Tämäkin on minun Suomeni

Minun oli tarkoitus kirjoittaa tänään Tilastokeskuksen julkaisemista tuoreista avioliittotilastoista: Solmittujen avioliittojen määrä on jatkanut laskuaan muutaman vuoden takaisesta, mutta lasku on kuitenkin hieman taittunut.

Kiihdyin kuitenkin aivan liikaa lueskeltuani FB:ssä ja täällä Lilyssäkin kommentteja vaalituloksesta. Olen nimittäin yllättänyt itsenikin sillä, miten paljon kaikki "Ei minun Suomeni" -kommentit ovat minua ärsyttäneet.

Vaalituloshan sinällään oli aivan looginen: Oppositiopuolueet keskusta ja perussuomalaiset hyötyivät siitä, että edellinen hallitus kompuroi taipaleellaan niin paljon. Tulos ei siis varsinaisesti ollut mikään yllätys. Mutta nämä reaktiot kieltämättä vähän olivat. 

Jo vaali-iltana Facebook-feediä lukiessani aloin tuntea hämmennystä kaikista niistä "nyt muutan Suomesta" -kommenteista. FB-kaverini koostuvat lähinnä koulutetuista kaupunkilaisista, ja jo näinkin pienellä otoksella tuntuu selvältä, miten valtava jako pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä onkaan. 

Olen itsekin kotoisin pieneltä maalaispaikkakunnalta, jonka väkiluku on pienentynyt hurjaa vauhtia siitä, kun kävin siellä koulua. Nykyään kesämökillä käydessä huomaa selvästi, että ei siellä kotopuolessa nyt varsinaisesti missään start up -pöhinässä elellä. Paikallisia huolettavat väestön ikääntyminen, palvelujen säilyminen ja katoavat työpaikat. Luonto on paikkakunnan valttikortti, mutta sitäkin tuntuvat uhkaavan jonkinlaiset kaivossuunnitelmat.

Syntymäpaikkakuntani suurin puolue oli näissä vaaleissa keskusta (melkein 50 % äänistä), PS tuli kolmanneksi (vajaa 14 % äänistä). Tämä on tulos, joka  huolettaa selvästi esimerkiksi suomalaista kulttuuriväkeä. Jos näitä kommentteja nyt aivan kirjaimellisesti lukisi, niin se tarkoittaisi ilmeisesti sitä, että nämä melkein 60 % entisen kotikuntani asukkaista olisivat tunkkaisia, taantumuksellisia ja muutosvastaisia maalaisjuntteja, jotka vastustavat tasa-arvoa ja jollain logiikalla ilmeisesti myös hyvinvointivaltiota. 

Mielestäni tällainen vastakkainasettelu ja ihmisten niputtaminen on todella vastenmielistä. Uskon, että iso osa heistä on aivan samalla tavalla huolissaan omasta ja läheistensä toimeentulosta ja hyvinvoinnista kuin esimerkiksi minä ja FB-kaverini. Elämänpiirimme ovat vain niin erilaiset, että kokemamme uhkakuvat ja niiden syyt näyttäytyvät meille hyvin erilaisina, samoin niiden perusteella tehdyt äänestyspäätökset. 

Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Pullinen kirjoitti erinomaisen kolumnin siitä, kuinka pääkaupungit usein eriytyvät muusta maasta, koska globaali kehitys suosii pääkaupunkeja ja suurin osa taloudellisesta hyvinvoinnista valuu niiden keskuksiin. Tulevaisuuden näkymät monilla Suomen pienillä paikkakunnilla ovat usein merkittävästi kasvukeskuksia heikommat, eivätkä viime vuodet ole noita näkymiä juurikaan parantaneet. Tyytymättömyys tästä on kanavoitunut viime hallituksissa istuneisiin puolueisiin. Kun omalta kylältä häviävät palvelut yksi toisensa jälkeen, annatko äänesi niille puolueille, jotka ovat mielestäsi olleet syypäitä heikennyksiin, vai niille, joiden uskot tuovan muutosta nykyiseen menoon ja joiden puhetta tunnut eniten ymmärtävän? 

