Lumetta. Missä sinun Lumi-laukkusi on valmistettu?

Missä olet Laura?

Ostin vuosia sitten Lumin XXL Supermarket bagin Tampereen Fashion Stock Salesista. Lumi oli lyönyt juuri läpi, ja värikkäiden nahkalaukkujen vuoraaman pöydän ympärillä pörräsi muitakin uudesta merkistä kiinnostuneita. Graafiset, skandinaavista silmää miellyttävät laukut ja pussukat olivat kaupan, ja tilaisuuden hengen mukaisesti reilussa alennuksessa.

Kiertelin ja kaartelin pöydän ympärillä, selailin rekeillä roikkuneita laukkuja, ja löysin muista poikkeavan, väriltään hiekkaan taittuvan jättikassin. Tunnistin laukun Lumin lippulaivatuotteeksi; näitä isoja shopping bageja oli vilahdellut niin lehtien sivuilla kuin muutaman bloggaajan käsivarrellakin. Vaan enpä ollut nähnyt missään sitä tässä värissä.

 

 

Ihmettelin värilöydöstäni ääneen, ja myyjä osasikin kertoa, että laukku oli tullut tehtaalta ulos väärän värisenä. Tilauksessa oli ollut harmaa, mutta tulos lähenteli beigeä, ja tästä syystä laukussa komeili nyt melkoisen reilu alelappu. Maksoin laukusta lopulta vajaan kolmasosan sen oikeasta hinnasta.

Laukku toimi hintaansa nähden hyvänä viikonloppu- ja treenikassina. Hihnat vaan eivät oikein meinaa pysyä olalla, ja käsittelemättömäksi jäänyt sisäpinta irrottaa nahkahippuja kaikkiin laukun sisällä oleviin vaatteisiin. Olenkin miettinyt hihnojen vaihtamista johonkin ei-niin-liukkaaseen materiaaliin, ja sisäpinnan käsittelyä (miten se muuten suoritetaan kotikonstein?). Laukku imee sisäänsä niin viikonloppumatkan tarpeellisimmat, kuin joogamaton vaihtovaatteineen.

Lumi on onnistunut brändäämään tuotteensa niin hyvin, ettei mieleeni ole tullut edes tarkistaa laukun alkuperää. Merkistä puhuttaessa lauseissa toistuvat kerta toisensa jälkeen adjektiivit kuten paikallinen, laadukas, kestävä ja ekologinen. Elin autuaan tietämättömänä laukkuni alkuperästä, kunnes päätin kerran tyhjentää veskan viikonlopun jäljiltä reilusti suoraan lattialle. Keräillessäni lattialta turhat kuitit, ja laskeskellessani löytyneitä hiuspinnejä, huomasin laukun saumasta pilkottavan lappusen.

 

 

 

 

 

'' Origin is of utmost importance. Having products made locally is not only great from a social aspect, but also leaves out useless transportation that major companies are making sending raw materials to Far east for manufacturing or importing ready made products. Lumi is now producing a great percentage of its products in Europe, Portugal, Spain and France. Regrouping all layers of manufacturing and distribution as close as possible makes sense. ''   (suora lainaus Lumi:n sivuilta, täältä)

 

On siis otettava huomioon, että hankin laukkuni Lumin alkuaikoina. Tuolloin vihreät arvot ja eettisyys olivat vasta jalkautumassa pysyväksi osaksi valtavirtamuodin perusperiaatteita. Tein kuitenkin aloittelijan ykkösvirheen: en kyseenalaistanut tippaakaan laukkuni alkuperää.

Ollakseen uskottava, yrityksen on pystyttävä jäljittämään yksittäisen tuotteen tuotantomatka ihan sen ensimetreille saakka. Olemme oikeilla jäljillä. Ja, jos tekstiä on uskominen, Lumi tuottaa nykyään suuren osan tuotteistaan Euroopassa.

Esitänkin vienon pyynnön muille merkin laukkuja omistaville: Kurkkaa laukkusi sisään, ja kerro missä Lumisi on luotu?

 

Laura

Kommentit

Annette
Sadetanssia

Oman laukkuni sain lahjaksi pari kuukautta sitten ja kappas vain, sisätaskun sisältä löytyy lappunen, jossa lukee MADE IN INDIA. 

Laura T.
Missä olet Laura?

