Ladataan...
Mis(s)Fit

Missä vaiheessa lopetin omien joskus hyvin kärkkäiden ja tiukkojen mielipiteideni avoimen ilmaisemisen? Siinäkö vaiheessa, kun ymmärsin sen, a) miten herkästi ihmiset loukkaantuvat ja ottavat itseensä muiden sanomiset ja jälkituotoksena antavat tulla yleensä hyvin henkilökohtaista ja hyvin ulkoiseen olemukseen keskittyvää palautetta (kyllä, ruma- ja tikkulaihakommentit heitetty) mielipiteen ilmaisijasta b) kasvoin ihmisenä, ja pystyin pitämään mölyt mahassani ja omana (ja lähipiirin) tietona asioista, jotka eivät mitenkään konkreettisesti häirinneet minua c) minusta tuli vanha ja väsynyt nainen, joka on mieluummin hiljaa kuin turpa auki jokaisesta mieltäliikuttavasta asiasta? Luultavasti vastaus on, että kaikkea tuota edellä mainittua pääpainon ollessa kuitenkin kohdassa a.

Olen lähiaikoina huomannut, miten kieltämättä provosoiviin blogikirjoituksiin suhtaudutaan. Kirjoittajan kimppuun hyökätään henkilökohtaisella tasolla melko säälimättömästi. Eräätkin ylipainoa käsittelevät kirjoitukset saivat suorastaan suhteettomat mittasuhteet. Kyseiset kirjoitukset on sittemmin poistettu, koska kirjoittajat saivat osakseen suoranaisia uhkauksia. Ihmisten kynnys lukea heille epämieluisia kannanottoja on madaltunut. Tuntuu siltä, että mitään poikkipuolista ja arvostelevaa asiaa ei haluta ottaa vastaan sortumatta alatyylisiin ja loukkaaviin vastalauseisiin. Ymmärrän hyvin, että itselle kipeissä asioissa suuttumus nousee ja tekee mieli laukaista naseva vastalause. Mutta sitä en ymmärrä, miksi vastalause usein rakentuu yleensä ulkonäköön kohdistuvista loukkauksista. Itse olen ainakin sen verran herkkää tekoa, että taivun tuollaisen alla kuin kuiva korsi (aah, en voinut vastustaa runollista ilmaisua). Mielestäni on melko halpaa argumentoida alatyylisillä ilmauksilla tarkoituksenaan vain ja ainoastaan lyödä vyön alle. Toki monissa tapauksissa on kertakaikkiaan varmasti käynyt vain niin, ettei ole keksitty tarpeeksi napakkaa vastalausetta alkuperäiselle kirjoitukselle, minkä seurauksena on päätetty mennä siitä mistä aita on matalin. Myönnän, etten itsekään lue mielelläni esimerkiksi lapsetonta elämäntapaa tai vaikka aborttia tuomitsevia kirjoituksia. Ei silti tulisi mieleenikään letkauttaa anonyymia loukkausta näistä asioista kirjoittavan kommenttiboksiin. Jonkinlainen käsitys hyvistä tavoista ja inhimillisyydestä minulla siis ilmeisesti vielä on. 

Haluan kuitenkin lukea blogiani myöhemmin, ja pysyä kartalla siitä, mikä minua on kulloisenakin aikana pohdituttanut. Sen vuoksi, ja siksi että minä en kuitenkaan olisi minä, jollen ilmaisisi käsitystäni itseäni pohdituttaneista asioista,  otan nyt esiin erään, käsihaiveni pystyynnostattaneen, ilmiön.  Kulutusjuhla, jota esimerkiksi monet suositut blogit pitävät yllä on ärsyttänyt jo pidemmän aikaa. Blogien "Pakko saada", "Must have", Fall Wanties", "Tukholman (< insert mikä tahansa toinenkin suurkaupunki, jonne suuntautuva reissu on yleensä tehty yhteistyössä reissun maksaneen yrityksen kanssa) ostokset" ja "Tänään alessa"-postaukset ärsyttävät ainakin siinä tapauksessa, että niitä tulee tietyiltä blogeilta viikottain. Ymmärrän, että joissain tapauksissa on tarkoitus informoida lukijoita hyvistä alennusmyynneistä ja tarjouksista. Itsekin olen joskus johonkin hyvään diiliin tarttunut. Jatkuva shoppailu ja yhteistyökumppaneilta (näitä samoja mainostettuja puljuja) saatujen vaatteiden ja tavaroiden kierrättäminen lukijoille omien blogikirppisten kautta hyvällä voitolla on mielestäni melko mautonta. Tekisi mieli oikeasti kysyä, eikö henkilöllä ole oikeasti tärkeämpää tekemistä kuin pyöriä putiikeissa ja yhteistyökumppaneiden showroomeilla. Olin itsekin joskus varsinainen shoppailumaanikko aikana, jolloin olin todella onneton ja hukassa. Täytin tyhjyyttäni shoppailulla. En väitä, että tästä olisi kyse muiden ihmisten kohdalla, mutta kieltämättä useasti tämäkin tulee mieleen eräiden bloggareiden kohdalla... Jonkinlaista sosiaalista ja yhteiskunnallista omaatuntoa siis peräänkuuluttaisin. Jatkuva ostaminen ja kuluttaminen kun kuitenkin on melko pinnallista ja tyhjää. 

