Ladataan...

(Mystistä: kuva on kyllä tallennettu oikein päin ja näkyy luonnosnäkymässäkin oikein päin, mutta julkaistaessa keikahtaa kyljelleen! ???)

Ah, makaronilaatikko. Tuo suomalaisen kotiruoan kivijalka. Harvemmin tätä tulee tehtyä, mutta kun puoliso tarpeeksi pitkään siitä ääneen haaveilee, niin kyllä se joku päivä tuolta uunista putkahtaa. Ja joka kerran ihmettelen, että näinkö nopeaa tämä olikin valmistaa ja näinkö hyvää tämä olikin, taas.

Tällä kertaa päätin heittää laatikkoon kaikki edellisillan tapasjuhlista jääneet jämät. Maa-artisokkaa ja sardelleja pieneksi silputtuna, paljon juustoraastetta, munamaidon sekaan maustettua creme fraichea ja kerros viipaloituja herkkusieniä puoleen väliin laatikkoa. Sardellit ehkä kuulostavat vähän hurjalta, mutta niistä tuli aivan ihana mauste ja janssoninkiusausmainen säväys. Meidän perheessä jauhelihan tilalla on aina soijarouhetta, mainittakoon sekin. Joskus kannattaa siis ajatella vähän laatikon ulkopuolelta ja lopputulos voi olla herkullinen. Mitähän seuraavalla kerralla heittäisin makaronilootan sekaan? Ainakin homejuustoja haluan kokeilla!

Share

Ladataan...

Seuraavan ohjeen olen kehitellyt yhdistelemällä useampaa eri ohjetta ja vielä lisäksi kääntänyt ainekset kirsikkaisiksi. Olen tehnyt kakun pari kertaa ja se on kyllä herkuin syömäni täytekakku. Rakastan kirsikkaa kaikissa eri muodoissaan ja siksi olen tehnyt monet kakut ja piirakat kirsikkaisina versioina.

Kuvan kakku on tehty puolella ohjeella ja siitä riittää syötävää noin kahdeksalle hengelle. Jos siis teet ihan täyden ohjeen kakun, siitä riittää varmasti 16:lle hengelle. Puolikas tai kokonainen kakku, se kannattaa molemmissa tapauksissa tehdä halkaisijaltaan 19 senttimetrin irtopohjavuokaan. Kakun täytyy asettua kokoamisen jälkeen vuoassa ja jääkaapissa yön yli, eli tee kakku edellisenä päivänä ja kuorruta vasta juuri ennen tarjoamista.

Pohja:

3 kananmunaa

2½ dl sokeria

50 g voita sulatettuna

1 dl maitoa

2 tl leivinjauhetta

3½ dl vehnäjauhoja

 

Täyte:

2½ dl tuoreita kirsikoita

2 rkl kirsikkamehutiivistettä (esim. Brunneby)

2 dl sokeria

50 g voita

2 rkl maissitärkkelystä

4 kananmunan keltuaista

1 tl vaniljasokeria

3 liivatelehteä

2 tl kirsikkamehutiivistettä (tämä mehu käytetään liivatelehtien kanssa)

4 dl kuohukermaa

 

Kostutus:

1½ dl maitoa

2 tl vaniljasokeria

 

Kuorrutus:

170 g valkosuklaata

4 dl kuohukermaa

2½ dl tuoreita kirsikoita

 

1. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Leikkaa pohjan muotoinen pyöreä osa sekä sopivan levyistä suikaletta vuoan reunoille. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

2. Valmista kakkupohja: vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää voisulaan sekoitettu maito. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää tämä jauhoseos taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista se 175-asteisessa uunin keskitasolla vähintään 40 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua ennen tätä.  Tarkista kypsyys puutikulla. Anna pohjan jäähtyä vuoassa.

3. Valmista täyte: Pese kirsikat, halkaise ne, poista kivet ja leikkaa silpuksi. Sekoita pienessä kattilassa kirsikkasilppu, kirsikkamehu, sokeri, voi, maissitärkkelys, keltuaiset ja vaniljasokeri. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa ja paksuuntuu. Anna seoksen jäähtyä kokonaan ja säilytä jääkaapissa. Kun seos on jääkaappikylmää, laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota täytteen kuohukerma. Lisää kirsikkaseos kermavaahtoon. Purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja sulata ne kattilassa pieneen määrään kirsikkamehua (2 tl). Sekoita liivateseos ohuena norona kirsikkakermavaahtoon.

4. Kun kakku on kokonaan jäähtynyt, leikkaa sen kolmeen kerrokseen. Jos teet vain puolikkaan ohjeen kakun, leikkaa pohja kahteen kerrokseen. Kakku kootaan kakkuvuokaan, joten vaihda vuoan reunoille uudet leivinpaperisuikaleet. Sekoita kostutusmaito. Kostuta alin pohjakerros. Lusikoi puolet täytteestä pohjalle. Nosta keskimmäinen kakkupohjakerros päälle, kostuta, lisää loput täytteestä. Lisää viimeinen kakkukerros ja kostuta erityisen hyvin. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.

5. Kuorrutus: kuumenna kuohukerma ja pilkottu valkosuklaa miedolla lämmöllä kattilassa, sekoita kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä seos hyvin jääkaapissa. Vaahdota kerma. Irroita kakku vuoasta ja kuorruta se valkosuklaakermavaahdolla. Pese kirsikat, halkaise, poista kivet ja asettele kakun päälle. Nauti kakku kauniina kesäpäivänä hyvässä seurassa!

Share

Ladataan...

200 g herneitä

50 g parmesaania

1 rkl minttua

1 rkl sitruunamehua

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 tl pippuria

Soseuta ainekset sauvasekoittimella ja tarjoa keksien ja patongin päällä. Herneet voivat olla pakasteherneitä tai tuoreita. Minttu voi olla kuivattua tai tuoretta. Parmesaani kannattaa raastaa. Tahnaan voi oman maun mukaan lisätä max. puoli kynttä valkosipulia raasteena.

Share
Ladataan...

Pages