Äh. Vai niin. Olisin toivonut teiltä tuoreempien laukkujen omistajilta iloisempia uutisia...

saarah
visual diary

OHO! Enpä olisi uskonut.

Itselläni oli juuri myös hankintalistalla musta nahkalaukku jokapäiväiseen käyttöön ja Lumi oli pitkään yksi merkki jota harkitsin.Onneksi en siihen päätynyt.

Laura T.
Missä olet Laura?

Joo, en minäkään. Pakko sanoa, että vaikka laukkuni on jo vuosia vanha, ei se koostaan johtuen ole läheskään joka päivä, viikko tai kuukausikaan käytössä. Silti nahka on kulunut aika rankasti muutamasta kohtaa. Tämä voi toki johtua tehdaskappaleesta, mutta olen kuullut samaa tarinaa myös muilta Lumin käyttäjiltä.

tiia_

Tosi yllättävää. Mulla ei ole Lumin laukkua, mutta mäkin olen ollut siinä uskossa, että ne tehdään Euroopassa. Olisi kiva tietää, kuinka suuri prosenttiosuus Lumin laukuista tehdään Intiassa, ja näkyykö tuotantomaa esim. hinnoissa.

Laura T.
Missä olet Laura?

Mietin ihan samaa. Puntaroin myös sitä mahdollisuutta, että esim. tietyt laukkumallit valmistetaan Intiassa. Supermarket bag kun taitaa olla se laukku, jota on valmistettu Lumin alkuajoista lähtien, eli varmaan melko suurella volyymilla. Harmittaa se silti.

HanKo (Ei varmistettu)

Melkoisen hyvin on merkki onnistunut imagonrakennuksessaan, täytyy myöntää. Oon itsekin miettinyt Lumin laukun ostoa just sen vuoksi, että tulisi suosittua kotimaista ja vastuullista merkkiä. Mielikuva on ollut, että tuotantokin olisi kotimaassa.

Funtsin tuossa just tän insideout -haasteen tiimoilta omia vaatteitani. Päällä on tällä hetkellä Ril'sin jakku, jonka oon myös mieltänyt kotimaiseksi merkiksi. Jakussa ei ollut valmistusmaata ollenkaan, joten googlailin vähän. Ril'sin sivuilla puhutaan ainoastaan siitä, että merkki on "yksi suurimpia eurooppalaisia vaatteidenvalmistajia Euroopassa". Valmistusmaasta/maista ei ole tarkempaa infoa. Eniten hämmennyin kuitenkin siitä tiedosta, että ilmeisesti valmistusmaan ilmoittaminen ei ole edes lain mukaan pakollista. :O

Laura T.
Missä olet Laura?

Ollakseni rehellinen, minäkin elin uskossa, että tuotantoa olisi Suomessa. Tai edes Euroopassa.

Kommenttisi luettuani kävelin suorin askelin vaatekaapilleni, ja etsin käsiini ainoan omistamani Ril'sin jakun. Eipä näy valmistusmaata, ei. Lakiteknisistä asioista en osaa sanoa, mutta on hieman huolestuttavaa ratsastaa kotimaisuudella, jos ainoa suomalainen vivahde on merkin nimi. Näköjään Ril'sin kanssa saman yhtiön alle on haalittu myös Torstai, Rukka ja Luhta. Melkoista.

Tiinanen (Ei varmistettu)

Eikös Rils ole osa L-fashion groupia ja tällöin se meinaa sitä että vaatteet valmistetaan suurimmalta osin Aasiassa. Heillä muistaakseni on joku vastuuohjeisto mutta he eivät tarkasta tehtaita mitenkään...

Laura T.
Missä olet Laura?

No juurikin L-groupin poppoota näyttäisi olevan. Törmäsin juuri Ril'sin housuihin, jotka maksoivat 170 euroa. Tein päässäni nopeasti pienen laskutoimituksen, ja tulin tulokseen, että 170 euroa on ihan liikaa polyesterista, oli se kuinka suomalaista tekoa tahansa.

Mutta kappas vaan, eipä ollut suomalaista kuin nimi (ja hinta).

