Kampaamokäynti joka muutti käsitykseni kampaamokäynneistä

Missä olet Laura?

Kun toimitus viime viikolla kyseli, miksei kampaaja enää kiinnosta, teki mieleni huutaa: Ei, ei, ei! Kyllä kiinnostaa! Vihdoin minuakin kiinnostaa! Minulla on kerrankin mielipide kauneusasioista. Useimmitenhan minulla ei ole.

Kaikki lähti siitä, kun eräänä aamuna tajusin unohtaneeni ainoan harjani salikassiin, joka oli ihan muualla kuin minä tuona aamuna. Kammatessani märkiä hiuksiani haarukalla, tajusin että jotain on tehtävä.

Tiedättehän ne ihmiset, jotka venyttävät hiustenleikkuuta viimeiseen asti, totuttelevat kuusihaaraisiin ja yrittävät hoitaa katastrofialuetta hoitoaineella? Ne ihmiset, jotka kieltävät totuuden, kunnes sitten yhtenä päivänä tajuavat etteivät kestä enää hetkeäkään ja kävelevät siltä mietinnältä suoraan lähimpään Salon Ulla-Leenaan leikkamaan latvat mahdollisimman halvalla? Minä olen juuri sellainen ihminen.

Tai siis, korjaan: minä olin sellainen ihminen.

 

 

Kiinnostuin ekokampaamoista muutama vuosi sitten, kun ystäväni hehkutti käyneensä Ekokampaamo Shantissa. Koska kyseessä oli ystäväni jonka hiuksia kadehdin eniten koko maailmassa, otin asian varsin tosissani. Viime kesänä päätökseni sinetöityi, kun toinen ystäväni kertoi käyneensä samaisessa kampaamossa ja rakastuneensa ekohommaan palavasti.

Siinä minä siis seisoin vessan peilin edessä haarukoituine hiuksineni ja päätin että nyt. Otin sähköisen kynän kauniiseen käteeni, kirjoitin kampaamoon sähköpostia ja ehdotin yhteistyötä. Aika sovittiin, minä pakkasin mukaan kynäni ja kamerani, ja suuntasin Kuninkaankadulle.

 

 

Homma aloitettiin intialaisella päähieronnalla, jonka tarkoituksena on vapauttaa energiaa ja lisätä päänahan verenkiertoa. Sen sanotaan myös parantavan unenlaatua sekä poistavan kehon kuona-aineita. Ehdoton lempparini kampaamokäynneissä on aina hierotaosuus, joten lienee turhaa kertoa kuinka rentouttavalta parinkymmenen minuutin hypistely heti kättelyyn tuntui.

En ole värjännyt hiuksiani vuosiin, sillä en ole halunnut rasittaa niitä turhaan. Päätökseni pyörsi kuitenkin ystäväni, joka pystyi luopumaan täysin hoitoaineen käytöstä oman ekokampaamokäyntinsä jälkeen. Kasvivärin pääasiallinen tehtävä kun ei ole muuttaa kuontalon väriä radikaalisti, vaan ennen kaikkea hoitaa. Hiukseni värjättiin astetta tummemmiksi indigosta, hennasta, Kalaharin suolasta ja omenaviinietikasta valmistetulla kasvivärillä, joka sai muhia päässä noin 40 minuuttia. Sillä aikaa me keskityimme juomaan teetä ja juttelemaan ihmiskemioista.

Hiuksiani hoitanut Nopo jaksoi selittää ummikolle juurta jaksain työvaiheista ja niiden vaikutuksista hyvinvointiin. Yllätyin kuullessani, että kasviväri ei ole mikään lyhytkestoinen sävyte, vaan kunnon kestoväri. Kaiken lisäksi se on laiskan värjääjän pelastus: luonnollisuutensa ansiosta väri muokkautuu hieman ajan saatossa, eikä tyvikasvu hypi silmille.

