Kiasma yllätti

Missä olet Laura?

 

 

 

Kävin katsomassa perjantaina Kiasmaan auenneen näyttelyn. Kävelin kaikkien uteliaiden kanssa kolmoskerrosta hitaasti ristiin rastiin ja hiljennyin vuoronperään Mapplethorpen henkilökuvien ja sidottujen fallosten edessä.

Ajattelin aikaa jolloin kaikki se oli saanut alkunsa: seksuaalisen heräämisen kokenut 70-luvun New York. Mietin sitä asenneilmapiirin muutosta jonka keskellä suurin osa kuvista oli laukaistu. Seisoin kuvien edessä, ja yritin etsiä niistä jotain kunnollista raapaisupintaa. Mutta näin vain mustavalkoisia kuvia, joiden vallankumouksellisuus oli kietoutunut takavuosiin, eikä oikein enää ylttänyt sieltä tähän päivään.

Kauniita ne olivat, herkkiäkin ehkä. Mutta siinä minä seisoskelin, miettien minne suuntaisin seuraavaksi syömään. Katselin muiden vieraiden ilmeitä yrittäen etsiä niistä jotain reaktioita joihin imeytyä. Löysin lähinnä uteliaisuutta ja piiloteltuja, hyväntahtoisia hymyjä.

Kävelin levottomana ja hitaasti tilasta toiseen. Mikään kuvista ei herättänyt minussa oikein mitään. Kun olimme kolunneet läpi koko kerroksen, seuralaiseni ehdotti josko pyörähtäisimme vielä neloskerroksen näyttelyssä. Ja me menimme.

Onneksi.

Kiasman Face to face-näyttely on se, minkä takia suosittelen käymään paikan päällä. Se on oivaltava, pysäyttävä ja haastaa miettimään ihmistä ja ihmisyyttä. Kaiken mitäänsanomattomalta tuntuneen vaeltelun jälkeen löysin lopulta itseni itkemästä videohuoneesta.

Koska suurin osa yleisöstä vaelsi alakerran Mapplethorpessa, tila oli hieman autio. Teki mieli mennä aulaan huutamaan, että SIIRTYKÄÄ KAIKKI VÄLITTÖMÄSTI NELOSKERROKSEEN!!!

Niinpä huikkaan teille: käykää Kiasmassa. En sanoisi että kulkekaa neloseen suoraan, kulkematta Mapplethorpen kautta, joten sanon näin: kurkatkaa kuulu valokuvaaja, mutta muistakaan suunnata myös naamanäyttelyyn.

 

 

Laura

 

 

Kommentit

mirmeli (Ei varmistettu)

Kiteytit täysin reaktioni Mapplethorpen äärellä. Tykkäsin myös vitoskerroksen elementeistä, etenkin ukkosvideosta. Kivaa, että Kiasma on palannut kahviloineen ja kivaa, että viikonloppuna oli niin kullanvärinen auringonpaiste :)

Laura T.
Missä olet Laura?

Blöö en käynyt vitosessa, harmi! Jotenkin luulin ettei se ollut vielä auennut (?), mutta toisaalta olimme lauantain viimeiset kävijät, joten aikaakaan ei olisi ollut. Noh, se tarkoittaa sitä että uusiks on mentävä.

Kiitos kommentistasi mirmeli, helpottavaa kuulla etten ollut ainoa jolle Mapplethorp ei aiheuttanut suurempia väristyksiä. Ja todellakin, parasta että Kiasma on taas mukana bisneksissä!

Helmi K
sivulauseita

Mä menen huomenna ja värisen jo nyt joten siivutaan vihellellen (jos osaisin viheltää) kaiken tämän. Paitsi kehoituksen käydä nelosessa.

Helmi K
sivulauseita

Sivuutan.

Laura T.
Missä olet Laura?

Sivuuta vain (voit myös siivuttaa tai sivuttaa, hehe)! Toivottavasti nautit joka solulla Helmisein.

Tuokiokuvia

Itkitkö Heta Kuchkan videon äärellä? Pysäytti ja vakuutti, mietitytti. Ojjett'!

Laura T.
Missä olet Laura?

Kyllä. Itkin ihan antaumuksella.

Helmi K
sivulauseita

Mä itkin sen äärellä myös. Mä itkin siellä ihan kaikkialla. Huh.

Laura T.
Missä olet Laura?

En ihmettele yhtään.

Tuokiokuvia

<3 !

Mikko – Private Blend

Muistin onneksi Kiasman aukeamisen ja vierailu olikin täydellistä tekemistä lauantaille.
Odotan myös Jani Leinosen syksyn Tottelemattomuuskoulu-näyttelyä.

Laura T.
Missä olet Laura?

Hah, oltiin samana päivänä paikan päällä! Kiitos Mikko vinkistä; en tiennytkään Leinosen näyttelystä.

Mikko – Private Blend

Toki :) huomasin itsekin sen vasta juuri, kun etsin tietoa noista näyttelyistä. 

Em. (Ei varmistettu)

Piti tulla vielä kiittämään vinkistä. Olisin ehkä muuten sivuuttanut yläkerran näyttelyn, mutta onneksi menin. Esko Männikön kuvat ja Heta Kuchkan video sai aikaan ihan hallitsemattomia reaktioita. Silmät punasina juoksin takaisin junaan ja rauhoittumaan Patti Smithin kirjan kanssa. Yhtä lailla itkin Kiasmassa toissakesänä Jouko Lehtolan valokuvanäyttelyn läpi. Suosittelen, jos sellainen joskus vielä tulee vastaan.

Laura T.
Missä olet Laura?

Hei mahtavaa että kävit Em.! Ateneumissa on menossa Ismo Höltön valokuvanäyttely, ja sinne on kyllä päästävä vielä ennen ensi kuun loppua. Ja kiitos Lehtola-vinkistä, toivottavasti pääsisi vielä näkemään.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.