Astianpesukone 199, asennus 38, vesivahinko kaupan päälle!!

Minä ja Elain

Noniin uusi tiskikone saapui tänään ja sen asensi myyjän toimittama asennuspalvelu, josta olin erikseen maksanut. Kaiken siis pitäisi olla ok. Vaan kun ei ole. Ensimmäistä kertaa konetta käyttäessäni huomasin Elaimen kuppien alustalla vettä. Kupit ovat koneen edessä. Aivot raksuttivat. Ja mitä ihmettä, myös tiskikaapin kulma näytti vettyneeltä. Vähän enemmän tutkintaa, kuppialustan nosto ja yhtäkkiä vettä oli joka paikassa koneen edustalla. Vaikka olenkin näppärä käsistäni, en todellakaan ole mikään vesivahingonestoekspretti. Mitä ihmettä nyt pitäisi tehdä??

Sieltähän sitä tulee, tippa kerrallaan.

Keräsin paniikissa pyyhkeitä koneen ympärille, sähköt pois ja soitto isännöitsijäpalveluun. Siellä onneksi oli rauhallinen ihminen, joka käski laittaa vedet pois (senkin olin tajunnut) ja käyttää konetta sen verran, että se tyhjentyy. Se kyllä taisi olla vähän huono vinkki, mitä jos vettä olisi jo päässyt sähköosiin ja minä hyörin koneen ääressä sen ollessa käynnissä?! Tämän enempää ei isännöitsijätoimisto ohjeistanut, tilasivat vaan kosteusmittauksen seuraavaksi arkipäiväksi. Silti oma järki sanoi, että nyt pitää äkkiä päästä katsomaan myös sokkelin taakse, kaapin alle ja kuivata vedet sieltä pois ennen kuin ne imeytyvät lattiaan ja seiniin. Mutta kaapin alahyllyt oli pultattu kiinni runkoon enkä saanut niitä nostamalla irti. Puhumattakaan siitä, että ensiksi piti juosta varastoon etsimään oikeanlaista ruuvaria, jolla yleensäkin sain remppamiehen käyttämät erikoisruuvit irti. Seuraava soitto sitten olikin remppamiehelle, joka kokosi keittiöni puoli vuotta sitten. Hän keksi ehdottaa, että irrota itse sokkeli kaapin edestä. Hyvä Rikuuuu!! Näin pääsin käsiksi lattian rajaan kaapin alle ja kuivattua sieltä vedet. Onneksi ihana lautalattiani on uusi, raoton ja käsitelty betoluxilla, joten uskon, että suurimman osan vedestä sain imeytettyä pyyhkeisiin. Kaapin runko on kyllä vettynyt ja osa vedestä valunut seinään viereen kaapin taakse. Paljonko sieltä sitten löytyy kosteutta, on vielä kysymysmerkki.

Nyt on sitten tilattu kosteusmittaus perjantaiksi ja yllätys, astianpesukonetta ei tietenkään voi käyttää. Myös asennuspalvelusta soitettiin 15 minuutin sisällä siitä, kun olin ilmoittanut vesivahingosta myyjälle. Eli kelpo toimintaa. Jotain ihme tarinaa sieltä kyllä yritettiin minulle syöttää tyyliin "vanhan koneen jäljiltä poistoletkussa voi olla monta litraakin vettä ja se varmaan on aiheuttanut vahingon valuessaan kaappiin asennustilanteessa". Siihen sanoin hyvin napakasti, että ei varmasti ole, koska a) letku vaihdettiin uuteen eikä siitä vettä tippunut ja b) näen omin silmin, kuinka vettä valuu poistoletkun juuresta uudesta koneesta ja c) vettä ei ollut missään siinä vaiheessa kun uusi kone työnnettiin paikoilleen. Totesi tuon kommentin jälkeen kyllä nopeasti, että ei tarkoittanut sitä, etteikö vahinko olisi heidän korvattavissaan. Toivotaan niin, koska en todellakaan tahdo lähteä väittelemään tuosta asiasta yhtään kenenkään kanssa. Toivotaan myös, että asennuspalvelu pitää sanansa vettyneen kaapin korjaamisesta. Se jää nähtäväksi.

Onni onnettomuudessa että 1) en ollut laittanut koneeseen konetiskiainetta ja 2) että minulla oli koneen alla turvakaukalo, joka ohjasi vedet koneen etuosaan. Silti osa oli valunut kaappiin ja se oli vettynyt ja vettä oli valunut lautalattialle myös kaapin alaosassa. 

