Viiden vaatteen vuosi

Missä olet Laura?

 

 

 

Kuulun siihen ihmisryhmään, joka kevään tullen raivaa kaapit tyhjiksi hengittääkseen tyhjää ja avaraa tilaa. Lähivuosina olen tajunnut, ettei tilankaipuuni ole sidoksissa vuodenaikaan, ei edes tähän kaiken paljastavaan valoon - itse asiassa huomaan kaipaavani tyhjempiä nurkkia koko ajan enenevissä määrin.

Viime vuonna raijasin myyntiin kasseittain tavaraa. Juuri noissa hetkissä, kun rahtaa turhaa tavaraa selkä hiessä kirpputorin kapeita käytäviä pitkin, yksi asia usein kirkastuu: suuri ekohuijaus. Mitä vain voi ostaa, sillä kaiken voi pistää lähes mutkitta eteenpäin. Hanki, kyllästy, kierrätä, päivitä. Ajatusketju on petollisen helppo. Se antaa oikeuden ostaa aina vain lisää.

Menneen viikon ajan olen kartoittanut lähtevää tavaraa ja todennut ilokseni että sitä on vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Silti makuuni turhan paljon. Liikaa tavaraa yhden ihmisen omistettavaksi, saati päälle puettavaksi. Niinpä olen tehnyt hidasta luopumisprosessia niistä vaatteista, joita ajatuksen tasolla rakastan, mutta jotka silti kerta toisensa jälkeen sivuutan. Olen siirtänyt henkareihin juurtuneita vintage-aarteita ja suomisuunnittelun tuloksia vähän haikeana siniseen kassiin, taputellut itseäni kannustavasti olalle ja hokenut että näin on parempi. Jos en ole kolmen menneen kesän aikana löytänyt sopivaa hetkeä täydellisen pellavamekon pukemiseen, sellaista ei todennäköisesti tule.

 

 

Keskiviikosta lähtien myyn vaatteitani Itsenäisyydenkadun Bonuksella pöydässä 62, ja toivon hartaasti että tämä on viimeinen kerta hetkeen kun joudun niin tekemään.

Meneillään on parikin tavaroihin liittyvää projektia. Suuremmasta kerron lähiaikoina, mutta tämä toinen polkaistakoon käyntiin tässä ja nyt. Täten aloitan viiden vaatteen vuoteni, joka nimensä mukaisesti tarkoittaa sitä, että tulevan vuoden aikana vaatekaappiini rantautuu maksimissaan viisi uutta vaatekappaletta. Näistäkin paikoista kaksi on itse asiassa jo puoliksi täytetty: tarvitsen edelleen kauniit ja käytännölliset kaupunkikumpparit, sekä mustat farkut (edelliset kun repesivät juuri haaroista). Alusvaatteita tai urheilukamppeita en mukaan laske - niitä ostan muutenkin tosi harvoin ja harkiten (ja molemmista on tällä hetkellä huutava pula).

Aion siis katkaista petollisen kierrätyskehän ja katsoa reippaasti peiliin - tosin en sovituskopin sellaiseen. Aiai, katsotaan miten naisen käy.

 

 

Laura

 

 

 

Kommentit

Aino S

Kutkuttava ajatus tuo viiden vaatteen vuosi. Itsellänikin on menossa jatkuva tavaroista luopuminen, kun ei vain tunne oloaan omaksi kaiken tämän keskellä (plus laiskan siivoojan unelma on asunto vähemmällä siivottavalla). Silti tuntuu todella vaikealta olla hankkimatta varsinkin kirpparilla vastaantulevia vintagelöytöjä tai suomalaisten merkkien vaatekappaleita. Vaikka olenkin muuttunnut entistä nirsommaksi vaatteiden suhteeen, mietin tarkemmin, mitä tahdon kaappiini, niin silti en sitten ole varmaan vielä tarpeaksi nirso.

Laura T.
Missä olet Laura?

Juuri vintage-löydöt on pahin sudenkuoppa meikäläiselläkin. Jotenkin se ajatus että jos en ota tätä niin kadun, on ikuinen. En usko että tulee olemaan helppoa, mutta uskon että maailma on löytöjä pullollaan, ja löydän ne sitten toiste! (Huomaa ensimmäisten päivien ponnekas positiivisuus.)