Mutta pystyykö seuraavakaan hallitus sitten todella lisäämään ihmisten turvallisuuden tunnetta ja hyvinvointia sekä palauttamaan esimerkiksi maaseudun elinvoimaa, onkin aivan toinen kysymys. Ikävä kyllä taloustilanne ei näillä näkymin lupaa pienille paikkakunnille jatkossakaan erityisen hyvää, mikä taas saattaa olla omiaan lisäämään pettymystä entisestään. En siis pelkää sitä, että perussuomalaiset saivat näissä vaaleissa niin paljon ääniä. Pelkään sitä, että perussuomalaisia äänestäneet joutuvat pettymään uudestaan, jos ja kun parannuksia ja muutoksia ei ala näkyä. En toivo, että perussuomalaisia äänestäneille pikkupaikkakunnille käy huonosti, vaan toivon, että niille kävisi jatkossa hyvin. 

Sen sijaan, että ihmiset allekirjoittaisivat "Ei minun Suomeni" -manifesteja, toivoisin, että kaikilta liikenisi ymmärrystä sille, että tämä tosiaan on meidän Suomemme. Olemme tilanteessa, jossa esimerkiksi Satakunnassa on mahdollista menestyä voimakkaan maahanmuuttovastaisella kampanjalla, vaikka maakunnan ulkomaalaistilastot ovat maan pienimpiä (Porin seudulla ulkomaalaisten osuus asukkaista on alle 2 prosenttia). Mielestäni tämä kertoo ennen kaikkea sellaisesta pelosta ja huolesta, jonka syihin meidän tulisi yhteisesti paneutua. Ei haukkua keskustaa ja perussuomalaisia äänestäneitä ihmisiä typeriksi junteiksi, vaan aktiivisesti rakentaa yhteisymmärrystä ja sitä kautta meidän kaikkien Suomea. 

Kommentit

!jaa-has! (Ei varmistettu)

"Olen nimittäin yllättänyt itsenikin sillä, miten paljon kaikki "Ei minun Suomeni" -kommentit ovat minua ärsyttäneet."

Kiitos kirjoituksesta, jossa yritetään ymmärtää eikä tuomita suinpäin.

Minua on ärsyttänyt se, että liberaaleina ja suvaitsevaisina itseään pitävät tuomitsevat perussuomalaiset ennakkoluulojensa varassa. Kun on kouluja käynyt ja nimeää itsensä henkisen kehityksen etujoukkoihin, niin silloin pitäisi olla myös nöyryyttä eritellä ilmiötä eikä heittäytyä sitä päin silmittömällä tunteella.

Näissä vaaleissa en persua äänestänyt, mutta aikaisemmin olen sen tehnyt. Myönnän auliisti, että heidän joukossaan on rasisteja, mutta määrällisesti rasistien osuus äänestäjistä lienee pieni. Persujen perusta on tavallisissa suomalaisissa, jotka ovat huolissaan omasta ja maamme tulevaisuudesta ja jotka katsovat oikeudekseen ajaa omia etujaan vaikka sitten maailmanparannuksesta tinkimällä.

Minusta on suorastaan huolestuttavaa, että korkeakoulutettujenkin (naisten) joukossa liikkuu äänestäjiä, joille arvot näyttävät olevan käytäntöä tärkeämpiä. Aivan kuin arvoilla olisi jotain merkitystä, jos niitä ei pysty käytännössä toteuttamaan. Hyvyyden vaalimisessa rajoittava tekijä on raha. Koska sitä ei riitä kaikille, on päätettävä poliittisesti, kuinka se jaetaan.

Sivusin aiheetta toisen blogin kommentissani.

http://www.lily.fi/blogit/mainostaulujen-takana/poks-ja-viuh?viewpoint=6...

Hanna R.

Kiitos kommentistasi! 

Luulen, että tämä vaalitulos on itse asiassa ollut monella tavalla aika hyödyllinen. Kuplia on tainnut poksahdellut vähän siellä sun täällä. Ehkä tästä vielä jotain opitaankin. 

