Ladataan...
Mungolife

Ihanaa pääsiäistä rakkaat lukijat! Pahoitteluni viikonlopun mittaisesta katoamisesta, aika Tallinnassa meni sukuloidessa ja kaupunkia kierrellessä, eikä millään riittänyt aika tietokoneen äärelle.. Nyt istuskellaankin jo lentokentällä ja portilla odottamassa Tokion lentoa, mutta tässä tuli onneksi pieni hetki huilia, ja pääsiäisen kunniaksi sain jaettua hieman pastellisia kuvia macarons-ohjeen muodossa :)

Olen nyt itse tehnyt kuutisen kertaa macaronseja ja oikeastaan kolmannen kerran jälkeen, ne ovat enemmän tai vähemmän onnistuneet tällä reseptillä:

Kuoret:
150 g mantelijauhetta
275 g tomusokeria
4 munan valkuaista
2/3 dl sokeria
elintarvikevärejä

Täytteisiin:

Vadelmatäyte vaaleanpunaisiin:
Vadelmamakuainetta ja tuorejuustoa sekaisin oman maun mukaan

Limetäyte vihreisiin:
Lime-valkosuklaa-tuorejuustotäyte (sulata valkosuklaata, jonka sekoitat tuorejuuston joukkoon ja purista joukkoon limemehua. Kauniin värin saamiseksi joukkoon voi laittaa pisaran väriainetta :)

Turkinpippuritäyte:
Tuorejuustoa, kermavaahtoa, salmiakkitiivistettä ja turkinpippurijauhetta
Sekoita oman maun mukaan n. 50-50 kermavaahtoa ja tuorejuustoa, ja sitten reippaasti Apteekkarin salmiakkia ja Turkkari-jauhetta.

Mangotäyte (ehdoton suosikki): 
Mangosiirappia, kermavaahtoa ja tuorejuustoa.
Taas sama juttu 50-50 kermavaahtoa ja tuorejuustoa, ja sitten reippaasti herkullsita mangosiirappia.

Salted caramel:
Sokeria, kermaa, voita ja suolaa
Sulata puoli desiä sokeri kattilassa (ilman mitään muuta). Kun se on nestemäistä, lorauta joukkoon n. 1 dl vispikermaa. Se kiehuu tosi reippaasti, mutta sekoita, sekoita, sekoita. Kun nämä ovat sekoittuneet, sekoita joukkoon pari ruokalusikallista voita ja sitten suolaa oman maun mukaan :) Tuolla ohjeella tulee ihan superherkullista kinuskia ruskeiden macaronsien väliin :)

Tällä kertaa siivilän puuttumisen vuoksi omat macaronsit jäi vähän röpelöisiksi, muttei anneta sen häiritä. 

Ota munat huoneenlämpöön n. 30 min ennen aloittamista. Toiset kokevat, että macaronsit onnistuvat paremmin huoneenlämpöisistä munista, mutta itse en ole huomannut eroa siinä, onko munat huoneenlämmössä olleet yön yli vai vaan puoli tuntia.

Mittaa kulhoon neljän kananmunan valkuaiset. Joukkoon ei saa livahtaa yhtään keltuaista, ei edes pikkuisen, muuten menee ihan päin honkia koko homma! :)

Samaan aikaan kannattaa mitata toiseen kulhoon mantelijauhe ja tomusokeri keittövaa'alla. Jauhot tulee siivilöidä pienireikäisen siivilän läpi, ettei mantelijauhe tule liian kökköisenä taikinaan. Jauhe on hyvä valmistella ennen kuin alkaa vatkaa valkuaisia, että kaikki olisi valmiina.

Vatkaa ensin valkuaisia n. 30 sekuntia, että ne näyttävät hieman saippuavedelle. Sitten lisää sokeri joukkoon ohuena juovana ja sekoita koko ajan.

Kun taikinaan jää viilto selkeästi, eikä se umpeudu, on valkuaissokeri tarpeeksi vaahdotettua. Se saa olla aika tönkköä, mutta sellaista kiiltävän ilmavaa kuitenkin :)

Mä jaottelin tässä vaiheessa taikinan eri kulhoihin ja lisäsin väriaineita. Mä käytän ihan kaupan sellaisia nestemäisiä väriaineita, joita riittää pisara pari per kulho. Jos haluaa pastellisia värejä, tulee laittaa niitä väriaineita hyvin vähän, sillä niistä tulee helposti liian kirkkaita.


