Viisi vinkkiä ekologisempaan elämään

My Life in Meilahti

Kulutuksen kohtuullistaminen on yksi keino hillitä ilmastonmuutosta ja ylläpitää luonnon säilymistä. Seuraavia viittä vinkkiä suosin ympäristösyistä. Lisähyötyjä näistä vinkeistä on muitakin: jää enemmän rahaa herkutteluun, kun ei osta vaatteita ja tavaroita, joita ei pian enää tarvitse, ja ekologisemmin matkustaessa näkee paikkoja, joihin ei olisi tullut muuten mentyä.

 

Suosi kasvis- ja vegaaniruokaa

Ryhdyin vegaaniksi vuonna 2004 ja sillä tiellä olen edelleen.

Vegaaniruoka on pääsääntöisesti selkeästi liha- tai lakto-ovo-kasvisruokaa ekologisempaa. Kasvisruoan tuottamiseen tarvitaan vähemmän peltopinta-alaa, makeaa vettä, eikä se saastuta tai rehevöitä vesistöjä yhtä merkittävästi kuin karjantuotanto. Eläintuotanto aiheuttaa suuria metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Metaani on jopa 86 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO (2006) arvioi eläinten kasvatuksen ruoaksi aiheuttavan noin 18 % kasvihuonekaasupäästöistä, joka on enemmän kuin esimerkiksi koko maailman liikenteen aiheuttamat päästöt yhteensä. Vegaaniruokavalion etu on tietysti ilmiselvästi myös eläinystävällisyys.

Matkusta meri- ja maateitse

Jos matkailu Suomessa tai muualla Euroopassa kiinnostaa, niin juna, bussi, ja lautta ovat hyviä vaihtoehtoja lentämiselle. Eckerö Line -lautta Tallinnaan ja sieltä juna tai Ecolines-, Lux Express- tai Simple Express -bussi on ekologinen ja usein edullinen matkustustapa Baltiaan ja Keski-Eurooppaan. Kannattaa katsastaa myös muut laivayhtiöt, kuten Linda Line, Viking line ja Tallink Silja Line josta kaksi viimeksi mainittua kulkevat myös Tukholmaan. Lauttamatka Turusta Tukholmaan on lyhyempi, ja näin ollen myös ekologisempi kuin Helsingistä. Koska matkustaja- ja autolautat aiheuttavat suuremman ympäristökuormituksen henkilökilometriä kohden kuin juna- tai bussiliikenne, Ruotsiin mentäessä vähiten ympäristöä kuormittavaa olisi mennä maateitse pohjoisen kautta. Jos lennät, osta suoria lentoja, sillä lentokoneen nousut ja laskut kuluttavat eniten polttoainetta.

Suosi kirpputoreja

Käytettyjä huonekaluja löytää vaikkapa Kierrätyskeskuksesta. Kierrätyskeskuksesta voi myös tilata kuljetuspalvelun ostamilleen huonekaluille tai muille tavaroille. Facebookin ”annetaan huonekaluja” -ryhmät ovat myös hyviä, mikäli on auto käytössä. Tavaroita ja vaatteita löytyy käytettynä myös Torista ja Huuto.netistä.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy

Kaikki suomen kierrätyskeskukset

Karsi pois heräteostokset

Ei kannata ostaa tavaroita, joita ei osannut kaivata ennen kauppaan menoa. Pyri tutkimaan vaate tai tavara ennen ostoa ja mieti onko se tarpeellinen, käytännöllinen ja laadukas.

Suosi joukkoliikennettä, kimppakyytejä ja pyöräilyä

Pyöräily tai kävely ovat ekologisimpia liikkumismuotoja. Myös junat ovat pienipäästöisiä. Kolmosena tulee bussi, sitten kimppakyydit ja yksityisauto, viimeisenä pikalautat, moottoriveneet ja lentokoneet (päästö per henkilö/km).

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.