kestävää asuntomessuilla // sustainability + housing fair

Ladataan...
modernekohome

4 Omatalo Uniikki: Puusepän toteuttama pukuhuone led-valaistuksineen

38 Muurametalo: Puupaneelia makkarissa (sekä off topic: makiat seinävalaisimet)

39 Viherperhe: Puusepän tekemä moderni päreseinä

 

3 Elämän lanka: Puusepän tekemä säilytyskokonaisuus portaikon alla - hukkatila käyttöön ja kaunista kaupan päälle

23 Skammin talo: Siperian lehtikuusi terassimateriaalina - puulaji ei tarvitse pintakäsittelyä, harmaantuu kauniisti

29 Lakka kivitalo: Terassilautana Lunawood-lämpöpuu, joka syntyy luonnonmukaisesti ilman kemikaaleja - vain vesihöyryä ja lämpöä

19 Lammi kivitalo: kotimaista muotoilua, minimalistisen tyylikkäät kangaspäällysteiset Upload Audio -kaiuttimet

39 Viherperhe: Papurinon uusi nojatuoliproto - turvetta ja puuta

36 HauHaus: Anno-vuodetekstiilit Ökotex-sertifioitua pellavaa

10 Kannustalo Lato: Balmuir-pellavatekstiilejä

10 Kannustalon Lato: Rottinkia, juuttia ja puuta

35 Talo Luck: sisustus kierrätettyä 95%:sti (off-topic: upea arkkitehtuuri ja atrium-piha)

32 Lappli Talo: Villecon savilaastiseinä 

23 Skammin talo: oivaltava arkkitehtuuri ja puupinnat

23 Skammin talo: Forbo Marmoleum Click -linoleumlattia, väri kauniin vaalea Barbados


Jyväskylän Asuntomessut vetelevät viimeistä viikonloppuaan, joten ajattelin listata kestäviä ja ekologisia poimintoja sekä pohtia samalla messujen merkitystä ja missiota - juttu sisältää siis pientä avautumistakin.

Jo muutamia vuosia messuilla kierrellessä olen pohtinyt messujen tarkoistusta ja messukokemusta. Joukossa on usein muutama helmi, jotakin innovatiivista, erilaista, tunteita herättävää ja sitten paljon sellaista, mikä ei jää mieleen eikä liikuta millään tasolla. Kivoja tyynyjä ja nättejä verhoja. 

Asuntomessujen toiminta-ajatuksessa mainitaan seuraavaa:

° ideana parantaa asumisen laatua Suomessa
° messut esittelevät rakentamiseen ja asumiseen liittyvää tutkimusta, sen tuloksia ja käytännön sovelluksia 
°suunnittelijoille ja rakentajille messut tarjoavat mahdollisuuden kokeilla uusia ratkaisuja käytännössä

Nämä kuulostavat mahtavalta lähtökohdalta, mutta vastaavatko ne toteutusta? Mitä te lukijat tuumaatte? Millaisia messukokemuksia teillä on?

Opintojen alussa haaveena oli päästä joskus suunnittelemaan asuntomessutalo. Nyt projektin kokeneena messuja katsoo hieman eri silmin. Messuilla on hyvin erilaisia kohteita: osa somistetaan vain messuja varten, osa rakennetaan aidosti oikeasti perheen kodiksi viimeistä nippeliä myöten. Messuprojektissa on aina reunaehdot ja mukana monta tahoa omine vahvoine intresseineen, eikä käsitys innovatiivisuudesta tai uutuusarvosta välttämättä aina ole sama. Edellä mainitut vaikuttavat toki myös suunnittelijan mahdollisuuksiin hyödyntää ammattitaitoaan ja toteuttaa visioitaan. Messutalo HauHaus, jossa olin mukana irtokalustuksen suunnittelijana, tehtiin perheen kodiksi täysin koirateema edellä.

Mieluusti näkisinkin messuilla vahvasti erilaisia, eri kohderyhmiä liikuttavia kohteita, ja optimistina toivon messujen menevän tulevaisuudessa vahvemmin kohti missiotaan: innovatiivista, uusia ratkaisuja esittelevää edelläkävijyyttä. Mikäli yhtään maailmanmenosta on perillä, tätä edustavat mm. kestävä, hyvinvointia edistävä ja terveellinen rakentaminen sekä uudet ja oivaltavat materiaalit ja ratkaisut. Toivottavasti näitä nähdään tulevaisuudessa lisää!

// Sustainable picks from Housing Fair Finland 2014. As a designer, hope to see more innovation and pioneering like sustainable building and interiors in the future. 


RIINA ///// PHOTOS © modernekohome with iphone

 

 

Share

Kommentit

Casa23 (Ei varmistettu) http://casa23blogi.blogspot.fi/

Tuo on kyllä totta, samaa mieltä olen että vain muutamassa kohteessa oli jotain erityisempää. Meille talon rakennusta suunnitteleville niistä tavallisistakin kohteista oli kuitenkin hyötyä mm. tilaratkaisuiden osalta. Mutta erityisesti tulevia trendejä voisi enemmänkin tuoda esille!

modernekohome
modernekohome

Mainiota, että saitte vinkkejä omaan projektiinne! Nykyään onneksi ollaan menossa kohti tehokkaampia neliöitä, ja jotta ne saadaan riittämään, oivaltavat, loppuun asti mietityt tilaratkaisut ovat kyllä supertärkeitä. Antoisaa taloprojektia sinne :)

Kommentoi

Ladataan...