Mitä siis tehdä kun vesivahinko iskee? Näin minä sanoisin:

1. SÄHKÖT POIS. Tämä on ihan ensimmäinen ja kaikista tärkein asia! Kaappeja saa uusia, sähköiskun saanutta ihmistä ei.

2. Stay calm.

3. Vesihanat kiinni.

4. Yritä selvittää, mistä vesi tulee ja estää lisäveden valuminen.

5. Kuivaa vedet.

6. Soitto isännöitsijätoimistoon

7. Soitto vakuutusyhtiöön ja/tai tuotteen asentajalle.

Kuten Linnunradan käsikirja liftareille oivallisesti ohjeistikin: Don't panic and always carry a towel.

Heihei vanha kone, tässä vaiheessa kaikki oli vielä hyvin.

Mistä kaikki sitten johtui. Veikkasin, että tästä. Asennusletkussa on rytty. Luultavasti vesi pääsi tuon juomun kautta valumaan koneen alle. Katsotaan nyt, mikä saaga tästä vahinkojen korjaamisesta kehkeytyy.

Kommentit

annemi

Tsemppiä!! olen ollut lähes samassa tilanteessa kun lattiamies otti listaa irti ja kävi ilmi että joku oli NAULANNUT listan kiinni keittiön putkeen. Vettä suihkusi joka suunnalle ja minä kun pääsin paikalle, olin kaikkea muuta kuin rauhallinen :D taisin rauhoittua vasta kun putkimies kävi hitsaamassa putken umpeen ja tilanne oli ohi.. huh mikä shokki!

Onneksi loppu hyvin, kaikki hyvin eli maksu putkimiehestä meni talonyhtiölle ja kosteusmittauksessa ei löytynyt mitään :)

miian
Inspirationainen

Annemi: onneksi noin! Jouduitko taistelemaan korvausten kanssa? Kauanko korvaushommien läpiviennissä meni eri tahojen kanssa?

Yhdessä sisustuskohteessakin kävi juuri äsken samalla tavoin! Naula oli lyöty paikoilleen 30 vuotta aiemmin ja remontin yhteydessä, kun listat irrotettiin, vesi valui hiljalleen kakkoskerroksesta pilaten koko alakerran. Näistä kun ei koskaan tiedä. Kaverilla oli kanssa ihan kauhea vesivahinko, joka oli aiheutunut viemäriputken hiljalleen vuotaessa olohuoneen seinään ja lattiaan. Sitä sitten kuivateltiin lähemmäksi pari kuukautta, lattia ja seinä uusiksi, asunnossa ei voi asua jne. Ja nämäkin tunnelmat ovat vielä aika tuoreessa muistissa. Itsellä  kun tätä lebensraumia on se hurjat 17 neliötä, niin ei tässä kauheasti toiseen tilaan voi kuivatustakaan pakoon mennä. Toivotaan, ettei sitä tarvita.

annemi

Onneksi ei tarvinnut tapella maksuista, kaikki hoitui nopeasti ja kivuttomasti :) lasku saapui nopsaan putkimieheltä ja laitoin sen samantien talonyhtiöön ja sen jälkeen en ole asiasta mitään kuullut :)

Pienestä mokasta voi aiheutua isoja ongelmia, toivottavasti tilanteesti helpottuu pian :)

miian
Inspirationainen

Sulla meni asiat tosi sujuvasti, toivotaan, että täällä myös :)

Mielikaunis (Ei varmistettu) http://mielikaunis.blogspot.com/

Moikka!

Miten tässä hommelissa kävi, eli saitteko korvaukset vakuutuksesta ja miten iso remppa? Meillä poistoputki irtosi eilen ihan kokonaan ja jälki on sen mukaista, nyt sydän syrjällään odotan vakuutusyhtiön tuomiota... :(

miian
Inspirationainen

Moi! Sain asentaja maksoi koko remontin ja vielä putkimiehen rempan jälkeen tsekkaamaan, että kaikki on varmasti tällä kertaa asennettu oikein. Vaihtoivat koko kaapin sisukset, onneksi lattiaremppaa ei tarvittu. Kosteusmittaajakin kävi. Eli aikamoinen show... Onneksi ei maksanut mitään. Toivottavasti teillä ei tule isompaa remppaa?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.