Rakkaus monikulttuuristaa Suomeakin

Toissapäiväisen politiikka-avautumisen jälkeen on hyvä siirtyä jälleen blogille ominaisempiin aiheisiin. Tilastokeskus julkisti nimittäin tiistaina tuoreimpia avioliittotilastoja. Aiheessa yhdistyy kaksi suosikkiani: Häät ja tilastot.

Suomessa solmittiin viime vuonna kaikkiaan 24 462 avioliittoa, mikä on 657 liittoa vähemmän kuin vuonna 2013. 2000-luvun huippu avioitumisissa saavutettiin vuonna 2008, jolloin solmittiin 31 014 avioliittoa (meidän mukaan lukien!). Sen jälkeen trendi onkin ollut laskeva.

Tilastojen tarkempi tarkastelu osoittaa toisenkin kiinnostavan trendin: Monikulttuuriset avioliitot lisääntyvät Suomessakin.

Vuonna 2010 avioliiton ulkomaan kansalaisen kanssa solmi 1 594 miestä ja 1 199 naista, joilla oli suomen kansalaisuus. Vuonna 2014 ulkomaan kansalaisen kansssa avioitui kansalaisuudeltaan 2 008 suomalaismiestä ja 1 799 suomalaisnaista. Vaikka luvusta laskettaisiin pois ne maahanmuuttajat, joilla on jo suomen kansalaisuus ja jotka avioituvat omasta kulttuuristaan kotoisin olevan puolison kanssa, voidaan sanoa, että saimme viime vuonna maahamme reilusti yli 3 000 uutta miniää ja vävyä ulkomailta.

Aiheeseen liittyen olen viime aikoina lukenut Siirtolaisuusinstituutin viime vuonna kustantamaa kirjaa "Monikulttuuriset avioliitot sillanrakentajina". Teokseen on koottu useiden suomalaisten asiantuntijoiden kirjoituksia monikulttuurisista avioliitoista.

Maahanmuutosta on keskusteltu viime päivinä taas tiiviisti ja niinpä huomioni kirjassa kiinnittyi tutkija Elli Heikkilän siteeraukseen Ritva Viertola-Cavallarilta. Viertola-Cavallari on tutkinut monikulttuuristen avioliittojen merkitystä yhteiskunnalle ja hänen mukaansa "maahanmuuttajapuolison integroitumisen seurauksena myös kanta-asukaspuolison perhe, suku ja ystävät muuttuvat vastaanottavaisemmiksi erilaisille kulttuureille".

Viertola-Cavallarin mukaan se, mitä perhepiirissä tapahtuu, ei voi olla heijastumatta myös ympäröivään yhteiskuntaan. "[Viertola-Cavallarin] oletuksena on, että mitä enemmän johonkin maahan muuttaa ulkomaalaisia miniöitä ja vävyjä, sitä avoimemmaksi, monikulttuurisemmaksi ja suvaitsevaisemmaksi erilaisuutta kohtaan perheet ja sitä kautta sukulaiset, ystävät ja tuttavat ja lopulta koko yhteiskunta vähitellen muuttuvat.

Näkemys on ihanan idealistinen, eikä varmaan käytännössä läheskään aina toteudu. Joskus vaikutus saattaa olla jopa päinvastainen. Mutta silti, onhan se jotenkin hieno ajatus, että myös rakkaus vähitellen avaaa ja monikulttuuristaa maatamme. Vai mitä mieltä olette lilyläiset?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.