Häät saattavat katkaista ystävyyden

Hääelokuvien ystäviä hemmoteltiin viime viikolla. TV5 näytti maanantaina Morsiusneidot (Bridesmaids, 2011) ja Nelonen perjantaina Polttarittaret (Bachelorette, 2012). Molempien elokuvien idea on pitkälti sama: Räävintöntä menoa, hysteerisiä hääjärjestelyjä ja kaasoja helvetistä. Lopussa ongelmat kuitenkin selviävät, hääpari saa toisensa ja kaikki ovat taas ystäviä keskenään.  

Todellisuudessa tarinoilla ei kuitenkaan aina ole onnellista loppua. Keväällä julkaistun brittitutkimuksen mukaan jopa kolmannes morsiamista katkaisee välit kaasonsa kanssa häiden jälkeen.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 2000 morsianta, joista yli 70 prosenttia kertoi riidelleensä jossain vaiheessa kaasonsa kanssa. Heistä suurin osa tunnusti, että riidat olivat olleet melko vähäpätöisiä ja liittyneet muun muassa kaasojen asuihin ja polttarijärjestelyihin.

Hieman yli 30 prosenttia vastanneista kuitenkin kertoi, että riidat kaason kanssa olivat olleet niin rajuja, että häiden jälkeen yhteyttä ei ollut enää pidetty. Morsianten mukaan suurimpia syitä suhteen katkeamiseen olivat kaason kokema kateus ja epävarmuus sekä erimielisyydet kaasolle koituneista häiden kustannuksista. Muiksi syiksi nimettiin kännääminen ja epäsopiva käytös hääpäivänä. 

Ilmeisesti aivan harvinaista välien katkeaminen ei ole suomalaisissakaan häissä. Ilta-Sanomat keräsi pari vuotta sitten kokemuksia kaasoilta. Mukana oli useampikin tapaus, jossa morsiamen ja kaason ystävyys oli päättynyt hääpäivään.  

Vaikka toisten ystävyyttä hääjärjestelyt voivat jopa lujittaa entisestään, voivat ne toisissa tilanteissa rasittaa ystävyyssuhteen äärimmilleen. Kun mukaan heitetään täyttymättömiä odotuksia, ääneen lausumattomia toiveita, väärinkäsityksiä, kova stressi ja täysillä jylläävät tunteet, on jopa pitkäaikaisen ystävyyden katkeaminen mahdollista. 

Brittitutkimuksen tekijät kehottavat morsiamia miettimään kaasovalintaa huolellisesti ja valikoimaan henkilön, joka pystyy varmasti hoitamaan kaason tehtävät. Itse kehottaisin käymään hyvissä ajoin perusteellisen keskustelun siitä, mitkä kaason tehtävät ovat ja mitä morsian ja kaaso odottavat toisiltaan. Kukaan ei varmaankaan halua, että häistä jää muistoksi katkennut ystävyys. 

Onko joku lilyläisistä törmännyt siihen, että morsiamen ja kaason välit olisivat menneet poikki hääjärjestelyjen vuoksi? 

Kommentit

Miiza

En ole vastaavasta kuullut, mutten ihmettelisi yhtään. Mieheni oli ystävälleen bestman tässä taannoin ja kiitokseksi kaikesta raadannasta hän sai vain lämmintä kättä. Mies pohti tuolloin ystävyyden irtisanomista. Ja voisin kuvitella, että voimakastahtoiset naiset saattavat vastaavissa tilanteissa oikeasti katkaista välit.

 

Hanna R.

Kiitos kommentista Miiza! En itsekään ole kohdannut tapauksia, joissa välit olisivat oikeasti lopullisesti katkenneet, mutta aika kireitä tilanteita olen kyllä nähnyt. Luulen, että hääjärjestelyiden vaatima työ saattaa usein yllättää ja siten myös uuvuttaa sekä hääparin että avustajat. 

-lorea (Ei varmistettu)

Anteeks mitä, pohti ystävyyden irtisanomista siksi, ettei saanut palkkaa bestmanina olemisesta? Ymmärrän toki pointin, mutta silti... Voihan se olla raadantaa, mut kaikki ei välttämättä ajattele sitä raatamisena, vaan ystävyydenosoituksena - ja ehkä jopa nauttivat kaikesta tekemisestä? Onko siitä pakko maksaa palkkaa?

Itse menin naimisiin viime kesänä ja tottakai kiitin kaasojani monin tavoin, ja vaikka annoin lahjoja jne. niin silti tuntuu, että olen kiitollisuudenvelassa vieläkin. Mieheni taas ei saanut annettua kiitoslahjaa bestmanille siinä häähässäkässä, mutta uskon ettei bestman todellakaan miettinyt ystävyyden katkaisemista!!
Hävettäisikö, jos sulhanen muistaisi miestäsi vähän myöhässä ja olette jo kerenneet ajatella noin?

