Ladataan...
Monttu

Rakas lapseni,

 

kirjoitan sinulle nyt, koska tiedän, että olet ajatellut minua. En halua, että olet surullinen, että pelkäät. Sinun täytyykin saada tietää muutama asia. Olen pahoillani, että pystyn tähän vasta nyt – nyt kun näen kaiken kirkkaammin.

 

En koskaan halunnut satuttaa sinua. Tarkoitukseni oli olla sinulle niin hyvä kuin mahdollista. Turvallinen, rakastava, suvaitseva. En halunnut tuottaa sinulle sellaista oloa, joka pakottaisi sinut varmistamaan olemassaoloasi jokaiselta vastaantulijalta. Sinun olisi pitänyt kuulla se minulta. Että sinä riität, että olet täydellisen epätäydellinen juuri tuollaisena, riippumatta teoistasi.

 

Eikä minun ollut tarkoitus antaa sinun ymmärtää, että mikään ei riitä. Että jatkuva liike on elämä. Että minun arvostamani asiat olisivat sinun. Et osannut silloin vielä ajatella, että en ollut itsekään valinnut niitä, vaan ne annettiin minulle. Mutta sinun vahvuutesi on, että uskallat kysyä. Kysy, mitä sinä haluat, äläkä ota mallia minusta, vaikka sinua siihen silloin komensinkin. Minä olin heikko ja hauras, vaikka piti olla muuta, ja siinä kohtaa kompuroinkin: minä en koskaan uskaltanut kysyä.

 

Jatka siis tästä rohkein mielin. Älä vilkuile liikaa taaksesi, sillä minä olen kyllä siellä ja katson perääsi. Huomaa kuitenkin, ettet kulje minun jalanjäljissäni, et suinkaan, minä vain katselen. Luota itseesi. Luota siihen, että minä arvostan valintojasi.  Sinun ei tarvitse enää kuluttaa kallisarvoista elämääsi siihen, että mittaisit sitä minun varjossani. Olet tehnyt sitä jo nyt aivan liian kauan.

 

Vielä yhden asian tahdon sanoa sinulle: Anna anteeksi. Sen oppiminen jäi minulta kesken, ja siksi toivonkin, että sinä pystyisit siihen. Uskon sinun ymmärtävän, että juuri siinä tapahtuu merkittävä käännekohta, joka ei enää siirrä tätä kaikkea eteenpäin. Tämä voi kuulostaa kummalliselta, mutta on mahdollista, että juuri siksi koit mitä koit: voidaksesi oppia. Sinulla on käsissäsi kaikki elämän merkitys. Nyt on aika tuntea se. Katsele sitä rauhassa, tutustu siihen ja pohdi, mitä haluat sillä tehdä.

 

Sinulle kaikki on mahdollista.

 

Sinuun luottaen,

Minä, joka satutin sinua

Share
Ladataan...

Ladataan...
Monttu

muistoni turvassa

palavassa puussa

ajelehtiva aika

 

nuotion mustassa savussa

vasten hyistä taivasta

leijuu lokakuu

 

takan varmassa paukkeessa

halkeava pihka

hehkuva marraskuu

 

saunan salaisessa hovissa

luukun takainen kuiske

pian palkittu kaipuu

 

en minä sytytä yhtäkään

vain istun ja hengitän

muu merkitse mitään

haalarin rinnuksiin painan pään

siinä savumerkki elämästä

pidä minua sylissä

heitä halko samalla kädellä

pian on lämmin

pian lämmin

 

niin kauan kun vain puuta

on minullakin suunta

 

ja kun joulu palaa

kynttilän äärellä lapsi

sateesta kostea poski

jos liian pitkä on lanka

voi savuta pienikin liekki

Share
Ladataan...

Ladataan...
Monttu

Syysaamun ilma viipaloi keuhkot.

Kohtaan sinut taas, jokaisessa hengenvedossa, ja samassa hetkessä sinut riistetään minulta pois.

Pieni koululainen reppu selässä, loputtomasti luottamusta, isän selkä tiukasti katseen piirissä. Sitten pelkkää raikasta syksyn ilmaa, aamukasteesta ja kyyneleistä märkä maa. Uudelleen, uudelleen synnyn ja kuolen, yhdessä ja samassa hetkessä.