Sitten jauhot. Vähän kerrallaan, ja tekniikka ratkaisee! Älä laita mantelijauhe-tomusokeria seosta vaan kerralla joukkoon ja sekoita rankalla kädellä. Jauhoja kuuluu laittaa joukkoon vähän kerrallaan ja taikinaa nostellen.

Nuolijalla pohjalta ylös kevyin liikkein nostelee taikinaa, kunnes siitä tulee oikeantuntuista. Ja sen oikean tunnun oppii vain epäonnistumalla ja onnistumalla :D

Sitten taikina vaan pursotinpussiin ja pursottelemaan pellille levitetylle leivinpaperille. Suosittelen jättämään hyvin väliä, muuten ne liimautuvat yhteen. Itselläni meni aika riskillä :D Kun olet levittänyt taikinan pellille, napauta todella terävästi ja kovaa peltiä pöytää vasten useamman kerran, jotta ilmakuplat pakenevat taikinasta. Tämä on todella tärkeää oikeanlaisen lopputuloksen kannalta! :)


Ja sitten vaihe, jota en voi tarpeeksi korostaa! KUIVATA! Anna niiden pienten pallojen kuivua pellillä ainakin 45 minuuttia, mielellään tunnin verran. Kuivuessa niihin tulee päälle "kalvo", joka auttaa siihen, ettei taikina halkeile uunissa. Macaronsien tulee kestää kevyttä kosketusta ennen uuniin menoa.

Meidän kiertoilmauunilla nuo ovat n. 7-8 minuuttia n. 125 asteessa. Eli uuni lämpiämään niin, että se on 125 asteen lämpöinen. Sitten macaronsit sisään ja tarkalla silmällä vahtiminen :)


Lopputuloksena kauniisti nousseet macaronsit, joissa tuo pitsireunus, eli "jalka".

Sitten vaan soossit väliin ja jähmettymään jääkaappiin! :)


Ihanan herkullisia pääsiäishetkiä!

Ladataan...
Mungolife

Hei kelatkaa miten ajoissa mä oon näiden pääsiäisreseptien kanssa?! Siis yleensä mä kirjoitan jotain, mikä liittyy pääsiäiseen vasta vappuna. Aikaisintaan. Nyt on vasta torstai, ja ois reseptiä tarjolla. Okei okei, kaikki kaupat ei oo auki huomenna, mut ehkä lauantaina joku ehtii hyötymään tästä :D En nyt kuitenkaan ihan vaan blogin takia viittinyt alkaa lampaanpaistia itselleni paistelemaan, kun mies oli alkuviikon työmatkalla, vaan eilen oli tämän herkun vuoro :)

Karitsa tuntuu olevan jotenkin todella harvinainen suomalaisessa keittiössä, tai siis se jää ihan selkeästi kanan, naudan ja possun jalkoihin. Ausseissa ja Lontoossa oli lähikaupoissa aina hyvää lampaanlihaa myynnissä ja opin syömään sitä oikeastaan jo Australian vuoden aikana. Tykkään ihan valtavasti karitsan kareesta tai paistista, ja mieskin on oppinut nyt näitä ns. uusia lihoja arvostamaan. Meillä tehdäänkin tosi usein ankkaa tai lammasta, ja mun täytyy ehdottomasti jakaa teille mun luumuankan resepti! Mutta, sitä ennen olisi tosiaan tarjolla tätä ohjetta, joka sopii hiukan paremmin pääsiäiseen. Koska meillä oli jo eilen käynnissä projekti "jääkaapin tyhjennys ennen lomaa", tarjoilu ei ollut kovin kummoista, kun lisukkeina toimi jääkaapista aina löytyvää porkkanaa ja parsakaalia. Suosittelen tähän mieluummin bataattisosetta tai vaikkapa uunissa paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa. Mutta, näillä mentiin nyt meidän muka-pääsiäisen todella tylsännäköisessä vietossa.

