R niin kuin reippaus ja realismi

Missä olet Laura?

 

Avonaisesta ikkunasta kuuluu sirinää. Naapuritalossa soi palohälytin. Tähyilen ikkunarivistöä, katselen kerääntyykö pihaan ihmisiä. Savua ei näy. Korkea sirinä poukkoilee kerrostalojen välissä, pihan poikki kulkevat katsovat äänen suuntaan - ja jatkavat kävelyään pysähtymättä.

Talossa on seitsemän (7) kerrosta, jokaisessa kerroksessa kolmesta neljään (3-4) asuntoa. Vartin (15) kuuntelemisen jälkeen tajuan, ettei kukaan talon omista asukkaista ole soittanut hätänumeroon. Hälytin soi kuudettatoista minuuttia, eikä kukaan soita. Tartun puhelimeen ja mietin miten selitän sen, että soitan vasta kun hälytin on soinut jo vartin.

Hissi on taas rikki. Se on korjaamaatta puoli päivää. Kyllä joku hoitaa. Iltapäivällä soitan tarrassa mainittuun korjausfirmaan ja ihmettelen ääneen mistä kiikastaa. ''Ei tänne oo ilmoitettu mitään.''

Sähköt menevät koko talosta. Ihmiset aukovat oviaan rappukäytävään, kuuntelevat ääneti muiden reaktioita. Kyllä joku varmaan soittaa. Minä soitan.

Pakolaisten tilapäinen majoituskeskus avataan pihapiiriin, muutaman sadan metrin päähän. En tiedä mihin rakennukseen tarkalleen, mutta jotain vihiä voi saada lähikadulla vaeltavasta, uudennäköisestä ihmisaineksesta. Varsin hiljaisia he ovat, mutta eivät näkymättömiä; kävelevät eri tavalla ja pukeutuvat värikkäisiin vaatteisiin. Miehet ja naiset.

Seitsemän päivää myöhemmin.

 

 

 

 

Laura

 

 

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Mieli tekisi sanoa että ei voi olla jotenkin niin suomalaista mutta mistäs tiedän, ehkä on muunkinlaista. Mutta silti. Voi luoja.

Laura T.
Missä olet Laura?

Tässä on jotain niin itkettävää ja naurettavaa.

Monikossa. Asukkaat.

Porukalla tärkeän asian puolesta!

Helmi K
sivulauseita

Lahdessakin on oltu yöllä hereillä, just tärkeän asian puolesta. Eräskin sankari koki asian niin tärkeäksi että piiloutui valkoisen lakanan alle. Aikuiset ihmiset. 

 

Tove Janssonin tytär

Erittäin paljon kiroilin lastenlaulun sävelellä tänä aamuna kuullessani tästä puuronkeiton aikaan. Voisivatko nämä ihmiset mitenkään keskittyä parantamaan näitä ongelmia, jotka pitää pois hoitaa ennen kuin voidaan muita auttaa? Menisivät seurustelemaan niiden laitosmummojen ja -pappojen kanssa. Saattaisivat vaikka oppia jotain, saada perspektiiviä? Ei ainakaan enää huonommin voi mennä.

Laura T.
Missä olet Laura?

Ei lisättävää.

Metsästä törähtää

Ilmiö, jossa jaetusta vastuusta tulee vastuuttomuutta, tunnetaan hyvin psykologiassa tai sosiaalipsykologiassa. Äärimmillään seuraukset voivat olla hirvittäviä. Esimerkiksi raakaan väkivaltaan ei reagoida siksi, että hiljaa mielessä toivotaan tai oletetaan, että joku toinen puuttuu tilanteeseen.

Tämän vuoksi armeijassa vastuu osoitetaan jollekin, jonka laiminlyönnistä seuraa rangaistus. Jos tilanteissa yritetään vedota kollektiiviseen vastuuseen eli siihen, että joku hoitaa, niin usein kukaan ei hoida.

Mitä tulee pakolaisiin, niin ihmiset kokevat stressavimpana uhan, joka on sisällöltään epämääräinen. Pakolaiset ovat juuri tällainen uhka. Useimmat ajattelevat, että vieraat ovat perustarpeiltaan ja peruskäytökseltään samankaltaisia kuin ihmiset yleensä, mutta kuitenkin epäilys esimerkiksi erilaisten kulttuurien normeista virittää kroppaa ja mieltä huolestuneisuuteen.

