Ilta eläinsairaalalla

"Rio on syönyt Sisu-pastilleja.

"Ahaa?

"Niissä on ksylitolia."

"Ahaa!

Olin illalla kuuden maissa kaupassa, kun mies soitti. Rio oli löytänyt ilmeisesti miehen hupparintaskusta pudonneen Sisu-pastilliaskin ja vedellyt sen parempiin suihin. Lattialta löytyi raadeltu aski ja kolme imeskeltyä Sisu-pastillia. Ja koska Sisuissa on ksylitolia, joka on vaarallista koirille, tein ostokset vauhdilla loppuun ja syöksyin kotiin.

Onneksi mies huomasi tapahtuneen heti ja onneksi asumme vain parin minuutin ajomatkan päässä Viikin Yliopistollisesta eläinsairaalasta. Rio olikin tutkimuspöydällä vain noin puolen tunnin kuluttua kohtaamisestaan Sisujen kanssa. 

"Mitähän nyt tapahtuu?"

Mahdollinen ksylitolimyrkytys ei ole mikään leikin asia: Ksylitoli alentaa nopeasti koiran verensokeria, minkä seurauksena koira voi jopa menehtyä. Lisäksi ksylitoli voi vaurioittaa koiran maksaa. Jos ksylitolin syömisestä on kulunut riittävän vähän aikaa, hoitokeinona käytetään oksennuttamista. Niinpä Rionkin kankkuun tökättiin yleistutkimuksen jälkeen piikki, joka sai sen parissa minuutissa oksentamaan.  

Sitten seurasi omistajille homman henkisesti vaikein osa. Oksentaminen nimittäin vei pienen koiran hyvin nopeasti heikkoon kuntoon. 

"Nyt on kyllä huono olo." 

Silittelimme pientä potilasta, joka alkoi muutaman kerran oksennettuaan täristä ja lyyhistyi lattialle. Rion silmätkin alkoivat vuotaa, kun oksentaminen kouristi sen vatsaa. Ei ollut helppoa seurattavaa. 

Kun Rio sitten tuntui ykänneen vatsansa tyhjäksi, tökättiin sille vielä toinenkin piikki. Pahoinvointilääke, joka kumosi sen ensimmäisen piikin vaikutuksen. Eikä mennyt kuin hetki ja koira piristyi ihan silminnähden. Hämmentävää! 

Vielä oli kuitenkin edessä vähän kärsimystä. Eläinlääkäri halusi varmuuden vuoksi tarkistaa Rion verensokerin ja maksa-arvot, mitä varten tarvittiin verinäyte.  Rio oli etutassunsa pistelystä ja veren vuodatuksesta vahvasti eri mieltä, ja jaksoi pyristellä vastaan, vaikka olikin juuri äsken ollut lähinnä maailman surkein koira. 

"Lähdetään jo!"

Odottelimme vielä aikamme verikokeiden tuloksia, ja sinä aikana Rio palautui ihan omaksi itsekseen. Se vahti terhakkaasti tutkimushuoneen ikkunasta muita eläinsairaalan asiakkaita ja riehaantui leikkimäänkin. Kadehdittava energiapakkaus. 

Meiltä omistajilta tapaus sen sijaan vei voimat aika totaalisesti. Säikähdys vaihtui ensin huojennukseksi ja sitten väsymykseksi. Illaksi olisi ollut kyläilysuunnitelmia, mutta ne jäivät nyt väliin.  

Kiitos vielä kovasti eläinsairaalan henkilökunnalle! Pieni potilas on taas reipas, eikä tuntunut traumatisoituneen edes verisestä tassustaan. Kunpa se vielä oppisi, että ihan kaikkea ei kannata hamuta suuhunsa. Mutta taitaa olla turha toivo. Nyt kuitenkin tiedetään, että apu on tarvittaessa lähellä. 

Kommentit

Tommi K
Isyyspakkaus

Hui! Onneksi saitte nopeasti hoitoa.

Tilanteesta toipuminen vaatii ehdottomasti samppanjaa omistajille.

Hanna R.

Ehdottomasti vaatii! Onneksi tämäkin apu on lähellä ;) 

heta margareta
Viinillä

Huh! Omalle hauvavauvalle käyvät haaverit säikäyttävät kyllä aina pahasti! Vollotin kokonaisen illan sen jälkeen, kun eräs isompi koira puraisi meidän mäyrisbeibiä päähän.... Rapsut toipilaalle!

Hanna R.

Juu, kyllä tuollaiset tosiaan säikäyttävät. Kaikki vielä tapahtui niin nopeasti, etten aluksi ehtinyt oikein tajuta, mitä tapahtuu. Siinä vaiheessa, kun en kyennyt kunnolla antamaan meidän osoitetta hoitajalle, tajusin, että olen vähän tolaltani. 

Kiitokset rapsuista ja terveisiä puolestaan teidän mäyrikselle! 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.