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Uskon, että käy oikein hyvin!

Tämä vuosi ilman uusia vaatteita-haaste jossa olen itse mukana on ollut ihan valehtelematta yksi parhaista jutuista mitä on koskaan kohdalle osunut, etenkin kun kielsin itseltäni myös kirppisvaatteet. On ollut pakko kyseenalaistaa omia kulutustottumuksiaan ja katsoa itseään peiliin: mitä ihan oikeasti tarvitsen ja mikä on vain itse itselleni kehitettyä muka-tarvetta ja mielihalujen perässä juoksemista. 

Ja se on myös jo tässä vaiheessa jättänyt hyvin voimakkaan jälkeen oman pääkoppaan. Kun haaste syyskuussa päättyy, aion sen jälkeen hankkia kaappiini ainoastaan käytettyjä vaatteita tai sellaisia uusia, joista pystyn varmasti sanomaan että ne on valmistettu sekä ympäristöä että työntekijöiden oikeuksia kunnioittavalla tavalla. Muunlaisia vaatteita en tule enää tarvitsemaan. 

Laura T.
Missä olet Laura?

Toivotaan.

Omalla kohdalla olisi suuri huijaus jos lupaisin ostaa vain kirppikseltä vaatteet, sillä juuri näin teen muutenkin. Ah, tästä tulee jännää. Voin niin uskoa että myös aika mahtavaa.

Hienoa Minna, sä rulaat!

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Ite rulaat! Ja jos tulee tiukkoja paikkoja niin hihkaise, tuun jänisräikän kanssa tsemppaamaan!

Blueberry hair

Mulla ongelma on lähinnä kaiken muun sekalaisen tavaran kanssa.. Vaatteita ostan TODELLA harkiten ja käytän lähes kaiken nykyään ihan loppuun/puhki :) Ja jos joskus tulee hutiostos, koitan laittaa sen heti eteenpäin. 

Mulle ongelma tulee nimenomaan kaiken sekalaisen tavaran kanssa. Mulla on paljon nättejä vihkoja, jättimäinen pussukka erivärisiä huulipunia. kukkaruukkuja joiden asukit ovat ajat sitten kuolleet, outoja astioita, ihan liian monta säästöpossua, jne... Lista on loputon ja siihen kuuluu sellaista ihmeellistä sälää jota oikeasti kannan muutosta toiseen pahvilaatikoissa.

Ehkä siksi tuota omaa tavaran määrää on ollut niin hankalaa karsia kun se ei ole mikään yksi kategoria, kuten vaikkapa sisustustarvikkeet tai meikit. Yksinään mikään tietty asia ei vie asunnostani paljon tilaa, vaan niitten kaikkien yhdistelmä :D 

Blueberry hair

Ja siis todellakin innostuin tuosta 5 vaatteen haasteesta, pitäisi varmaan vain soveltaa itselläni sitä tuollaiseen ylimääräiseen roinaan.

Laura T.
Missä olet Laura?

Hei hei hei! Hahah Lipsi et arvaakaan. Mullakin on nurkissa kaikkea turhaa. Toukokuun alussa polkaistaan käyntiin sellainen haaste, jossa saa kukkaruukut ja turhat sälät kyytiä. Siitä lisää lähiaikoina!

Laur (Ei varmistettu)

Hieno vuosi on sinulle tulossa! Etenkin itsetutkiskelun parissa :) Olen samaa miettinyt, että voiko tämä kulutuksen ja kierrätyksen kehä olla vain valheellinen synninpäästö itselle. Miten meillä on lupa ostaa tuotteita, joihin kyllästymme niin nopeasti, että nopeatempoisen muodin syklistä huolimatta, joku haluaa ostaa tuotteen...?
Luulenpa, että omat mieliteot ja kuvitellut tarpeet ovat niin suuria, että en itse ikimaailmassa pystyisi tuohon 5 vaatteen vuosihaasteeseen. Kuitenkin oma kulutuskin on kyseenalaisen tarkastelun alla. Rupesin pitämään joulukuussa ostoskirjaa, jonne kirjaan kunkin kuukauden alle ostetut tuotteet, ostopaikat ja niiden hinnat. Lukumäärä huitelee jo ties vaikka missä, mutta onnekseni ja epäonnekseni, riippuen asian tarkastelukulmasta, hutiostoksia on ollut vain 2 kpl. Tai teknisesti kolme. Ostin myyjän kehotuksesta kokoa liian pienet farkut, jotka eivät todellakaan venyneet. Myin pienet farkut pois ja hain uudet oikeassa koossa. Huh. Ahistava vyötärönauha ei ole kiva.