 

 

 

Kun väri oli valmis, seurasi käynnin eksoottisin osuus. Hiuksilleni tehtiin energialeikkaus, eli leikkaus tapahtui ilman peiliä. Peilin poissaolo mahdollistaa sen, ettei keskipiteenä ole oman ulkonäön tollottaminen, vaan oma olo. Energialeikkauksen ideana on etsiä hiuksille mahdollisimman luonnollinen malli joka vaatii mahdollisimman vähän vaivannäköä. Aikaisempi kokemukseni on se, että ei mitään laittoa tarkoittaa kampaamoslangilla vain lakkaa, kevyen kohottavaa föönausta ja tyvinostetta. Ekokampaamossa se tarkoittaa sitä, ettei hiuksia ole edes pakko föönata. (Give me hallelujah!)

Päästäni katsottiin pyörteet ja jakauksen luonnollinen kohta, Nopo kertoi näkemyksensä ja minä annoin suostumukseni. Sitten alkoi leikkaaminen, ja minä katselin seinälle ripustetusta ikkunalasista omia ääriviivojani.

 

 

 

 

 

 

Kun sitten näin lopputuloksen peilistä, meinasi päästä itku (tällä kertaa täysin päinvastaisesta syystä kuin edellisellä kerralla): ensimmäistä kertaa vuosiin tuntui siltä, että tukka joka päässäni on, on minun omani. Minulle leikattiin toiselta puolelta hieman pidempi polkka, joka kiilsi kuin Afrikan tähti (kiillon salaisuus on kuulemma omenaviinietikka).

Uuden mallin lisäksi sain kotiinviemisiksi kasan edullisia hoitovinkkejä ekologisempaan hiustenhoitoon. Shantissa kaikki käsittelyt tehdään luomukasveilla, yrteillä tai luonnon omilla aineilla, ja sisustuskin noudattaa vihreitä arvoja aina sähköratkaisuista lähtien.

Kun astelin rappusia ulos, tajusin ajattelevani ensimmäistä kertaa elämässäni etten ehkä haluakaan enää kasvattaa pitkää tukkaa. Tämä tuntuu omalta. Kun on elänyt suurimman osan elämästään pitkätukkana, on lyhyempi versio tuntunut aina kompromissilta. Enää ei.

Sain blogiyhteistyön tiimoilta pienen alennuksen hinnasta, ja huikkasin lähtiessäni että tämä ei jää tähän. Nyt tiedän mitä ihmiset tarkoittavat, kun sanovat kokeneensa uudestisyntymisen kampaamotuolissa. Kävellessäni kadulla uusine tukkineni, tajusin etsineeni tukkaonnea vääristä paikoista: pidennyksistä, föönauksista ja vaalennuksista. Kukapa olisi uskonut, että löydän sen ihan ilman peiliä - tai edes fööniä.

 

 

Ekokampaamo Shanti

Kuninkaankatu 15 B 7 2.krs
33210 Tampere

 

 

 

Laura

 

 

Kommentit

Elina U.
Lentoaskeleita

Oi kuulostaapa mielenkiintoiselta ja rentouttavalta kampaamokäynniltä ja mikä tärkeinä: tosi hyvännäköinen lopputulos! Tuo sävy näyttää muuten täsmälleen samalta kuin silmiesi väri alemmassa kuvassa, vau! Jos en olisi jo löytänyt Sitä Oikeaani kampaajien joukosta (luojan kiitos minunkin rämpimiseni tällä alueella on ohi), niin kokeilisin tuota Shantia ehdottomasti. :) 

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos Rosanna! Käynti oli kyllä ihan paras. En tykkää turhan puunatusta lopputuloksesta; se kun tuppaa näyttämään ihan erilaiselta jo heti seuraavana päivänä.

Värikoodattu silmätukka-kombo. Onko tämä nyt sitä tukholmalaista huolettomuutta?

Ilana

Oh, ihanan kuuloista! Ja kaunis tukka. Mäkin tykkään kampaajalla usein eniten siitä päänhierontaosuudesta. Tosin Helsingissä mulla on vanha luottokampaaja, jonka kanssa on myös kiva vaihtaa kuulumisia, kun häntä ehdin tapaamaan (nykyisin noin kerran vuoteen). Ja no, täkäläinen kampaajanikin on kyllä mukava: tatuoitu jamppa, joka näytti minulle juuri viime käynnillä kuvia tuoreesta vauvastaan sekä CrossFit-videoita :)

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos Ilana, se oli ihanaa.

Mulle ei ole koskaan oikein ehtinyt syntyä kampaajasuhdetta kun olen liitänyt paikasta toiseen. (Johtuu myös impulsiivisista tukkaratkaisuistani.)

