Kuinka kohdata rasisti

Missä olet Laura?

 

 

 

Aamupäivä. Istun helsinkiläisessä kahvilassa ja luen sanomalehteä. Viereeni istahtaa keski-ikäinen mies. Hänellä on siistit mustat vaatteet, musta ribbipipo makaa kahtia taitettuna pöydällä. Miehellä on päällään nahkatakki ja kädessään lasi skumppaa. Näky on samaan aikaan kunnioitettava ja surullinen.

Paikassa on paljon tyhjää tilaa, mutta hän ilmiselvästi haluaa jutella. Nostan katseeni lehdestä, ja hän avaa keskustelun. Tarttuu aukeaman otsikkoon. Raiskaukset sota-aikana.

Ilme kirkkaana hän luettelee tutkimuksia joiden mukaan kaikki raiskaajat kautta historian ovat olleet lähinnä mustia, muslimeita ja jostain sieltä päin. Kehottaa googlaamaan ''rapes world war 2''. Hän tarttuu pöydällä seisovan kuohuviinilasin ohueen jalkaan hellästi kahdella sormella, nostaa sen huulilleen ja ottaa kunnon kulauksen. Ei hän humalassa ole, mutta jokin tuon suuren miehen olemuksessa on niin täynnä tehtyjä päätöksiä ja murtumattomia mielipiteitä, etten ole ollenkaan varma mikä minun roolini koko kohtauksessa on.

Annan hänen puhua, katson silmiin ja yritän ymmärtää. Esitän vastaanottavaa; synkronoin eleeni puheen tahtiin sopiviksi. Todellisuudessa mies ei tiedä puhuvansa yksin, itselleen. Hän nauttii ilmiselvästi siitä että joku näyttää kuuntelevan - niinpä hän hymyilee lämmintä hymyä ja tukeutuu. Tässä me yhdessä keskustelemme siitä miten asioiden laita on.

Hänen äänensä pysyy rauhallisena, se ei kiihdy tai pysähtele. Hän ei vain pidä mustista ihmisistä - niin kuin joku nyt ei pidä kissoista tai maidosta kahvissaan. Silmäilen lehden otsikoita, muotoilen lauseita. Aion kirjoittaa tästä ihmisestä.

Tasaäänellä, ilman uhman ponnetta mies luettelee maita joista kaikki pahuus on sateen lailla yllemme levinnyt. Mainitsee Turkin, mainitsee Afrikan. Annan hänen grillata näiden maiden ihmisiä tovin. Kiedon lauseet hiljaisuuteen, jätän ne kaikumaan välillemme. Sitten nostan katseeni ja kerron olevani sieltä kotoisin. Mies hiljenee, yrittää siirtää näkökulmaansa. Ei onnistu.

Mies sanoo että olen varsin vaalea - kuin se olisi joku ansio. Vastaan hiljaisuudella. Hänkin hiljenee. Hymyilen merkitsevästi, palautan katseeni lehteen.

Suosittelen hänelle kirjaa, jossa on paljon mielenkiintoista tietoa asiasta. Hän kuuntelee korva tarkkana, painaa mieleen kirjoittajan nimen. Kerron että kirja kertoo roduista - mutta jätän kertomatta että se kertoo sen, ettei niitä ole olemassa.

 

Laura

 

 

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Nyt jumalauta huhhuh. Mahtavuutta. Miten kohtaat maailman. 

Tästä on ollut täällä puhettakin, eikä termeillä sinänsä ole mitään väliä, mutta sinä olet kirjailija. En keksi mitään muutakaan sanaa. Tai, no, Ihminen.

Laura T.
Missä olet Laura?

Kun kohtaamisen jälkeen menin ystäväni luo ja kerroin mitä oli tapahtunut, ensimmäiset sanansa olivat: ''Laura, miten helvetissä kaikki alkavat aina puhua sulle?'' Se on varsin hienoa ja vavisuttavaa, väliin raivostuttavaa ja väsyttävääkin. Mutta hyviä tarinoita syntyy ihan oikean elämän pohjalta, kun vaan jaksaa katsoa silmiin ja kohdata.