Sakasu (Ei varmistettu)

Intiassa on myös minun reilu vuosi sitten ostettu supermarket bag tehty. Pikkaisen harmittaa, etten ole valmistumaan perään kysellyt vaan olen luottanut markkinoinnin luomaan mielikuvaan. Hyvin hoidettu markkinointi. Tsekkasin Lumin sivut ja FAQ-kohdasta löytyy kysymys laukkujen alkuperästä, siellä valmistusmaiksi on ilmoitettu Portugali, Espanja ja Intia. Tuo Lauran kopioima teksti taas löytyy kohdasta Information ja Sustainability. Ärsyttävästi harhaanjohtavaa tekstiä.

Laura T.
Missä olet Laura?

Hieman on kyllä harhaanjohtavaa (mutta markkinointinäkökulmasta oikein fiksua) kirjoittaa kopioimaani tekstiä juurikin Sustainability-kohdan alle; sieltä kun odottaisi löytävänsä vastauksen laukkujen tuotantoa koskeviin pohdintoihinsa.

Mun kaapissa ei ole Lumin laukkua, mutta muutama muu ylikansallinen ns. "luksusmerkkinä" pidetty laukku. Tällaisien laukkujen laatua (+hintaa!) perustellaan usein sillä, että ne valmistetaan perinteikkäissä laukunvalmistusmaissa (Italia, Ranska) käsityönä. Osa näistä todella valmistetaankin ao. maissa, mutta todellisuus nykyään on melkoinen variaatio - munkin kaapissa on luksusta made in China. Se ei välttämättä aiheuta laadulle mitään, mutta valmistusprosessi tapahtuu tietenkin (toivottavasti edes) kyseisen maan lainsäädännön nojalla - lainsäädäntö, mitä mun on kuluttajana mahdollisuus vain arvailla.

Laura T.
Missä olet Laura?

Olen usein miettinytkin, mikä on laadun tae. Polyesterpaita harvemmin muuttuu laadukkaaksi, vaikka sen olisi valmistanut kolmannen polven ompelija italialaisessa maalaiskylässä. Ja vaikka 100% lampaanvillaa oleva neuletakki olisi materiaaliltaan luksusta, sen on voinut viedä koneen läpi 11-vuotias pikkupoika Bangladeshissa.

sisa

Jep jep, kiinnostaisi kyllä mitä tuo "a great percentage" käytännössä tarkoittaa. Näissäkin vastauksissa on jo tullut kolme made in India-laukkua esiin, joten jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa. Todella harhaanjohtavaa ja tämän perusteella Lumin laukut eivät tule olemaan ostoslistalla. 

Laura T.
Missä olet Laura?

Kirjoittaessani tätä postausta, olin ensiksi suomentanut lauseen niin, että suurin osa Lumin laukusta valmistetaan nykyään Euroopassa. Sitten luin verkkosivujen tekstin uudestaan, ja korjasin: suuri osa. Ilmestyneiden kommenttien perusteella en enää tiedä, mitä tuo suuri osa merkitsee..

Sennu (Ei varmistettu)

Just joo. Oma musta Supermarket-laukkuni on mallin ekaa sukupolvea, ajalta, jolloin sitä oli mielestäni vasta yhtä kokoa - muistoissani sijoitan sen oston jonnekin vuoteen 2006. Lapussa lukee Made in India...

Laura T.
Missä olet Laura?

Oma laukkuni taitaa (muistaakseni) olla pari vuotta omaasi tuoreempi. Ihan niiltä XL-bagien alkuajoilta. Samat merkinnät siis sielläkin.

...

Itselläni ei ole mitään muuta kuin pahaa sanottavaa Lumista. Laatu on mitä sattuu, asiakaspalvelu hirveää ja hieman nuo nettisivujen tekstitkin nyt vaikuttavat "vuoden viherpesulta" hehheh. 

Laura T.
Missä olet Laura?

Olen omaan laukkuuni tyytyväinen sen puolesta, että maksoin tosiaan kolmanneksen sen ''markkinahinnasta.'' ja se on tehdasvedokseksi ihan kelpo veska. Lähipiirissäni ei ole muita Lumin laukkuja, joten en ole päässyt vertailemaan laatua täyshintaisten kanssa. Asiakaspalvelusta minulla taas on positiivinen muisto: tyttö joka laukun minulle myi, oli i-ha-na. Oli se sitten euforiaa superhalvalla irronneesta luksuslaukusta tai ei, oli mukavaa että myyjä tiesi kertoa miksi laukkuni myytiin niin halvalla. Enpä tajunnut silloin vaan kysäistä, mistä tehtaasta vekkulin värinen veska oli peräisin..

