Lapsettomat häät: Raivostutko vai kannatatko?

Suomalaiset pöyristyivät yllättävästä hääkutsuetiketistä!” 

Ilta-Sanomien otsikko oli eilen taattua ”kansa raivostui” tavaraa. Toimittaja oli jalkautunut Helsingin keskustaan kyselemään ihmisten mielipiteitä lapsettomista häistä. Ja bingo! Selkeää raivoahan kadulta löytyi: 

Kuulostaa pöyristyttävältä. Minusta on luonnollista, että perhejuhlaan menee koko perhe”, lehdelle kommentoi Jukka Leppänen

Mahtavaa otsikkomatskua! 

Kaikki haastatellut tosin eivät selvästikään olleet raivoissaan, vaan kannatustakin lapsettomille häille löytyi. Antti Simula kommentoi Ilta-Sanomille näin: 

[..] minun mielestäni se on hyvä juttu. Lapset jäävät kotiin, jos se isäntäparille sopii.” 

Haastattelujen perusteella otsikko olisi siis voinut olla myös seuraava: 

Tämä uusi hääperinne saa yllättäen suomalaisten kannatuksen!” 

Ihan yhtä myyvä otsikko ei toki tuollaisenaan ole. Raivoa henkivä otsikko saa paitsi klikkaamaan, kirvoittaa myös kommentoimaan: Jutun alla olevassa kommenttiketjussa on jo 460 kommenttia. 

Ja sitten itse asiaan: Lapsettomat häät puhuttavat mediassa nykyään joka kesä. On vaikeaa sanoa, onko lapsettomien häiden suosio varsinaisesti kasvanut, vai pidetäänkö ”aikuisten juhlista” nykyään vain enemmän ääntä. Räväköistä otsikoista huolimatta luulen, että suurin osa häävieraista ymmärtää ja hyväksyy hääparien toiveen, vaikka joillekin se saattaa merkitä sitä, että häihin on lapsenhoidollisista syistä mahdotonta osallistua. 

Oma mielipiteeni on, että lapsettomista häistä ei ole syytä raivostua. Hääparit järjestävät sellaiset häät kuin haluavat - ja vieraat päättävät sen mukaan osallistuvatko. 

Mutta mitä mieltä muut lilyläiset ovat: Raivostuttavatko lapsettomat häät?

Ps. Kirjoitin lapsettomista häistä kaksikin blogitekstiä jo pari vuotta sitten. Jos siis mietit, kuinka järjestät lapsettomat häät, lue tämä. Jos taas kaipaat vinkkejä lapsiystävällisten häiden järjestämiseen, lue tämä. Jälkimmäisen tekstin tuottamisessa auttoi ystävällisesti Tommi. 

Kommentit

pöyristynyt (Ei varmistettu)

Siis herranjumala kun häihin ei ole pakko kutsua paikalle kun hääpari ja pari todistajaa.. on se kumma että vieraat kokee oikeudekseen sanella ketä häihin pitäisi kutsua. Miksei mitkään muut juhlat aiheuta yhtä suurta polemiikkia? Häät ovat pariskunnalle varmasti tärkein ja ikimuistoisin juhla josta halutaan tehdä just omannäköinen, puhumattakaan siitä tuhansien ja taas tuhansien eurojen hintalapusta mikä juhlasta seuraa. Siinä on aika iso ero onko jaloissa kymmeniä muksuja ja leikkinurkka, vai onko juhlatilaisuus coctail-henkinen aikuisten juhla.. kumpikaan ei ole toista parempi, vaan jokainen tekee niinkuin itse haluaa.

Kyllä, omat hääni tulevat olemaan lapsettomat, meidän näköiset ja ihanat AIKUISTEN JUHLAT ja ei, en todellakaan vihaa lapsia!

Hanna R.

Kiitos kommentista ja onnea hääpäiväänne :) 

Ilmeisesti häät tosiaan mielletään perhejuhlaksi ja lasten kutsumatta jättäminen tällöin joitain oudoksuttaa. Mieheni sai hiljattain kutsun yksille nelikymppisille, joiden ilmoitettiin olevan aikuisten juhlat. Ilmoitus ei käsittääkseni aiheuttanut minkäänlaista hälyä. 

Asta M.

