Kun akne ei parantunutkaan

Missä olet Laura?

 

 

 

Minulla on ollut akne 13-vuotiaasta asti. Muistan kirjoittaaneeni Mix-lehteen toiveen, että olisi kiva saada juttu jossa annettaisiin vinkkejä akneihon meikkaamiseen. Eipä tullut juttua ei.

Ensimmäiset pari vuotta laapin vuoron perään Vapaa Valinnasta ostettua liian tummaa meikkivoidetta ja lääkärin määräämää täsmälääkettä. Ei auttanut. Laapin silti. Aamuisin Maybelineä, iltaisin Skinorenia. Wax on, wax off.

Meikkiä jaksoin laappia vuoden verran, Skinorenia pari. Sitten tajusin että kauhea vaiva on meikkailla ja peitellä joka päivä. Että eihän tästä tule loppua jos nyt aloitan. En halunnut tulla naiseksi, joka ei voi käydä kaupungissa tai lähikaupassa ilman meikkiä. Meikkasin, olin meikkaamatta, kriiseilin ja olin kriiseilemättä. Ysiluokalla saadun ensimmäisen ja viimeisen pizzanaama-kommentin kuultuani annoin elämäni ensimmäisen ja viimeisen avarin koulun ruokalassa niin että lässähti. Sitten astelin äitini luo ja sanoin että nyt niitä pillereitä.

Söin e-pillereitä seuraavat seitsemän vuotta ja elin varsin siloposkista elämää. Iho oli priimakunnossa, mutta vuosien mittaan sivuoireet astuivat vaivihkaa kuvioihin. Vuonna 2011 istuin gynekologin vastaanotolla ja luettelin listan kaikista pikkuoireista joita pillerit olivat vuosien mittaan tuoneet. Ongelmia oli alkaen helvetillisestä migreenistä kroonistuneisiin virtsatieinfektioihin. Oireet olivat tulleet yksi kerrallaan vuosien saatossa, joten en osannut nähdä yhdistävää tekijää- niihin oli ehtinyt tottua matkan varrella. Siinä istuessani lääkäri totesi ykskantaan näin: ''Kehosi ei yksinkertaisesti siedä hormoneita. Et voi käyttää hormonaalista ehkäisyä enää. Ikinä.'' Siihen loppui matkani pillereiden kanssa. Ja niin loppui joka ikinen oirekin. Ja niin palasi akne.

On kokeiltu Tetrasykliiniä (oksetti 2 kuukautta, enkä moneen viikkoon pystynyt pahoinvoinniltani syömään juuri mitään) ja Roaccutania. On oltu maidottomalla, sokerittomalla ja gluteenittomalla. On karpattu ja skarpattu. Tehty hormononikokeita ja testattu puutostiloja, juotu vettä ja syöty sinkkiä. Uitu merivedessä ja paistateltu auringossa. Käytetty ranskalaisia apteekkituotteita ja ökykalliita ekomömmöjä. On ns. yritetty.

Roaccutania söin maksimiannoksella 8 kuukautta, joista ensimmäiseen puoleen vuoteen ihoni ei antanut minkäänlaisia merkkejä parantumisesta. Vertailun vuoksi otetaan case ystäväni, joka sai aknen taltutettua syömällä Roaccutania yhden pillerin joka toinen päivä. Nenä vuosi verta kuivuuttaan, ja nukahdettuaan vahingossa aurinkoon, paloi ystäväni päivystyskuntoon. Meikämandoliini pisteli poskeen kolme pilleriä päivässä, ja akne sen kuin paheni neljä ensimmäistä lääkekuukautta, jäi junnaamaan ja lopulta hieman rauhoittui. Kahdeksan kuukauden tykityksen jälkeen kroppani oli niin piipussa lääkkeestä, että ihotautilääkärini joutui toteamaan minun olevan urallaan ensimmäinen, kenelle lääke ei ole tehonnut.

 

Seuraa tietoisku jota kauneuspalstoilla ja lehdissä ei sanota: kaikkeen ei valitettavasti voi vaikuttaa. Akne ei aina häviä, vaikka mitä tekisi.

 

Tiedän millaista on katsoa peilistä ja todeta että jaahas. Vuositolkulla ihoni on pukannut mitä mielenkiintoisempia taideteoksia, joihin minun on vain totuteltava. On helkkarin kasvattavaa katsoa näppynaamaa vuodesta toiseen, kriiseillä ja turhautua. Harkita bileiden väliin jättämistä ja sitä ettei ehkä riitäkään. Vuodet eivät ehkä ole tuoneet mukanaan heleää hipiää, mutta sen sijaan ne ovat tuoneet mukanaan toisenlaisen ratkaisun.

 ''Mitään ei ole tehtävissä.'' Olen kuullut tämän lauseen kaksi kertaa elämäni aikana; istuessani ihotautilääkärin vastaanotolla ja tuijottaessani teho-osaston vierashuoneen lattiaa.