Pullakahvit. #notsponsored

Share

Ladataan...
Mis(s)Fit

Olen BMI:n mukaan lievästi alipainoinen. Tai no, tällä hetkellä, viiden lisäkilon myötä olen itseasiassa parhaina päivinä lähes normaalipainoinen. Tunnen olevani kotonani tämänhetkisessä kropassani. Olisin varmasti kotonani korkeammissakin painolukemissa, ainakin jos kehoni koostumus olisi lihaksikkaampi. Lievästi alipainoisena, puhumattakaan niistä ajoista, jolloin olin selvästi alipainon puolella, sain kuulla vihjailuja, kuittailuja ja suoranaista ilkeilyä. 

Tämä Lilyn toimituksen kirjoitus, tai pikemminkin sen kommenttikenttä, vahvensi havaintojani siitä, miten yleisesti kuvitellaan, että hoikkaa tai laihaa (oma henkilökohtainen rajani hoikan ja laihan välillä menee viidessäkymmenessä kilossa) ihmistä voi nimitellä miten tahtoo ilman, että kyseisellä henkilöllä on oikeus siitä loukkaantua.  Kahvipöydässä ei ole lupa kieltäytyä pullasta ilman "sullaoiskyllävaraavähänlihoakin"-kommenttia. Lukuisia vähemmän taitavasti verhottuja vittuiluja siitä, miten ostaa varmasti vaatteensa lastenosastolta (myönnettäköön, että joskus olen ostanutkin, enimmäkseen kylläkin sen takia, että sieltä saa halvemmalla), kuinka ei varmasti ikinä koskaan syö suklaata tai hampurilaisia (edellistä syön joka päivä, jälkimmäisistä en yksinkertaisesti pidä) tai kuinka palelu käännetään aina rasvakerroksen puuttumiseen (tiedän lukuisia isompia ihmisiä, jotka palelevat itseäni paljon enemmän). Jossakin vaiheessa lakkasin välittämästä. Totuin ja turruin. Ajattelin, että ei kai tästä oikeasti ole oikeus loukkaantua, se sama mantra, millä ihmiset useasti pesevät kätensä painoltaan vähäisen ihmisen olemuksen ja tekemisten vittumaisesta kommentoinnista. Itselleni ei tulisi mieleenkään kommentoida painoltaan runsaamman ihmisen kahvipöytä- ja pukeutumistapoja tai lämmönsietokykyä. Mielestäni tämä on itsestäänselvää ihmisten välistä kanssakäymistä. Valitettavasti tässä vuosien mittaan on tullut selväksi, että kaikki eivät ajattele samoin, sekä yli- että alipainoiset ovat vapaata riistaa asiattomille, mukahuolestuneille ja piikitteleville kommenteille. En lähde saarnaamaan asiasta enempää. Paljon ansiokkaampiakin tekstejä on asian tiimoilta julkaistu. Kirjoitukseni on kai jonkinlainen vastaisku lukuisille "Olen ylipainoinen", "Onnellinen kurvikkaassa kropassani", "Miehet pitävät kurvikkaista naisista"-kirjoituksille. Mielestäni on hienoa, että arvostaa itseään sellaisena kuin on ja toisaalta on valmis muutoksiin jos jokin hiertää. Mikään ei nimittäin ole yhtä ärsyttävää kuin ihminen, joka valittaa jostain tekemättä asialle yhtään mitään. 

Enää eivät somessa viljellyt pilkat hätkäytä. Ne lähinnä naurattavat. Toivon todella, että pilkkasloganien ja -meemien viljelijät ovat itse yhtä tyytyväisiä omaan kroppaansa kuin minä omaani. 