Anne / Lumi Accessories (Ei varmistettu) http://lumiaccessories.com

Terveiset Lumin toimistolta Punavuoresta!

Pelkkä valmistusmaa ei aina takaa tuotteen laatua ja eettisyyttä, vaan myös esimerkiksi mainitussa Intiassa on todella korkealaatuista valmistusta. Ympäristöasioiden huomioiminen on ajankohtaista koko muotialalla ja kestävän kehityksen ratkaisut edellyttävät liiketoimintatapojen kokonaisvaltaista uudelleenajattelua.

Lumin tuotteista noin 60% on tällä hetkellä valmistettu kasvivärjätyistä ja kromittomista nahkoista. Nahoissa käytetään ainoastaan luonnollisia väriaineita.

Lumi-tuotteita valmistetaan tällä hetkellä Portugalissa, Espanjassa ja Intiassa. Tuotanto pyritään pitämään suurimmilta osin Euroopassa, jotta ekologinen jalanjälki pysyisi logistiikan ja hiilidioksidipäästöjen osalta mahdollisimman pienenä. Ilmoitamme aina avoimesti tuotteiden valmistusmaan ja käytämme vain korkeatasoisia tehtaita, joissa työntekijöitä kohdellaan hyvin. Olemme mukana myös NICE-projektissa, joka osaltaan varmistaa työntekijöiden hyvät työolot (www.nordicfashionassociation.com).

Tuotteiden valmistusmaa mainitaan lähes kaikissa Lumin tuotteissa laukun sisäosissa. Muoti- ja vaatetusalalla tuotteiden valmistusmaan ilmoittaminen tuotteen sisällä ei ole kuitenkaan tällä hetkellä EU:ssa pakollista.

Kaikki valmistajamme ovat pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitamme, joilla on vahvat laukkuvalmistuksen perinteet. Pieniä sarjoja pyrimme valmistamaan myös Suomessa, mutta valitettavasti kotimaisia laukkuvalmistajia, joilla olisi resursseja Lumin tarvitsemaan tuotantoprosessiin, ei ole enää juurikaan jäljellä.

Mikäli teillä herää lisää kysymyksiä Lumin tuotteista, otattehan yhteyttä suoraan meihin info@lumiaccessories.com.

Parhain terveisin,
Anne / Lumi Accessories

Laura T.
Missä olet Laura?

Hei, kiitos kun tartutte aiheeseen. Niin kuin itsekin aiemmassa kommentissa pohdin, olen samaa mieltä: valmistusmaa ei aina takaa laatua ja toisin päin. Intiassa valmistuttaminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että tuote valmistetaan tehtaalla, missä työntekijöiden keski-ikä on 12 vuotta.

Tiedostan myös, että surullisia tarinoita piskuisista työoloista ja epäinhimillisistä työajoista nousee mediaan paljon useammin kuin hyviä uutisia. ''Valvotut laatustandardit'' ja ''tarpeelliset puitteet turvallisen työn tekemiseksi'' näkyvät useammin tekstinä yritysten vuosiraporteissa ja strategioiden julkistamistilaisuuksissa. Nämä käsitteet imevät sisälleen vaan niin valtavan variaatioviidakon, että on vaikeaa luottaa siihen, että työolosuhteet Intiassa ovat todella hyvät. Tällöin voimme siis vain luottaa siihen, mitä meille kuluttajille kerrotaan.

Kirjoitus pulppusi siitä lähtöoletuksesta, että Lumi olisi vielä kotimaisempi, siis tuotannollisesta näkökulmasta.

Tämä ei ole puheenvuoro Lumi Accesorisia vastaan. Ei missään nimessä.  Herätämme keskustelua pysyäksemme valppaina. Se kait lienee ensimmäinen askel tiedostavamman muotimaailman luomiseen.

Ilahduttavan nopeaa reagointia Lumin suunnalta. Kyllä itseäkin vähän harmitti tästä postauksesta ilmi tullut tieto. Pitää heti kotiin päästyäni tarkastaa, missä omat kaksi Lumin laukkuani on tehty. Vähän pahoin pelkään...