Kaikessa on lopulta kyse perspektiivistä.

Homma on siis tämä: minulla on aikuisiän akne, ja tulee näillä näkymin olemaan vielä monen monta vuotta. Sellaista se on. Tämä nyt vaan sattuu olemaan minun ristini. Asiat voisivat olla huonomminkin. Siispä lähden näppylöineni kaupungille ilman meikkiä jos en jaksa laappia. Olen saanut osakseni hiljaista sääliä ja tsemppejä, myötätuntoa ja harmittelua. Seuraa tunnustus: mää olen ihan ok sen kanssa, että minulla on akne. Se ei tee minusta onnetonta. Moni muu asia maailmassa tekee, mutta oman naaman ei pitäisi olla sellainen asia. Kyllä minä rakastan itseäni ihan yhtä paljon vaikka minulla on naama täynnä näppylöitä.

On asioita joita voi muuttaa, ja on asioita joita ei voi. Tämä teksti on teille, jotka tuskaillen luette keskustelupalstoja, joissa jokaiselle kommentin jättäneelle on löytynyt jokin sopiva hoitokeino lehmän lannasta akrobatiaan ja astrologiaan. Nimittäin joskus ei auta kuin odottaa. Ja joskus sekään ei auta. Sellaista se on. Paras itsehoitovinkkini mörssäriaknen kanssa kamppaileville onkin tämä: fuck it. Turhaa on vaipua itsesääliin.

Kolmetoistavuotias Laura haaveili lähinnä tisseistä, sileästä ihosta ja poikaystävästä. Pienet on rinnat ja sileä ihokin jäi määräaikaiseksi iloksi, mutta poikaystäviä on riittänyt. Niin on riittänyt myös ystäviä, työpaikkoja ja stipendejä. Että ei se monimuotoinen iho vaan ne monisyiset aivot.

 

Se on vain naama.

 

 


Laura

 

 

Kommentit

Pari sannaa

Se on nimenomaan vain naama - paljon enemmän pännis esim. olla tosi dorka. Hyvin kirjoitettu! 

Laura T.
Missä olet Laura?

No näinpä! Kiitos!

derminax (Ei varmistettu)

Aknelääke ilman reseptiä - http://track.fi.derminax.com/product/Derminax/?uid=2484&sid=1386&amp... Erittäin hyvä tuote. Finnit vähenevät selkeästi käytön jälkeen, eikä siihen mene viikkoja.

Laura T.
Missä olet Laura?

Miten joku edes voi kysyä tuollaista? Olen sanaton.

Laura T.
Missä olet Laura?

En määkään.

Annaivus (Ei varmistettu)

Siis HÄH? Miten hemmetissä joku sanoo noin. :D

Itse en yleensä edes huomaa, että jollain on akne. Juttelin joskus ystävän kanssa eka kertaa omasta aknestani ja ystävä kertoi vuorostaan omastaan. Olin ihan että joo, katopa vaan, sullakin on tää akne. En ollut koskaan kiinnittänyt asiaan huomiota.

Ja siis tää postaus oli aivan loistava. Itsekin toki kriiseilen naaman takia, mutta useimmiten yritän ajatella just noin, että se on vaan naama. Ei herranjestas tässä elämässä on hiukkasen isompiakin juttuja kun mun tukkeutuneet ihhuokoset.

Laura T.
Missä olet Laura?

No niinpä. Aikamoista pokkaa vaatii tuollaiset kommentit. Tsiisus.

Viimeinen lauseesi oli yksi parhaista mittasuhdevertauksista ikinä: elämässä on isompiakin juttuja kuin tukkeutuneet ihohuokoset. Aamen!

roona (Ei varmistettu) http://onnellistuttajia.blogspot.fi

Voi äh. Tiedän niiiiiiin tunteen. Kärsin vielä pari vuotta sitten sellaisesta aknesta, että poskea ei pystynyt laittamaan tyynyyn, koska se vaan koski niin paljon. Samaan aikaan esiinnyin teatterissa "über-seksikkäänä" musikaaliroolissa ja jokaikinen kerta kun jouduin aloittamaan sen illan meikkausrumban, meinas päästä itku. Helpompaa olisi ollu vain vetää paperipussi päähän kuin lähtä leikkimään meikkipohjilla ja puutereilla. Tiedän, että oot varmasti kokeillut kaiken, itsekin kokeilin. Sokerittomat ja maidottomat ja viljattomat jne. Vaihdoin kaiken luonnonkosmetiikkaan ja popsin sinkkiä ja kehon puhdistavia viherjauheita. En tiedä kuuluuko tämä ökykalliisiin ekomömmöihin, mutta mikä mulla auttoi sen meikkirumban kanssa oli sinkkivoide. Kyllä, se vauvojen peppurasvaksi tarkoitettu tavara. Kun rupesin laittamaan sitä naamalleni ennen paksuimpia, ja työn puolesta pakollisia, meikkikerroksia alkoi iho vähitellen elpyä. Toinen ahaa elämys oli se, että vaihdoin kaikki kosmetiikkatuotteet herkän ihon tuotteisiin. Vaikka olin jo vaihtanut luonnonkosmetiikkaan, olin silti käyttänyt niitä superpuhdistavia ja rasvaisuutta poistavia tuotteita, mikä itseasiassa vaan pahensi tilannetta. En tiedä onko näistä mitään apua. Enkä tiedä tarvitsetko edes apua. Vaikka siltä vaikuttaakin, en jättänyt lukematta "sellaista se on"-kappaletta. ;) Itselläni akne oli vaan niin pirun kivulias, että en kenellekään toivo moista.