En kyllä ymmärrä miten joku voi ylipäätään pöyristyä jonkun toisen häistä, tai ainakaan tollaisesta asiasta että joku pitää lapsivapaat juhlat. Aikanaan me pidettiin alkoholivapaat mutta muuten perinteiset suomalaiset häät maaseudulla. Tästäkin olisi varmaan joku voinut pöyristyä, kun ei ollut alkoholipitoisia booleja tms. 

Se että joku löytää rakkauden tai avioerojen ollessa niin yleisiä viitsii häät pitää, tai edes mennä naimisiin on minusta niin ihana asia, että jokainen saa todellakin pitää vaikka minkälaiset hääjuhlat ilman mitään moitteita tai tuomitsemista. Rakkaus on juhlan arvoinen asia!

Hanna R.

Kiitos kommentista! Häät tosiaan ovat juhla, joista tuntuu aina löytyvän jotain pöyristyttävää. Olivatpa syynä sitten kutsut, tarjoilut, hääpaikka, morsiamen pukeutuminen, häälahjatoiveet, häiden hinta, ohjelmavalinnat jne, jne, jne...  

Hölöttävin Pöllö

Lapsettomat, ehdottomasti. Häiden pitäisi olla sen naimisiin menevän parin juhla, mutta aina siellä on niitä lapsia, jotka alkaessaan kiukutella/esittää omaa showtaan, varastavat huomion siitä juhlaparista. 

Jaa, no, et tainnu olla meidän häissä.

Mutta siis, ihan sama mulle. Meidän häissä oli lapsia, ja myös alkoholia. Tuskin kukaan traumatisoitui.

Meillä oli lapsettomat häät (lukuunottamatta vauvaikäistä) ja oma äitini oli alkuun kovin loukkaantunut päätöksestämme. Hän koki sen loukkauksena, sillä minä olen päässyt lapsena aina kaikkialle mukaan. Lopulta onneksi kaikilla oli hyvä mieli, mutta minulle tämä kertoi aikojen muutoksesta. Nuorempi polvi kun ei tunnu olevan moksiskaan.

Hanna R.

Kiitos kommentista! Jännä reaktio äidiltäsi. Ehkä syynä oli tosiaan se, että häitä on perinteisesti pidetty perhejuhlana. Nykyään taas monet varmaan ajattelevat, että erityisesti kavereiden häät ovat hyvät bileet, joihin on kiva lähteä vähän "tuulettumaan" ilman lapsia.  

riik
3h+kasvimaa

meillä oli aikanaan lapsettomat häät. Häät olivat selkeästi aikusten juhla ja halusimme juhlia ilman ympäriinsä juoksentelevaa hälyistä lapsilaumaa. Onhan se nyt lapsillekin tosi raskasta istua tuntikausia hiljaa paikallaan tylsistymässä!

Ainakin yksi vieras pahastui tästä ja vetosi siihen, ettemme ymmärrä asiaa, koska meillä ei ole omia lapsia. Hänestä meidän olisi pitänyt ratkaista asia rakentamalla juhlapaikalle leikkitila ja palkkaamalla lastenhoitaja. Totta, se olisi varmasti ollut yksi vaihtoehto, mutta emme päätyneet siihen.

Nyt 2-vuotiaan taaperon äitinä olisin edelleen tyytyväinen lapsettomiin häihin. Menisin sinne iloisena mieheni kanssa kaksin. Vaikka on miten lapsiperhe, niin välillä on mahtavaa mennä jonnekin kaksistaan. Häät olisivat oikein hyvä paikka tällaiseen.

Hanna R.

Kiitos kommentista! Juuri näin: Kyseessä on hääparin valinta, ja vieraat voivat puolestaan valita, osallistuvatko, vaiko eivät. Ja kuten sanoit, lapsettomat häät voivat tosiaan olla vanhemmillekin kiva tapa päästä juhlimaan kahdestaan. 

Fina Augustina

Mielestäni häät ovat ainutlaatuinen juhla, jonka hääpari saa järjestää mieluisakseen. Sain juuri kaveriltani hääkutsun, johon ei ollut mainittu avecia, eli menisin yksin ilman miestäni tai lastani. Näkisin, että tämä on järkevä valinta jo kustannussyistä: jos kaikki vieraat tuovat mukanaan  x määrän lisää porukkaa, tulee ongelmia tiloista ja ruuista. Luultavasti alkuperäinen vieraslista on kuitenkin laadittu myös budjettia silmällä pitäen.

m94 (Ei varmistettu)

Kutsussa ilmenee ketä kutsutaan ja sen mukaan on syytä toimia. Ihme, jos ei edes tällaista tapaa osata. Itsekin ihmettelen juhlia järjestäneenä, että kaikki eivät edes tiedä, mitä vastauspyyntö tarkoittaa. Miksiköhän vastausata pyydetään? Kutsun saajat ovat itsekkäitä, jos eivät toimi kutsussa toivotulla tavalla.