Olisin kuitenkin sitä mieltä, että jos jollain olisi kysymyksiä asiaan liittyen, olisi miljoona kertaa parempi, että niitä esitettäisiin nyt tässä keskustelussa ja niihin vastattaisiin täällä, kun moni kiinnostunut on kuulolla. Jotenkin tuosta "otathan yhteyttä suoraan meihin"-kommentista tulee sellainen fiilis, että sanokaa sanottavanne yksityisesti, ei tarvi täällä huudella. Kommentti ei varmaan olisi särähtänyt korvaan niin pahasti, jos olisi ollut, että joko tässä ja tässä osoitteessa TAI vastaamme mielellämme myös kysymyksiinne täällä. Ja olenko minä ainut, jonka mielestä vastaus ei vielä oikeastaan vastannut pohdintoihin? Kuinka suuri prosentuaalinen määrä laukuista valmistetaan Intiassa vs. Euroopassa?

Laura T.
Missä olet Laura?

Hei, käytetäänpä tämä miljoonatilaisuus ja esitetään Lumin ihmisille vielä tämä täsmäkysymys että saadaan se mieliämme vaivaamasta.

Kuinka suuri prosentuaalinen määrä laukuista siis valmistetaan Euroopan rajojen sisällä?

Toivottavasti saisimme ainakin tähän kysymykseemme suoran vastauksen täällä pelipaikoilla.

sisa

Itsekin ehdin jo pohtia, että pitäisiköhän tästä keskustelusta vinkata Lumille, mutta ilokseni siihen oli jo reagoitu. Kyllä minulle särähti tuo samainen kehotus ottaa suoraan yhteyttä, etenkin kun Lumi on viime aikoina mainostanut aika näyttävästi Lilynkin bloggaajien kautta. Kiinnostuneita näyttää olevan paljon ja täällä on esiintynyt todella asiallista kommentia, joten eikö silloin blogeista ja niiden mahdollistamasta alustasta pitäisi ottaa kaikki irti -molempiin suuntiin? Aika ympäripyöreänä pidän tuota nyt tarjottua tietoa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Lumi on kyllä upeasti onnistunut brändäämään itsensä vastuulliseksi ja kotimaiseksi firmaksi. Ikävä kyllä todellisuus ja mielikuvat eivät aina kohtaa. Kaikenlaisia tarinoita liikkuu alan työntekijöiden keskuudessa ja vaikka huhut ovat huhuja niin pakko sanoa että ei kyllä hyvältä vaikuta.

Anne / Lumi Accessories (Ei varmistettu) http://lumiaccessories.com

Hei taas!

Lumin tuotteista 75% valmistetaan Euroopassa, valmistusmaat ovat Portugali ja Espanja. Olemme aina avoimia valmistusprosessin ja tuotteiden alkuperän suhteen.

Terveiset FW14-pressipäiviltä!
Anne / Lumi Accessories

Laura T.
Missä olet Laura?

Hei, ja kiitos vastauksestasi Anne!

Ilahduttavaa kuulla, että noinkin suuri osa Lumin tuotteista siis syntyy Euroopassa. Tällainen keskustelu on terve esimerkki siitä, kuinka tärkeää läpinäkyvyys on suomalaisen designin rakastajille. Haluamme säilyttää yhden kulttuurisen ominaispiirteemme niin muodissa kuin muotoilussakin : rehellisyyden, ja suoran puheen.

Pysykäämme valppaina.

Jenni vierailija (Ei varmistettu)

Oma Lumin laukkunikin (joka hankittu 2009 tai 2010) on valmistettu Intiassa, mikä kieltämättä oli pettymys, kun aikoinaan sen huomasin! Ylempänä toki todettiinkin, että valmistusmaa ei kerro kaikkea valmistusolosuhteista. Kyseinen laukku ei valitettavasti ole vakuuttanut minua laadukkuudella - ompeleet on tehty vähän sinnepäin ja ylipäätänsä viimeistely on omassa laukussani tehty huonosti.

Laura T.
Missä olet Laura?

Harmillista kuulla sieltäkin suunnalta tällaista. Ehkä tulevaisuudessa muistamme tarkastaa valmistusmaan ennen ostopäätöstä? Onneksi saimme tännekin ensikäden tietoa tuotantoprosessista- sitä kun harvemmin pääsee jututtamaan suoraan merkin edustajia. Hyvä siis näin.