Hertta
Lilou's Crush

Samanmoisen jutun olen myös kuullut, että herkän ihon tuotteet voi joissain tapauksissa auttaa! Onpa kiva juttu, että löysit sinulle sopivan tavan hoitaa :)

Laura T.
Missä olet Laura?

Kokeilen mielelläni uusia juttuja, kiitos siis vinkeistä. Kipeäähän tämä tekee, sen takia apu olisi kiva. Ihanaa kuulla että olet löytänyt oman ratkaisusi.

Seuraavaksi siis peppurasva ja herkkistuotteet.

Annamari (Ei varmistettu)

Tai kantsii kokeilla myös ihan luonnon hunajaa! Ja sit täsmähoitona sitruunanmehua. Kuulostaa oudolta, mutta itelläni toimi ainakin:) Ja mä oon sitä mieltä, että ei iho kaipaa kuin luonnollisia aineita. Ei silloin kivikaudellakaan ollut mitään ihme tököttejä ja rasvoja, jota lotrattiin naamaan päivittäin... Kantsii siis kokeilla, jos vielä haluat ja jaksat kokeilla uusia juttuja tohon ihoon. Eihän se pois ole eikä koskaan tiedä, jos vaikka apu löytyisikin :) Mut huikeen inspaava teksti! Mä oon ollu nyt pitkän aikaa kuumeessa enkä oo jaksanu ihoani puhdistaa enkä hoitaa millään tavalla ja sehän näkyy naamasta... Voi, että kun oisin lukenu tän tekstin ennen kun menin terveyskeskukseen 7 tunniksi istuskelemaan ja yritin peitellä kuumeista ja näppyläistä naamaani jokaisen ohikulkijan kohdalla...

Laura T.
Missä olet Laura?

Heippa Annamari, kiitos kommentista!

Olenkin kokeillut ihan ns. kivikausimenetelmiäkin. Suolaa, vettä ja öljyjä. Mutta ihan eivät riitä sellaisenaan, harmi.

Mukavaa jos sait tekstistä armollisuutta peiliin katsomiseen. Ei ihmisillä ole aikaa keskittyä jokaisen vastaantulevan ihohuokosiin, onneksi!

 

Hymyillen.

Eeei vitsit nainen kun kirjoitit taas niin HYVIN!!! Mulla ei oo ikinä ankea ollut, mutta oma ulkonäkö on ahdistanut syystä tai toisesta. Mutta se on vain ulkonäkö, jokaiselle omanlaisena, mutta lahjana annettu. Oot ihan mieletön tyyppi, halit!! :) 

Laura T.
Missä olet Laura?

Eei vitsit kuinka hyvä mieli tästä tuli, kiitos. Kaikilla meillä on omat kriisimme, se on kai sisäänrakennettuna ihmisluonteeseen. Jos ei ole aknea, on ohut tukka. Jos ei ole ohutta tukkaa, on liian kihara kuontalo.

Sää olet kaunis, mää olen kaunis.

Hertta
Lilou's Crush

Vähän sivuun, mutta akneen liittyen kuitenkin: yhdellä parhaimmista ystävistäni, kenen kanssa olen ollut kuin paita ja pylly vuosikymmenen, on ollut akne. Kuulemma. En minä siihen koskaan huomiota kiinnittänyt. Se on tosiaan vain naama, semmoset jutut kuin sydän, kainalo ja hauskat aivot on paljon tärkeämmät :)

Laura T.
Missä olet Laura?

Ihana Hertta. Jos pelkästään hauskoilla aivoilla pääsee pitkälle, niin siihen kun lisää vielä sydämen ja kaksi (!!) kainaloa...eihän tässä ole hädän päivää!

Maiskuli (Ei varmistettu)

Oman ihoni kohdalla ovat auttaneet HydraFacial-hoito ja laser-hoito yhdistettyinä (kosmetologilta). Iho ei ole muuttunut täydelliseksi, mutta se on paljon parempi. Ja vaati useamman hoitokerran, että tuloksia näkyi. Tiedän miltä tuntuu katsoa masentuneena peiliin, tsemppiä.

Laura T.
Missä olet Laura?