Miiza

En jaksanut koko juttua selittää, mutta pointti ei ollut se ettei saanut palkkaa, vaan se, että hänen ystävänsä soittaa hänelle VAIN jos tarvitsee jotain apua jossain. Koskaan hän ei soita että mitä kuuluu olis kiva nähdä, vaan soittaa vain silloin kun tarvitsee autokyytiä johonkin, jonkun asian roudaamista jne jne. Tämä korostui bestmanin hommissa erityisesti ja mies oli aivan loppu.

blue (Ei varmistettu)

Ei kukaan varmaan rahapalkkaa odota, mutta ehkä jotenkin tekemisensä huomioimista. Itse en ole kertaakaan kaasona saanut mitään lahjoja tai edes erityistä kiitoskorttia. En osaa sanoa odotinko mitään sellaista, mutta kyllä se on vähän itsestäänselvyytenä otettu... Kiitokset kyllä. Tiedän, että jotkut kaasot ovat joutuneet jopa maksamaan itse kampaajat, meikit ja mekon, vaikka ne olisivat morsiamen valitsemat ja todennäköisesti kaason oma ratkaisu olisi ollut joku toinen.

Kiva, että jotkut muistavat jotenkin!

Fendiina (Ei varmistettu)

Itse menin kesällä naimisiin ja yhden kaason aknssa oli kyllä ihan järkyttäviä ongelmia. Ongelmat johtuivat siitä,e ttä hänen oma avioeronsa osui noihin aikoihin. Mietin todella pitkään, että voinko ottaa häntä edes kaasoksi, sillä en voinut olla varma että hän hoitaa mitään tehtäviä tai on siinä mielentilassa kun häitä järjestäessä pitäisi olla. Mutta kun on luvannut joskus teiniä, että kun mennään naimsiiin niin ollaan toistemme kaasoina ja olin itse ollut hänen kaasona. Nyt jos voisin, niin tekisin toisin. Tämä kaaso riiteli muiden kaasojen kanssa ja jätti tehtävät hoitamatta, ja lisäksi kehtasi valitata kuinak häntä ei oltu nimetty ykköskaasoksi, niin sen vuoksi hän jätti sitten hommiaan tekemättä. Olen kanssa antanut monelle se vinkin, että kaaso kannattaa valita huoellla. Välit eivät menneet poikki, mutta ärsyttää kyllä ettei kaaso edelleenkään näe omassa toiminnassaan mitään korjaamisen varaa.

Hanna R.

Auts! Tosi ikävältä kuulostava tilanne :(

blue (Ei varmistettu)

Morsiamien kannattaa kyllä miettiä sitä kaasovalintaa ja olla valmis tarpeen vaatiessa keskustelemaan asiasta ja toisaalta miettimään realistisesti mitä keneltäkin voi odottaa. On ihan hirveää olla kaasona tilanteessa, jossa ei oikeastaan pysty, mutta silti odotetaan 100%:sta panostusta asiaan. Kaikkihan eivät automaattisesti loukkaannu siitä, että ei saa olla kaasona, jos asiasta vaan keskustellaan reilusti.

Morsiamien kannattaisi myös kertoa ihan avoimesti mitä kaasolta/kaasoilta odottaa ja toivoo ja toisaalta mihin ei tarvitse ryhtyä. Sillä vältetään aika monta luulemiseen ja olettamiseen perustuvaa väärinkäsitystä. Toki kaasonkin kannattaa itse kysyä, jos on epävarma. Ja morsiamien pitäisi yrittää muistaa, että vaikka kuinka ovat rakkaan ystävän häät, ne eivät ole kaason häät. Ei siis pidä loukkaantua siitä, jos kaaso ei välttämättä suhtaudu järjestelyjen yksityiskohtiin aivan samalla intohimolla kuin morsian itse. :)

Omalle kohdalle ei ole sattunut ihan lopullisesti poikki menneitä välejä, mutta kireitä tilanteita on kyllä nähty ja olen huomannut, että häiden jälkeen morsiamen ja kaason välit ovat saattaneet hieman viiletä. Joskus hetkeksi, joskus pidemmäksi aikaa. Prosessi saattaa olla kaasolle ja bestmanillekin tosi raskas jo pelkästään ajankäytöllisesti. Vielä jos siihen lisätään ehkä kokemattomuus isojen juhlien järjestämisessä, hankala elämäntilanne, epäselvyyksiä vastuunjaossa tai ristiriitoja, kokemus voi olla kokonaisuutena melkoisen uuvuttava. Tuskin kukaan kaaso hankalaksi heittäytyy tahallaan, mutta ihmiset saattavat reagoida raskaaseen tilanteeseen yllättävällä tavalla. Lisäisin siis vielä tuohon brittilehden neuvoon, että valitse kaasoksi sellainen, joka paitsi pystyy hoitamaan ne kaason tehtävät, myös ihan oikeasti haluaa ne hoitaa.

