Kuinka pitkä on liian pitkä työmatka?

Työmatkani täällä New Yorkissa kestää noin tunnin. Mielestäni se on ihan käypä aika.

Etukäteen pidin sitä jopa hyödyllisenä, sillä ajattelin saavani metromatkoilla paljon tehdyksi: voisin syödä aamupalan matkalla, korjailla meikin, kirjoittaa päiväkirjaa, muistiinpanoja tai blogia - tai edes lukea. 

Ah, kuinka väärässä olinkaan. Aamun (ja usein myös iltapäivän, alkuillan ja illan) metroruuhkat ovat niin järisyttävät, että kahtena aamuna kolmesta en mahdu keskikaupungilla vaihtometroon. Istumapaikasta on turha kuvitellakaan, eikä seisominenkaan haittaisi, ellei jonkun tukka olisi koko ajan suussa ja toisen salkku painaisi kivuliaasti kylkeä. Lukeminen kyllä onnistuu, jos jaksat puoli tuntia pitää kirjaa käsivarren nokassa metron katonrajassa ja tiirailla tekstiä alhaaltapäin.

Olen ehkä pilalle hemmoteltu, mutta Helsingissä tunnin työmatka olisi minusta ihan liikaa. Olen tottunut siihen, että olen yleensä voinut kävellä töihin, kesällä pyöräillä tai pakkasella ottaa ratikan, mutta koskaan ei ole työmatkani kestänyt välineellä kuin välineellä puolta tuntia pidempään.

Miten kauas Helsingistä edes pääsisi tunnissa? Riihimäelle? Hämeenlinnaan? Espooseenkin menee vartissa.

Toisaalta, kokonaisen viikon (huh, hurjaa) työmatkakokemusten jälkeen en ole vielä kyllästynyt tuskaiseen kommutointiin. Leikittelen ajatuksella, että keksisin täydellisen reitin ja napakympit metrovaunuvalinnat, joilla minimoisisin tuskan ja suikkaisin junasta toiseen ja kaakeloitujen käytävien läpi silmänräpäyksessä. Kirjaa kannan jatkuvasti toiveikkaana laukussani, ja joskus saankin luettua sivun jos muutamankin.

Kuinka pitkä matka teillä on töihin? Miten te aikanne kulutatte? Kuinka pitkä työmatka on liikaa?

(P.S. Kuva on viime kesältä, täällä mikään t-paitakeli ole. Olispa!)

Kommentit

Liv
Päiväuniaika

Minä kuljin ennen lapsen saantia 2 tuntia kouluun. Siis kaksi tuntia aamulla, kaksi tuntia koulun jälkeen kotiin. 4h päivässä pelkkiin matkoihin tuntui kyllä liialta, vaikka olihan noissa toki hyötyäkin,- jos sattuu niin hyvin, ettei tule huono olo lukiessa. Aamulla nappasin bussiasemalta take away -kahvin mukaan bussiin ja torkuin osan matkaa, iltapäivällä kotimatkalla taas kertasin päivän jutut, mitä oltiin koulussa käyty :) Oli se silti hurjaa, että kahdeksan tunnin koulupäivä olikin matkoineen 12 tuntia + odotteluaika koulun jälkeen n. tunnin ennen bussin lähtöä, siis 13h/päivä, ja siihen vielä bussiaseman ja kodin välinen matka, jonka käveli noin puolessa tunnissa suuntaansa = 14h/päivä. Nii ja sitten piti vielä tietty töissä käydä :D 

Liv
Päiväuniaika

^ Oho niin siis 2h bussissa kouluun. Plus se odottelu ja kävelyt bussiasemalta. 

Note to myself: älä kirjoittele ennen kahdeksaa aamulla mitään. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Itseälläni myös oli vielä vähän aikaa sitten työpaikka Helsingissä ja itse asuin muualla. Ensin 6km pyörällä/bussilla rautatieasemalle, reilu tunti liian täydellä paikallisjunalla Helsinkiin, sitten vielä metro/ratikka Kallioon. Päivästä meni karkeasti ottaen n 2h suuntaansa kulkemiseen (aikataulujen osumisten vuoksi). Oli todella kurjaa aikaa. Jouduin lopettamaan salilla käymisen (ei tunteja tarpeeksi myöhään, tai sitten en saisi edes unta illalla, jos joku tunti olisi löytynyt) ja sosiaalista elämää oli lähinnä viikonloppuisin.

Nyt työmatkaa n 15-20min, uusi salijäsenyys ja ainakin teoriassa aikaa vaikka mihin. Muutto johtui ainoastaan työmatkasta.

Maksimissaan tunnin voisin käyttää kulkemiseen, muu tuntuu jo siltä ettei olisi ollenkaan muuta elämää kuin työ.