Moi Maiskuli, kiitos kun kerroit omista kokemuksistasi. Itse kokeilin ultraäänipuhdistusta, ja jo pelkästään sen jälkeen iho meni niin järkyttävään kuntoon moneksi kuukaudeksi, etten taida uskaltaa tarttua kovempiin keinoihin. Pitää miettiä.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kerran kokeilin ultraäänipuhdistusta, ja vaikka se oli sarjahoito niin naama räjähti käsiin täysin. Myöhemmin selvisi että se oli tehty puutteellisesti: Kun uä-puhdistuksen kanssa tehdään muu ihonpuhdistus normaalisti (eli sitä käytetään kuorintana) niin tulos on paljon parempi ja sen näköinen kuin mainostettiinkin. Itselleni hedelmähappohoidot on olleet nyt se juttu, kärsin mustapää-aknesta joten kaikkeen täytyy yhdistää mekaaninen ihonpuhdistus. Kuitenkin mullekin kosmetologi sanoo (oon käynyt säännöllisesti 16-vuotiaasta eli nyt 6 vuotta), että todennäköisesti mun iho ei koskaan tule ongelmattomaksi ainakaan ilman lääkkeitä. Mutta lupaa et ero tulee oleen näkyvä 10 vuotta sitten jos vertaa niihin jotka ei oo hoitanut ihoaan huolella. Huokaus. Se on vaan naama :)

sanna-pauliina (Ei varmistettu)

Itselläni on sama ongelma! Naamani räjähti 13-vuotiaana hormonitoiminnan alkaessa aivan hirveään kuntoon, ja samalla tiellä ollaan vielä nyt 35-vuotiaana.

Olen käyttänyt viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana tuhansia euroja eri lääkkeisiin ja hoitoihin, mutta apua ei löydy. Roaccutan on auttanut aina hetkeksi, mutta kuurin loputtua märkäpäät ja ihonalaiset paiseet ovat palanneet takaisin entistä pahempana. Ihotautilääkärini totesi myös että hän ei enää määrää uutta roa-kuuria kohonneiden maksa-arvojen takia.

Kaikista ärsyttävintä on se, kun joku puolituttu toteaa että "hei oletko koettanut pestä ja rasvata ihoa tai käyttää clearasilia, tai oletko ajatellut vältellä suklaata?" No ööh, eipä ole tullut mieleenikään, hyvä kun kerroit mikä tähän auttaa :D

Laura T.
Missä olet Laura?

Moi sanna-pauliina, kiitos kun kommentoit!

Olen itsekin käyttänyt tuhansia euroja hoitoihin. En uskalla edes laskea kuinka suuri kokonaissumma todellisuudessa on. Kauhistuttaa.

Joo, parhaita on juurikin nämä juo vettä ja nuku tarpeeksi-jutut. ''Ootko kosmetologilla koskaan käynyt?''

annn (Ei varmistettu)

Itsekin olen kärsinyt aknesta. Joo, ihan parasta kun joku puolituttu esittää "asiantuntevia" neuvoja kasvojen pesusta ja clearasileista :D Tai kerran silloinen poikaystävänikin kommentoi akneani, että "no pese joskus naamaas"... Ei oo ihme että hän on _entinen_ poikaystävä nykyään.

Muuten on kyl käsittämätöntä, että edes ihotautilääkäreillä ei yleensä ole muuta apua tarjottavana kuin Roa ja tetrasykliini.

Laura T.
Missä olet Laura?

Ymmärrän kyllä, että ihmisten perimmäisenä tarkoituksena on auttaa. Puolitutuilta ja tuntemattomilta tulleet Clearasil-kommentit voidaan surutta laittaa omaa luokkaansa- eihän tuntematta voi tietää kuinka mutkikas hoitopolku naaman kantajalla takanaan on. Mutta lähipiiriltä en ihan odottaisi tuollaista kommentointia.

Lääkärit ovat ainakin opiskelijaterveydenhuollon puolella varsin länsimaalaisella katsantokannalla näihin juttuihin, ymmärrettävästikin. Ehkä joskus onkin ihan hyvä kysyä apua jostain muualta, ja saada neuvoja niin kuin tämäkin keskusteluketju osoittaa! Itseäni todistetusti eniten on auttaneet ayuerveda ja tuorenaamiot jotka löysin vasta Roaccutanin pumppaamisen jälkeen. Niistä ehkä tulevaisuudessa lisää!

Maijha (Ei varmistettu) http://himlahimla.blogspot.se/

Itsekin olen syönyt pillereitä teini-iässä, jotain miedompaa aknelääkettä sittemmin, Roaccutania puolen vuoden ajan pari vuotta sitten, voidellut lääkevoiteilla, hangannut ja pessyt ja kuorinut ja rasvannut jajaja. Nykyään olen minäkin jo paljolti oppinut elämään asian kanssa. Meni pitkään, ennen kuin uskalsin lähteä lähikauppaa pidemmälle ilman meikkiä, mutta nykyään olen vain onnellinen siitä, että ongelmani kuitenkin on vain se naama: asiat voisivat tosiaan olla niin paljon huonomminkin! Ja kun joskus aika äskettäin näin kuvan eräästä kaveristani lukioikäisenä, tajusin hänellä olleen todella vaikea akne - mutta tuolloin en edes koko asiaa huomannut! Yksi suurimmista aknen aiheuttamista ongelmista, ainakin itselläni, on ihan vain pään sisällä, ei ulkopuolella..

