Miten minimalistiksi tullaan

Missä olet Laura?

 

 

Alussa olivat tavarat, ahdistus ja (Valitse nimi).

Omien kulutustottumusten tarkastelu ei aina ole kovin kivaa. Varsinkaan, jos vaatekaapit pursuilevat vaatteita joille ei ole koskaan ollutkaan tarvetta. Olen vuosien mittaan ostanut suruun, iloon ja ahdistukseen. Pakoillut piikkejä ja aallonpohjia sovituskoppeihin, täyttänyt tunnetyhjiöitä ja kaappeja asioilla jotka ovat lähtökohtaisesti turhana ostettuja.

Minäkin olen monta kertaa majesteettisesti raivannut tilaa neliöihini. Myynyt, antanut ja lahjoittanut, taputtanut käsiä ja ollut hetken aikaa tyytyväinen. Kun nurkkiin on taas pikkuhiljaa kertynyt kamaa, olen täyttänyt taas yhden uuden Ikea-kassin. Tätä sykliä en muista omasta lapsuudestani, se on ihan itse opeteltu. Täytä, tyhjennä, helpotu, toista.

Vaatehuone on tässä suhteessa kimurantti juttu. Hyllyt ja rekit täyttyvät vaivihkaa, mikäli ei pysy tarkkana. On äärimmäisen helppoa sulkea ovi vaatepaljoudelta ja olla kuin ei olisikaan. Vielä helpompaa on pakata unohdetuiksi tarkoitetut tavarakuutiot häkkikellareihin ja vinttikoppien peräseinille, ajatella että jos joskus sitten. Vaikka aika usein vastaus on jo olemassa: ei koskaan.

Viime vuonna tajusin kuinka paljon energiaa vaatteiden valitseminen todellisuudessa vie. Kaapeissa oli yksinkertaisesti liikaa mistä valita. Kun päässä on muutenkin seitsemäntoista tuhatta ideaa ja tekstinpätkää, en halua viettää aamuani arpoen kolmen erisävyisen college-puseron välillä. (Kuulin äskettäin, että Obamalla on sama periaate valintojen minimoimisen suhteen.) Valintansa voi valita.

Olenkin alkanut kehitellä keinoja joilla tavaramäärä ei pääse salakavalasti kasvamaan. Asunnossani on avoimien ovien periaate: pidän vaatehuoneen oven sepposen selällään, jottei totuus vaatteiden riittävyydestä pääsisi unohtumaan. Toinen käteväksi todettu keino on kehittelemäni laatikkoteoria. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se menee näin: ostan laukun vain jos sille on tilaa laukkulaatikossani (alla). Korujen kanssa sama homma: jos se ei mahdu boksiin (yllä), se ei kulkeudu kotiin asti. Ja kuulkaa: tämä toimii.

 

 

 

 

Rajoja ja rakkautta vaatii tämä ihmismieli. Kun asioille on oma tarkasti rajattu paikkansa, ne pysyvät ainakin osittain ojennuksessa. Hyvästi tuoleilta roikkuvat pikkulaukut ja pöytätasoille ripotellut rannerenkaat! Hyvästi hukassa olevat sormukset ja sängyn alle kadonneet kirjekuorilaukut. Elämässäni on järjestystä.

 

 

 

Laura

 

 

Kommentit

Ouska (Ei varmistettu) http://ajatustenarkisto.blogspot.fi

Täällä vaatekaapin täyttäjän ajatusmaailmaa ravisteli vuoden loppupuoliskolla luettu kirja "Hyvän mielen vaatekaappi". Voin suositella.

Laura T.
Missä olet Laura?

Luin sen kanssa loppuvuodesta! Ihan törkeän hyvä ja tarpeellinen opus jokaiselle kriiseilijälle. Vahva suositus täältäkin.

Saapukka
Toivomuspuu

Niin, mietipäs, minimalismi _helpottaakin_ elämää! Kukapa olisi arvannut :) Täällä suunnalla on nautittu yksinkertaisesta vaatekaapista tällä viikolla pukeutumalla harmaaseen lempineuleeseen ja uusiin lempparifarkkuihin joka päivä :D

Ja laukkujen suhteen elämä on myöskin yksinkertaista: yks pikkulaukku, yksi keskikokoinen, yksi iso. Mutta hei, pikkulaukku etsii korvaajaa, jos näkyy kirpparilla jotain kivaa crossbodylaukkua ni nappaa mulle kuva! :D

Laura T.
Missä olet Laura?

Turva-asu, paras asu.

Ps. Laukkuarsenaalisi koko on ihailtava. Niin toimivaa.

Aino S

Pitää varmaan itsekin soveltaa tuota laatikoimistapaa laukkuihin, koruihin ja vielä kosmetiikkaan. Vaatekaapin olen onneksi jo jotenkin saanut kuosiin kurottua.

Itselläni vaatekaappi pamahti täyteen vaatteita, kun muutin kotoa vanhempien luota pienestä maalaiskylästä kaupunkiin jossa oli enemmän kuin yksi kirpputori.

Laura T.
Missä olet Laura?

Suosittelen, tekee hyvää.

Kirpputoreilta kulkeutuu niin helposti kaikkea ihan ookoota joka sitten täyttää hyllyt. Pitää olla tarkkana!

Nurkkaruusu (Ei varmistettu)

Aivan ihailtava ominaisuus, kun pystyy hallitsemaan omaa tavaramaailmaa hallitusti. Tavaraähky taitaa olla itse kunkin ongelma, mutta että sen hallitsee noin hienosti!

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos Nurkkaruusu! Kyllä tässä opeteltavaa vielä on, mutta pikkuhiljaa. Maailma muuttuu laatikko kerrallaan!

Kaima (Ei varmistettu)

Hyvään saumaan tuli taas tämä teksti. Myyn juuri omaisuutta pois isolla kädellä muuton alta ja tästä sain lisää motivaatiota sekä ideoita. Kiitos!

Laura T.
Missä olet Laura?

Jes, kiva kuulla! Tsemppiä muuttohommiin Kaima!

Hanna Maria
Hanna Maria

Jep, voihan tavara-ahdistus... Odotan kesän puistokirppiksiä, jos siihen mennessä saisi raivattua kaappeja! Ja sitten mä en oikeesti osta enää mitään semi-ookoota, vain ja ainoastaan täydellistä ja/tai tarpeellista. Ja sanon kaikille ettei osta mulle lahjoja jos eivät ole satavarmoja että on makuuni. :D

Laura T.
Missä olet Laura?

Pelkästään täydellistä ja tarpeellista. Hyvä idea, mennään sillä!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.