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Tämä oli paras ja lohduttavin vaalipostaus jonka olen lukenut! :)

Kyllä, minuakin ärsytti sunnuntai-iltana ja whatsappailin muutamalle kaverillekin jotakuinkin näin rakentavia viestejä: "Enkestäenkestäenkestä", "Oikeesti, PS, oikeesti?" ja "PERSEESTÄ!". Sitten nukuin yön yli, rauhoituin ja puhuttiin vähän (maailman rauhallisimman ja järkevimmän) miehenkin kanssa uudemman kerran, eikä nyt enää vaikutakaan niin pahalta. Kyllä, olisin valinnut Lapin kansanedustajat eri tavalla ja ei, en olisi halunnut Perussuomalaisia toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Mutta sitten rupesin oikeasti miettimään, että kuka sitten olisi ollut hyvä pääministeri/mikä olisi ollut paras suurimmaksi puolueeksi, jos ei Sipilä ja Keskusta? En näe, että Suomi saisi ihan hetkeen tai koskaan Vihreän pääministerin; tämä siksi, että vaikka Vihreät on nyt omien sanojensa mukaan "koko Suomen puolue", niin eihän se sitä oikeasti vain ole, vaikka sanoisivat mitä. Toisaalta Vasemmistoliitto sössi loppukauden niin hyvin ja erosi lopulta niin myöhään hallituksesta, etten nyt tiedä sitten millaista kannatusta siellä realistisesti edes odotettiin. Sitten taas KD, RKP - ei, ja niin jäljelle jäävät Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus. No, Perussuomalaiset on maahanmuuttopolitiikkansa ja Hakkaraisensa johdosta niin äärimielipiteiden puolue että ei, ja kyllähän se nyt nähtiin tässä viimeisen hallituskauden aikana miten hyvin Stubbin hallituksella pyyhki. Että niin...

Ja siis tätä Keskustan mollausta en vaan jaksa ymmärtää. Onhan se toisaalta hyvin konservatiivinen puolue, kyllä vain, mutta toisaalta se on myös puolue, joka haluaa pitää huolta niistäkin (meistäkin) jotka ei sinne kehäkolmosen sisäpuolelle näy eikä kuulu. Lisäksi Keskusta tukee mm. koulutusta, lapsiperheitä, tasaisempia vanhempainvapaiden jakamisia, vanhusten oikeuksia, opiskelijoita jne. ja vastustaa tai vähintään pyrkii järkeistämään kaikkein älyttömimpiä leikkauksia (mm. opintotukiehdotus, lapsilisäleikkaus). Kyllä, Keskusta vastusti tasa-arvoista avioliittolakia mutta Sipilä on myös todennut että jo tehtyä päätöstä tulee kunnioittaa ja sillä selvä. Että en minä nyt tiedä sitten mikä siinä uudessa pääministeripuolueessa on niin hirveän karsean järkyttävän kamalaa että sen äänestäjät leimataan tyhmiksi. Ja minähän en siis äänestänyt Keskustaa näissä vaaleissa, mutta ymmärrän kyllä äärimmäisen hyvin miksi niin moni äänesti.

Sitten taas näistä Perussuomalaisista... no, onhan toki saamelaiselle lievästi sanottuna jännittävä tilanne seurailla miten hommat tästä etenee ja mitä saa aikaan mahdollisesti PS:n valtiovarainministeri. Mutta toisaalta ei se valtiovarainministerikään mitään päätöksiä yksin tee, joten turha on spekuloida etukäteen kun ei vaan voi vielä tietää mitä tapahtuu vai tapahtuuko oikeastaan mitään kauhean radikaalia. Ja kun Perussuomalaiset on niin paljon muutakin kuin Soini ja Hakkarainen! Esimerkiksi Lapista meni läpi Hanna Mäntylä, josta olen saanut kyllä pelkästään hyvän mielikuvan kaikkien niiden lehtijuttujen ja vaalikonevastausten jälkeen. Toki olen paljosta eri mieltä, mutta niin olen eri mieltä myös monen, monen muun kansanedustajan kanssa puoluekannasta riippumatta.

