Mystinen Perkiömäki

Missä olet Laura?

 

 

Tapahtuipa eräänä lomaisena päivänä: ajoimme Suomen halki lännestä itään. Etupenkkiläiset puhelivat, takapenkki (minä) torkkui. Auto ajoi Pyhäjoen läpi, halkoi autiota kylänraittia ohi matalien, mitäänsanomattomien rakennusten. Kesken kaiken kuski tokaisi, että olimme juuri ohittaneet yhden Suomen legendaarisimmista vaatemyymälöistä. Perkiömäkeen tehdään kuulemma turistimatkojakin.

Seurasi epäuskoinen hiljaisuus. Puolitorkkuinen olemukseni ei oikein ottanut uskoakseen, että Pyhäjoelta, kolmen tuhannen ihmisen kunnasta löytyisi vaatekauppaa - saatika ihan oikein legendaariseksi luokiteltavaa.

Vaan mikäs siinä lomalla ollessa, kun kerrankin tunteja oli tuhlattavaksi asti. Kuski teki u-käännöksen ja palasimme tarkistamaan putiikin, jonka legendaarisuuteen lisäsin epäuskoisena heittomerkit.

Mitä odotin: perustrikoota, strassikoristeita ja kiroilevaa siiliä. Mitä löysin: retromuodin taivaan. Silkkipusakoita, retroverkkareita, vintage-kenkiä ja kauan sitten konkurssiin menneiden suomalaistehtaiden tavaraa. Kunnon kasariprinttejä - siis sellaisia oikeita, joiden huonoja kopioita nettikaupat ovat tätä nykyä pullollaan - , Karhun tossuja, salihousuja ja huoneellisen paksua farkkua.

Asustetalo Perkiömäki on vuonna 1950 perustettu vaateliike jonka perustaja Taimi Perkiömäki jäi eläkkeelle viime vuonna 91-vuotiaana. Liike on ostanut vuosikymmenten saatossa varastoonsa suuria eriä lopettaneiden vaate- ja kenkätehtaiden tuotantoa, toisin sanoen paikka on lattiasta kattoon täynnä Suomi-aarteita. Hintalapuissa on markat, olkapäissä toppaukset ja kassan takana Taimin lapsenlapsi. Ikkunoissa luki loppuunmyynti, joten sympaattisen kaupan tulevaisuus on mysteeri. En innostukseltani muistanut kysyä.

Niinhän siinä siis kävi, klassisesti. Vierähti tunti, ehkä reilu. Kiikutin kaupasta ulos oululaiset nahkakengät ja Myrskylässä valmistetut housut.

 

 

 

Siinäpä ne, Åströmin nahkatehtaan lenkkarit alkuperäislaatikossaan. Tossujen iästä ei ole tarkempaa tietoa, mutta yhden keski-iän verran nyt ainakin - Veljekset Åström kun lopetti toimintansa jo vuonna 1974.

 

 

Eipähän tarvitse kenkävanhusten jännittää neitsytmatkaansa kaupunkiin, katukuva kun on muutenkin pullollaan samanhenkistä Superstaria. Hyvin sinne sulautuu yksi viiskymppinenkin parivaljakko.

Niin, ja siitä Perkiömäen legendaarisuudesta vielä: totta se on, turistit ja kaikki. Se oli uskottava viimeistään siinä vaiheessa, kun minulle täysin tuntematon ruotsalainen kyseli kaupan aukioloaikoja Instagramin puolella. Toivottavasti ehtivät vielä.

 

Laura

 

 

Kommentit

Näyttää hyvältä! Oikeesti, tänäänkin. Mahtaako tuo pohjamateriaali kestää (ikuisesti)? Jotkut omat vanhat tossut kun olen ottanut uusiokäyttöön, on pohjat murentuneet alle.

Laura T.
Missä olet Laura?

Eikö vaan! Ja mieti: viistoista euroa.

Joo, olen törmännyt samaan murenemishommaan joidenkin kenkien kohdalla, mutta nämä kumipohjat eivät näytä mitään kuolon merkkejä. Ei lovia, ei railoja.

Toivon siis pitkää yhteistä elämää, kun kerran ovat käyttöön päässeet.

tiia_

Hienot on popot! Ja kiitos kun kirjoitit postauksen, sellaista vähän odottelinkin insta-kuvan jälkeen. Hienon oloinen paikka. Harmittaa vietävästi, että se jää näkemättä, jos nyt kerran lopettelee toimintaansa.

Laura T.
Missä olet Laura?

Toivottavasti ei lopettaisi! Niin legendaariselta vaikutti.

Mia K.
Voi taivas

Siis apua! Sehän on taivas maan päällä ♡♡♡♡♡♡♡♡

Laura T.
Missä olet Laura?

Nimenomaan!

Annie Mink
Annie Mink

Oijoi! Mistä niitä turistimatkoja voi varata?! Huikea paikka! :D

Laura T.
Missä olet Laura?

Emmää tiedä! Mutta kuulemma busseilla tulevat, haha!

Vierailija (Ei varmistettu)

On vaan niin ihana kun sattumoisin löysin tään blogin, sun tekstejä on kiva lukea. Olet tosiaan lahjakas kirjoittaja.

Laura T.
Missä olet Laura?

Ja onpa vaan niin ihana kun tulit tämän varta vasten kertomaan. Kiitos ja kumarrus!

ReettaM
Harharetkiä

No onpa tyylikkäät popot! Tässä tekisi mieli aikaistaa ensi kesälle lykättyä länsirannikko-roadtripia ihan Pyhäjoen takia :D

Laura T.
Missä olet Laura?

Niin mustakin! Oli kyllä lykky että satuttiin paikalle parahiksi.

Ooh, länsirannikkomatka kuulostaa täydelliseltä.

Asa (Ei varmistettu)

Nyt on pakko tulla kommentoimaan ja kiittämään loistavan ihanasta blogista. Ihan ei rohkeus riittänyt kasvotusten tätä sanoa, kun sinut Perkiömäeltä bongasin. :D Pyydettiin kenkiä yhtä aikaa sovitettavaksi.

Paikallisena Perkiömäen valtavalle tavaramäärälle on tullut naureskeltua vuosien varrella, mutta nykyisin kotimaisia tuotteita todellakin arvostaa. Itse sain saaliiksi tällä kertaa täydellisen puuvillaisen nanson hameen, joka on valmistettu Nokialla.

Mukavaa kesää sinulle, olet inspiroiva. :)

Laura T.
Missä olet Laura?

EIKÄ!!! Sinunko kengänhakureissuun omanikin tyrkkäsin! Voi ihana olisit vain tullut moikkaamaan - tosin ymmärrän jos päiväunista väsynyt (ja Perkiömäeestä seonnut) olemukseni ei näyttänyt vastaanottavalta, hahhah.

Aion ehdottomasti visiteerata paikalla toiste, mikäli putiikki vain pystyssä pysyy. Aivan ihana paikka. Ja mikä löytö! Suomalaista työtä arvostaa todellakin tänä päivänä ihan eri tavalla kuin vielä muinoin.

Aurinkoa kesääsi!

Asa (Ei varmistettu)

Kyllä näin pääsi käymään. Omakaan olemukseni ei ollut parhaasta päästä hikisen pyöräilyn jäljiltä.

Toivottavasti Perkiömäki pysyy vielä pystyssä, että pääset paikan päälle uudemman kerran. Itsekään en kaupan kohtalosta tarkemmin tiedä, mutta sulkeminen lienee edessä ennemmin tai myöhemmin.

Laura T.
Missä olet Laura?

Toivotaan parasta!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.