Tässä vielä oman aknenaamani suosikkituotteet: Lumenen herkän ihon kasvopesuaine, näppyläisimmälle kohdalle suola-vesi-liuos ja kosteusvoiteen sijasta kookosöljyä. Meikkien vaihdon "normaaleista" mineraalimeikkiin uskon myös vahvasti vähentäneen uusien finnien pompsahtelua :)

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos kommentistasi Maijha, mahtavaa kuulla että olet sinäkin saanut rauhan asian kanssa.

Niin kuin Hertta ja Emmi ylempänä kirjoittavat, aknea ei välttämättä huomaa muut kuin naaman kantaja itse. Ihan hyvä niin, aina parempi.

Ja kiitos paljon täsmävinkeistä! Kookosöljyä ja mineraalimeikkejä olenkin jo kokeillut, suolasaippuaa samoiten. Mutta tuo putsari kiinnostaa. Kiitti!

annn (Ei varmistettu)

Toisaalta on ihanaa että muut eivät todennäköisesti huomaa aknea sillä tavalla kuin itse. Mutta toisaalta joskus sitten törmää ongelman vähättelyyn tyyliin "eihän sulla mitään aknea ole, ihan hyvältähän sun iho näyttää" -JOO, kai nyt kun olen tunnin pakkeloinut sitä meikkikerroksen alle, jotta kehtaan lähteä ulos...
Ja tosiaan, akne ei ole pelkästään ulkonäköongelma, vaan näppylät on usein myös tosi kipeitä.
Onhan se totta, että se on vain naama, asiat vois olla pahemminkin!

Itse siis olen kärsinyt aknesta 26-32 vuotiaana lopetettuani e-pillerit. En oikeastaan ole ihan varma mikä on lopulta omalla kohdallani parantanut ihon, mutta nykyään naama voi aika hyvin. Tosin satunnaisesti näppylöitä tulee, varsinkin menkkojen aikana. Nykyään olen huomannut että meikkivoide lisää hieman näppylöitä, mutta BB-voide ei. Muita asioita joilla olen huomannut vaikutusta ihoni kuntoon ovat homeopatia, Elivo -kirkas iho kapselit (pitkä kuuri) ja lopulta tetrasykliini. Tetrasykliini vaikutti vahvasti ja iho parani nopeasti. Aluksi tosin iho kuivui ihan kauheaksi, mutta se meni pian ohi. Iho oli lopun kuurin aikana tosi hyvä. Tosin kuurin jälkeen näppylöitä on tullut vähän uudelleen, mutta ei lainkaan niin pahasti kuin aiemmin :) Itse en saanut tetrasykliinistä edes mitään kurjia sivuvaikutuksia, alun ihon kuivumista lukuun ottamatta :) Tuntuu kyllä että myös hormonitoimintanikin on nyt tasoittunut ihan itsestään, eli silläkin saattaisi olla vaikutuksensa melko näpyttömään ihoon.

Laura T.
Missä olet Laura?

Totta puhut annn: on helpottavaa huomata että se joka näppyjä eniten tiirailee ei suinkaan ole kumppani tai kollega. Mutta asian kieltäminen tympii kieltämättä vähän minuakin. Minulla on akne, eikä oloani helpota se että joku toteaa ettei minulla sitä ole. Kaikella rakkaudella.

Onneksi sinun ihosi on jo rauhallisempi. Toivottavasti myös omani vuosien kuluessa oppii ottamaan iisimmin.

Kiitos että kommentoit.

 

 

Laura Pollari
Laura de Lille

Ei mulla muuta tänään, kun että: Laura <3

miaK. (Ei varmistettu)

Hei :)
yritin kommentoida tuohon "erikseen", mut jistain syystä, ei toiminut? Joten kirjoitan tänne.
Mulla itelläni oli vaihtelevasti aknea nuorempana, ja outoa tulehdusta. Kokeiltiin vaiks mitä, mutta sitten erään kerran Espanjassa ollessa pitemmän kauden, huomasin kun aloin ns "juomaan" oliiviöljyä ;)), näpyt vähenivät huomattavasti!! Otan edelleen joka pv n 2-4 rkl oliiviöljyä, sekä pullosta kalanmaksaöljyä 5 ml, sekä Efamolin helokkiöljyä! Ruusunmarja c-vitamiinia 600 mg välillä 3 kpl, joka pitää kehon tulehdusta pois. Samaten Pascoe-emäsjauhe on kullanarvoinen. Ja ehkäpä samaan kategoriaan menee myös gynegologini Peter Zimmermanin suosittelema öljy Chelidonium-kapselit, joita kai saa vain tietyiltä lääkärikunnilta? Toki mulla on muitakin hyväksi todettuja öljyjä, mut nää on ne parhaimmat :)) Samaten huomasin, että jos käytin kevyt-tuotteita, samantien iski finnit esiin! Hormonit olivat itselläni myös sen vuoksi sekaisin, kun eräs lääkäri epäili aivolisäkkeessä olevan häikkää, ja mut magneettikuvattiin. Sieltä tehtiin pieni löydös. Hormonit ovat niin herkkä juttu, että periaatteessa, mikä tahansa voi olla se jokin laukaiseva tekijä. Ja, itselläni on käynyt ihana tuuri, kun olen löytänyt oikeat lääkärit.
Kaikkea ihanaa sulle, sekä kauneinta marraskuuta :)))!