Sama ilmiö näkyy pakolaisiin suhtautumisessa yleisemmin. Tiedetään, että pakolaismyönteisyys on ennen kaikkea vasemmiston äärilaidan ja oikeiston äärilaidan yhteinen projekti. Vasemmisto tähtää pakolaiskysymyksessä inhimilliseen vastuuseen ja oikeisto työläisten oikeuksien polkemiseen ja hyvinvointiyhteiskunnan tuhoamiseen. Väliin jää joukko, joka pelkää tulevaa ja taistelee sisällään ristiriitojensa kanssa.

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos kommentistasi.

Ohikulkija-ilmiö (?), se se taitaa olla. Silti aina ihmettelen sitä, että jos ihmiset tiedostavat tällaisen ilmiön olemassaolon, eikö se herätä soittamaan hätänumeroon yhä herkemmin?

Se että kolme ihmistä soittaa samasta asiasta yksykskakkoseen on pienempi paha kuin se ettei yksikään soita. Kummallista tosiaan.

Ja kyllä, olet oikeassa: epämääräinen, muodoton uhka laittaa ihmiset varpailleen. Kyse on oltava kulttuurista. Jos kaksisataa tulipalossa asuntonsa menettänyttä suomalaista majoitettaisiin pihapiiriin, en usko että ulko-oveen ilmestyisi minkäänlaisia lappuja. Mutta sitähän en voi varmaksi tietää. On vaan sellainen ns. perstuntuma.

Ymmärrän että asiat eivät ole mustavalkoisia. Mutta jos nyt vaan suhtauduttaisiin ihmisiin ihmisinä, ei lähtökohtaisena uhkana. Tällä hetkellä kun tuntuu, että asetelma on syyllinen kunnes toisin todistetaan.

Metsästä törähtää

Ilmiössä on kaksi tasoa. Ensimmäinen on vierauden pelko. Osaksi sille on olemassa perusteet. Kaikki kulttuurit tässä maailmassa eivät toimi samanlaisin säännöin. Ja kun ihminen on yhteen kulttuuriin kasvanut, ei hän välttämättä pääse eroon sen perusarvoista koskaan, koska se, mikä lapsuudessa ja nuoruudessa aivoihin ohjelmoituu, on pysyvää. Tämä koskee yhtä hyvin koiria kuin ihmisiäkin. Lapsuuden ja nuoruuden vaikutteita kannetaan koko loppuelämä. Edes (psyko)terapioissa ei oleteta, että niistä pystyttäisiin pääsemään eroon. Sen sijaan niiden kanssa yritetään oppia elämään.

Ihminen, joka tulee kulttuurista, jossa nainen alistetaan miehen alapuolelle ja jossa raiskaus avioliitossa ei ole edes rikos, todennäköisesti oppii ymmärtämän suomalaiset normit ja nimeämään ne, mutta eri asia on se, sisäistääkö hän niitä osaksi tunnelähtöistä moraalikäsitystään.

On kyseenalaista, pystytäänkö yhteen sovittamaan kulttuureita, joiden moraalikäsitykset risteävät. Oma käsitykseni on, että se on mahdollista vain sillä tavoin, että saman valtion rajojen sisään rakennetaan rinnakkain eläviä kulttuureita. Toisin sanoen koulun pihalla on lapsia, joiden mielestä nainen kuuluu miehen alapuolelle ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat syntisiä saastoja, ja lapsia, joiden mielestä kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia sukupuolestaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta. Opettajat sitten ratkovat näitä tilanteita miten ratkovat, useimmat todennäköisesti länsimaista käsitystä tuputtaen antamatta arvoa patriarkaalisille kulttuureille. 