 

Laura

Lisssu (Ei varmistettu)

Hei asiaan perehtyneemmät,
minua kiinnostaisi tietää, miksi Intiassa tehty tuote on automaattisesti huono ja pettymys? Onko tässä siis kyse siitä että on olemassa mielikuva Euroopassa tuotteensa tekevästä brändistä ja todellisuudessa tuotanto onkin sitten kauempana, vai onko Intia valmistusmaana jotenkin läpeensä paheksuttava?

t. Noviisi

Laura T.
Missä olet Laura?

Hei Lisssu.

Intia ei ole valmistusmaana läpeensä paheksuttava, ei. Niin kuin kommenteissakin olemme porisseet, kaukana tuotettu laukku ei automaattisesti ole täysi susi. Oma ihmetykseni pyöri enemmänkin sen ympärillä, etten ollut tullut edes ajatelleeksi, että Lumi valmistaisi laukkujaan Intiassa (johtuen laukkujen korkeahkosta hinnasta).

Ja niin kuin sanottua, usein kalliimpien laukkujen korkeaa hintaluokkaa selitetään sillä, että ne on tuotettu käsityönä perinteisissä ''nahka''maissa (Italia, Espanja), mutta vielä en ainakaan ole törmännyt yhteenkään Euroopassa valmistettuun Lumin laukkuun. Lumilta vastattiin (yllä) kuitenkin, että tuotteista jopa 75% valmistetaan Euroopassa, joten innolla odotan, koska törmään ensimmäiseen eurooppalaiseen Lumi-tuotteeseen.

sisa

Ihmetystä on myös herättänyt brändin ristiriitaisuus, eli millaista informaatiota tuotteesta on saatavilla vs. todellisuus. Juuri tuo Lumin sivuilla oleva kohta: "Origin is of utmost importance. Having products made locally is not only great from a social aspect, but also leaves out useless transportation that major companies are making sending raw materials to." on aika suuressa ristiriidassa sen kanssa, jos suuri osa tuotteista valmistetaankin Intiassa (tosin nyt Lumin puolelta annettiin tieto, että suurtaa osaa nimenomaan ei valmisteta siellä). Kotimainen (esim. From Finland: function and simplicity), paikallinen, ympäristöystävällinen, kestävä kehitys jne. ovat termejä, joiden käyttö herättää automaattisesti tietynlaisia assosiaatioita. Kun nopeasti selasin Lumin kestävän kehityksen politiikkaa, en löytänyt Intiasta mitään mainintaa. Vasta FAQ-osiosta löytyi "All LUMI bags are designed in Finland and manufactured either in Portugal, Spain or India". Lisäksi juuri tuo hintakysymys on mielenkiintoinen, sillä usein korkeaa hintaa perustellaan mm. laadukkailla materiaaleilla ja työllä. Silloin on oleellista kiinnittää huomiota alihankkijoiden tarjoamiin työolosuhteisiin, työstä maksettavaan palkkaan, työaikoihin jne. Intia ei oletusarvoisesti ole läpimätä tuotantomaa, mutta yhtälailla se ei myöskään oletusarvoisesti juhli samoilla oikeuksilla mitä esim. EU-maissa tulisi noudattaa. 

maiju T (Ei varmistettu)

Huomasitteko tämän:
http://www.marmai.fi/uutiset/stockmann+lisaa+lapinakyvyytta++julkisti+li...

Luulisin, että Lumin olisi myös mahdollista lisätä tarkkaa tietoa ja vähentää ympäripyöreyttä. Intiassa toimiminen ok, mutta sitten ehkä niillä periaatteilla kuin esim suomalainen Tikau. (tikau.fi)

En miellä Lumia luksukseksi millään mittarilla. Vastuullisuus toki parantaisi laatumielikuvaa. Se hämmästyttää, että jos on mahdollista tehdä kasviväreillä ja myrkytöntä nahkatuotantoa, miksi vain 60% tuotteista valmistetaan niin? Olisi kunnianhimoisempaa pyrkiä ja olla 100%. Ja viestiä siitä proaktiivisesti, ei reaktiivisesti.

Laura T.
Missä olet Laura?

Hyvä pointti Maiju. Olen samaa mieltä: tällaisiin asioihin tulisi kiinnittää huomiota jo lähtökohtaisesti, eikä vain silloin, kun joku sattuu kurkkaamaan laukun sisälle.