Kiitos Helmi, olen tosi otettu.

Nella
Nellancholia

Upea teksti. Ja käsittämätön tilanne. En olisi ikipäivänä itse selvinnyt noin ihailtavan arvokkaasti vastaavasta. Olet kyllä mieletön tyyppi.

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos Nella. Oli kyllä hullunkurinen tilanne. Mutta kun kuvittelee olevansa elokuvassa, voi toimia sen pohjalta. Ens kerralla kuvittelen ehkä musikaalin ja nousen pöydälle laulamaan.

Gelda (Ei varmistettu)

Kyllä tarinoita maailmaan mahtuu.

Laura T.
Missä olet Laura?

Totta puhut.

rasistipopulisti (Ei varmistettu)

"niin täynnä tehtyjä päätöksiä ja murtumattomia mielipiteitä"

"Kerron että kirja kertoo roduista - mutta jätän kertomatta että se kertoo sen, ettei niitä ole olemassa."

Kivikova (Ei varmistettu)

Noista raiskauksista puhuttaessa se ikävä tosiasia on, että pelkkä maahanmuuttajien 13-kertainen määrä ei riitä. Kun katsotaan Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksia, niin näistä käy ilmi, että muutamilla kansallisuuksilla ja varsinkin muslimeilla suhdeluku on hirvittävä. Se, että vastustaa moista maahanmuuttoa, niin onko silloin rasisti? Norjassa 14-vuotias tyttö teki itsemurhan joukkoraiskauksen päätteeksi. Suomen media ei näistä puhu, mutta monessa maassa näistä puhutaan ja tämä on jo epidemia. Olkaa hyvä ja katsokaa luvut. Suomi ikävä kyllä menee muun euroopan trendin mukana http://www.optula.om.fi/material/attachments/optula/julkaisut/tutkimuksi...

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos kommentistasi Kivikova, herätti ajattelemaan.

Hyviä kysymyksiä. Ei, tilastotietämys ei tee kenestäkään rasistia, olet täysin oikeassa. Mutta ehkä en ensimmäisenä jäänrikkojana puhuisi ventovieraalle ihmiselle varttia siitä kuinka mustat raiskaa valkoisia. Se tuntui itselleni todella oudolta ja kieltämättä sitä tekee melko lähtemättömän ensivaikutelman. Ehkä siis hätiköidyn sellaisen, en osaa sanoa.

Filosofisesti sitä ajattelee niin, että jos ihminen syntyy tietyn värisenä, hän kantaa leimoja mukanaan vaikkei allekirjoittaisi mitään väitteistä itse. Äh, vaikeaa.

 

Kaukainen expatti (Ei varmistettu)

"Suuren miehen olemuksessa on niin täynnä tehtyjä päätöksiä ja murtumattomia mielipiteitä"

Se on kyllä sinä Laura, joka olet päättänyt, että mitkä ovat niitä oikeita ja murtumattomia mielipiteitä. Kaikki kulttuurit ovat yhtä hienoja, tasa-arvoisia, ja joka sanoo toisin on rasisti. Eikös niin?

Tutkimuksia esim. raiskausrikoksista eri kulttuurien välillä on ihan tarpeeksi. Musta afrikkalainen muslimi mies keskimäärin on se pahin paskiainen naisten kannalta, asenteet kivikaudelta ja seuraukset sen mukaiset. Somalien työllisyysaste on 15 prosenttia ja huoltosuhde kaikista ryhmistä se huonoin. Rikollisuustilastoissa huomattavan yliedustettuina. Naisen asema niiden yhteisössä....keittiökone kohdulla.

Se tässä on ihmeellistä, että mitä pahemmin realiteetit puree, niin sitä tiukemmin ns. "suvaitsevaiset" takertuvat näihin monikulttuurin hulluihin teeseihin. Sieltäpäin ei tule muutakuin juuri tälläisiä ylenkatsovia kirjoituksia viinilasin ääreltä, kun olette niin ehdottaman varmoja, että omat mielipiteet ovat niitä oikeita. Eikä niitä tarvitse perustella faktoilla ja tutkimuksilla, koska ne ovat "oikeita"?