Amma
Why you little!!

Hah, me vedettiin keskilinjaa tässä asiassa ja kutsussa mainittiin, että lapset ovat erittäin tervetulleita, mutta toivomme että aikuiset saavat juhlia illalla sitten keskenään. Oli mainittu joku kellonaikakin (öö ehkä 20?) sille, että lapset poistuisivat. Kenenkään en ainakaan kuullut vetävän hernettä tästä nenään. Toki lähipiiriin ei kuulu niin paljoa lapsia, että tämä olisi tuottanut ongelmaa, vaan kaikkien kolmen perheen vanhemmat palasivat takaisin juhlimaan kun olivat toimittaneet lapset mummoloihin. Meillä tilannetta tietysti helpotti se, että kaikki lapsiperheet asuvat suht lähellä juhlapaikkaa. Lasten ulossulkeminen kokonaan juhlista ei ollut vaihtoehto, sillä meilläkin oma kakara oli mukana, poistui sitten mummolaan. Ainoastaan siis oma äitini puolisoineen jäi iltabileistä paitsi, mutta he tekivät tämän valinnan itse, sillä yritin kyllä ehdottaa, että lapselle löytyisi yöpaikka tarvittaessa muualtakin.

kiyoumins (Ei varmistettu)

http://www.oakleysunglasses.ar.com/
http://www.oakley--sunglasses.com.co/
http://www.oakleysunglassesoutlet.us.org/
http://www.rayban--sunglasses.in.net/
http://www.rayban--sunglasses.org/
http://www.polo-ralph-lauren.in.net/
http://www.poloralphlaurenoutlet.us.org/
http://www.burberry-outletonline.net.co/
http://www.burberryoutletstore.com.co/
http://www.michaelkors-outlet-online.us.org/
http://www.outletonline-michaelkors.com/
http://www.michaelkorsoutlets-online.us.com/
http://www.michael-korsoutlet.in.net/
http://www.michaelkorsoutlet-store.in.net/
http://www.michaelkors-handbags.in.net/
http://www.redbottoms.in.net/
http://www.christianlouboutin-outlet.in.net/
http://www.christian--louboutin.co.uk/
http://www.christian-louboutin-shoes.in.net/
http://www.rolex-replicawatches.us.com/
http://www.air-jordanshoes.com/
http://www.nikeoutlet.us/
http://www.toryburch-outletonline.in.net/
http://www.guccioutlets.com.co/
http://www.prada-handbags.in.net/
http://www.prada-outlet.in.net/
http://www.longchamp-outlet.in.net/
http://www.longchamphandbags.us.com/
http://www.longchamphandbagsoutlet.us.com/
http://www.tiffanysandco.in.net/
http://www.tiffanyjewelry.net.co/
http://www.nikeairmaxinc.net/
http://www.nikeair-max.net/
http://www.nike-freerun.com/
http://www.chanel-handbags.com.co/
http://www.katespadeoutlets.cc/
http://www.katespade-handbags.in.net/
http://www.coachoutlet.jp.net/
http://www.coachfactory-outletonline.in.net/
http://www.coachoutletstoreonline.jp.net/
http://www.coachpurse.in.net/
http://www.truereligionsale.in.net/
http://www.true-religion-jeans.in.net/
http://www.truereligionoutlets.in.net/
http://www.truereligioninc.in.net/
http://www.nike-airmax-pas-cher.fr/
http://www.nikeair-max.fr/
http://www.airjordanpas-cher.fr/
http://www.nikefreerun.fr/
http://www.nike-roshe-run.fr/
http://www.sac-longchamp-pas-cher.fr/
http://www.sac--longchamps.fr/
http://www.poloralphlauren-pascher.fr/
http://www.louboutin-pas-chere.fr/
http://www.sac-michaelkors-pascher.fr/
http://www.sac-burberry-pascher.fr/
http://www.lunette-oakley-pascher.fr/
http://www.lunette-rayban-pas-cher.fr/
http://www.hollister-abercrombiefitch.fr/
http://www.sachermes.fr/
http://www.vanspas-cher.fr/