Niin monta kertaa olen istunut kampaajien penkeissä ja kuunnellut parisuhdeongelmista, matkoista ja tuntemattomista sotkuista - kun olisin joko a. halunnut keskustella jostain muusta tai b. olla hiljaa. Niin paljon on kyse henkilökemioista (niistä, joista juuri kyseisen Nopon kanssa juttelimme, heh). Vauvakuvia voisin kyllä itsekin katsella. Niitä voi aina katsella.

Ilana

Kyllä, kemia on eri tärkeää. Mun olisi kuitenkin vaikea kuvitella puhuvani vaikkapa parisuhdeongelmista kampaamossa (enkä välttämättä myöskään haluaisi kuulla niitä sivukorvalla siellä ollessani, mutta tämä nyt on ihan itsekäs ajatus). Luottokampaajassa on justiinsa se hyvä, että se ei höpötä, jos ei huvita jutella. Mä aina välillä mietin, että kampaajaparat, niitten pitää jaksaa olla sosiaalisia päivästä toiseen.

Laura T.
Missä olet Laura?

No juurikin näin! Minäkään en halua ensimmäisenä esittelyn jälkeen kuunnella kuinka idioottimaisesti jonkun mies on käyttäytynyt menneenä vuosipäivänä. Enhän minä edes tunne kampaajaa - saatika miestä josta puhutaan! Eri asia on, jos asiakassuhde on kestänyt jo jonkin aikaa. Mutta kun ensimmäisellä kerralla pääsee asiakkaan roolin sijaan kokeilemaan terapeutin roolia, ei minun tapauksessani toista kertaa tule.

On kiva olla välillä ihan hiljaa ja antaa energioiden puhua. Niihin meikä uskoo.

Toimitus
Toimitus

Upee tukka! t. Jenna

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitti Jenna!

IlonaSV
Saattaen vaihdettava

Kuulostaa ja näyttää ihanalta! Mä oon miettinyt noita ekokampaamoja, kun oon lukenut niistä jostain toisestakin blogista. En oo vain jotenkin uskaltanut mennä sellaiseen... Tavallisellekin kampaajalle meneminen on vähän jännää, kun en tiedä mitään mistään trendituotteista tai -malleista, ja oon aika laiska hiustenlaittaja. Ja sit ekokampaamojutuista tiedän tietty vielä vähemmän! Mut ehkä kerään rohkeuteni ja ens kerralla meen käymään tuolla!!

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos! Suosittelen uskaltamaan - luonnonmukainen hoito on kuitenkin ehkä se turvallisempi vaihtoehto kuin kovat mömmöt. Ainakaan mitään kovin radikaalia ei pääse tapahtumaan, ja tukka kiiltää.

Minulle jo lakan laittaminen on hiustenlaittoa, joten tiedän mitä tarkoitat. Helppoa ja hyvää kiitos. Kannattaa käydä.

Ihanat hiukset ja kaunis tuo väri! Kampaamo vaikuttaa ihanalta, tuonne voisin itsekin uskaltautua asiakkaaksi. Tuo kasviväri voisi olla hyvä vaihtoehto minulle kun pyrin välttämään turhia kemikaaleja. Tiedätkö voiko sillä vain raidoittaa? Vai värjätäänkö aina kaikki hiukset? No, jokatapauksessa hiuksia hellivä hoitoväri olisi ihana! Välillä kun tekee mieli freesata tätä omaa hiusväriä.:)

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos Aino! Raidoista en osaa sanoa. Sen verran tiedän, että kasviväreillä ei voi kovin kummoisesti vaalentaa, sillä se vaatii kemikaaleja.

Kannattaa kysyä Shantista onnistuuko raidat. Tyypit on ihan mahtavia ja tosi avuliaita, joten ihan jo senkin puolesta suosittelen paikkaa (plus että saat superkiiltävät hiukset).

Laura Pollari
Laura de Lille

Täältäkin vuhuu!

Kaunis Laura!

Laura T.
Missä olet Laura?