Jos olisin sovinisti, sanoisin, että te typerät ämmät olette niin eksyksissä tässä asiassa, että pitäisitte turpanne kiinni ennenkuin kaikki saa hävetä. Mutta koska en ole, niin päinvastoin kehotan jatkamaan vaan samalla tiellä!

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos keskusteluun osallistumisesta Kaukainen expatti.

Totta, mielipiteeni ovat jyrkkiä. Ehkä liiankin. Ne ovat muodostuneet ajan kanssa, ja muokkautuvat edelleen. Joten kiitän ajatuksia herättäneistä sanoistasi. Koska kyllä, minä otan ne vastaan ja ajattelen niidenkin pohjalta. Siispä kiitän.

Yhden asian kuitenkin korjaan: tekstiä ei ole kirjoittanut (kallista) viiniä siemaileva akateemikko. Sen on kirjoittanut lähiössä kasvanut, tuohon aikaan Suomen monikulttuurisimmassa peruskoulussa oppivelvollisuutensa suorittanut, alle tonnilla kuussa elävä ihminen.

Ehkä ei ole olemassa oikeita mielipiteitä? Minä en osaa sanoa.

Kaukainen expatti (Ei varmistettu)

Tässäpä paradoksi purtavaksi: Äskettäin somaliyhteisön naispuolinen edustaja halusi kaksi sisäänkäyntiä per asunto, yksi miehille ja yksi naisille, lapsille (ja palvelijoille). Eikös tämä ole juuri sellaista naista sortavaa touhua, mitä Suomesta on aikoja sitten päästy eroon?

Mikä älämölö olisi syntynyt, jos suomalainen mies olisi tälläistä ehdottanut! Jaanat, Leenat ja Laurat...nyt kuljette sitten omista ovista keittiöön, mihin kuulutte lapsien kanssa ja keittiö tulee eristää miesten olohuoneesta. Uudet lait tulee voimaan huomenna. Ai niin, ette sitten enää voi äänestääkään missään vaaleissa, tämä on teidän parhaaksi.

Toisin sanoen monikulttuurisuutta kannattavat sulkevat silmiltä näiltä todellisilta kulttuurieroilta, joita pakolaiset tuovat mukanaan. Naisten tasa-arvon puolesta taistelu on ihan alkumetreillä muslimimaissa. Kysymys on siitä nykyään, saako nainen pitää henkensä, jos on pettänyt miestään. Tai kivitetäänkö homot ja ei-uskovaiset niin kuin tähänkin asti paikallisena toriviihteenä.

Sitten on kysymys, että joukossa on tietysti uudistuksien puolesta kannattajia, mutta paljonpa se auttaa Somalian tilannetta asua Suomessa pakolaisena ja keittiökohtuna/työttömänä miehenä. Siis kuka uudistaa Somalian, jos aina ne "hankalat" uudistajat joutuvat muiden muassa pakolaisiksi ja sotapäälliköt sukupolvesta toiseen jatkavat entistä menoa?

Jos aina niistä rohkeista uudistajista puuttuukin pakolaisuuden vuoksi se kriittinen massa, jonka jälkeen uudistuksia alkaakin tapahtua. Itseään ruokkiva kierre. Oliko Suomi uudistunut, jos aina olisi karkoitettu "hankala" naisoikeuksien tai muiden nykyaikaisten oikeuksia kannattaja Siperiaan 1800-luvun lopussa?

Laura T.
Missä olet Laura?

Hei!

En voi ainakaan omasta puolestani sanoa ummistavani silmiäni näiltä surullisemmilta kulttuurieroilta joita luettelit - ne kun ovat koskettaneet minunkin perhepiiriäni.

Hyvää pohdintaa kyllä. Uudistajien pitäisi pystyä toimimaan oman maansa hyväksi omassa maassaan. Sitä toivoo varmasti joka ikinen ihminen - eihän kukaan halua kodistaan lähteä.

 

Mia K.
Voi taivas

.. ehkä juuri siksi. Miehen oli tarkoitus istua viereesi, että sinun kautta saa uuden oivalluksen ja ajatuksen. Paremmasta 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.