Kosin kaupungin rauniot

Me kiertelimme parina päivänä Kosin saaren raunioita, vanhoja rakennusten perustuksia ym. jotka olivat tuhoutuneet maanjäristyksessä ja tulleet esiin taas maanjäristyksen yhteydessä. Se oli mielenkiintoista. Olen aina tykännyt tutkia raunioita ja miettiä miten siellä elettiin. Tälläistä pohdintaa kävin jo tässä postauksessa, joka kertoi Hippograteen Plataanipuusta.

Muistakaa muinaismuistoihin ei kannata nojata :-) . Joo en minä nojannut ja kaatanut sitä, oli jo noin :)

Aivan Hippograteen aukion vieressä sijaitsee Agora eli Forum, joka antiikin aikoina oli kaupan ja sosiaalisen elämän keskus. Kosin agora kuului antiikin suurimpiin, ja sitä alettiin rakentaa noin 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kosin merkityksen kasvaessa etenkin vuodesta 366 lähtien sen ympäristöön rakennettiin huomattava määrä mitä erilaisimpia tärkeitä rakennuksia, mutta niistä valtaosa tuhoutui alueella niin usein tuhojaan tehneiden maanjäristysten takia.

Agora löydettiinkin vasta vuonna 1933 italialaisten toimesta, ja nimenomaan maanjäristyksen jälkeen, sillä järistys paljasti osia maan alla olleista muinaisista raunioista. Sittemmin huomattiin, että maanjäristysten takia agoraa oli rakennettu uudelleen ja uudelleen, useilla eri tyyleillä ja eri materiaaleista. Agora pysyi pystyssä kuitenkin pitkän aikaa, sillä vasta vuoden 469 maanjäristyksen jälkeen 1500 vuotta sitten alettiin rakentaa kristilliseen tyyliin ja klassiset teemat ja rakennustavat alkoivat jäädä unholaan. Nykyään alue on 152 x 82 metriä laaja, sen yhteyteen kuuluu myös Herkuleen pyhäkkö ja Afroditen temppeli.

Läntiset kaivaukset (engl. Western Excavations) sijaitsevat lähellä Diagora-aukiota ja Kleopatras-kadun linja-autoasemaa, ja niillä on miltei aina hyvin tilaa tutustua raunioihin. Sen kohokohtiin kuuluvat kaksi 200-luvulta peräisin olevaa mosaiikkia, jotka kuvaavat kuinka häräksi muuttunut Zeus kaappaa Euroopan. Alueen toinen kohokohta on kappale entistä pääkatua, ja siellä on myös jonkin verran erilaisia tärkeiden rakennusten raunioita. Täällä vierailevien on hyvä myös katsastaa muutaman sadan metrin päässä sijaitseva Dionysoksen temppeli, joka sijaitsee Grigorious- ja Makrigianni-katujen haarautumiskohdassa. Tällä puistomaisella aukiolla on pari hienoa rauniota ja rauhallista tunnelmaa oleanteripuiden siimeksessä.

Odeon eli Rooman valtakunnan aikainen teatteri sijaitsee vastapäätä läntisiä kaivauksia, ja kuten muutkin Kosin kaupungin rauniot, se on pääsymaksuton vierailupaikka. Amfiteatteri rakennettiin 100-luvulla ajanlaskun alun jälkeen mutta on hyvin säilynyt, ja sen alueella on mukava viettää jonkin aikaa. Sitä käytettiin aikoinaan senaatin istunnoissa ja musiikkikilpailujen yhteydessä, 1900-luvun alkupuolella italialaiset kunnostivat sen mutta veivät sen hienot veistokset arkeologisen museon suojiin Eleftherias-aukiolle.

Odeonin vieressä sijaitsee Casa Romana eli roomalainen talo, jonka italialaiset kaivoivat esiin ja entisöivät vuoden 1933 maanjäristyksen jälkeen. Tämä on tyypillinen pompeijilaistyylinen rakennus, jonkalaisia pystyteltiin Rooman valtakunnassa 100-luvun lopun ja 200-luvun alun välisenä aikana. Talo rakennettiin alun perin hellenismin aikana rakennetun talon päälle, ja sen alapuolella olivat jo viemärit ja Casa Romanaan rakennettiin peräti 36 huonetta ja kolme pylvässalia. Talo ei ehkä näytä ulkoa kummoiselta, mutta sen jokaisessa huoneessa on mosaiikkeja ja muutakin nähtävää

Se olikin oikein kulttuuripläjäys meille. Oikein miellyttävä sellainen!

Share

Kommentoi