossain lounasravintolassa ja iltaisin vedetään vähän mitä sattuu, mut tasokasta ruokaa mies harvemmin jaksaa itekseen ruveta vääntämään.
Kun mies ajautuu parisuhteeseen, yhtäkkiä onkin edessä miljoona hankintaa, jotka kaikki on naisen mukaan täysin välttämättömiä. Näitä hankintoja myös ilmaantuu jatkuvasti lisää, ei ainoastaan yhteenmuuton yhteydessä. Ja naisten logiikalla kaikki kalliit huonekalut ja kummalliset koriste-esineet on ns. "yhteisiä hankintoja", kun taas teknologia(telkkarit, digiboksit, pleikkarit, musavälineet ym) on täysin miehen henkilökohtainen kuluerä.
Noiden välttämättömien hankintojen lisäks kulutus ruokaan kasvaa huikeesti. Entisten ruisleivänkänttyjen, suoraan purkista syötyjen raejuustojen ja tonnikalojen tilalle tulee kalliit stockalta haetut tuoreet hedelmät ja vihannekset, kalat, sisäfileet yms. Lisäks jos käydään ulkona syömässä, niin ei käydä enää mäkissä tai subissa vaan jossain "kunnon ravintoloissa".
Jossain vaiheessa useimmat naiset alkaa myös ajamaan ponnekkaasti asumistason nostoa. Mies vois helposti viihtyä vähän vaatimattomammissakin olosuhteissa vaikka loppuikänsä, mutta useimpien naisten tulevaisuuden haavekuvissa tuntuu siintävän joko se omakotitalo tai rivitalon pätkä. Tai sitten joku kallis kerrostalolukaali läheltä keskustaa.

Yllä mainittujen juttujen rinnalla jotkut mitättömät säästöt sähkölaskussa kalpenee. Enkä nyt tällä sano, etteikö moni mies ihan hymyssä suin olis valmis raottamaan lompakkoaan naisensa tyytyväisyyden eteen. Pääpointti oli lähinnä selventää, mistä niitä kuluja miehille tulee ja korostaa sitä, että ne rahalliset kulut liittyy nimenomaan parisuhteessa olemiseen eikä sinkkuaikaan. Sinkkuna miehet tietysti käyttää hirveen määrän aikaa ja vaivaa statuksensa nostamiseen mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla, mutta tässä nyt ilmeisesti puhuttiin rahallisesta panostuksesta.

Tuulee tuulee

Jaimelta hyvä selostus, oonkin aina miettinyt, mistä tää "naisiin menee rahaa"-läppä tulee Suomessa, jossa mies ei yleensä naiselle tarjoa ravintolassa tai osta kalliita lahjoja! Varmaan toi tietyn keskiarvopariskunnan (?) kohdalla pitääkin paikkansa.

Mulla on ehkä tältä osin aika valikoitunut kaveripiiri, joten en nyt kuvittele puhuvani koko Suomen miesten/naisten elämäntavoista, mutta: tunnen kuitenkin aika paljon miehiä, jotka eivät todellakaan sinkkuinakaan syö leivänkänttyjä ja tonnikalaa suoraan purkista (ilman tuoreita vihanneksia!), eivät ulkona syödessään valitse pikaruokalaa, ja jotka laittavat kämppänsä ihan perkeleen hyvän näköisiksi jne. Lisäksi mun kaveripiirissä kyllä naisiakin kiinnostaa viihde-elektroniikka vähintään yhtä paljon kuin miehiä ja ja ja. Mut joo, tuo sun tiivistys avasi silti mulle hyvin sellaista suosittua käsitystä stereotyyppimiehen ja -naisen eroista rahankäytössä, tajuan kyllä ton logiikan!

Ja Luminosan tekstiin samaistun kyllä:

Tykkään käydä teatterissa, konserteissa, keikoilla, ravintoloissa ja elokuvissa. Koskaan en ole ajatellut, että jos mies tulee kanssani kyseiseen paikkaan, on se rahan kuluttamista minuun. Olen ajatellut, että hän tulee mukaan, koska pitää myös kyseisistä asioista.

Juuri näin, enpä ole edes tullut ajatelleeksi muuta, mutta ilmeisesti osa miehistä kokee tämän tosiaan juuri "rahan kuluttamisena naiseen". Ei kai siinä, sittenhän se nainen kai on ollut sen arvoinen että raha on kannattanut kuluttaa vaikka keikka on ollut paska. :D Voishan sitä itsekin ruveta ajattelemaan, kuinka moniin asioihin on käyttänyt rahaa ihastuksensa tai kumppaninsa takia: olisinko ostanut tämän levyn muuten, olisinko yksin mennyt katsomaan aasialaista kauhua, olisinko muka jatkanut iltaa vielä siihen seuraavaankin baariin? Mun mielestä on kuitenkin tylsää ja hyödytöntä laskea tämmöiset asiat rahan käyttämiseksi mieheen - raha on mennyt kokemuksiin, ja kokemuksia elämässä on tarkoitus kerätä!

Tuo lausahdus on aika yleinen, enkä tiedä mistä ihmeestä se on peräisin.. Kai jotkut sitten vaativat miehen tarjoavan. Näin ei tosin mene meillä. =D

Black Velvet
Työyhteisö

Oman kokemukseni mukaan myös miehet alkavat viihtyä parisuhteessa enemmän kotona ja myös usein haluavat panostaa kotiin enemmän kuin sinkkuina. Samoin ruokaan tai muihin yhteisiin hetkiin. Jos näin ei ole, niin sitten epäilisin parisuhteen toimivuutta... (en tosin väitä, että yhteisten hetkien pitäisi olla kalliita)

Joskus tuntuu, että tuo on vain sanonta. Suomessa kun naiset kyllä kustantaa oman elämänsä. Luulisin, että pariutumisiässä olevien miesten suurin menoerä on kaverien polttarit...