Mutta siis kiitos tästä postauksesta! Jotenkin tuntuu että tässä nyt on niin kliseisesti jaettu porukka sivistyneisiin, Vihreitä/Li Anderssonia äänestäneisiin, kauhean suvaitsevaisiin, tiedostaviin ja asioista selvää ottaviin, fiksuihin nuoriin ja sitten juntteihin, jotka äänestivät Hakkaraista pikku krapuloissaan tai Sipilää ihan vaan protestimielessä kun eivät tajunneet ottaa oikeasti selvää asioista.

Molina (Ei varmistettu)

Ainakin meillä pohjoisessa keskustaa vastustetaan ennen kaikkea siksi, että keskustalainen politiikka on määrätietoisesti tuhonnut meiltä metsät ja valjastanut joet, kaivoksista yms. puhumattakaan. Keskusta vastustaa kaikenlaista ympäristönsuojelua, ja se hirvittää tällä hetkellä ehkä eniten ympäristöministerin salkkua jne. ajatellen. Vaikka nyt mediassa yritetäänkin kovasti luoda vastakkainasettelua helsinkiläisten punavihreiden ja "maalaisten" välille, meitä punavihreitä on paljon kehä kolmosen ulkopuolellakin. Täällä ne keskustalaiset arvot näkyvät konkreettisimmin, kun katsellaan mitä meidän luonnolle tehdään. Siksi on myös outoa, että täällä äänestetään silti niin paljon keskustaa ja persuja... ehkä ihmiset eivät tosiaan tiedä, mitä nämä puolueet todellisuudessa tekevät heidän rakkaalle kotiseudulleen.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

No ainakaan tänne ei Keskustasta ole kyllä tuollaista asennetta välittynyt! Ehkä siksi ettei tänne ole tosissaan mitään kaivoksia suunniteltu (no Utsjoelle joo mutta se ei kerennyt mihinkään kun kaivosyhtiö itse vetäytyi pois). Plus kyllä ne Lapin Keskusta-ehdokkaat joiden vaalikonevastauksia luin ja joita seurasin (Katri Kulmuni, Eeva-Maria Maijala, Mikko Kärnä + ei läpi päässyt Janne Seurujärvi) kunnioittavat myös ympäristöä ja ymmärtävät kyllä mistä on kyse. Toki kannattavat teollisuutta, mutta eivät ympäristön kustannuksella. Kaikki kannattavat ennemmin matkailun kehittämistä ja esim. lentoyhteyksien parantamista kuin juuri kaivoksia tänne. Mutta joo, eihän se ympäristö pääarvoissa ole puolueella.

Inka (Ei varmistettu)

Pitää aluksi kiittää hienosta blogitekstistä, joka on pukenut aika hyvin mun ajatuksia sanoiksi sekä tästä kommentista, joka myös on fiksusti kirjoitettu!

Olen itse aina äänestänyt maaseudun kasvattina Keskustaa. Oma äiti on melko kiihkeä keskustalainen, mutta olen itse ottanut useasti tarkkailevamman näkökulman puolueen toimintaan ja joskus vähän pyristellyt vastaankin. En ole kaikesta aina samaa mieltä puolueen kanssa, mutta eipä kaikki aina varmaan olekaan 100 prosenttisesti yhtä mieltä. Tasa-arvoisen avioliittolain laaja vastustus eduskuntapuolueessa (6 äänesti puolesta) oli pettymys, mutta onneksi Sipilä on fiksu ja kunnioittaa tehtyä päätöstä. Vaikka Sipilä nyt onkin lestadiolainen, niin en ole nähnyt itse varmaan yhtään haastattelua, jossa hän jotenkin tyrkyttäisi tai toisi uskontoaan erityisesti esille. Hän ei siis ole mitenkään profiloitunut nimenomaan uskonnolliseksi poliitikoksi kuten vaikka Päivi Räsänen. Keskusta on muutenkin arvoiltaan aika laaja porukka enkä oikein tykkää tästä konservatismin tyrkyttämisestä. Ihan samalla tavalla Kokoomuksessakin vastustettiin tasa-arvoista avioliittolakia, vaikkakaan ei ihan niissä määrin kuin Keskustassa. Keskustanuoret ovat sitten liberaalimpaa porukkaa ja puolue tuleekin varmasti vuosien saatossa muuttumaan laajemminkin liberaalimmaksi. Ah, nyt olen puhunut! Koko päivän olen miettinyt näitä vaalijuttuja. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Tosi hyvä postaus, iso peukku!