Laura T.
Missä olet Laura?

Moi miaK., kiitos ihanan kattavasta kommentistasi! Huhhhuhh, sinullapa vasta arsenaali käytössä. Miten edes muistat syödä tuon kaiken?

Itsekin lutraan öljyillä aika paljon, ja varsinkin talviaikaan kalaöljykapselit on kullanarvoisia. Helokkiöljystä ja jojobaöljystä olen kuullut paljon hyvää, mutta en muistaakseni ole vielä niitä kokeillut.

Kiitos, kiitos, kiitos näistä neuvoista. Näistä on varmana apua muillekin. Ihanuuksia sinullekin!

Vierailija (Ei varmistettu)

Täällä kanssa yksi ihoasioiden kanssa iät ajat paininut. Mulla ihoon auttoi öljy ja suola. En varsinaista öljypuhdistusta (kannattaa googlata tämä) oo käyttänyt, kunhan öljyllä/rasvalla poistanut meikit ja sitten lotrannut lisää päälle. Alle oon välillä taputellut suolavettä. Kesti jonkin aikaa, mutta sitten rupesi mönjät nousemaan pintaan, ja pikku hiljaa finnit vähenivät. Itelläni ihon pintakuivuus varmaan on ollut yksi syy tukkeutumiseen, vaikka ihan hormonaalista tää akne onkin. Suosittelen kokeilemaan oliivi/manteli tai jojobaöljyllä. Ja tekee hyvää talvikuivalle iholle muutenkin.

Laura T.
Missä olet Laura?

Suolaa olen kokeillut saippuan muodossa, ja rasvapesuja tein Roa-kuurilla tiuhaan. Öljypesu onkin ihan uusi tuttavuus. Siis lähteekö meikit tosiaan pois noilla mainitsemillasi öljyillä? Olen ehkä liian neuroottinen meikinpoistaja, kun ajattelen ettei pakkelit lähde jos ei käytä kunnon kuplaputsareita...Kokeiluun siis! Kiitos paljon.

Lullah

Öljyt poistaa ihan helvetin hyvin meikkiä! Kunhan sitten pesee sen öljyn runsaalla vedellä, ettei ne öljyyn liuenneet meikit jää naamalle muhimaan. Mutta itse ainakin käytän ja ihan paras kun laittaa saunaan öljyä naamaan, niin tuntuu että kaikki mustapäät pukkaa vaan ulos naamasta. Itse en käytäkkään enää muuta kasvojen puhdistukseen, kuin rypsiöljyä ja aamuisin marseillesaippuaa. 

Itselläni aikoinaan toimi sellainen, että tein merisuolasta ja kuumasta vedestä ns kasvovettä pieneen pulloon ja levitin vanulapulla ja annoin vaikuttaa jonkin aikaa. Joskus jopa kastelin vanulapun täysin ja jätin kasvoille muhimaan. Sitten pesin hyvin ja sitten kunnon kosteutus päälle. Sitten käytin hunajanaamioita. Itselläni kävi hyvä tuuri ja kaikki aknen oireet katosivat todella nopeasti sen jälkeen, kun alotin tämän suolaliuos/hunaja hoidon. Suolaliuosta siis käytin kahdesti päivässä ja hunajanaamiota vähintään kerran viikossa.

Sitten yksi tuotevinkki, josta en tiedä oletko kokeillut, mutta Body Shopin Tea Tree sarja on yllättävän hyvä. Tai siis ei sitä sarjaa käyttämällä nyt acnesta pääse eroon, mutta yövoiteesta huomasi, että se selkeästi rauhotti ihoa ja oli kyllä mukava täsmäpisara ärtyneen kohdan kanssa. Kosteutus siinä ei riitä koko kasvoille käytettäväksi, mutta kyllä huomasin miten punotus katosi niillä tuotteilla paremmin. Ja käytin siis ihan aamulla milloin vain päivän aikana finnin päälle, jos ei ollut aikaa muhitella hunajan alla. 

 

Laura T.
Missä olet Laura?

Oikeasti? Mää kokeilen heti.

