Goji-marja

En tiedä mikä lie päähänpisto oli ostaa Kossin saaren kauppahallista Goji-marjapussi. En yleensä mitään tuollaisia osta. Hotellilla sitten googlasin Goji-marjan. Sehän on oikeaa superfoodia! Ei tainnut olla hullumpi ostos ollenkaan. Hintakin 3 eur, kun katselin nettikauppahintoja, ovat moninkertaiset. Luulisin, että tuossa pussissa on 250-300g. Maistuvatkin hyvälle, olen syönyt sellaisenaan.

Tässäpä tietoa tästä ihmemarjasta:

Gojimarja mainitaan lähes aina, kun puhutaan superfoodeista. Eikä suotta, sillä gojimarja on todellinen terveyspommi ja oikea supermarja. Gojia pidetään yhtenä terveellisimmistä ja ravinnerikkaimmista marjoista koko maailmassa.

Goji on suhteellisen uusi nimi Lycium barbarum ja Lycium chinense -nimisille kasveille, joilla on pitkä historia Itä-Aasiassa, Tiibetissä ja varsinkin Kiinassa. Kasvin uskotaan olevan lähtöisin välimeren alueelta, mutta suurin osa goji-marjoista viljellään tällä hetkällä Kiinassa ja Mongoliassa. Goji-marjoja viljellään maailmanlaajuisesti, myös Euroopassa. Suomessa koisokasveihin kuuluva lycium barbarum tunnetaan pukinpensaana. Goji-marjan käytöllä on vahva historia perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ja Aasiassa gojia pidetään yleisesti salaisuutena pitkään ikään, jossa sillä on tuhansien vuosien mittainen historia “pitkäikäisyyden marjana”.

Goji-marja sisältää runsaan kuitupitoisuuden lisäksi beeta-sitosterolia ja karotenoideja. Gojimarjojen proteiinipitoisuus on myös marjalle korkea 11% ja se sisältää kaikki kehollemme välttämättömät aminohapot. 22 kivennäisainetta sekä runsaasti vitamiineja, flavonoideja ja antioksidantteja. Lycium barbarum on koisokasveihin kuuluva kasvi, jonka punaiset marjat kuivatetaan yleensä rusinamaiseen ja helposti naposteltavaan muotoon. Kiinalaiset, mongolialaiset ja tiibetiläiset ovat viljelleet goji-marjaa viimeiset 5000 vuotta ja perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä L. barbarumin käyttöhistoria ulottuu aina Tang-dynastian ajoille asti (1000-1400 eaa).

Käyttö: Goji-marjoja on äärimmäisen helppo käyttää, koska rusinamaisen kuivatun marjan voi syödä sellaisenaan tai lisätä lähes minkä tahansa aterian joukkoon. Marjojen napostelu sellaisenaan on yksinkertainen ja helppo tapa lisätä goji-marjoja omaan ruokavalioonsa. Goji-marjoja voi sekoittaa erilaisiin evässekoituksiin, puuroihin, smoothiejuomiin, riisin sekaan, jälkiruokiin tai esimerkiksi raakasuklaan joukkoon. Goji-marjan maku on miellyttävän makea. Oranssinpunaiset, pienet, soikeat marjat maistuvat kirsikan ja karpalon sekoitukselta. Marjat ovat tuoreina makeita, mehukkaita ja herkullisia. Kuivattuina ne muistuttavat rusinoita.

Gojimarja...

pidentää ikää

parantaa vastustuskykyä

lisää seksuaalista halukkuutta ja kyvykkyyttä

parantaa unen laatua

puhdistaa maksaa

parantaa näköä ja ehkäisee silmäsairauksia

alentaa kolesteroliarvoja

vahvistaa keuhkojen toimintaa

tasapainottaa verensokeria ja verenpainetta

parantaa munuaisten toimintaa

 

VITAMIINIT

Kaikki tietävät, että vitamiinit ovat terveyden ja elimistön hyvinvoinnin kannalta tärkeitä. Gojissa on runsaasti a-, e-, c- ja b-vitamiineja. Gojimarjan c-vitamiinipitoisuudesta on ollut paljon puhetta. On jopa väitetty, että gojimarja sisältäisi satoja kertoja enemmän c-vitamiinia kuin appelsiini. Väittämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

 

KIVENNÄISAINEET

Kivennäisaineet ovat ravinnosta saatavia alkuaineita, jotka ovat välttämättömiä kehomme toiminnalle. Gojimarja sisältää 22 kivennäisainetta. Merkittävimmät gojimarjan sisältämät kivennäisaineet ovat kalium, kalsium, kupari, sinkki ja rauta.

 

ANTIOKSIDANTIT

Gojimarjat sisältävät runsaasti antioksidantteja. Antioksidanttien tehtävä on taistella elimistön normaaleille prosesseille haitallisia vapaita radikaaleja vastaan. Antioksidantit ovatkin syyllisiä siihen, että gojimarjan uskotaan pidentävän ikää, koska antioksidantit hidastavat elimistön rappeutumista. Ne lisäksi suojaavat elimistöä tulehduksilta. Myös meidän oma ”supermarja”mustikka sisältää runsaasti antioksidantteja.

 

POLYSAKKARIDIT

Gojissa on myös merkittävät määrät polysakkarideja. Polysakkaridit ovat osallisina solujen viestinnässä ja immuunijärjestelmän toiminnassa.

 

AMINOHAPOT

Proteiinit ovat kehomme rakennuspalikoita ja aminohapot ovat proteiinien rakennuspalikoita. Aminohapot ovat siis meille jokaisella tärkeitä, jopa välttämättömiä. Elimistö pystyy nimittäin valmistamaan itse kaikkia paitsi kahdeksaa aminohappoa. Näitä kahdeksaa aminohappoa täytyy siis saada ravinnosta. Gojimarja sisältää kaikkia kahdeksaa välttämätöntä aminohappoa. Goji sisältää yhteensä 18 eri aminohappoa.

Gojimarja on adaptogeeni. Adaptogeeneillä tarkoitetaan aineita, joiden avulla keho pystyy mukautumaan erilaisiin rasittaviin olosuhteisiin, kuten stressiin. Pitkäaikaisen stressin vaikutuksia ovat yleensä madaltunut vastustuskyky, hormonitoiminnan järkkyminen sekä energisyyden puute. Adaptogeenien ansiosta vastustuskyky säilyy ja hormonit pysyvät tasapainossa. Adaptogeeneillä on myös yllättävän positiivisia vaikutuksia mielentilaan.

 

Tässä ovat läheltä kuvattuina. Ne ovat luonnossa tuon kokoisia kuin pussissa ovat eli pieniä. Tässä läheltä kuvatusta vain näkee, että tosiaan muistuttavat muodoltaan ja koostumukseltaan rusinoita.

Tässä netistä löytämiäni hintoja:

Minä tykästyin näihin kovasti, ehkäpä ostan lisääkin. Kerrankin jotain terveellistä :-)

Share

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.