Ladataan...
My Life in Meilahti

Kulutuksen kohtuullistaminen on yksi keino hillitä ilmastonmuutosta ja ylläpitää luonnon säilymistä. Seuraavia viittä vinkkiä suosin ympäristösyistä. Lisähyötyjä näistä vinkeistä on muitakin: jää enemmän rahaa herkutteluun, kun ei osta vaatteita ja tavaroita, joita ei pian enää tarvitse, ja ekologisemmin matkustaessa näkee paikkoja, joihin ei olisi tullut muuten mentyä.

 

Suosi kasvis- ja vegaaniruokaa

Ryhdyin vegaaniksi vuonna 2004 ja sillä tiellä olen edelleen.

Vegaaniruoka on pääsääntöisesti selkeästi liha- tai lakto-ovo-kasvisruokaa ekologisempaa. Kasvisruoan tuottamiseen tarvitaan vähemmän peltopinta-alaa, makeaa vettä, eikä se saastuta tai rehevöitä vesistöjä yhtä merkittävästi kuin karjantuotanto. Eläintuotanto aiheuttaa suuria metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Metaani on jopa 86 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO (2006) arvioi eläinten kasvatuksen ruoaksi aiheuttavan noin 18 % kasvihuonekaasupäästöistä, joka on enemmän kuin esimerkiksi koko maailman liikenteen aiheuttamat päästöt yhteensä. Vegaaniruokavalion etu on tietysti ilmiselvästi myös eläinystävällisyys.

Matkusta meri- ja maateitse

Jos matkailu Suomessa tai muualla Euroopassa kiinnostaa, niin juna, bussi, ja lautta ovat hyviä vaihtoehtoja lentämiselle. Eckerö Line -lautta Tallinnaan ja sieltä juna tai Ecolines-, Lux Express- tai Simple Express -bussi on ekologinen ja usein edullinen matkustustapa Baltiaan ja Keski-Eurooppaan. Kannattaa katsastaa myös muut laivayhtiöt, kuten Linda Line, Viking line ja Tallink Silja Line josta kaksi viimeksi mainittua kulkevat myös Tukholmaan. Lauttamatka Turusta Tukholmaan on lyhyempi, ja näin ollen myös ekologisempi kuin Helsingistä. Koska matkustaja- ja autolautat aiheuttavat suuremman ympäristökuormituksen henkilökilometriä kohden kuin juna- tai bussiliikenne, Ruotsiin mentäessä vähiten ympäristöä kuormittavaa olisi mennä maateitse pohjoisen kautta. Jos lennät, osta suoria lentoja, sillä lentokoneen nousut ja laskut kuluttavat eniten polttoainetta.

Suosi kirpputoreja

Käytettyjä huonekaluja löytää vaikkapa Kierrätyskeskuksesta. Kierrätyskeskuksesta voi myös tilata kuljetuspalvelun ostamilleen huonekaluille tai muille tavaroille. Facebookin ”annetaan huonekaluja” -ryhmät ovat myös hyviä, mikäli on auto käytössä. Tavaroita ja vaatteita löytyy käytettynä myös Torista ja Huuto.netistä.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy

Kaikki suomen kierrätyskeskukset

Karsi pois heräteostokset

Ei kannata ostaa tavaroita, joita ei osannut kaivata ennen kauppaan menoa. Pyri tutkimaan vaate tai tavara ennen ostoa ja mieti onko se tarpeellinen, käytännöllinen ja laadukas.

Suosi joukkoliikennettä, kimppakyytejä ja pyöräilyä

Pyöräily tai kävely ovat ekologisimpia liikkumismuotoja. Myös junat ovat pienipäästöisiä. Kolmosena tulee bussi, sitten kimppakyydit ja yksityisauto, viimeisenä pikalautat, moottoriveneet ja lentokoneet (päästö per henkilö/km).

 

Share

Ladataan...
My Life in Meilahti

Ruoka on maukkainta kun sen on itse kasvattanut, ainakin lehtikaalit sun muu ei-maustettu ruoka. Olin tosi innoissani kun pääsin istuttelemaan. <3

 

Tänä vuonna istutettiin persiljaa, lanttua, lehtikaalia, porkkanaa, kukkakaalia, basilikaa, hernettä ja kuukausimansikkaa. Hieman yrttejä ja salaattia oli vanhastaan laatikossa, joten siirrettiin ne keskelle samaan paikkaan.

Vielä persilja... Viime silauksena siementen peittely ja kastelu ja valmista tuli, sitten vaan odotetaan satoa. Arvioisin että kaikki istutetut kasvit ei menesty, mutta toivon että monet lähtee kasvamaan ja että hyönteiset ei löydä paikalle turhan sankoin joukoin.

 

Share