Laura T.
Missä olet Laura?

Olen pyöritellyt tätä juttua päässäni pari vuotta - en siis voi itsekän sanoa että homma oli mitenkään iisi. Ensimmäisenä sitä nimittäin meikäkin ajatteli että en ikinä pysty. Mutta kyllä pystyn, kuka tahansa pystyy. Mutta varmana tulee tekemään tiukkaa - siksi näen tämän samalla tavalla kuin sinä: hyvänä itsetutkiskelun paikkana.

Pienet farkut ovat maailman kamalin asia. Ei ne aina veny - itsekin juuri ostin liian piukat pöksyt ja joudun karvaasti kuukauden jälkeen toteamaan että hei hei.

Julia Thurén
Toimitus

Toistamme itseämme: nerokasta!

Julia Thurén
Toimitus

Oho, nähtävästi puhumme myös klonkkumaisittain monikossa, kun esiinnymme yksikössä.

t. Julia, joka luuli olleensa kirjautuneena Toimituksen tunnareilla. Lol.

Laura T.
Missä olet Laura?

Alan tästä lähin puhumaan itsestäni ainoastaan monikossa. Joten: me kiitämme.

Ihan liian harvoin nykypäivänä saa ihminen kirjoittaa lolleja mihinkään, joten hyvä vaan.

Ilonin Anna (Ei varmistettu) http://ilonikoti.blogspot.fi

Isot tsempit! Huippu haaste! Mä oon ollu tässä kohta vuoden "halppisvaatelakossa" joka tarkottaa että kestävää ja hyvää sallin vaan vaatekaappiin.. määrä on kyllä vähentyny huimasti, mutta silti jos lasken niin ehkä n. 12kpl vaatteita on tähän asti rantautunu kaappiin.. viiteen olis siis vielä melkosesti matkaa!
Ja yhteen sattuma, koska tänään vein juurikin samaiselle kirpparille meidän vuotuiset raahattavat, ja ihan todella, niitäkin oli vähemmän kun aiemmin! Ihan huippua! Ehkä joku päivä löytyy sopiva balanssi ;)

ps. kivan oloinen blogi sulla täällä, täytyykin jäädä enemminkin seurailemaan!

Laura T.
Missä olet Laura?

Hei wau, ollaankohan törmätty käytävillä? Halpisvaatelakko on todellakin kannatetattava juttu, iso peukku siitä. Balanssia pitää joskus etsiä vähän jyrkemmin keinoin, joten katsotaan mitä tästä opitaan. (Uskon, että ainakin jotain.)

Ja mahtavaa kun jäät seuraamaan, tervetuloa!

Räyhälä
Räyhälä

Ei vitsi, Järvi Muoti tuolta pisti silmään - mulla taitaa olla samanlainen toppi (jos toi on siis toppi), mutta ruskeana! On kyllä ollut hyvä vaatekappale, vaikka sitä tuleekin käytettyä vähän harvemmin.

Ja hyvä konsepti tämä viiden vaatteen vuosi!

Laura T.
Missä olet Laura?

Joo! Täydellinen toppi. Sataprossaa silkkiä, laskeutuu kuin unelma. Vaan ei sovi meikän kropalle ollenkaan - katkerana on pakko laitttaa eteenpäin.

Konsepti on hyvä, jännä ja kutkuttava. Päällimmäisenä on helpotus, en tiedä miksi. Ehkä se jossain vaiheessa muuttuu kysymykseen kuten: mitä helkkaria olen mennyt lupaamaan.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.