Ladataan...
Mix Aina Minä

Vaatekaappini tursuavat yli äyräiden. Hyllyt pursuilevat, yläkaapit pursuilevat, mitään ei mahdu minnekään. Olen ongelmissa, kun pyykinpesun jälkeen yritän saada puhtaat vaatteet sopimaan jonnekin. Kaapeista en  löydä mitään ja minulla ei mielestäni ole koskaan mitään päällepantavaa. Käytännössä pidän aina yksiä ja samoja vaatteita.

Pari vuotta sitten sain Konmari valaistumisen, kun luin vaaleanpunaisen kirjani. Konmari - siivouksen elämää mullistava taika on niin laaja-alainen aihe, että sille ehkäpä oma postauksessa tuonnempana. Uskon metodiin vahvasti ja aion palata siihen.  Silloin aikanaan onnistuin kirjan ja oman vision avulla saamaan itseni juuri  oikeaan vireeseen, joka karsimiseen tarvitaan. 

Oikeassa mielentilassa minä todellakin tunnistin heti, haluanko oikeasti pitää vaatteen. Joistakin yksilöistä tiesin heti, kun otin vaatteen käteeni. Paljon oli myös niitä tapauksia, joita piti sovittaa ennen päätöstä. Loppujen lopuksi hävitin hirvittävän määrän vaatteita kirpuille ja keräyksiin. Raivasin vaatteitani viikkokausia, valikoin karsin ja poistin.  Pääsinkin erittäin hyvään tilanteeseen, kaapit oli avarat, väljät ja ilmavaa. Tiesin, mitä vaatteita minulla oli ja KAIKKI vaatteet olivat mieluisia.  

Suurimman osan laitoin Vähänkäytetty.fi nettikirpparille. Aivan kamala homma ensin kuvata kaikki, kirjoittaa kuvaukset, pestä, pakata ja postittaa. Mutta kun paketit sai matkaan, sitten olikin helppoa vain odotella euroja tilille. Vaatteita oli niin paljon, että sain sieltä lähes 1000€! Ne mitkä ei menneet kaupan, sai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, joten ei enää tarvinnut ottaa omaksi riesakseen. Jonkin verran vaatteita  möin myös eri merkkivaate kirpuilla ja loput meni H&M vaatekeräykseen.

Jossain vaiheessa  vaatteiden jälkeen iski kuitenkin taisteluväsymys ja kodin läpikäyminen jäi. Nyt kun olen yrittänyt palata alkuun, ei se noin vain onnistukaan. Akilleen kantapääni eli vaatemäärä on karannut taas käsistä ja kaapit alkavat olla katastrofi tilassa. Nyt kun päätin  alkaa urakoimaan vaatemäärää taas kuriin, en enää osaakaan luopua:

 • Kyllä tämä vielä menee
 • Tää on ihan kiva jos vaan ois musta
 • Pidän tätä kotiasuna
 • Kyllä mä tätä joku päivä voin pitää
 • Tää on ihan kiva, kun laitan jakun alle
 • Tää on ihan kiva, kun laitan slimmaavat ja muotoilevat alle, vedän vatsaa sisään enkä hengitä koko päivänä

Taannoisen vaatesiivousoperaation aikana opin tunnistamaan, millaiset vaatteet sopivat minulle (ja päinvastoin). Opin tietyt vaatemerkitkin, joita minun kannatti suosia ja mitä välttää. Eipä säilynyt muistissa pitkään. Nyt on taas kaapissa pilvin pimein vaatteita, jotka

näyttää kivalta, mutta...

...joku kohta ei miellytä, kun laitan päälleni (leikkaus, istuvuus)

....materiaali tuntuu epämiellyttävältä

...hiostaa, hiertää, kuristaa

...on sen värinen, että en osaa käyttää

...on sellainen kuosi, että en osaa käyttää

.. näyttää upealta jonkun toisen päällä, mutta ei  minun

...on upea myös minun päälläni, mutta vierastan, koska ei ole yhtään minun tyyliäni

mitä näille vaatteille sitten käy? Sovittelen niitä kyllä säännöllisesti (siis ainakin niitä, jotka ovat kasan yläosassa, jotta saan ne käsiini, alimpia en edes muista), mutta poikkeuksetta aina ne jäävät valintatilanteessa  kotiin ja vaihdan päälle jotain niistä ehkä paristakymmenestä luottovaatteesta, jotka eivät koskaan jätä pulaan.

 Vaatteeni ansaitsevat päästä parempaan kotiin! 