 

 

 

solveig (Ei varmistettu) http://ainasamatvaatteet.blogspot.fi

Olen jonkin aikaa jo suunnitellut uuden laukun ostoa. Lumi keikkui pitkään ajatuksissani, mutta viimeaikainen suosikkiblogien kautta mainostaminen on alkanut tympiä. Miksi minä maksaisin muotibloggaajien uudet laukut? Kova mainostaminen nostaa ehkä brändiarvoa, mutta taatusti hintoja.

Ja minullekin oli synnytetty mielikuva, että laukut olisivat eurooppalaista (jos ei peräti suomalaista) tuotantoa. Tosin ihmettelin, ettei yrityksen nettisivuilta löytynyt kovin tarkkoja tietoja asiasta.

Heidi Korva (Ei varmistettu) http://www.communike.fi

Hei!

Onpa täällä loistavaa keskustelua Vaatevallankumouksen teemoihin liittyen! Kiitos Laura ja muut. (Olen toinen Vaatevallankumouksen Suomeen tuoneista naisista.)

Oma uteliaisuutenikin heräsi, ja menin kurkkaamaan, mitä lukee vuosi sitten (v. 2013) hankkimassani Lumi-laukussa. Siinä luki: Made in India.

Laura T.
Missä olet Laura?

Hei Heidi, kiva kun löysit tänne!

Ensinnäkin, iso kiitos hienon ilmiön jalkauttamisesta Suomeen. Toisena, en voi muuta kuin huokaista harmituksesta sinunkin laukkusi kohdalla. Vielä en ole törmännyt Lumin laukkuun, joka olisi valmistettu muualla kuin Intiassa.

sisa

Olen tehnyt kaupoissa tsekkailuja Lumi-tuotteiden osuessa silmään ja ilmeisesti ne pienet klipsikukkarot/pussukat valmistetaan Espanjassa. Toistaiseksi en ole löytänyt laukkua, jossa olisi muu kuin Made in India-lappu.

Laura T.
Missä olet Laura?

Heei, olen tehnyt samaa tutkimustyötä! Stockmannilla kävellessäni kurkkasin kahden pienemmän pussukan sisään, ja molemmat olivat Intiasta. Kiitos havainnoista, ja kommentista. Ensimmäinen out-of-India-tuote siis bongattu.

Anne / Lumi Accessories (Ei varmistettu) http://lumiaccessories.com/v5/

Lumin laukuilla ei siis ole yhtä ainoaa paikkaa, missä ne valmistettaisiin. Myöskään tiettyä mallistoa ei valmisteta välttämättä yhdessä ja samassa paikassa. Monella tämänkin tekstin lukijoista on varmaankin Lumin Supermarket Bag, joita valmistetaan Intiassa. Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia Supermarket Bageja - jos laukun nahka on eri, myös valmistumaa saattaa olla eri.

Esimerkiksi itselläni keikkuu tuossa työpöydän kulmalla Lumin Outi-laukku, joka on valmistettu Portugalissa, ja sen sisällä on Lumin Viivi-lompakko, joka on valmistettu Espanjassa.

Onneksi Lumi-laukkuun voi tosiaankin kurkata sisälle ja nähdä sieltä, missä laukku on valmistettu. Jos lappunen puuttuu laukusta, valmistusmaan voi aina kysyä myyjältä.

Suomessa ei ole mahdollisuuksia valmistaa laukkuja Lumin tarvitsemalla volyymilla. Osaamista varmasti löytyisi, mutta ei resursseja. Suuri osa tuotannosta on siis Portugalissa ja Espanjassa. Tässä kuussa myyntiin tullut Lumi Scent Line -tuoksumallisto on valmistettu naapurissa, eli Ruotsissa ja Virossa.

Mikäli teillä tulee mieleen mitä tahansa kysymyksiä tai ajatuksia, minut tavoittaa meiliosoitteesta anne@lumiaccessories.com. Tätä kautta voin reagoida nopeimmin teidän kysymyksiin. :)

Aurinkoa,
Anne

Laura T.
Missä olet Laura?

Hei Anne ja kiitos vielä vastauksistasi!

Piti itseasiassa tulla jo eilen tänne kommentoimaan, että löysin myös Marokossa valmistetun laukun Stockmannilta.

Täytyykin etsiä käsiin tuoksut ja testata! Hyvää kesän alkua Lumille!