Jotain märkää valuu silmäkulmista kaulalle, enkä ole varma, onko se verta, joka nousee jostain sisältäni — ehkä keuhkoista, ehkä sielusta. Pelkään, etten todellisuudessa enää koe sinua yhdessäkään aamussa. 

En tunnista haikeutta pelosta, en kipua nautinnosta. Tiedän vain, että rakastan.

Kymmenen vuotta siitä, kun syksy alkoi merkitä kaiken haurautta, väistämätöntä katoavaisuutta, turhuutta taistella tai takertua.

Onko se kaunista? 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Monttu

Matkustaminen on päässä säilöttävien mömmöjen liikuttelua. Se irrottaa omista rutiineista ja puhkaisee kuplan, sylkee kasvoille uusia ilmiöitä, tilanteita ja ihmisiä. Sen myötä joutuu ottamaan etäisyyttä ympyröihin, joissa on syntynyt ja kasvanut ja joita on tottunut tarkastelemaan totuuksina. Yksikin vieras kulttuuri auttaa katsomaan omaa kotia uusin silmin, hyvässä ja pahassa.

 

Ajatus paluusta tuntuu erityisesti pitkillä matkoilla lämpimältä, sillä tuttuja asioita on helppo muistella nostalgian seepiaisissa sävyissä. Kyllä siellä sitten onkin mukavaa asua, kun on niin turvallista, luotettavaa ja vakaata. On neljä vuodenaikaa, puhdasta vettä ja julkiset palvelut. Minuutti tarkoittaa minuuttia, kieli luetaan kuten kirjoitetaan ja ihmisten sanaan voi luottaa. Ilmainen kouluruoka. Päivähoito. Tasa-arvokeskustelu. Sauna.

 

Sisällä läikähtää lämpö vielä renkaiden irtautuessa kiitoradasta. Kotiin, sinne kuulun, järvien ja metsien maahan.

 

Vaan kun istun opiskelijaruokalan nurkkapöydässä ja katson ympärilleni, kurkkuun nousee pala. Miksi nuori nainen sitoo tukkansa tiukalle poninhännälle ja pukeutuu jakkuun? Ketä varten on oltava urheiluhullu? Milloin tehokkuus alettiin mitata tunteina, jotka jaksaa istua tietokoneen ääressä selkä kumarassa? Milloin tehokkuus ylipäätään alkoi korreloida ihmisarvon kanssa? Kenen iloksi perunasta tuli syntiä?

 

Miksi suomalainen kiirehtii ensin opiskelemaan, sitten töihin ja keski-ikäisenä opettelee hidastamaan, kun huomaa hoppuilleensa kohti loppuaan? Miksi lounastunnilla ei saa juoda lasillista viiniä, mutta viikonloppuna monet tarvitsevat pari pulloa? Auttaisiko viinilasillinen työpaikkakiusaamiseen? Miksei työstään voisi ansaita vähän vähemmän, jos pitää siitä?

 

Onko välttämätöntä valita oikea tai vasen? Kenen etu on, että ihmiset saadaan seisomaan eri puolelle viivaa? Voittaako se, joka huutaa kovempaa? Onko tärkeämpää tietää vastaukset vai pysähtyä kysymään? Voiko kysyä vaikka olisikin aavistus vastauksesta, vai onko se tietämättömyyden osoittamista ja halveksittavaa?

 

Peitä, häivytä, kehitä. Sulaudu, sopeudu, solakoidu. Osta.

 

Olenko vain huomannut omat kyvyttömyyteni tähän kaikkeen, ja siksi pääni nyt kapinoi kotiinpaluuta vastaan? Miltä kuulostaisivat sellaiset merkinnät kuin laiska, syrjäytynyt, hylkiö tai yhteiskunnan ulkopuolinen? Turrunko pian ja unohdan, että on muitakin vaihtoehtoja?

 

Ja alan elää odotuksen mukaista elämää.

 

Tuntuu, kuin katselisi lasipallon sisään.

 

Täältä käsin on vaikeaa kokea olevansa osallinen, enkä taas hetkeen tiedä, haluankokaan.

 

Mitä oikein kuvittelen olevinani? 

Share
Ladataan...

Pages