 

Hoikka ihminen

Share

Ladataan...
Mis(s)Fit

Lähdetään siitä, että olen aina, siis ihan siitä saakka kun Anneli (huomaa tosiaan, että alan pehmentyä kun kutsun Aueria hänen etunimellään) pidätettiin miehensä Jukka S. Lahden murhasta, ollut sataprosenttisen varma, että jes, nyt se tapahtui, murhaaja on vihdoin saatu kiikkiin. Vangitsemisen ja sitä seuranneiden tapahtumien jälkeen seurasin tapauksen uutisointia laiskanlaisesti. Olinhan mielipiteeni, varman sellaisen, jo muodostanut, ja uskoin, että asia on selvä, muija vaan kaltereiden taakse tuomiotaan kärsimään. No, näin kävikin, aluksi. Sitten jo vapautettiin, ja vangittiin uudestaan seksuaalirikosepäilyjen seurauksena. Tässä vaiheessa lopetin seuraamisen lähes kokonaan. Ällötti, enkä halunnut vatvoa asiaa mielessäni satunaisia kahvipöytäkeskusteluja enempää.  Aloin kiinnostua Auer-jutuista oikeastaan vasta lähiaikoina uudestaan. Katsoin Annelin haastatteluja, ja pari päivää sitten aloitin kuuntelemaan Annelin itsensä(!) lukemaa äänikirjaa. En ollut kuunnellut paria tuntia kauempaa kun jo olin alkanut epäillä naisen syyllisyyttä. Sitten halusinkin selvittää asiaa enemmän. Katsoin youtube-klippejä, vuokrasinpa jopa Ulvilan murhamysteeridokkarin. "Tuohan on ihan tavallinen nainen, ei mikään murhaaja", totesi eräs läheiseni, ja yhdyn hänen mielipiteeseensä. Anneli Auer on syytön, ja tutkinnanjohtajan ja muun asiaa tutkineen poliisitiimin painostuksen ja kunnianhimon uhri. 

Auer ei ole ainut asia, jonka suhteen kantani on muuttunut jyrkästi. Olen aina ajatellut, etten ikinä, koskaan, voisi hommata ajokorttia. En ole autokouluun astelemassa vieläkään, mutta ajatuksen tasolla asia ei tunnu lähellekään niin mahdottomalta kuin ennen. Ajokortti helpottaisi elämääni huomattavasti. Ennen ajattelin myös, etten voisi elää ilman voimassaolevaa sali/liikuntakeskuskorttia. No, tällä hetkellä en tajua, miksi haaskasin elämästäni lähes 18 vuotta eri salien jäsenenä. Homma tuntuu tällä hetkellä pintapuoliselta ja hyvinkin omaan elämääni sopimattomalta. Tällä en tarkoita, että salilla käyminen olisi jotenkin pinnallista tai tarpeetonta, tarkoitan, että itse tulen nykyään hyvin toimeen ilmankin. Onhan minulla muita liikuntajuttuja, joita harrastan erittäin mielelläni. 

Olen myös aina tuominnut jyrkästi kauneusleikkaukset. Miten turhaa ja tarpeetonta, jollei siis kyseessä ole terveydellisistä syistä suoritettu toimenpide. En ole vieläkään menossa mihinkään suurennus- tai imuoperaatioon, mutta iän tuomat muutokset mietityttävät, enkä enää täysin sulje pois esimerkiksi silmäluomileikkausta. Olen myös kääntänyt takkini useista muista asioista, jotka tuntuvat melko vähäpätöisiltä lueteltaviksi, mutta mainittakoon, että käsitykseni monesta ihmisestä on muuttunut paljon ensivaikutelmasta, yleensä onneksi positiiviseen suuntaan. Olen myös voinut antaa anteeksi ihmiselle, jolle en ikinäkoskaan voinut kuvitella anteeksiantavani. Näen nyt myös hänen kantansa, jota en ikinäkoskaan voinut kuvitella näkeväni. Olen aika anteeksiantavainen ihminen näin sivuhuomautuksena. Minun on hyvin vaikea vihata ketään. Vie liikaa voimavaroja. 

On kuitenkin ainakin kaksi asiaa, joissa en ikinäkoskaan tulee muuttamaan mieltäni. En ole koskaan halunnut lapsia, en siis koskaan. Enkä tule ikinä kyllästymään sokeriin. Lopetan syömisen vain, jos vaihtoehtona on kuolema. Piste. 

 

Vakituista lenkkireittiä en ole kolmeen vuoteen vaihtanut, ja tuskin vaihdankaan. Se on paras. 

 

Share

Pages