Moni kysyjä (Ei varmistettu)

En ymmärrä. Tekeekö laukusta jotenkin huonomman se, että se on valmistettu Intiassa? Ovatko eurooppalaisten tekemät laukut lähtökohtaisesti eettisempiä kuin intialaisten? Kuulostaa rasismilta tai protektionismilta.

Laura T.
Missä olet Laura?

Niin kuin kommenteissakin sanotaan: ei, ei tee. Kyse on ihmetyksestä, sillä Lumin laukkuja markkinoidaan paikallisuudella, niin kuin verkkosivuilta voit lukea, joten olin olettanut että laukut valmistetaan Euroopassa.

SuperTrekking (Ei varmistettu)

Hei! Minulla on ollut useita erikokoisia Lumin Supermarket-laukkuja, kunnes viime kesänä löysin Lumin alennusmyynnistä XXL-kokoisen hiekanvärisen ihanuuden. Sillä olen pärjänyt jopa viikon pituisella ulkomaanmatkallakin, ja toimii se hyvin arkikäytössäkin, koska ei tyhjänä/puolillaan pönötä kainalossa liikaa eikä vie tilaa vaan painautuu kauniisti kylkeen. Täydellisyyttä hipova laukku - Made in India!
(Lumin uudet lapikkaat valmistetaan kuulemma Portugalissa.)

Laura T.
Missä olet Laura?

Hei ja kiitos kommentistasi SuperTrekking! Mukava kuulla, että olet löytänyt tarpeitasi vastaavan laukun!

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla on/oli yksi Lumin Supermarket-laukku ja todella lyhyessä ajassa ja vähäisen käytön jälkeen vetoketjun kangas hammasrattaiden vierestä hajosi. Laitoin kahteen eri otteeseen Lumille reklamaatiota. Eipäs sieltä koskaan reagoitu asiaan. Että oli sitten viimeinen Lumi-laukkuni.

Laura T.
Missä olet Laura?

Moikka! Harmillista kuulla. Jännää kuinka osalla porukasta laukut ovat pysyneet priimakunnossa vuosia, kun taas joillakin näyttäneet kuoleman merkkejä jo hyvinkin nopeasti käyttöönoton jälkeen.

Kyselin juuri Lumilta päivitettyjä tietoja laukkujen valmistuksesta, ja sain itse varsin nopeasti vastauksen (johon tajusin juuri itse unohtaneeni vastata, hups.) Varsin ihmeellistä ettet ole saanut mitään vastausta!

Lala1 (Ei varmistettu)

Päädyin Lumia googlettamalla tänne. Itsellä huonointa asiakaspalvelua on tullut kohdalle Lumin flagship Storessa Senaatintorilla viime vuonna. Olin ostanut muutamaa viikkoa aiemmin elämäni ensimmäisen Lumi-laukun onnellisena ja jo parin käyttökerran jälkeen hihnan lukitussolki hajosi. Menin Lumin liikkeeseen ja pyysin uutta tilalle. Sillä hetkellä kun myyjä kuuli, ettei minulla ollut kuittia mukana enkä ollut ostanut laukkua heiltä, kaikki palvelu loppui. Sillä ei ollut mitään merkitystä, että laukku oli juuri ostettu, uusimmasta mallistosta, ihan samaa myivät itsekin siinä liikkeessä. Ja todellakin kyse oli pelkän soljen vaihtamisesta, ei koko laukun. Ei kuulema ollut heidän ongelmansa, kun olen laukun muualta ostanut. (Loistava laatutakuu!) Onneksi kadun toisessa päässä sain loistavaa palvelua: reklamoin särkyneen soljen Stokkalla (sieltä laukun ostin). Uusi solki oli minulla parissa päivässä, ja kuittia ei kyselty. En olisi ikinä uskonut saavani merkin omasta liikkeestä noin huonoa palvelua. Sen jälkeen olen ohittanut kyseisen firman tuotteet tyystin.

...

huh, "onneksi" joku muukin on kokenut heidän asiakaspalvelunsa huonoksi. oman laukun kohdalla jo joskus ajattelin, että kyse on jotenkin henkilökohtaisesti minusta :---D ja lähinnä on aina ärsyttänyt joka ikinen lumia hehkuttava laukku-postaus tms. minulla tulee lumista mieleen valtava ylimielisyys eikä yhtään mitään muuta, ja nämä muidenkin tarinat vaan vahvistavat sitä.

 

huh

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.