Kaunokainen

Eräänä päivänä oli mieheni ajamassa nurmikkoa. Kuulin, kun kone sammui,. Ajattelin, että joko hän lopetti? Kohta hän tuli ulko-ovelle ja huuteli minua. Hänellä oli kädessään kolme kaunokaista, siis tämä on kukan nimi. Voi, miten sydämeni suli. Tunsin jotain outoa, kummallista hellyyttä tätä "juroa" miestä kohtaan....Hän keskeytti ruohonleikkuun poimiakseen minulle kaunokaiset, kun ei raskinut niiden päältä ajaakaan <3. Osaa ne (miehet) joskus yllättääkin :)

Mistä sitten tunnen TÄMÄNKIN kukan? No, lapsilla oli kasviston teko kesäsin eli kuusi lasta ja kuusi kasvistoa. Nuorimmalla pojalla oli kasviston teko sekä ala-, että yläasteella. Se tekee jo seitsemän kasvistoa. Nuorimmalla tytöllä oli kuitenkin opettaja, joka laittoi tekemään sen kahtena kesänä jo ala-asteella ja sitten tietysti se yläasteen vaativin kasvisto. Tämä tekee jo YHDEKSÄN kasvistoa....jotka äiti teki :) YHDEKSÄN kesää keräsin ja kuivatin painossa kasveja. Lapset  laitoin sitten itse kuitenkin tunnistamaan ne, sekä kirjoittamaan lapuille suvun ja lajin, latinankielisen nimen (myös joutuivat etsimään nämä tiedot kasvistokirjasta). Heidän piti myös liimata kasvit A4:lle. Koekin heillä sitten syksyllä oli niistä kasveista. Jokainen sai kasvistosta numeroksi tasan 10. Olipas äidillä homma, mutta hyvin, voisi sanoa, että täydellisesti, hän sen tekikin :). YHDEKSÄN kesää kuljin kasvistokirja kädessä pitkin metsiä, niittyjä ja ojia. Asettelin kasvit sanomalehtien väliin. Kirjoitin lehteen löytöpäivämäärän ja -paikan (niitty, lehtometsä, oja jne), josta löytämäni kasvin poimin. Kyllä siinä kasvit, sammaleet, saniaiset, heinät, pensaat ja puunlehdet oppi tuntemaan. Yläasteella oli vielä vaikea se kasviston teko. Lähes 100 kappaletta piti olla kasveja. Osa vielä nimettyjä. Oli myös listoja, joista piti vapaavalintaisesti kerätä esim. 10 kappaletta/lista. Ne olivat vaikeimpia, nuo ennalta nimetyt. Ihan outoja nimiäkin, joten ekaksi oli selvitettävä, miltä kasvi edes näyttää...

Tätä kasvisten teosta oppimaani voin nyt käyttää oikeassa elämässä hyväkseni eli tunnistan tämän kaunokaiseksi :)

 

Voitte uskoa, kuinka helpottunut olin, kun viimeinen kasvisto oli tehty. EI KOSKAAN enää kasviston tekoa. Itse en kouluaikanani joutunut tekemään yhtenäkään kesänä kasvistoa (onneksi), sillä en usko, että minun äitini olisi jaksanut kerätä niitä :D.

 

Share

Kommentit

Minnea
Minnean muruja

Ihana yllätys nuo kaunokaiset :)
Ja vau, minkä työn olet tehnyt! Siis yhdeksän kertaa!!! Huh!

kirsihannele

Joo hirmuinen homma. Ekat kesät meni ihan innoissaan, mutta se innostus hiipui kesä kesältä....:)

Kyllä miehiltäkin romantiikkaa joskus löytyy, yllättäen :)

Tiikerikatti
Väriterapiaa

Vau, oletpas kasvitieteilijä. Me ei jouduttu kasveja keräämään omina kouluaikoina vai jouduitko sinä? Isäni kasviston löysin kerran ja sitä oli kiva katsella. Nythän kasvien kerääminen on tullut takaisin kouluihin. Mekin teimme sitä tyttären kanssa yhtenä kesänä, mutta hän teki kyllä lähes kaiken työn itse. Minä oli mukana apuna tunnistamassa. Se on kivaa puuhaa, vaikka sammalet ja jäkälät on kyllä vähän hankalia.

kirsihannele

Itse en ollut koskaan tehnyt tuota hommaa kouluaikoina, meillä ei sellaisia tehty. Muistan kuitenkin, että minua vähän vanhempi kaverini joutui tekemään. Se siis loppui siinä vaiheessa tai sitä ennen siis, kun minä olin sitten sen ikäinen. Voi olla, että olisin tykännytkin tehdä sellaisen. Ainakin aikuisena tykkäsin tehdä. Tosin en tehnyt muuta kuin poimin kasvin ja laitoin kuivumaan. Nuorimmalla tytöllä se ala-asteen opettaja vaati kasvien keräämistä juurineen. Se oli hankalaa, kun joutui kaivamaan syvältä ja sitten ne juuret piti pestä (multaa tuli paljon mukana) ja kuivatella ennenkuin voi laittaa painon alle. Monesti ne juuret katkesivat ja se ei sitten käynyt, piti etsiä uusi kasvi. Onneksi muissa kasvistoissa ei tarvinnut tuota tehdä! Vain tytön kahdessa ala-asteen kasvistossa.

Lilies
Lilies & Life

Ihana, kun poimi kukkia! :)

Meillä ei koulussa poimittu kasveja eikä tehty kasvistoja :O Enpä voi myöskään sanoa tunnistavani montaakaan kasvia/kukkasta :D

kirsihannele

Katsotaan, joutuvatko lapsesi poimimaan :D Koska minäkään en tosiaan joutunut, mutta lapset joutui...

Kysy multa sitten apuja :D

Lilies
Lilies & Life

Aika näyttää tuleeko lapsia ja joutuvatko poimimaan :D Aivan varmasti kysyn! :D

kirsihannele

Ihanaa :) odottelen :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.