Suolaliuokselle on tullut nyt muutama ääni, ehkä kokeilen sitä ihan ekaks. Tuo ''kasvovesi''-ideahan on ihan huippu!

Tea Treeta olenkin kokeillut, mutta oli liian tujua tälle naamataululle. Hunaja kiinnostaa kyllä.

Erityskiitokset halvoista vinkeistä ja uudesta verbistä muhitella.

Myös aknesta kärsivä... (Ei varmistettu)

Kannattaa muistaa tämmöisiä omia "tuotteita" tehdessä, että tekee pienen määrän kerrallaan. Mikrobit tykkäävät vedestä ja jos omia sekoituksia säilyttää pitkään voi olla haitat suuremmat kun hyödyt. Vesi-suolaseoksen onneksi tekee nopeasti ja on halpaa niin ei oo kauheen suuri manööveri tehdä uutta settiä usein. :)

Laura T.
Missä olet Laura?

Ah! Hyvä kun muistutit, kiitos. En yhtään ihmettelisi jos olisin keitellyt mömmöä litran ja iloisesti valellut sitä seuraavan vuoden. Kiitti!

Myös aknesta kärsivä... (Ei varmistettu)

No problem t. kohtalotoveri &amp; estenomi :)

Ääni öljylle ja suolalle (Ei varmistettu)

Mun rutiini: aamupesu hunajalla, iltapesu öljyllä. Lopuksi itseviriteltyä suolavettä ja/tai omenaviinietikka-kasvovettä, jota säilytän suihkepullossa jääkaapissa.

Eri öljyjen puhdistusominaisuudet ovat erilaisia, esim. risiiniöljy on erittäin hyvä, sitä en ole tosin kokeillut. Käytän itse viinirypälesiemenöljyä, jota myydään ainakin Stokkan ruokaosastolla.

Workingonit
McINFJ

Mahtava asenne! Itsekin söin teininä e-pillereitä ja iho oli ihanan sileä. Ne aiheutti kuitenkin selkeitä muutoksia mielialassa niin jätin ne. Mulla se pahin iholle on ehdottomasti sokeri. Meikkivoiteet aiheuttaa hirveitä näppyjä ja punotusta. Parempi antaa ihon vaan hengittää ja olla rauhassa. En jaksa minäkään enää ihokriiseillä.. Mutta yks vinkki pakko jakaa: Bulgarian jugurtti on mainio kasvonaamio. Kosteuttaa ja poistaa epäpuhtauksia, ihan luottotuote!

Laura T.
Missä olet Laura?

Moi, kiva kun kommentoit!

Olin monta kuukautta melkeinpä meikittä, mutta ihoni voi itse asiassa paremmin kun meikkaan (johtuen varmaan mineraalimeikkipohjasta).

Bulgarian jogurtti? No enpä ole ennen kuullut! Vaikuttaakohan maitoallergia tähän...haha!

Workingonit
McINFJ

Minä tosiaan myös välttelen maitotuotteita mutta hapanmaitotuotteet sopii hyvin ulkoiseen käyttöön!

mungoliini (Ei varmistettu)

se on vaan naama, ihanaa :D täältä tetrasykliiniyrjötyksestä terveiset, ikää 28v kohta..

Laura T.
Missä olet Laura?

Tetra-yrjötykset 2011, never forget. Meinasin oksentaa mm. kreikkalaisen museon lattialle, enkä pystynyt yhtenä viikkona syömään mitään muuta kuin Coco popseja. Rankka elämä.

Tsemppiä!

Mindeka
Ma-material Girl

Täällä pian 33-v akneilija, jolla meneillään taas yksi kokeilu: gluteenittomuus, nimittäin. Eipä ole merkittävää parannusta tullut (noin kuuden vkon aikana), mutta koska olen kaikki muut paitsi Roaccutanin kokeillut, en vielä lannistu. Ymmärrän kaiken, mitä tekstissäsi kuvailet, ja jotenkin olen kai menettänyt uskoni myös tuohon Roaccutaniin, jonka hankkimista välttelen. (Ehkäpä juuri siksi, että jos se ei auta, joudun varmaankin pettymään: "Ei sitä tosiaan aina saa hoidettua pois.") Akne alkoi lopetettuani pillerit. Tetrasykliini ei auttanut kuin hitusen, raskausajan ihoni oli heleämpi ja parempi kuin vuosiin, mutta kun hormonitoiminta "palautui", alkoi akne taas kukkia. Sittemmin olen kokenut muutaman paranemisvaiheen, joka kuitenkin on ollut vain hetken helpotus. Valitettavasti. Olen kerennyt jo niin monta kertaa iloinnut, ja hetken päästä taas pettynyt, etten enää jaksa edes miettiä asiaa. Kuten sanoitkin, sehän on vaan naama.

