Lyhyt silmälasihistoria

Minulla on ollut tapana pitää Snapchatissa joulukuussa joulukalenteri (ja kesäkuussa kesäkalenteri), joka siis käytännössä tarkoittaa täysin vajaamielistä huolellisesti suunniteltua huonoa sketsishowta kuratoitua sisältöä kuun jokaisena päivänä joulu- tai juhannusaattoon saakka. Löysin juuri puhelimestani kuvat, jotka nappasin talteen esitellessäni snäppijoulukalenterin 13. luukussa vanhoja silmälasejani asiaankuuluvin kampauksin. 

Joku fiksu on joskus sanonut, että silmälasit ovat kuin koru, ja ne kannattaa valita yhtä huolellisesti. Joku fiksumpi (eli minä) olen sanonut siihen, että ajattele nyt niitä paineita perkele, ei mikään koru ole kenelläkään keskellä naamaa joka päivä aamusta iltaan

Paineen alla kakkuloita valitessa voi sattua kaikenlaista. Kuten tästä kavalkadista voimme huomata:

 

1997. Tällaiset kivat ja huomaamattomat. (Silmälasit nolottivat niin paljon, että toivoin, ettei kukaan näkisi niitä. Realistinen toive.)

 

1999. Silmälasit saivat jo näkyä. Niin paljon, että korpesi, kun kaikilla oli feikkilasit, jotka näyttivät ihan samoilta kuin omat silmälasini. Mutta ainakin jakaukseni oli kauempana sivulla kuin kenelläkään. 

 

2003. Mitä kapeemmat, sitä mageemmat. Aina kun kävin baarissa, tukkani oli noin ja toppini oli mallia halterneck (ja se todennäköisesti kimalteli). 

 

2009. Miksi kukaan antoi minun tehdä tämän kasvoilleni?

 

2011. Ei ollut varaa Wayfarereihin. Muistan, että näissä laseissa kävi flaksi (ei mikään ihme, kun katsoo noita edellisiä).

 

2012. Ostin tällaiset tosi erilaiset lasit noihin edellisiin verrattuna (flaksilla lienee jotakin tekemistä asian kanssa). 

 

2013. Ostin ensimmäiset pyöreät lasini ja aloin hamstrata niitä. Nämä olivat kolmannet. (Luulin, että kaikki pyöreät lasit näyttävät yhtä kivoilta, mutta näissä näytän siltä NCIS-ohjelman pikkuruiselta mummelilta. Googlaa "Linda Hunt glasses", niin ymmärrät, mitä tarkoitan). Käytin näitä ehkä kolme kertaa kunnes palasin edellisiin. 

 

Suosikkini on ehdottomasti tuo vuoden 2009 aivovamma. Mikä helkkari minut sai ostamaan nuo lasit? Työskentelin silloin Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksella ja olin ihan oikeasti asiakastehtävissä. Kyllä nuorisolla on ainakin ollut hauskaa, jollei muuta. (Parasta muuten on, että muistan, kun kerran valtavien vintagesilmälasien aikakaudella yksi kaveri tunnisti minut silmälaseista takaapäin. Pikkuisen isommat pellekakkulat sitten.)

 

Lue myös:

 

(P.S. Seuraa myös Snapchatissa (ja Instagramissa): @tiiamarietta!)

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Haha näähän on just kivoja, sulle näyttää sopivan monenlaiset, ja ihana tukka muuten! Itelläni taitaa olla vieläkin vähän vintagejättilasivillitys, ja pahinta myötähäpeetä omalla naamalla herättää noi 2000-luvun alun kapeat lasit ja hengettömät, jotka pilas kaikki mun teinivuodet :-D Ehkä nekin tulee vielä joskus takaisin muotiin (apua).

Tiia Rantanen

Jännä, miten sitä luulee, että yksinkertaiset silmälasit on iättömät ja "aina tyylikkäät", ja viisi vuotta myöhemmin on ihan että EIIIII TUOLLAISETKO NE OLIVAT MITEN MINÄ EDES NÄIN NOIN KAPEILLA RILLEILLÄ MITÄÄN.

Mulla oli tosi monet superkapeat lasit, joista useimmat oli vielä koristeltu timanteilla. Rakastin niitä. Itkin, kun strassein koristellut Diorini hajosivat, eikä niitä enää saanut mistään. (Nyt olen salaa tyytyväinen.)

Mulla oli tota ekaa mallia kolmet peräkkäin! Ja se melkein korvalta lähtenyt sivujakaus myös. Ja myös sellaiset lasit, joissa kävi flaksi. Niiden ostamisesta on vieläkin lämpimät muistot. Jossain heittäytymisen puuskassa päätin vain antaa vapaat kädet Teemulle Joensuun Nissenillä ja lupasin ostaa mitkä tahansa lasit hän minulle valkkaa (ammattilainenhan sen pitäisi olla?). Teemu hyöri ja pyöri hyllyjen välissä ja huokaili hermostuneena, kunnes varovasti uskalsi kysyä, voisinko kokeilla malleja miesten puolelta. Tottakai! Ja kyllä löytyi muuten hyvät lasit, ne keräsi paljon kehuja. Samankaltaisiin olen päätynyt aina myöhemminkin. Niin että kiitosta vaan, Teemu!

Tiia Rantanen

Hahaha! Teemu kuulostaa aika killeriltä. Pidän minään!

Mustavalkeaa

Hahahha IHANA postaus<3

js (Ei varmistettu)

Todella siistit pyöreät ruskeasankaiset miinus-lasit. Käytä niitä ylpeydellä!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.