Ladataan...
Monttu

Seison keltaisessa väkijoukossa hopeanhohtoinen avaruusasu päällä ja nielen hyeenan sappea kuutio kerrallaan, jääkylmä ruosteinen metalli polttaa paljasta kaulaa. Kaikki näkevät sen, se työntyy pintaan kuvottavana ja kartettavana kuin paiserutto: tuo on yksin, erakko, se on outo, sitä ei kukaan halunnut. Minussa on kaikki maailman taudit, edustan äärimmäistä pohjasakkaa, olen se huonoin mahdollinen esimerkki. Ei minun tarvitse hakeutua nurkkaan, se on ainoa vapaana oleva paikka.

Painan kaiken päälle naamarin, joka saa minut näyttämään ylpeältä, kuin viihtyisin siinä. Se on juuri niin absurdia: huutaa ilman ääntä, ota syliin, ota minut helvetti vie syliin, mutta älä katso minuun päinkään. Älä odota minulta mitään, minä en pysty, mutta ole siinä. 

Ole vain siinä minua varten äläkä koskaan mene pois, lupaathan, mutta tee se varoen: hiivi hiljaa kuin lähestyisit valkohäntäpeuraa, laukaise vasta kun olet varma.

Sillä jos ammut ohi, jää vain kituva eläin, jota ei jälkeensä ole toista. 

Ja minä suljen vetoketjun ylös asti, suljen happiventtiilin ja avaan toisen. Vihreä savu täyttää naamarin, eikä kukaan tungeksi pöytääni kysymään mitä kuuluu. Vihdoin voin hengittää syvään.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Monttu

Olen sairastunut markkinatalouteen.

En enää voi kulkea kaupungilla. En voi katsoa silmiin ihmistä, joka kantaa muovikassissa onneaan. En voi tervehtiä myyjää, jonka tekopirteän tervehdyksen takana lymyää ansa kuluttajaa varten. En voi keskustella kenenkään kanssa, jos hänen silmäkulmassaan ei välähdä ymmärrys kun käytän sanoja systeemi, oletus tai merkityksettömyys.

En voi katsoa itseäni peiliin tuntematta inhoa siitä, että minun on joko oltava tässä mukana tai sitten ei. 

Miten parantaa itsensä sairaudesta, jonka diagnosoiminen ei hyödytä yhtäkään lääkefirmaa - jolle ei sen takia ole sairausluokitusta?

Onko se edes sairautta, jos minusta tuntuu, ettei vika alkuunkaan ole minussa, mutta silti olen se, joka siitä kärsii?

Ja viimeinkin: onko sairautta sellainen, jonka ilomielin tahallani tartuttaisin jopa läheisiini? 

Ehkä se ei tapahdu pisaroiden välityksellä, sillä itkenyt olen jo riittämiin.  

Ehkä koskettaminen on parempi vaihtoehto, mutta sitä ennen on voitettava inho ja vapautettava itsensä eristyksestä, jossa haudon salaisuuttani kuin ruttoa.

Ei oreilleni ole tautiluokitusta. En minä ole sairas. Maailma on.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Monttu

Seitsemäntenä päivänä Jumala lepäsi.

Minä en halua levätä. En voi.

Ja juuri siksi toivon, että voisin vain nukkua yli seitsemännen.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Monttu

Rakas lapseni,

 

kirjoitan sinulle nyt, koska tiedän, että olet ajatellut minua. En halua, että olet surullinen, että pelkäät. Sinun täytyykin saada tietää muutama asia. Olen pahoillani, että pystyn tähän vasta nyt – nyt kun näen kaiken kirkkaammin.

 

En koskaan halunnut satuttaa sinua. Tarkoitukseni oli olla sinulle niin hyvä kuin mahdollista. Turvallinen, rakastava, suvaitseva. En halunnut tuottaa sinulle sellaista oloa, joka pakottaisi sinut varmistamaan olemassaoloasi jokaiselta vastaantulijalta. Sinun olisi pitänyt kuulla se minulta. Että sinä riität, että olet täydellisen epätäydellinen juuri tuollaisena, riippumatta teoistasi.