TARVITSET:

Karitsan paistia (n. kilon verran neljälle hengelle)
Voita
Rosmariinia
Oliiviöljyä
Persiljaa
Sitruunaa
Mausteita
Valkosipulia n. 4 kynttä

Porkkanoita
Parsakaalia
... tai mitä lisukkeita nyt ikinä mielenne tekee :)

Lammasta saa Suomessa tosi heikosti kaupasta ihan tuoreena, mutta pakastealtaista sitä onneksi saa aika hyvin. Cittarissa oli sopivasti viime viikolla alessa lampaan paisti, joten hamstrasin pakkaseen valmiiksi näitä. Lampaan voi ottaa jo pari päivää ennen paistopäivää sulamaan jääkaappiin, mutta jos ei ehdi tai muista, niin riittää, että sen laittaa viileään veteen aamusta vakuumipakatussa pakkauksessa sulailemaan. Minä laitoin tuon aamulla sulailemaan ja se oli n. 18 maissa hyvin sulanutta jo.

Valmismarinadia saa kaupasta valmiina, mutta mä teen omani. En ole huomannut, onko sen kummempaa väliä miten pitkään lihaa marinoi, vaan yleensä teen sen n. tunnin ennen paistoa.


Reipas loraus oliiviöjyä (sanoisin, että melkeinpä desin verran meni?), puolikkaan ison sitruunan mehu, kaksi valkosipulikynttä, reippaalla kädellä pilkottua persiljaa ja sama setti rosmariinia.

Mä tökin lihaan aina reikiä veitsellä (syviä) ja tungen myös sinne sisälle rosmariinia ja valkosipulin paloja. Leikkaan kynnen n. 6-8 osaan ja tökin ne sinne paistin joukkoon. Sama rosmariinille. Kun liha alkaa olemaan kuin reikäjuustoa täynnä valkosipulia, sivelen sen kauttaaltaan marinadilla. Jos on kiire, niin se on valmis uuniin ihan silleen. Jos on vähän aikaa, niin heitän sen mini grip -pussiin ja pyörittelen siellä, että se imaisee marinadin maun vähän paremmin.

Ennen kuin laitan lihan uuniin, niin lämmitän uunin 250-asteiseksi. Laitan lihan uuniin 250 asteeseen n. 15-20 minuutiksi, jonka jälkeen lasken lämmön n. 175 asteeseen. Siellä se sitten kypsyy hiljalleen reilun tunnin. Mun mielestä korkeampi lämpötila alussa takaa, että liha on mehukkaampaa.

Suosittelen lämpimästi myös lämpömittaria. Meidän lämpömittari hajosi eilen (tietenkin), ja jouduin hieman arpomaan lihan kypsyyttä, ja loppujen lopuksi se meni vähän yli. Me tykätään, että lammas on vähän pinkkiä, ja hyvän mediumin saa silloin kun sisälämpötila on n. 67-70 astetta. Meillä meni eilen vähän kypsän puolelle, mutta maku oli silti hurmaava. Jos ei ole lämpömittaria, niin kiertoilmalla sanoisin, että 15-20 min 250 asteessa ja n. tunti 175 on aika lähellä totuutta. Sitten ei muuta kuin leikkaamaan auki ja katsomaan, josko olisi valmista.

Netti on tulvillaan hyvien minttuhyytelöiden reseptejä, mutta koska olen mukavuudenhaluinen, käytän kaupan valmista minttuhyytelöä. Den Gamla Fabrik -merkillä on ihan törkeän hyvää, suosittelen! Ja maksaakin joku pari euroa purkki. 

Minttuhyytelö on ihan ehdoton lampaan kanssa!

Mä heitin eilen vaan parsakaalia ja porkkanoita höyryttimeen, ja sekoitin meidän suosikkikastikkeen, eli voi-hunaja-valkosipuli -setin, josta oon aiemminkin kirjoittanut (= yhtä paljon sulatettua voita ja hunajaa ja siihen valkosipulia joukkoon reippaasti). Laita minttuhyytelö lämpimän lihan päälle lautasella, niin se hieman alkaa sulamaan siinä ja ahh, se on vaan niiiiin hyvää!

Hyvää oli, voin suositella, jos pääsiäisenä iinnostelee valmistaa perinteisesti lammaspaistia, eikä jaksa nähdä suurempaa vaivaa asian suhteen :)

Ruokaohjeet oli yksi teidän eniten toivomia toivepostauksia, eli otan vapauden olettaa, että nää on ihan tervetulleita.. Vai onko?

Pages