Mulla on luonnokosmetiikassa herkälle ja kuivalle iholle tarkoitetut voiteet, ja puhdistusaineena öljy, joku "Joik" Stockalta. Manteliöljyä yöksi kosteuttamaan ja aamulla kevyempi voide meikin alle. Kun aloitin gluteenittoman, huomasin, että kipeät ja isoimmat finnit ovat lähes kokonaan kadonneet. Ja jos syön palan leipää/pizzaa/pastaa, reagoi vatsa ja naama välittömästi. Että.. Elämä on. Mutta ainakin pintakuivuus on öljyjen kautta huomattavasti helpottanut!

Tsemppiä!

Laura T.
Missä olet Laura?

Moi Mindeka, kiva kun kommentoit.

Älä hyvä ihminen syö Roaccutania jos vain mitenkään voit sen välttää. Epäilyksesi eivät todella ole aiheettomia. Roa rauhoitti ihon hetkellisesti, mutta lopputulos oli oikeastaan plus-miinus-nolla lähtötilanteen kanssa. Bonarina lähti hiukset.

Minullakin tulee parempia kuukausia, mutta en ole vielä löytänyt selittävää syytä ihon yhtäkkiselle paranemiselle. Sitten iho meneekin kahdessa päivässä aivan järkyttävään kuntoon, kuin näyttääkseen että luulitpas.

Pintakuivuudesta haluan eroon, sehän tätä pikkunäppyä tuntuu pahiten pukkaavan. Herkkistuotteet ne taitaa olla minunkin lähitulevaisuuteni.

Kiitos!

NH (Ei varmistettu)

Ihana ja huojentava kirjoitus, niin samanlainen historia minulla on aknen kanssa. Akneni alkoi ollessani 15-vuotias ja jatkuu edelleen miltei kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Olen kokeillut kaiken, siis aivan kaiken lääkkeistä ruokavalioihin, ainoastaan uskomushoitoihin (esim. homeopatia) en ole langennut, niihin en usko. Mutta noin hyväksyvää asennetta kuin sinulla en ole vielä onnistunut saavuttamaan, akne on masentavaa ja rajoittaa elämää. Omalla kohdallani uskon syyn akneen olevan perinnöllinen.

Kaikkein eniten risovat nuo kommentit tyyliin "Juo riittävästi vettä" ja "Vaihda tyynyliina kahdesti viikossa". Siis oikeasti, kas kun ei neuvota, että kannattaisi hengittää, niin itsestään selviä nuo asiat ovat. Varsinkin nykyisin, kun erilaisilla ruokavalioilla uskotaan voivan hoitaa kaikki vaivat, on näitä ruokavalioitten ehdottelijoita liiankin kanssa. Useimmille ehdottelijoille saan todeta, että kokeiltu on eikä auttanut.

Laura T.
Missä olet Laura?

Moi NH, kiitos kun kerroit oman tarinasi.

Niin kuin ylempänä kirjoittelinkin, omalla kohdallani parhaiten on toiminut mm. ayuervedinen kasvohoito. Mutta ei sekään ole vienyt aknea pois, helpottanut vaan.

Oma akneni on perinnöllinen, joten suvusta löytyy kohtalontovereita. Taidan kuitenkin olla ainoa jolla akne ei ole helpottanut aikuisiällä. Siihen ei ole kuin tyytyminen.

Tsemppiä mielenrauhan ja itsen hyväksymisen löytämiseksi. Niin kuin sanottu: joillain akne, joillain vatsamakkarat. Joillain pisamat, joillain liian ohuet reidet. Asioita joita loppupeleissä harvempi ulkopuolinen edes huomaa. Olkaamme armollisia itsellemme.

Hikipinko

Olen itse käynyt läpi samat tropit (Skoniren, se jäätävän alkoholipitoinen sivelyaine, tetrasykliinit ja isotretinoiinin), samoin kuin upottanut euroja erilaisiin ihonhoitotuotteisiin ja menetelmiin. Suosittelen tutustumaan Paula Begounin sivuihin ja kuinka hoitaa aknea -vinkkeihin. Itseäni, jolla vielä 35-vuotiaanakin ihossa on epäpuhtauksia ja vielä ajoittaista aknea, auttoi hyvä asetyylisalisyylihappokuorinta (BHA exfoliant) ja sen lisääminen jokapäiväiseen ihonhoitorutiiniin. Nämä ovat olleet lähes kaikki hyviä tuotteita, testasin omalla ihollani. http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/best-skin-care-products/Skin-Care/BHA-Exfoliants?sort=product&direction=asc&pageNumber=1&pageSize=25&treenodeid=74ddb7fc-f23e-45d7-8f7e-d36916...

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos Sue Ellen vinkeistä! Jonkinlainen kuorinta voisi olla kyllä hyvä ihan tuon päivittäistavaran rinnalle. Jotenkin sitä on tullut niin pelokkaaksi kaikkia kovia otteita kohtaan. Mutta nuo aineet vaikuttivat ainakin ensivilkaisuilta ihan päteviltä, pitääpä tutustua tähänkin. Kiitos vielä!

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.