Kanelibasilika

Helsingissä asuessa työmatka oli yleensä 45min-1h 30min (kyllä, Helsingin sisällä kun sattui asumaan Viikissä..). Poikkeuksena 5kk sijaisuus ja 600m työmatka :D mutta ei tuo lyhyt työmatka onnea, jos ei viihdy siellä, missä asuu. Nykyään asun n. 36km päässä Helsingistä, missä käyn töissä. Matkohin menee bussilla aika tasan tunti ja autolla (kimppakyydillä) kellonajasta ja kelistä riippuen 35min-1h 15min. Sinänsä surkuhupaisaa, että Helsingin sisällä (kulkuvälineestä riippumatta) meni lähes poikkeuksetta enemmän aikaa työmatkoihin kuin nyt.
Joka tapauksessa, itselleni tämä n. 1h on kyllä maksimi ja oikeastaan ihan sopiva, ei ole valittamista. Hki-Espoo välilläkin saa kyllä helposti yli tunnin menemään matkoihin, ellei sitten matkaa Lauttasaaresta Otaniemeen tms ;) Riihimäelle juu junalla pääsee tunnissa, asemalta asemalle. Harvan työmatka alkaa ja päättyy rautatieasemalta. Toki myös työajat vaikuttavat, itselläni on onneksi liukuva työaika eikä tarvitse pahimpiin ruuhka-aikoihin liikkua :)

sanumaria

Mulla pisin työmatka on ollut varmaan 30min suuntaansa, ja lyhin on ollut kilometrin verran :) Lukioaikoina kävin kesätöissä pakastetehtaalla ja sinne piti päristellä autolla koska matkaa tuli reilut 30km. Mulla on nyt kriisi kun työmatkaan menee poikkeuksellisesti 15min sijaan puoli tuntia (eli tunti per päivä) :D

Kanelibasilika

Tulipa muuten vielä mieleeni, että (ainakin omalla kohdallani) työmatkan pituuden sietokyky riippuu melkoisen paljon myös työn mielekkyydestä. Vartinkin työmatka voi olla erittäin kettumainen, jos sinne töiin ei tekisi mieli mennä ja tunnin matka käy ihan keveästi, kun on mielekäs oman alan työ.

LinaS
iivents

Kanelibasilikan viimeinen postaus on piste i:n päälle.

Uusi työmatkani kestää noin 40 min. riippuen miten Kehä I jumittaa ja tuleeko bussi ajallaan. Aiempi työmatka oli autolla 5 min, bussilla 15 ja kävellen 30 min. Mutta kun työ alkaa tökkimään, niin se matkakin tökkii - henkisesti. 

Vierailija-Anni (Ei varmistettu)

Matkaan menee sellanen 40 minuuttia suuntaansa ja se sopii mulle passelisti. Dublinista poispain ei junissa ole aamuisin juuri ketaan. Matkalla lukee sopivasti aamulehden ja valmistautuu henkisesti hektiseen paivaan ja kotia tullessa saa hengiteltya duunipaivan aatteet mielesta ennen kotiin saapumista. Just hyva.

Itella ei varmaan kuuppa kestais tollasta joka aamusta sillipurkkiankemista, jotta kaikki kunnioitus sulle siita ja tsemppia jatkoon! :)

Enne

Työmatkalla on mielestäni todella suuri merkitys arjessa jaksamiseen ja ylipäänsä elämän laatuun. Ajatus siitä, että kuluttaisin 2-3h päivässä pelkkään työmatkustamiseen (kuten aiemmin tein) on enemmän kuin ahdistava, varsinkin jos se sisältää monta vaihtoa ja aikataulujen synkkausta eri kulkuneuvojen välillä.  Olen joskus jättänyt hakematta työhön, joka olisi ollut muuten about täydellinen ja johon olisin todennäköisesti myös päässyt, koska työmatka vaikutti ihan sietämättömältä. Aiempaan duuniin kuljin zombiena Helsingin reunalähiöstä punavuoreen päivittäin kauemmin kuin mies mukavassa kaukojunassa n. 80 km päähän Helsingistä. Nooh, paskamainen duunimatka oli toki vain yksi kyseisen duunin varjopuolista :D

Onneksi jaksoin uskoa, että lopulta asiat lutviutuvat niinkuin niiden pitääkin. Nykyään teen työtä, jota vilpittömästi rakastan, ja kuljen 10min työmatkan yleensä pyörällä tai kävellen, joskus, jos ulkona on siperia, hyppään bussiin parin pysäkin matkan ajaksi. :)

phocahispida

Minulla meni melkein 2v ajan ennen opiskelujen jatkamista työmatkoihin 3h joka päivän. Kerava-Pasila-Leppävaara-Lintuvaara, 2 junaa, 1 bussi ja kävelyä molemmissa päissä ja taas iltapäivällä Lintuvaara-Leppävaara-Pasila-Kerava. 