(Kuvat on lainattu, mutta minulla on aika lailla vastaavat omistuksessaan ja nämä edustavat niitä joista PIDÄN!)

 

 

Share

Ladataan...
Mix Aina Minä

Minulle Meal prepping on todellinen arjen helpotus. Koska en ole kodinhoitotaidoiltani varsinaista marttatyyppiä, olen tuskaillut ruuanlaiton kanssa aina. Minulla ei ole aikaa, ei mielikuvitusta eikä osaamista, jotta saisin nyhjäistyä herkkuaterian tyhjästä jääkaapista. Aiempina epäterveellisen elämän vuosinani turvauduinkin todella paljon eineksiin ja voileipä-jugurtti linjaan.  

Lamppu taisi syttyä muutama vuosi sitten, kun luin mealpreppauksesta jonkun fitness kilpailijan blogista. Meal preppaus tarkoittaa tulevan viikon ruokien suunnittelua ja esivalmistelua etukäteen. Puhutaan myös sarjakokkauksesta. Itse teen yleensä ruuat valmiiksi tulevalle työviikolle, viikonloppuna sitten ennätetään kokkailla ja otetaan muutenkin syöminen hieman löysemmin rantein.

Vaikka fitness harrastajat tätä paljolti harrastavat, ei kannata hämääntyä. Meal preppaus auttaa ketä tahansa arjen kiireissä kamppailevaa kotikokkia tai perheenäitiä. Minulle tämä sopii erityisen hyvin siksi, että pystyn ongelmitta syömään samaa ruokaa vaikka viikon, enkä ole mikään erityinen ruokahifistelijä. Tottakai ruoka on usemmiten parempaa juuri valmistettuna kuin mikrossa lämmitettynä, mutta mielellään kestän tämän tason laskun palkintona  huolettomammasta arjesta. Toiset ruuat myös on sellaisia, että vain paranevat vanhetessaan (esim. laatikot). Ja jos ei halua syödä monena päivänä samoja ruokia, mikäs estää sitten tekemästä useampaa lajia ja vaikka pakastamaan niitä. Itselläni on valitettavasti niin pieni pakastin, että sinne ei kovia kummoista varastoa mahdu.

Minulla on yleensä "mealprepsunday".  Teen siis sunnuntaina valmiiksi tai lähes valmiiksi 3-4 eri ruokaa tai ruoka-aihiota. Aikaa tähän kuluu muutama tunti. Käytännössä kypsennän pannulla tai uunissa eri proteiinin lähteitä, yleensä lihaa ja kanaa. Kalaruokaa harvemmin preppaan isompia annoksia, kalan valmistan juuri ennen syömistä ja lämmitän korkeintaan seuraavana päivänä. 

Lisäksi pilkon valmiiksi sen verran ison kasan kasviksia , että pärjään alkuviikon. Niistä sitten koostan salaatit ennen ruokaa. Laitan myös liharuuan sekaan muhimaan kasviksia, koska minulla on välillä vaikeuksia saada menemään niitä riittävästi alas (mahalleni sopiva kasvisvalikoima on varsin rajallinen). Usein keitän myös pastaa tai riisiä muutamalle ruualle  Kun pastat, riisit, lihat ja kasvikset on erillään,  minun on helpompi koosta ateriat koostumukseltaan haluamakseni. Treenipäivinä syön yleensä  hieman topakammin. Teen myös laatikoita ja erilaisia toisiaan muistuttavia mössöjä, jossa kaikki on sekaisin, pihvejä, pullia keittoja jne jne.. You name it! 

Totuuden nimissä on myönnettävä, että näiden sessioiden aikana keittiö on sitten välillä tämän näköinen.

Olen nyt harrastanut tätä ennakko kokkailua jo niin kauan, että en ymmärrä miten ennättäisin viikolla minnekään, jos joutuisin seisomaan joka ilta hellan ääressä ja miettimään vielä töihinkin eväät.  Koen tämän suuresti helpottavasti ja vapauttavaksi tekijäksi arjessani. Välillä tosin meinaa loppua ideat ja keitokset toistaa itseään. Ideoita hyvistä preppausruuista otetaan ilolla vastaan!

Happy Mealprepping!

Share

Ladataan...
Mix Aina Minä

Nyt olen kokeillut kirjekuorimenetelmää ruokalaskun selättämiseksi elokuun alusta eli parin viikon ajan,  aiempi postaus täällä . On kuun puoliväli, joten on aika tehdä pieni tilannekatsaus. 

