UULA-luonnonmaalit // UULA natural paints

Ladataan...
modernekohome

En ole koskaan ollut varsinainen tapettityyppi ja yksi ikisuosikeistani, toki yhdistettynä muihin rouheampiin juttuihin, on sileät maalipinnat. Aina vaan. Maaleissa suosin aina mahdollisimman sisäilmapäästöttömiä ja luonnonmukaisia versioita. Olen huomannut myös, että akrylaattimaalit ovat muovin vuoksi staattisia, ja tummemmissa seinissä huomaa, miten seinän pinta on aivan pölyn peitossa. Ei hyvä.

Hyvä luonnomukainen vaihtoehto on perinteinen suomalainen UULA, jolta löytyy niin pellavaöljymaaleja seinille ja esim. puulattioille kuin modernimpia muovittomia seinä- ja kalustemaaleja. Olen kokeillut useammassa kohteessa INTO-sisustusmaalia, joka on hengittävä, vesiohenteinen ja hajuton, M1-luokiteltukin tuote. Levittyy ja peittää mainiosti. Into-maalit voidaan sävyttää esimerkiksi Tikkurilan Symphony -värikartan mukaan, joten sävyvaihtoehtoja on reilusti. Uula kuulemma kehittelee omia väripastoja, jotka tulevat käyttöön myöhemmin. Hinta on toki hieman kalliimpi kuin perus akrylaattimaaleissa, mutta sanoisin, että sijoituksen arvoinen. 

Kuvat eivät liity varsinaisesti Uulaan - nättejä maaliseiniä näin yleisesti.

 

 

Onko teillä hyviä kokemuksia luonnonmukaisista maaleista? Luottomerkkejä? Tai niitä huonompia kokemuksia?

 

// UULA is a traditional Finnish paint company with great products: linseed oil and latex-free, odourless interior paints. 

 

RIINA ///// PHOTOS 1_ source? 2_via lovenordic 3_via trendenser

Share

Kommentit

Harriet

Into-maalien luonnonöljysideaine on akrylaattilateksi (raaka-aineina mm. soija ja auringonkukka). Samaa akrylaattilateksi-pohjaista maalia löytyy edullisemmin muiltakin valmistajilta. Esim. suomalaisen Coloria Greenline on samaa tavaraa (josta oletkin jos tehnyt postauksen :) ).

Jotenkin minua rassaa se, että Uulan tuottama akrylaattilateksimaalin imago on ekologisempi kuin muiden vastaava tuote. Uulan ratsastaa yhä perinnemaalin valmistajan maineella, vaikka maalit ovat pitkään olleet tasoa kuin muut maalivalmistajat, ainoastaan hinta on reippaasti isompi.

(Jos haluaa ekologista maalia ja on valmis näkemään asian eteen enemmän vaivaa niin yksi hyvä vaihtoehto on valmistaa maali itse. Silloin pääsee valitsemaan myös luontoystävällisen pigmentin, jolla on myös iso merkitys maalin ekologisuudessa. Mm. Kirjoväri myy maalin valmistukseen käytettävää liimaa ja pigmenttejä. Tällaista maalia tosin ei voi käyttää jo maalatun pinnan päälle vaan ainoastaan puhtaan puun, paperin tai kivipinnan päälle.)

Oma kokemukseni on, että vesiohenteinen luonnonöljymaali ei kestä kulutusta. Lapsiperheessä se on siis aika haasteellinen valinta. Maalia kannattaa käyttää vain katoissa ja seinän yläosissa. Jos haluaa kulutusta kestävää pintaa (lastenhuoneeseen, portaikkoon, keittiöön) pitää valita puolikiiltävä /-himmeä öljy- tai alkydimaali.

Kokonaisuudessaan ekologisinta olisi valita sellainen seinänpinnoitusratkaisu, joka kestää käyttöä ja aikaa, eikä sitä tarvitse lähteä uusimaan huollon tarpeen tai trendimuutoksen takia. Esimerkiksi räväköitä tehosteväri- ja struktuuripintaisia seiniä jaksaa katsoa vain muutaman vuoden ja ne niiden uusiminen syö tolkuttomasti maalinpoistoainetta ja uutta pinnoitetta.

modernekohome
modernekohome

Hei Harriet, kiitos hyvästä kommentista ja ajatuksista! Tuleeko muita samantyyppisiä mieleen kuin Into ja Colorian Greenline?

Se on kyllä aikamoista, miten monimutkaisia nämä valinnat nykyään on ja miten älyttömästi sitä pitää tehdä tutkimustyötä jo ihan selvittääkseen mikä mitäkin sisältää. 

Kestävät ja aikaa kestävät ratkaisut ovat kyllä ehdottomasti osa meikäläisenkin filosofiaa. Kyllä kodin pitäisi kestää arkea ja toimivuus on tärkeää.  Ja se, että tehdään rohkeasti juuri omannäköistä juttua. Siihen ei kyllästy niin nopeasti kuin tämän kevään trendeihin, jotka ovat jo ensi keväänä so last season :) 

AaJee (Ei varmistettu)

UULAlla lähtenyt tosiaan hinnat vähän käsistä. Hyviä maaleja by Sateenkaari Perinnetaito: http://www.sateenkaariperinnetaito.fi/ Myynnissä niinkin eksoottisissa paikoissa kuin Hong Kong, Tarjoustalo ym. Tätä hankimme!

modernekohome
modernekohome

Sateenkaari Perinnetaidonkin sivuilla olen seikkaillut monesti, mutten koskaan kokeillut - ehdottomasti täytyy kokeilla! Ja mainiota, että helposti saatavilla erikoismestoissa :)

Jan3tski (Ei varmistettu)

Sattumalta osuin tälle sivulle hakukoneoptimointia tehdessäni, ja vaikka en yleensä lähde oikomaan nettikirjoituksia niin nyt on kyllä pakko kommentoida.

Inton ja myöskin Greenlinen sideaine on emulgoitu luonnonöljy, ei akrylaatti, ei akrylaattilateksi eikä mikään muovijohdannainen sideaine. Molemmat tuotesarjat ovat täysin muovittomia, ne eivät ole siis akrylaattimaaleja missään nimessä. Sen pystyn sanomaan, että Greenline kestää lapsiperheessäkin yhtä hyvin kuin muutkin sisämaalit, myös himmeänä. Puolihimmeä Remonttimaali kestää kovempaa pesuakin. Jos Into ei tunnu kestävän normaali elämää niin sitten kannattaa kokeilla Greenlinea.

Maalitehtaiden käyttämät peruspigmentit ovat kaikilla järestään samoja. Valkoinen maali varsinkin on tehty samasta valkoisesta pigmentistä, oli tehdas sitten mikä tahansa. Ja sitä samaa pigmenttiä myydään itse tehtävän maalin valkoiseksi pigmentiksi; "sanahelinä" on vain eri.

Yst. terv.

Janne Takkinen
Coloria Oy

modernekohome
modernekohome

Hei Janne,

mahtavaa kun kommentoit! Huomasin sen jostain syystä vasta nyt. Termien viidakossa menee helposti sekaisin - hyvä, että avustit termien merkityksissä. Itsekin oletin Inton ja Greenlinen olevan muovittomia, nimenomaan luonnonöljyihin pohjautuvia. 

Kommentoi

Ladataan...