 

Eikä minun ollut tarkoitus antaa sinun ymmärtää, että mikään ei riitä. Että jatkuva liike on elämä. Että minun arvostamani asiat olisivat sinun. Et osannut silloin vielä ajatella, että en ollut itsekään valinnut niitä, vaan ne annettiin minulle. Mutta sinun vahvuutesi on, että uskallat kysyä. Kysy, mitä sinä haluat, äläkä ota mallia minusta, vaikka sinua siihen silloin komensinkin. Minä olin heikko ja hauras, vaikka piti olla muuta, ja siinä kohtaa kompuroinkin: minä en koskaan uskaltanut kysyä.

 

Jatka siis tästä rohkein mielin. Älä vilkuile liikaa taaksesi, sillä minä olen kyllä siellä ja katson perääsi. Huomaa kuitenkin, ettet kulje minun jalanjäljissäni, et suinkaan, minä vain katselen. Luota itseesi. Luota siihen, että minä arvostan valintojasi.  Sinun ei tarvitse enää kuluttaa kallisarvoista elämääsi siihen, että mittaisit sitä minun varjossani. Olet tehnyt sitä jo nyt aivan liian kauan.

 

Vielä yhden asian tahdon sanoa sinulle: Anna anteeksi. Sen oppiminen jäi minulta kesken, ja siksi toivonkin, että sinä pystyisit siihen. Uskon sinun ymmärtävän, että juuri siinä tapahtuu merkittävä käännekohta, joka ei enää siirrä tätä kaikkea eteenpäin. Tämä voi kuulostaa kummalliselta, mutta on mahdollista, että juuri siksi koit mitä koit: voidaksesi oppia. Sinulla on käsissäsi kaikki elämän merkitys. Nyt on aika tuntea se. Katsele sitä rauhassa, tutustu siihen ja pohdi, mitä haluat sillä tehdä.

 

Sinulle kaikki on mahdollista.

 

Sinuun luottaen,

Minä, joka satutin sinua

Share
Ladataan...

Ladataan...
Monttu

muistoni turvassa

palavassa puussa

ajelehtiva aika

 

nuotion mustassa savussa

vasten hyistä taivasta

leijuu lokakuu

 

takan varmassa paukkeessa

halkeava pihka

hehkuva marraskuu

 

saunan salaisessa hovissa

luukun takainen kuiske

pian palkittu kaipuu

 

en minä sytytä yhtäkään

vain istun ja hengitän

muu merkitse mitään

haalarin rinnuksiin painan pään

siinä savumerkki elämästä

pidä minua sylissä

heitä halko samalla kädellä

pian on lämmin

pian lämmin

 

niin kauan kun vain puuta

on minullakin suunta

 

ja kun joulu palaa

kynttilän äärellä lapsi

sateesta kostea poski

jos liian pitkä on lanka

voi savuta pienikin liekki

Share
Ladataan...

Ladataan...
Monttu

Syysaamun ilma viipaloi keuhkot.

Kohtaan sinut taas, jokaisessa hengenvedossa, ja samassa hetkessä sinut riistetään minulta pois.

Pieni koululainen reppu selässä, loputtomasti luottamusta, isän selkä tiukasti katseen piirissä. Sitten pelkkää raikasta syksyn ilmaa, aamukasteesta ja kyyneleistä märkä maa. Uudelleen, uudelleen synnyn ja kuolen, yhdessä ja samassa hetkessä.

Jotain märkää valuu silmäkulmista kaulalle, enkä ole varma, onko se verta, joka nousee jostain sisältäni — ehkä keuhkoista, ehkä sielusta. Pelkään, etten todellisuudessa enää koe sinua yhdessäkään aamussa. 

En tunnista haikeutta pelosta, en kipua nautinnosta. Tiedän vain, että rakastan.

Kymmenen vuotta siitä, kun syksy alkoi merkitä kaiken haurautta, väistämätöntä katoavaisuutta, turhuutta taistella tai takertua.

Onko se kaunista? 

Share
Ladataan...

Pages