Asetin siis ruokabudjetikseni 10€ päivässä.  Kävin nostamassa koko kahden viikon budjetin kerralla tililtä punaiseen  pussiini, joka toimii kirjekuoren korvikkeena. Suunnittelin ensin tulevan viikon ruokalistan ja sen myötä ostoslistan. Ostoslistan tekoon käytän usein Foodie sovellusta. Se on näppärä monella tapaa. Se näyttää valitsemasi kaupan valikoiman ja järjestelee ostokset listalla siihen järjestykseen, kuin ne on kaupassa sijoitettu, joten ei tarvitse poukkoilla edestakaisin. Lisäksi se näyttää ostoskorin hinnan, joten on helppo hahmottaa jo kotona, ollaanko budjetissa. Tämä koskee siis s-ketjun kauppoja, K-kaupoille lienee vastaava omansa.

Mietin ostoslistaa hartaudella, ja muokkasin ruokasuunnitelmaani budjetin sanelemaan suuntaan. Monelle ihmiselle normaalia elämää - minulle uutta ja ihmeellistä. Itse kauppareissulla tein pari heräteostosta (jäätelöpaketti + mansikat = yhteensä vajaa 5 €), mutta muuten  mentiin ihan suunnitelman mukaan. Ostokset maksoivat 45 € ja näillä selviän jo mallikkaasti monta päivää.  Suunnittelin jo viikon puoliväliin toisen kauppareissun, jossa täydennetään tuoreita kasviksia ja sen sellaista, jota ei voi ostaa kovin moneksi päiväksi varastoon. Niihin oli budjetoitu noin 20€, jossa myös pysyin. Tällä reissulla ei heräteostoksia - hyvä hyvä! Viikon ruokakori teki siis yhteensä 65 €. 

Veikkaan, että ilman ostoslistaa ja ilman budjettia, normaalityyliini ostellen, viikolle  olisi tullut hintaa 30-40 euroa enemmän. Oman haasteensa  tuo se, että olen keliaakikko, ja gluteenittomana monet peruselintarvikkeet ovat normaalia kalliimpia, mutta sen kanssa nyt vaan on elettävä.

Mitäs tällä summalla sitten syötiin? No mitään tajunnan räjäyttävää gourmeta ei ollut tiedossa. Mutta koska sitä ei synny keittiössäni muulloinkaan, en kärsinyt tässä varsinaisesti mitään menetystä. 

 • Lihamureketta ja uunikasviksia
 • Makaronilaatikkoa (tänne upotettu kaikki  jääkaapin jämäkasvikset)
 • Riisikakkuja ja kylmäsavuhärkää,
 • Ex tempore vetäisty tonnikalaa purkista + näkkäriä ja tomaattia,
 • Pinaatti-kinkku-munakas
 • Välipalaksi söin banaania, pähkinöitä, näkkäriä kananmunalla
 • Aamu- ja iltapalalla leipä-kinkku-kananmuna tai vaihtoehtoisesti puuro-raejuusto linjaa. 

Muuten olen ruokalistaani varsin tyytyväinen, mutta kasvisosaston kanssa pitäisi skarpata. Minulle on kasviksissa varsin paljon rajoitteita, joita en voi syödä. Näin ollen se jää helposti tomaatti-kurkku-jäävuorisalaattilinjalle, joka on tylsää ja yksipuolista

Viikko numero kahden ruokalista sitten. Ei gourmeta edelleenkään, mutta hengissä tällä säilytään. Samoilla linjoilla pysyttiin: broilerisalaattia ja pasta-jauheliha-kasvis-pataa. Lisäksi paistoin valmiiksi jauhelihan, jota sitten voi syödä kasvisten ja riisin tai nuudelin kera.

Aamu-,väli- ja iltapalat kuten ennenkin. Kauppareissulla sorruin TAAS mansikoihin ja jäätelöön - hei olen vain ihminen - mutta muilta osin budjetin puitteissa pysyttiin, hintaa ostoksille tuli vajaa 55€ (piti olla 50€). Puolen kuun ruuat on siis maksaneet minulle 120€.

Tämä on minun taloudessani aivan ennenkuulumatonta! Vielä mykistyttävämpää on se, että tililläni on muutama kymppi rahaa, vaikka tiistaina on uusi palkkapäivä. Nyt olen jo into piukassa suunnitellut kuukausibudjettiani (ja keinoja siinä pysymiseen) muiltakin osin,  tästä lisää myöhemmin. 

Kirjekuorimenetelmä tulee NIIN jatkumaan!

 

Share

Pages