Häitä on lupa juhlia juuri niin kuin haluaa

"Häät tekevät hyvää" linjaa päätoimittaja Sari Yli-Salomäki uusimmassa Häät-lehdessä. Yli-Salomäen mukaan hääjuhlien eettisyys kuitenkin pohdituttaa monia. Onko isojen juhlien järjestäminen ja esimerkiksi uuden hääpuvun ostaminen turhaa kulutusta? Yli-Salomäen mielestä ei.  

"Elämä olisi merkityksetöntä ilman juhlahetkiä", Yli-Salomäki kirjoittaa. 

En voisi olla enempää samaa mieltä. Arjen vastapainoksi tarvitaan juhlahetkiä ja häät tarjoavat siihen erinomaisen tilaisuuden. Miksi ei juhlisi rakkaimpienssa kanssa, jos haluaa ja siihen on mahdollisuus?

Jostain syystä nimenomaan häiden juhliminen isosti kuitenkin ärsyttää monia. Helsingin Sanomat kirjoitti kesällä Raha-sivuilla Pauliinasta ja Otsosta, joiden hääbudjetti oli noin 16 000 euroa. Monille juttua kommentoineille näytti olevan tärkeää osoittaa, kuinka älytöntä, lapsellista ja suorastaan naurettavaa on käyttää niin paljon rahaa yhteen ainoaan päivään. Kommenteissa parille myös povattiin eroa ihan vain hääbudjetin perusteella. 

Huomaamatta jäi, että iso osa budjetista käytettiin ruokaan, juomaan ja bändiin – häiden järjestäminen ravintolassa 80 hengelle ei ole ihan halpaa. Pari siis käytti huomattavan määrän rahaa läheistensä viihdyttämiseen, ja tätä pidetään turhana kulutuksena. 

Olin mykistynyt kommenteista. En tiedä, olisivatko ne olleet erilaisia, jos kyseessä olisivat olleet vaikkapa jonkun 50-vuotisjuhlat. Ehkä eivät. "Kuolet kuitenkin huomenna, kannattaako juhlia", olisivat kommentit varmaan siinä tapauksessa kuuluneet. 

Pointtini on, että häitä on lupa juhlia juuri niin isosti tai pienesti, kuin itse haluaa. Kaikki eivät saa juhlimisesta "kicksejä", eikä tarvitsekaan. Mutta jos haluaa järjestää isot häät, on se mielestäni valinta, johon toisilla ei tulisi olla mitään poikkipuoleista sanottavaa.

Siispä hyvät ihmiset ja erityisesti hääparit: Party on! 

 

 

Kommentit

Se on jokaisen oma asia, mihin haluaa rahansa laittaa. En ymmärrä miksi ihmisten pitää loukkaantua toisten rahan käytöstä! Mitä se on itseltä pois? Vai onko se pohjimmiltaan kateutta, kun ei itse ole varaa? Itse en missään tapauksessa käyttäisi häihin noin suuria summia, ahdistun huomion keskipisteenä olemisesta ja sukulaisten viihdyttämisestä. Mutta en silti koe, etteikö joku muu niin voisi tehdä.

Hanna R.

Hei ja kiitos kommentista! Juuri näinhän se on: Jokainen päättää itse, mitä pitää niin tärkeänä, että haluaa siihen kuluttaa. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Toisten ihmisten valintojen kunnioittaminen on mielestäni osalla ihmisistä välillä hieman hukassa. 

AnitaN
Tervetuloa Suomeen

Mielestäni häät on maailman parhaita juhlia. Vaikkei itselläni olisi varaa laittaa juhliin noin paljon rahaa/ priorisoin esim.matkailua, ei ole mielestäni mitään syytä hermostua siitä, että ihmiset käyttävät runsaasti rahaa häihin. Suomessa yksinkertaisesti ruoka ja juoma ravintolassa on kallista. Sitäpaitsi: kuinka usein saa hemmotella läheisiään ja juhlia isolla porukalla. Se on kyllä kaiken rahan arvoista. Hyvä kirjoitus siis :)

Hanna R.

Hei ja kiitos kommentistasi! Tuo on hyvä pointti, että loppujen lopuksi tilaisuuksia, joissa saa juhlia läheistensä kanssa, ei ole välttämättä kovinkaan usein. Jos on sellainen tyyppi, että tykkää järjestää ja hemmotella läheisiään, niin miksei sitä tekisi, kun siihen on mahdollisuus!

Ps. Sun blogi on tosi kiinnostava! :)

Fendiina (Ei varmistettu)

Seurasin kesällä suurella mielenkiinnolla keskustelua Pauliinan ja Otson häistä, koska itsekin järjestin isot häät. Eniten minua ainakin loukkasi kommentit, joissa vaadittiin tulonjakoa uusiksi jos pystyy järjestämään isot häät. Kommenteissa ei otettu huomioon sitä, että monet säästävät jopa pari vuotta että voivat järjestää mieleisensä juhlat. Ja mikä työllistävä vaikutus häillä olikaan. Esim me työllistimme yhden hääpukuliikkeen ompelijoineen kaikkineen, yksi pukuvuokraamo, pitopalvelun 9 työntekijää, valokuvaajan, kukkakaupan, kampaamon, meikkaajan, juhlapaikan vahtimestarin ja niin edelleen. Ihmiset eivät ärsytyksessään tajua että osa voi haluta ne isot juhlat rakkaimpien kesken. Itse sain ikäviä kommentteja häistä työkavereilta muun muassa että kannattaako häitä noin isosti juhlia kun ero tulee kuitenkin.

Hanna R.

Kiitos kommentistasi! Olin todella hämmentynyt HS:n jutut katkerista jälkimainingeista ja etenkin siitä, miten usein kommenteissa väläyteltiin, että "puolet avioliitoista päättyy kuitenkin eroon". Todella ikävää, että sait kuulla tuollaista myös työkavereiltasi! Tarve päästä arvostelemaan toisten ihmisten valintoja tuntuu ajoittain hyvin kummalliselta.

Ja aivan kuten sanoit, häät tosiaan työllistävät! Eihän se iso hääbudjetti mihinkään avaruuteen häviä, vaan menee talouden rattaisiin ja pyörii sieltä jokaisen meidän hyväksi. Sen sijaan, että toppuutellaan hääbudjetteja niin itse asiassahan hääpareja pitäisi innostaa käyttämään vielä enemmänkin rahaa. Suomi nousuun naimalla ;)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.