-lorea (Ei varmistettu)

Mäkin uskon, että morsiamen ei kannata odottaa kaasoilta ihan mahdottomia. Se tuntuu aiheuttavan kaikista eniten ongelmia - ainakin bridezilla-ohjelmissa :D Kuka haluaa esim. pukeutua samalla tavalla kuin kaikki muut kaasot, juuri siihen mekkoon jonka morsian on valinnut? Jos se ei istu ollenkaan omalle kropalle eikä värikään miellytä?

Itse annoin kaasoilleni vapaat kädet oman pukeutumisensa, ohjelman ym. auttamisen suhteen. En vaatinut yhtään mitään ylimääräistä ja kerroin, mitä heiltä odottaisin, mutta silti sain enemmän apua kuin uskalsin pyytää. He järjestivät minulle mahtavat polttarit ja matkustivat pari päivää ennen häitä minua auttamaan. Olin kiitollinen siitä, että he olivat järjestäneet vapaata töistä ja auttoivat tosi paljon viimeisillä hetkillä.

Ratkaisevinta siinä, että me neljä tyttöä tulimme vain läheisemmiksi, on myös meidän monivuotisen ystävyytemme salaisuus: KUNNIOITA TOISTA.

Mulla oli mielestäni aika win-win -ratkaisu. Mun paras ystäväni ei ole mitään järjestelijätyyppiä, mutta tuntui silti jotenkin luonnottomalta jättää hänet ulkopuolelle kumminkin yhdestä mun elämäni suurimmista juhlista. Sai kunniakaason tittelin, eli järkkäili sen mitä pystyi (mm. polttarit kokonaan, ohjelmaa häihin ym.) mutta jätin hänet muuten kokonaan ulkopuolelle kaikesta vouhottamisesta; koristeluista ja vihkivaloista ja menupohdinnoista ym.

Vouhottamista varten mulla oli ihan oma erikoishenkilö, rakas serkkuni joka on mennyt naimisiin muutama vuos aikasemmin melko napakalla aikataululla. Tiesin entuudestaan että meidän mielikuvat kohtaa aika hyvin, joten se pelko, että hän olis yrittänyt tehdä meidän häistä sellaiset kuin olis omistaan halunnut, oli aika pieni. Tai siis, se ei varsinaisesti ainakaan haitannut :) Itse asiassa serkku oli varmaan hetkittäin aika paljonkin innostuneempi järjestelyistä kuin mitä mä itse olin, mikä oli hyvä, koska muuten... no, mä en vain ole mitään itseäni juhlivaa tyyppiä.

Joku olis voinut tästä ehkä loukkaantua, ajatella että mä julmasti käytin hyväksi kun tuuppasin kahdesta kaasosta toiselle PALJON enemmän hommia, mutta uskoisin, että tää ratkaisu tyydytti meitä kaikkia kolmea. Mä sain loistavat häät, serkku pääsi puuhaamaan niitä mitä jäi omista häistään paitsi (ja meidän tuli vietettyä paljon enemmän aikaa yhdessä kuin mitä normaalisti ehditään) ja ollaan yhä bestiksiä parhaan kaverini kanssa.

Hanna R.

Ihana tuo "vouhottamisen erikoishenkilö"! Tuollainen pitäisi olla kaikilla :)

LtotheH (Ei varmistettu)

Kummipojan äiti ja rakas ystäväni kerran pohtiessaan tulevaisuuden häitään, puuskahti, että "niin sehän siis selvää, että susta ei tule kaasoa", katsottiin toisiamma ja purskahdettiin nauruua ja myöntelin että ei totta tosiaan. Syyt tähän kauniisti muotoituna olivat täysin leväperäinen ja rento asenteeni elämään, suurien pintojen ajattelija ja tekijä, pikku detaljet ei kuulu näkökenttääni sekä yksinkertaisesti ystävyyssuhteemme jatkuminen, kumpikin varmaan viivaisi osoitekirjasta nimet ja numerot läpi :D Että onni on tuntea toisensa niin hyvin jo ennalta, että voidaan vältää pienet ja suuret välirikot.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.