Pus pus! Se oli Laurojen värinvaihtoviikko se. Upealta näyttää sielläkin päässä!

paulahelena
ALUAP

Uh, tää kampaajakeikka kuulostaa ihan mun painajaiselta :D paitsi toi hierontaosuus, se kelpais kyllä koska tahansa ihan ilman mitään kampaamisiakaan. mut tommoset höpöhöpö energiapuheet ja 40 minsan lätiseminen tuntemattoman ihmisen kanssa ja yyhhh. onneks on oma luottokampaaja<3

Laura T.
Missä olet Laura?

Hah, tässä sen huomaa: kaikki tyylillään! Hieronta kelpais kyllä esim. joka päivä.

 

mintti (Ei varmistettu)

Olen käynyt nyt kaksi kertaa Shantissa, samaisella Nopolla, eikä ole tarvinnut lätistä. Molemmilla kerroilla on oltu pääasiassa hiljaa. Värin vaikutusaikana Nopo oli toisessa tilassa ja itsekseni join maailman parasta vadelmateetä ja lueskelin lehteä. Molemmilla kerroilla olin myös ainoa asiakas (kampaamossa on vain kaksi asiakaspaikkaa) joten sitäkin kautta sai todellakin nautiskella ihanasta omasta ajasta. Tokihan hyvä kampaaja tietää haluaako asiakas puhua vai ei. Kuvittelen että Nopo on enemmänkin hiljaista kuin puheliasta sorttia, toki varmasti ekoasioista juttua riittää, mutta on äärimmäisen vaikea kuvitella häntä kertomassa esim parisuhteestaan :) toki voin olla väärässä, mutta näin kuvittelen.

Laura T.
Missä olet Laura?

Se vadelmatee on taivaallista.

Juuri noin minäkin sen näen: hyvä kampaaja on hyvä lukemaan ihmisiä. Toki juttua riitti varmasti myös osittain siksi että kyselin juttua varten, mutta hiljaisuuskaan ei tuntunut ollenkan painostavalta.

Kiitos kun jaoit kokemuksesi mintti!

Mamma
Mamman Sähkövatkain

Minä olen vieläkin tuo, vaikka kampaajia on lähipiirissä enemmän kun jaksan laskea, mutta silti se sinne kampaajalle meneminen on niin hirveän hankalaa... ja se maksaakin. nyt minulla on sivukalju... korhjaan oli, se on siis sivumatto :D taidan varata ajan heti :D

Laura T.
Missä olet Laura?

Minä aion ryhdistäytyä ja yrittää käydä vaikka kolme kertaa vuodessa. Huh.

Hei! Mullakin on ollut sivumatto. Se oli ihana, mutta kasvattaminen oli omalla kasvutahdillani raastavaa. Näytin Nick Carterilta puoli vuotta.

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Kuulostaa ihan älyttömän hyvältä! Nyt kun viel löytäis jonkun vastaavan paikan Helsingistä :)

Laura T.
Missä olet Laura?

Se on ältsin hyvää! Helsingistäkin ymmärtääkseni löytyy. Muistaakseni Nopokin sanoi työskennelleensä siellä alkuun.

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Ahhaa, täytyypä ottaa selvää!

Kaima (Ei varmistettu)

Ooohh... Tällainen kokemus pitää kyllä yhdistää seuraavaan Tampereen reissuun.

Laura T.
Missä olet Laura?

Lämmin suositus Kaima, lämmin suositus!

HairytalesLaura
Hairytales

Kiinnostavaa kuulla ekokampaamoista. Vaikka itse teenkin kampaajan hommia ihan perinteisin menetelmin, ekopuoli kiinnostaisi kyllä. Ja parhaimmillaan kampaamokäynti on juuri tuollainen, ihana kokemus. Parasta on, kun kemiat pelaavat ja asiakkaan kanssa muodostuu luottamukseen perustuva, ystävyyttä muistuttava suhde. Päänhieronta on aina paras osa kampaamokäyntiä, ja tärkeä sellainen! 

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos kommentistasi Laura, kiva kuulla että ammattilaistakin kiinnostaa. Tämä oli ennen kaikkea kokemus. Haaveilen taas siitä päähieronnasta, se oli niiiin rentouttavaa.

mia k. (Ei varmistettu)

:) kaunis väri, ja leikkaus! Mä käyn ekokampaamo Oranssissa :)... huikee paikka. Siinä on samalla muitakin hyvään oloon liittyviä yrittäjiä! Suosittelen lämpimästi! Sijainti lähellä pyynikintoria.

mia k. (Ei varmistettu)

:) kaunis väri, ja leikkaus! Mä käyn ekokampaamo Oranssissa :)... huikee paikka. Siinä on samalla muitakin hyvään oloon liittyviä yrittäjiä! Suosittelen lämpimästi! Sijainti lähellä pyynikintoria.