Toinen taso on pelko omien etujen katoamisesta.Virolaista palkkoja polkevaa duunaria ei ole katsottu hyvällä tähänkään saakka. Kun nyt luodaan työnantajille mahdollisuudet suoranaisen orjuuden ylläpitoon tuhoamalla sosiaaliturva ja kilpailuttamalla palkat niin pieniksi, etteivät ne etenkään pääkaupunkiseudulla enää elätä, niin tottakai se huolettaa ihmisiä. Niin kuin Emmi Nuorgam uusimmassa (kai) blogipostauksessaan kirjoitti, työn saaminen on vaikeaa jopa koulutetulle ihmiselle. Tulevaisuudessa se on entistä vaikeampaa, koska kilpailua on yhä enemmän. Duunarit voivat heittää lopullisesti toivonsa keskiluokkaisesta elämästä, koska maahanmuutto tuhoaa duunareiden kilpailukyvyn lopullisesti. 

liikaa aikaa (Ei varmistettu)

Mihin luulet perustuvan muutoksen, joka on suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtunut viimeisessä sadassa vuodessa (muun muassa mainitsemasi naisen raiskaaminen avioliitossa kriminalisoitiin vasta 1994, jota ennen sitä ei tunnustettu raiskaukseksi), ellei siihen, että aikuiset ihmiset ovat muuttaneet arvokäsitystään ja tapojaan?

Mitä koulunpihaesimerkkeihin tulee, samoja uhkakuvia voi käyttää ihan kotoperäisiin uskonnollisiin vähemmistöihin Suomessa, ja se on ollut olemassa ennen maahanmuuttajia. On vain ymmärrettävää, että länsimainen kulttuuri on vallalla länsimaisessa maassa. Miksi rakentelet olkiukkoja, jossa kaikki muut ovat arvorelativisteja?

Nuorgamin Emmi (Ei varmistettu) Http://emminuorgam.com

Jostain luin argumentin juuri kyseisen "pelon" puolesta.

"Miltä susta tuntuisi, jos yhtäkkiä naapuriin muuttaisi 300 tuntematonta ihmistä."

Niin. Miltähän se musta tässä kaupungin keskustassa tuntuisi?

mmiu (Ei varmistettu)

Juu, kun Sipilä ilmoitti antavansa Kempeleen asuntonsa pakolaisten käyttöön, (tietenkin nimetön) naapuri kommentoi, että "olisi se nyt voinut meiltä kysyä ensin". Keneltä koskaan kysytään, että onko ok, että tähän sun naapuriin muuttaa nyt tällaisia ja tällaisia ihmisiä.

Laura T.
Missä olet Laura?

Näin. Hyvin tiivistetty Emmi. (Ja hyvä postaus!)

mmiu (Ei varmistettu)

Miksi ne pakolaiset yhtäkkiä koetaan uhaksi, asuuhan siellä jo nyt "oudosti" ja ainakin äänekkäästi käyttäytyviä vaihtareitakin :D

Laura T.
Missä olet Laura?

Hyvä kysymys.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kunpa joku ottaisi nämä asukkaat syliinsä, silittäisi päälakea ja kuiskaisi korvaan "ei mitään hätää, kaikki on hyvin."

Laura T.
Missä olet Laura?

Minä voin!

Sisasi (Ei varmistettu)

Nerokkaasti ilmaistu asian ydin!
Kiitos!

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos Sisasi.

asd (Ei varmistettu)

Ymmärrän kirjoituksesi pointin, huvittavaa ja ristiriitaista toimintaa!

Oman ikävän kokemukseni mukaan ko. alueella, pitkäaikaisilla lenkkireiteilläni, saa tätä nykyä herkästi osakseen huutelua ja jopa kännykkäkameralla on kuvattu. Miehet liikkuvat laumoissa. Meillä ei ole yhteistä kieltä, moraalia tai kulttuuria. Minua pelottaa, koen turvattomuutta, olen vihainen ja surullinen. Haluan vain liikkua rauhassa.

(Yhtä lailla pelottaisi huutelevien suomalaistenkin kohdalla, mutta kantaväestön osalta en ole vastaavaa laumakäytöstä toistaiseksi kokenut. Herää häijy ajatus, että jos tällaisesta on kärsittävä, niin olisivat edes "omia".)

Nämä ja pari muuta tarinaa tai kokemusta hätää kärsivien pakolaisten (?) käyttäytymisestä, enkä enää osaa ihmetellä asukkaiden huolestumista. Mikäli joku minut tämän perusteella rasistiksi leimaa, tuntematta minua tai yhteyksiäni ulkomaalaisiin/muslimeihin/vaihtareihin, se ei ole minun asiani.