Aamulla heräsin 6.15, olin käynyt suihkussa illalla ja tehnyt aamupalan jääkaappiin, puin, harjasin hampaat, käytin koiran pikalenkillä. Pakkasin eväät, meikit ja kipitin junaan. Ensimmäisen junapätkän nukuin, kännykässä oli herätys, että muistan nousta Pasilassa ulos.

Toisella junamatkalla meikkasin, söin aamiaiseväät ja join termosteeni.
Bussissa luin aamun lehden, vastasin kännykällä lyhyimpiin sähköposteihin ja roikuin FB:ssä.

;)

Vattu

Kuljen bussilla töihin, hyvä tuuri kävi, kun pääsen koko 10km matkan suoralla bussilla. Kotoa kuitenkin pitää lähteä tunti ennen työvuoron alkua, mikäli haluan ehtiä ajoissa. Myöhäisemmällä vuorolla myöhästyisin. :P  

Matkat käytän nukkumiseen, kännykän räpläämisen tai lueskeluun. Useimmiten yritän tehdä vaikka ja mitä järkevää, mutta nukahdan kuitenkin. 

Mulla on ollut jokaiseen työpaikkaani tosi lyhyt matka joka on aina taittunut nopeasti joko pyörällä tai kävellen. Nyt käyn töissä 500m päässä kotoani. Ei voi valittaa. :D Joskus jopa kävelen vähän pidemmän reitin kautta saadakseni raitista ilmaa matkalla.

En voisi kuvitella tunnin matkaa saati pidempää. En varmaan edes hakisi sellaiseen työhön jossa työmatkasta tulisi pitkä tai muuten hankala.

Lokikirja

Tunti tuntuisi minusta jo pitkältä työmatkalta. Tällä hetkellä pääsen ovelta ovelle (kävely-metro-kävely) 25-30 minuutissa, riippuen siitä kuinka vauhdilla kävelen ja joutuuko metroa odottamaan.

 

Työmatkoihin kulutettu aika ei kuitenkaan ole mielestäni ainoa merkittävä tekijä. Vaikkapa 40 minuutin juna-/bussimatka olisi ihan ok, jos sen saa istua yhdessä samassa junassa ja sen aikana ehtii esimerkiksi juurikin lukea lehden tai juoda aamukahvin. Mutta jos joutuu vaihtamaan kulkuneuvoa kymmenen minuutin välein ja pahimmillaan odottamaan vaihtoja niin siinä menisi kyllä hermo.

Vierailija (Ei varmistettu)

8 minuuttia autolla, 6 minuuttia moottoripyoralla - riippumatta vuorokauden ajasta. Ei pysty valittamaan!!
Toisaalta, ihmiset jotka haluavat asua isommassa halvemmalla, ajavat taalla Losiin, helpostikin 2 tuntia per suunta/paiva, nylkyttavat puskuri-puskurissa minimivauhtia, ja paikallaan seisten. Matkaahan tuossa ei tolkusti ole, vaan tuota liikennetta on senkin edesta. Oma hermo ei kestaisi moista.

Pieni elämä

Pari vuotta sitten mulla meni työmatkaan autolla noin 30 min per suunta, se oli ihan jees, kun kotona ei ollut ketään (eikä mitään) odottamassa. Nykyisin on kiva päästä nopeasti kotiin oman kullan luo, työmatka kestää 7-10 minuuttia kävellen, kesäisin pyörällä sen pari minuuttia. Jos joskus joutuu autolla menemään (koulutus tms. kesken työpäivän jossain muualla), ketuttaa jo pelkästään se auton roudaaminen ulos tallista ja aikaa menee yhteensä varmaan enemmän kuin kävellen.

Elina85 (Ei varmistettu)

Teen asiantuntijatyötä ja liikun päivittäin kahden maakunnan välillä. Nykyiselle paikkakunnalle minut sitoo mies ja asunto. Toiselta paikkakunnalta ei löydy miehelle mitään, yritetty on kyllä etsiä. Aamuisin lähden kotoa varttia vailla 8 ja illalla olen kotona vartin yli seitsemän. Joustovaraa ei ole kun junia menee vain kolmen tunnin välein. Minulla on pyörä sekä koti- että työpaikkakunnalla siirtymisien helpottamiseksi, matkat asemalle ovat 1,5 km ja 3 km. Työssä minua kiusataan, työyhteisö on kamala. Etätyöehdotuksiin ei ole suostuttu, ei ole kuulemma talon tapa. Lama-aikana muitakaan töitä ei ole löytynyt. Olen alkanut jatkuvan kovan stressin takia oireilla ja sairastella. Työterveydestä ehdotetaan jaksamisen tueksi lähinnä mielialalääkkeitä. Ajatus irtisanoutumisesta pyörii lähes päivittäin mielessä, mutta työttömyys pelottaa. Kunpa elämässä tapahtuisi jokin hyvä käänne, nykyisellään tämä ei tunnu mielekkäältä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.