Kuka teki vaatteeni?

Missä olet Laura?

 

 

 

 

Blogiin virtaa edelleen tasaisesti yleisöä viimevuotisen Lumi-postauksen perässä. Tavaroiden alkuperä näyttää kiinnostavan ihmisiä, ja minusta se on vain ja ainoastaan hyvä asia.

Oma kulutuskäyttäytymiseni on vuosien sahauksen jälkeen löytänyt ääripäiden kautta oman uomansa. Nykyään ostan suurimman osan vaatteistani käytettyinä. Periaatepäätöksellä en suoranaisesti voi kehuskella - homma on vain pikku hiljaa ajatunut siihen, että suuntaan matkoillakin mielummin vintage-liikkeisiin kuin ostoskatujen kerrostalomaisiin vaateparatiiseihin. Siinä missä parikymppisenä halusin vaatteeni uunituoreina ja muovinhajuisina, huomaan nojaavani päivä päivältä enemmän taaksepäin menneisiin vuosiin. Niihin aikoihin kun Tampereen tiilikortteleissa vielä tehtiin trikoota ja Sorsapuiston eläintarhassa asui oikea leijona.

Pidän ajatuksesta, että jossain tuolla istuu mummo, jonka käsien läpi bleiserini on aikoinaan Lappeenrannan tehtaalla mennyt. Että voisin istua hänen kanssaan alas ja juoda juhlamokkaa. Kysyä millaista se oli vielä silloin - ehkä huokaista vähän hampaiden välistä sille, mitä se on tänään.

 

 

 

 

Niin. Minullakin on vaatekaapissani Kiinaa, Taiwania ja Bangladeshia. Vinoon ommeltuja saumoja, purkautuvia tikkauksia ja roikkuvia langanpäitä. Kysymys kuuluu: mitä muuta voin odottaa vaatteelta joka maksaa uutena kymmenen euroa?

Toinen vielä tärkeämpi kysymys kuuluu: kuka ompelee ne kympin trikoot, jotka roikkuvat rekeissä kaikissa sateenkaaren väreissä? Kuka vie ompelukoneen läpi minun kahdenkympin maksimekkoni? Kuinka pitkiä työpäiviä hän tekee? Missä hän asuu? Mitä hän syö lounastunnilla?

Haluaisin myös tietää mitä kaikkea hän harrastaa tai mihin lomillaan matkustaa - mutta tiedostan itsekin kysymysten naiiviuden.

Tänään vietetään Vaatevallankumousta ja kysytään näitä kysymyksiä suoraan isoilta tekijöiltä. Jenni kertoikin omalla tontillaan kattavasti kaiken tarvittavan, mutta lyhyt kertaus ei ole koskaan pahitteeksi. Homma siis toimii näin: pue vaate väärinpäin, ota kuva ja saattele se someen käyttäen tunnisteita #whomademyclothes, #vaatevallankumous ja #fashrev.

Jahka nousen ja päälleni puen, lävähtää oma asupanokseni Instagramiin ---> @missaoletlaura. Siellä nähdään. Vallankumouksellista perjantaita ihmiset.

 

 

Laura

 

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.