http://www.timberland-paschere.fr/
http://www.newbalancesoldes.fr/
http://www.converse-pas-cher.fr/
http://www.the-north-face.fr/
http://www.niketnrequin-pascher.fr/
http://www.polo-lacoste-pascher.fr/
http://www.nikeblazerpaschere.fr/
http://www.nikeair-force.fr/
http://www.sac-guesspascher.fr/
http://www.sac-vanessa-bruno.fr/
http://www.scarpe--hoganoutlet.it/
http://www.rayban-sunglasses.me.uk/
http://www.michaelkorshandbags-uk.org.uk/
http://www.michaelkors-outlet-canada.ca/
http://www.lululemon-outlet-canada.ca/
http://www.hollister-sale.org.uk/
http://www.thenorth--face.co.uk/
http://www.mulberryhandbags-outlet.org.uk/
http://www.ralphlaurenoutlet-uk.co.uk/
http://www.nikeairmaxa.co.uk/
http://www.nikeairmaxinc.co.uk/
http://www.nikefree-running.co.uk/
http://www.abercrombieand-fitch.org.uk/
http://www.nikeroshe-run.co.uk/
http://www.nike--trainers.co.uk/
http://www.nikeair-huarache.co.uk/
http://www.longchampbags.org.uk/
http://www.hollister-abercrombie.es/
http://www.vans-shoes-outlet.com/
http://www.nikerosherun.net/
http://www.maccosmeticsoutlet.in.net/
http://www.abercrombieand-fitch.in.net/
http://www.hermesbirkinbags.com.co/
http://www.thenorthfaceoutlet.in.net/
http://www.northface-outlet.in.net/
http://www.newbalance-shoes.in.net/
http://www.reebok-outlet.in.net/
http://www.lululemonoutlets.in.net/
http://www.cheap-nfljersey.in.net/
http://www.cheap-weddingdresses.org/
http://www.beatsbydrdreheadphones.in.net/
http://www.montblancpens.cc/
http://www.ferragamo-shoes.net/
http://www.giuseppe-zanotti.in.net/
http://www.instylerionicstyler.us.com/
http://www.babyliss.in.net/
http://www.mcmhandbags.net/
http://www.chiflatiron.cn.com/
http://www.insanityworkout.in.net/
http://www.ghd-hair-straighteners.org.uk/
http://www.bottegaveneta-handbagsoutlet.com/
http://www.valentino-shoes.in.net/
http://www.herveleger.us/
http://www.asicso.com/
http://www.soccer--shoes.net/
http://www.soccerjerseys.com.co/
http://www.celine-handbags.org/
http://www.p90x-workout.us.com/
http://www.jimmychoo-shoes.in.net/
http://www.hollister-clothing-store.com/
http://www.nike-airmax.nl/
http://www.baseball-bats.us/
http://www.iphonecases.com.co/
http://www.timberlandboot.net/
http://www.occhiali-oakley.it/
http://www.louboutinscarpe.it/
http://www.poloralph-lauren.it/
http://www.abercrombiehollister.it/
http://www.nikeair-max.it/
http://www.vansscarpe.it/
http://www.converse-allstar.it/
http://www.borse--gucci.it/
http://www.rayban--occhiali.it/
http://www.converse--shoes.com/
http://www.lancelpascher.fr/
http://www.toms--shoes.net/
http://www.montrepas-cher.fr/
http://www.karenmillen-dresses.me.uk/
http://www.supra--shoes.com/
http://www.juicycoutureoutlet.jp.net/
http://www.juicycoutureoutlet.com.co/
http://www.marcjacobs.us.org/
http://coachofficialsite.blog.com/
http://www.cheapweddingdresses.org.uk/
http://www.replica-watches.me.uk/
http://www.hollister--canada.ca/
http://www.pandora-jewelry.in.net/
http://www.pandora--charms.in.net/
http://www.pandora--charms.org.uk/
http://www.linksoflondon.me.uk/
http://www.thomas-sabo-uk.org.uk/
http://www.swarovski-jewelry.in.net/
http://www.swarovski-uk.co.uk/

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.