Sunnuntain korvapuustit

Minnean muruja

Sunnuntaina päästimme sisäiset leipurihiivamme valloilleen, ja leivoimme taaperon kanssa perinteisiä korvapuusteja. Taapero on kiinnostunut kaikista kotihommista, ja riemastuu, kun pääsee mukaan. Aina, kun pesukone piippaa, hän juoksee aukaisemaan luukun ja kiikuttaa minulle jonkin vaatekappaleen koneesta :) Kun isänsä ottaa jonkin työkalun esiin nikkaroidakseen, on taaperolla oma pora tai vasara valmiina.

Olen viime aikoina yrittänyt ottaa taaperoa enemmän mukaan myös ruuanlaittoon, vaikka siinä paljon vaaranpaikkoja onkin. Pienet kädet hapuilevat hellalle tai uuniin liiankin innokkaasti. Kun laitan ruokaa, annan taaperolle kulhon ja kauhan, jolloin hän saa sekoitella tyytyväisenä omia keitoksiaan sillä aikaa, kun minä häärään hellalla. Sunnuntaina kokeilimme, miten meiltä onnistuu korvapuustien leipominen.

Ohjeenä käytimme Sunnuntai vehnäjauhopussin kyljestä löytyvää ohjetta.

Korvapuustit, noin 35kpl

Pullataikina:

½l lämmintä maitoa

50g hiivaa

1-2tl suolaa

2dl sokeria

1rkl kardemummaa

1 muna

n.14dl puolikarkeita vehnäjauhoja

100g voita

Väliin:

50-100g voi- tai margariinisulaa

½-1dl (fariini)sokeria

1-2rkl kanelia

Voiteluun ja päälle:  munaa & raesokeria

 

Tee näin:

1. Sekoita +42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon muna,sokeri,kardemumma ja suola.Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu.

2. Lisää jauhoja vähitellen ja taikinanteon loppuvaiheessa huoneen lömpöinen margariini.Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi.Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa 40 minuuttia.

3. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois.Jaa taikina kahteen osaan.

4. Kauli taikinapalat jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoisiksi levyiksi.Levitä päälle puolet margariinista ja sokerista.Ripottele pinnalle kanelia.Kääri levy rullaksi.Jätä saumakohta alle.

5. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä tai nuolijalla vinoittain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta 4-5cm ja kapeammalta n.2cm.Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin.Paina molemmilla peukaloilla tai pikkusorimilla pullan päältä taikina aivan pohjaan asti.

6. Nosta pullat leivinpaperin päälle uuninpellille.Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n.30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

7. Voitele pullat munalla ja koristele raesokerilla.

8. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Esikaulimisen hoiti hyvin tärkeänä taapero, ja äiti sai viimeistellä taikinan tarpeeksi ohueksi. Taapero innostui raesokerin ripottelemisesta, ja muutama pulla sai enemmän kuin tarpeeksi sokeria, hih.

En ole aikaisemmin onnistunut korvapuustien tekemisessä kovin hyvin, mutta nyt maltoin odottaa, ja antaa pullataikinan nosta tarpeeksi joka välissä, ja korvapuusteista tuli melko kuohkean herkullisia :) Testiraatimme hyväksyi lopputuloksen, ja pullia hävisikin illan aikana useampikin parempiin suihin :) Raadin pienin antoi arvosanaksi tomeran "lisää leipää"-komennon. Tämä "leipä" maistui siis myös raadin pienimmälle. 

Maistuuko korvapuustit? Teetkö itse vai ostatko valmiina? Otatko sinä lapsia mukaan leivontaan tai ruuanlaittoon?

Suloisen sokerista tiistaita!

P.S. Nunuco desigin tuotteiden arvonnan voitti nimimerkki sinii! Onnea! Voittajaan on otettu yhteyttä, ja paketti on laitettu postiin :)
Share

Kommentoi