Luminosa

Oijoi, näin paljon kommentteja! :)

Jaime, kiitos perusteellisesta analyysista asian tiimoilta. Itse en ole pyytänyt yhtäkään miestäni ostamaan mitään itselleen. Yhteenmuuttamisesta minulla on kokemus, joka päättyi lyhyeen. Sen suhteen ja yhdessä asumisen aikana meillä taisi olla kaksi yhteistä omaisuutta: lakana ja Taru Sormusten Herrasta -trilogian ensimmäinen osa. Saimme nämä kaksi asiaa jaettua yhteisymmärryksessä eron jälkeen.  Tuntuu jotenkin hassulta, että painostaisin jotain hankkimaan sellaisia asioita, joita hän ei itse halua hankkia. Olen aikalailla sitä mieltä, että ihmisillä täytyy olla omat tavarat ja etenkin omat rahat myös parisuhteessa. Mutta kuten sanottua, en tiedä yhteenmuuttamisesta juuri mitään.

Sen myönnän, että en pidä pikaruokaloissa syömisestä. Jos mennään ulos syömään, niin toivon sen tarkoittavan jotain muuta kuin lähintä Hesburgeria. Jos mies ei kuitenkaan muissa ravintoloissa haluaisi käydä, niin voisin käydä niissä ystävieni kanssa.

Am, Minä myös tunnen miehiä, jotka eivät tosiaankaan tyydy mihinkään pikaruokalaan ja askeettisiin oloihin. Toisaalta tunnen myös miehiä, jotka tyytyvät. Oletan, että tämä pätee myös naisiin. Olen itsekin joskus elänyt pelkillä leivänkannikoilla.

Ja nimenomaan, kyse on kokemuksista! Mielestäni yksi parhaita asioita uuteen ihmiseen tutustuessa on se, että voi tehdä sellaisia asioita, joita ei välttämättä muuten tulisi tehtyä. En ajattele sitä todellakaan minään negatiivisena rahan kulutuksena. Eikä minun tietenkään tarvitse suostua kaikkiin kokemuksiin vain sen takia, että mies haluaa. Jättäisin esimerkiksi suosiolla jonkun.. öööh.. hiihtokilpailuun osallistumisen miehelle itselleen. Enkä minä todellakaan oleta, että mieheni rientäisi innosta kiljuen kanssani Antti Tuiskun keikalle. Menen sinne ihan mielelläni yksin tai kavereiden kanssa.

RagDoll, Ehkä jossain suhteissa tosiaan nainen vaatii miehen tarjoavan. Aika vieraalta se kuitenkin tuntuu. Eräässä helsinkiläisessä ravintolassa oletettiin automaattisesti, että silloinen poikaystäväni maksaa laskun. Sitä ei edes tuotu minulle, kun odottelin pöydässä yksikseni. Se oli mielestäni todella kummallinen oletus. Samassa ravintolassa tosin oletettiin myös, että kasvishampurilainen oli minulle ja pihvi miehelle. Väärin meni sekin.

Black Velvet, Aivan. Jotkut saattavat tulkita sen niin, että nainen painostaa miehen jäämään kotiin. Todellisuus toivottavasti lienee kuitenkin se, että mies haluaa jäädä kotiin. Jos kotona viettää enemmnä aikaa, niin kyllähän siihen haluaa panostaa. Itsekin varmaan saisin taulut nopeammin seinälle, jos olisin enemmän kotona. Tosin minun kotona olemistani ei taitaisi edes parisuhde lisätä. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Itseasiassa sanoin: "Saatana naiset ku teihin menee rahaa!"

Allekirjoitan täysin Jaimen tarjoaman äärettömän hyvän analyysin asiasta. Hymy nousi kyllä suupieliin, kun puhuit "yhteisistä hankinnoista" ja teknologiahankinnoista. Se on (yleensä) niin totta, niin totta.

Tahdon kuitenkin korostaa sitä, että vaikka naisiin meneekin rahaa, välillisesti tai suoraan, niin ei se tarkoita, etteikö sitä haluaisi tehdä. Aina sielä teatterissa olosta nauttii, kun sinne vain tulee lähdettyä. Eli ei tässä sovi yhtään unohtaa niitä positiivisia vaikutuksia, mitä naiset (/seurustelu) saa aikaan, vaikka siinä muutama roponen tulee heitettyä suden suuhun =)

Näkökulma asiaan riippunee aika paljon lopputuloksesta...

Eliitti ja kärsijät (Ei varmistettu)

Jos et mittaa rakkautta rahassa, niin miksi sitten kuten muutkin naiset etsit komeaa ja rikasta statusmiestä?

Luminosa

Vierailija, Pahoittelen lainauksen epätarkkuutta. :D Mun ajattelutavassa on ehkä se ero, että en ajattele, että juuri joku MIES tai seurustelukumppani on saanut minut tekemään jotain asioita. Yhtä hyvin kaverit pyytävät koko ajan eri paikkoihin, joihin joko lähden tai en lähde. En mä silloinkaan ajattele, että huh huh, meneepä kavereihin rahaa.

Eliitti ja kärsijät, Olen iloinen, että tiedät, mitä etsin. Eipähän tarvitse sitten itse miettiä enää.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.