On pitänyt Laura kiittää jo pitkään uskomattoman hyvästä blogista. Vaikka taidammekin olla pakolaisasioissa hiukan eri mieltä, osaat monesti pukea ajatukseni sanoiksi paremmin kuin minä itse. :) Tekstisi ovat kauniita ja rehellisiä, runsaan humoristisiakin. Kiitos.

Laura T.
Missä olet Laura?

Kiitos kommentistasi asd!

Tiedätkö, tästä kommentista tuli todella hyvä ja levollinen mieli. Huolimatta erimielisyyksistä tai näkemyseroista (ymmärrän pointtisi hyvin kokemustesi perusteella), keskustella voi silti. Osoitit juuri kommentillasi malliesimerkin siitä, miten asiaa voidaan lähestyä eri kulmista lyttäämättä toista. Viisi tähteä.

Siis kiitos. Kiitos kun kerroit, kiitos kun kommentoit. Ja mahtavaa että luet.

Mia K.
Voi taivas

Kiitos kanssa tästä tekstistäsi. 

Juurikin kun omalle kohdalle on myös osunut noita ns isoissa ryhmissä kulkevien huuteluja ja melkoisen ? inhan kaksimielisiä katseita ja olo saatu epämiellyttäväksi ja tukalaksi. Ja vaikka olen saanut osittain samaa huutelua ihan omallakin kielellä, en koskaan ole tuntenut pelkoa. Tämä asia on niin monimuotoisen ristiriitaista, ja eikä todellakaan mustavalkoista. Joten tämä aika on vain saanut mut luottamaan enemmän kuin koskaan vaistooni. Välttelen tilanteita ja paikkoja. 

asd (Ei varmistettu)

Kiitos teille!

Huono käytös on huonoa käytöstä ja sitä kyseisen keskuksen liepeillä joidenkin kohdalla nähdään (suljetaan tahallaan teitä ihmismuurein työntekijöiltä iltapimeällä, poltetaan nuotiota kielloista huolimatta...). Siinä vaiheessa, kun astuu vieraan maan rajan yli, eikä ole omista vaatimuksista huolimatta halukas kunnioittamaan maan asukkaita, sääntöjä tai ympäristöä, ja aiheuttaa toistuvasti tahallaan ongelmia, loppuu ymmärrys ja myötätunto.

Valtava merkitys on myös median tuuttaamilla otsikoilla. Väittäisin että IS/IL-tyyppiset lehdet ovat suurin syy kansan kahtia jakautumiselle. Siksi päätin lopettaa uutisten lukemisen kokonaan, ainakin hetkeksi. Tieto lisää tuskaa.

V*tuttaa.

Mia K.
Voi taivas

Niinpä! Mä en enää katso uutisia. Ollenkaa. Sain tarpeekseni.

Oon samoilla linjoilla :)

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Sama täällä. En kyllä millään suostu häpeämään sitä, että pelkään. Rasismi oksettaa,  mutta yhtälailla voin pahoin kun pelkoani ivataan ja sen oikeutus kyseenalaistetaan. 

Metsästä törähtää

En kyllä millään suostu häpeämään sitä, että pelkään.

En tiedä, onko varsinaiseen pelkoon syytä, mutta varovaisuuteen ja kulttuurierojen tunnustamiseen kyllä. Ihminen ei ole pelkästään yksilö. Hän myös kulttuurinsa ja kulttuuristen käsitysten tuote. Esimerkiksi käsitys seksuaalisuudesta ja naisen oikeudesta vaihtelee kulttuureittain voimakkaasti.

"MTV Uutisten tietojen mukaan poliisilla on tutkinnassa lukuisia rikoksia, joissa Suomeen tulleet turvapaikanhakijat ovat epäiltyinä.

Yksistään Helsingin poliisille on lyhyen ajan sisällä tullut rikostutkintaan pahoinpitelyitä, näpistyksiä, laittomia uhkauksia, taskuvarkauksia ja seksuaalista häirintää, joka on kohdistunut teinityttöihin. - - Poliisin arvio on, että esimerkiksi osa ahdistelujutuista jää pimentoon, koska osa nuorista tytöistä ei tee asiasta ilmoitusta, vaan lähtee lähentelyihin mukaan."

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.