Illakko (Ei varmistettu)

Kiva lukea hienosta kokemuksesta :)
Mulla oli tässä kelju kokemus ekokampaamosta Pirkkalan puolella. Hiukset reilusti lyhemmät kuin pyysin ja muoto just päinvastainen. Hiukset ei asetu ja ne hapsottaa niin epätasaisina. Energiaa vievä tämä kokemus.

Laura T.
Missä olet Laura?

Voi hitsit! Harmillista kuulla. Miten voikin mennä noin pieleen? Onneksi, onneksi hiukset kasvavat. Tsemppiä siis!

Illakko (Ei varmistettu)

Jep. Kirjoitin palautetta kun ei puhelua kuulunut, mutta pahoittelua kummempaa en saanut. En tiedä, miten toi noin tapahtui. Olisi vähintäänkin opettavaista selvittää se ja kuvittelisin, että kampaajan kannattaisi koittaa jotenkin hyvittää toi, etten mä tässä identiteettikriisissä purkais kiukkua ympäriinsä ja niiden mainetta suttaa. Jotenki tuntuu, etten tullut kuulluksi siellä toiveineni enkä nyt pettymyksineni. Joo, onneksi hiukset kasvaa. Tässä sai ulkonäköorientaationsa kokea suurena. Opettelen siis olemaan kampaajalla tosi skarppina ja toivon että intuitioni heräis vähä äkkiä.

Illakko (Ei varmistettu)

Ku mä tässä kurjassa tukassani mietin, mikä meni vikaan, niin on tullut se mieleen, että jos kampaaja olisi kertonut energialeikkauksesta ja mitä aikoo tarkasti, olisin voinut hoksata, että tää ei sovi mulle. Hän ei suostunut selventämään systeemiä. Sen sijaan hän piti melkoisen ylistys- ja markkinapuheen homman toimivuudesta sekä kertoi, että leikkaisi mun tukan sellaiseen optimipituuteen, joka korostaa kiharaa. Sanoin, etten halua polkkaa ja näytin solisluun alle. Hieronnan jälkeen kampaaja vielä kysyi onko pituudesta vielä jotain sanottavaa. Siinä tokkurassa en sanonut tarkistuksia, kun luulin, että mun pituus ja mallitoiveita kunnioitetaan. Sen sijaan tämä kampaajan toteuttama optimioletus ei korosta mun kiharaa, joka toimii paremmin pitempänä. Jotain outoa on siinä, että malli roikkuu niskaan päin, kun sen piti olla eestä pitempi. Ja eripituisia hapsuja etusivuhiuksissa myös. Onko tämä ekoleikkaus sittenkin suurpiirteistä eikä tarkka ja tekninen, kuten sivuilla lukee?
Luulin ja uskoin liikaa, ja kasvatan puoli vuotta.
Tämän lisäksi intialaisen päähieronnan tai minkä lie takia päänahka kutisi pari viikkoa.
Tämän kaiken kallis hinta ottaa nupista, eikä kokemus maistu kuin kallisarvoinen Sahrami - kuten kampaamon nimi antaa ymmärtää.
Alan opetella keskustelupalstojen viisaudesta.

Laura T.
Missä olet Laura?

Hitsiläinen.

Oli lähtökohta mikä tahansa, kampaajan pitäisi aina, aina ottaa huomioon se mitä asiakas toivoo. Vaikka se sotisi omaa mielipidettä vastaan.

Eräs kampaaja sanoi hyvin: ammattilaisena voi antaa asiakkaalle suuntaa antavia vinkkejä sopivista pituuksista ja malleista, mutta asiakas tekee aina lopullisen päätöksen. Asiakkaan toivomusta kuunnellaan ja totellaan, vaikka se tekijästä tuntuisi kuinka epäsopivalta.

Ei ollut sun juttu ei. Harmittaa puolestasi.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.