Kynttilöiden aikaa

Taas on se aika, kun illat alkaa hämärtyä ja tekee mieli laittaa kynttilät palamaan. Kynttilät luo tunnelmaa, ne lämmittää mieltä, saa aikaa kauniin valon ja lämmön. Syksy on parasta aikaa kynttilöille ehkä tuonne uuteen vuoteen saakka. Vuoden vaihteen jälkeen into alkaa hiipumaan, ehkä jo joulun jälkeen on havaittavissa pientä hiipumista. Tammikuussa ei kyllä enää tule juuri poltettua, vaikka ihan hyvin voisi pimeyden puolesta, puhumattakaan helmikuusta.

Yleensä poltan vain tuikkuja. Ne ovat niin käteviä, ei steariini valu. Minulla on kuitenkin ihania kynttilänjälkoja, joista en luopuisi, vaikka itse kynttilöitä harvemmin poltan.

Näistä tuikuille tarkoitetuista tykkään kovasti:

 

Tämän kynttilänjalan löysin Wienistä isolta kirpputorilta. Voin hyvin kuvitella, jonkun löytäneen tämän vintiltä piilotettuna ja kuuluneen jonkun keisarin omaisuuteen aikanaan. Olisipa hienoa omistaa Maria Teresian hoviin kuulunut kynttilänjalka (taitaa olla vain haave)!:

ja koska rakastan palmuja, pitää minulla olla, tottakai, palmukynttilanjalat:

 

Lyhtymäinen on taas tuikulle ja onkin tosi kaunis, kun tuikku palaa sisällä:

 

Näissäkin kahdessa poltan tuikkuja:

Tähän liittyy taas oma, erikoinen muistonsa. Olen nuo kivet kerännyt Roomasta, kuninkaan linnan edestä olevalta kivikoristealueelta. Siinä linnan edessä oli siis maa peitetty noilla pienillä kivillä. Vartijat eivät tulleet edes kieltämään, niin ne sitten lähtivät mukaan Suomeen. Itse kynttilä ja laskikuppi on ostettu Jyväskylästä jostain sisustuskaupasta, jonka nimeä en muista.:

Tykkään näistä tinaisista kynttilänjaloista, ne löysin kerran alennuskorista ja heti lähtivät mukaani:

Tämä hopeaa oleva kynttiläteline on kanssa yksi rakkaista:

Tämä on kirpparilöytö. Maksoi euron. Oli vain huonon värinen. Maalasin valkoiseksi ja "hioin" kuluneen ja vanhan näköiseksi. Tuli aika kiva:

 

Tämäkin on löytö, jostain kirpparilta. Meillä on lasikaappi, jossa on muitakin samaa hapettuneen näköistä metallitavaraa esillä. Sopii sinne loistavasti!:

Siitten pari kullanväristä kynttilänjalkaa. Ensimmäinen on Iittalaa ja toinen niin söpö enkeli:

 

Tällä viimeisellä ei ole mitään tekemistä kynttilöiden kanssa. On vain tuon enkelikynttilänjalan kanssa niin parina, että en voi erottaa sitä tästä jutusta :-)

Alakertaan vievien portaiden yläpäässä on erikoisempi tuikkuteline. Se ei näytä valoisena päivänä juuri miltään, mutta pimeällä saa kynttilä aikaan kivat kuviot ja valaisee portaat. On tosi hyvännäköinen silloin.

 

Jos näihin kaikkiin em. sytyttää kynttilat palamaan, ei kyllä sähkövaloa enää tarvitse. Tosin en koskaan polta kaikissa noissa yhtäaikaa kynttilöitä, vaan siellä täällä palaa vain. Nyt nautitaan täysillä tästä kynttilöiden ajasta! 

Share

Kommentoi