Hanna R.

Kiitoksia kommenteistanne! Hyvää keskustelua!

Palautteenne on myös rohkaisevaa, koska emmin pitkään, kehtaanko kirjoittaa tällaisesta aiheesta, kun blogin varsinainen aihe on ihan muualla. Onneksi uskalsin :)

Kiitos postauksesta! Minulle vaalitulos ei ollut mikään yllätys. Keskustan vaalivoittoa oli povattu koko kevään ajan ja no, mihinpä Perussuomalaisten kannatus olisi laskenut. Oma vaalipiirini on Suomen keskustalaisimpia. Itse äänestin vihreitä, mutta en siltikään uskonut naiivisti, että vasemmistopuolueet löisivät läpi yhtään sen enempää, kuin aiemmin. Maanantaina olinkin hieman yllättynyt Lilyn bloggaajien vihaisista postauksista. Viimeistään Krista Kososen kommentit HS:ssa ja Helsingin vaalipiirin puoluejakauma äänestystuloksissa saivat minut ymmärtämään todella, millaisessa kuplassa Etelä-Suomen kaupunkien tiedostavissa piireissä eletään. Tämähän ei ollut minulle mikään uusi juttu, ainahan sitä on tiedostanut pääkaupunkiseudun hipsterit, mutta suurimpana yllätyksenä tuli se, ettei etelässä osata asettua yhtään maakuntalaisten asemaan. Siinä missä kuplalaiset melkein haastavat muun Suomen tiedostamattomia juntteja ottamaan pään pois perseestään, minusta on äärimmäisen tervettä, että kuplassa elijät ovat saaneet tehdä samaa tällä viikolla - ja saisivat minun puolestani tehdä vastaisuudessakin. Vihreissä olisi valtavasti potentiaalia kasvattaa suosiotaan, jos he profiloituisivat enemmän citypiipertämisestä mukavuusrajojensa ulkopuolelle eli laajemmin maakuntien asioita ajavaksi puolueeksi - toki ehdottomasti omilla arvoillaan. Maaseudun perus-Pirkkoa (etäisyys lähimpiin palveluihin min. 50 km) ei todennäköisesti kiinnosta yhtään Veera Viherpiipertäjäehdokkaan tavoitteista hioa oman lähiönsä kulttuuritoimintaa tai joukkoliikennettä yksityisautoilua vaikeuttamalla.

Paljon läyhäämistä tässä kommentissa, toivottavasti ei täysin turhaa. Saapa nähdä mitä seuraavat neljä vuotta tuovat tullessaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tässä Krista Kososen sanomisista nousseessa kohussa en vaan ymmärrä sitä, miksi on väärin sanoa, että minun Suomeni ei ole tämä: minä en uskonut eläväni maassa, jossa näin suuri osa ihmisistä antaa äänensä puolueelle, jonka riveistä esimerkiksi kuuluu huomattavan paljon rasistisia äänenpainoja tai joka ei kannata nykyistä parempaa asemaa seksuaalivähemmistöille. Perussuomalaisten ehdokkaissa - saati äänestäjissä - on varmasti monenlaisia hyviä tyyppejä, mutta puolueen ajama Suomi ei tosiaan ole minun toivekuvani tulevaisuudesta. Ei sitä asiaa voi lakaista maton alle - eikä pidä: emme halua samanlaista Suomea, joten en ole iloinen tästä tuloksesta. Minusta se on inhimillistä.

Tietysti dialogiin kannattaa aina pyrkiä, ja yhtä lailla minun yrittää ymmärtää jotain Suomen Sisu -jannua tai vaikka sitä Teuvo Hakkaraisen äänestäjää kuin hänen minua (!), mutta joskus tuntuu että "suvaitsevaisia" (öh koko tätä retoriikkaa) voi lyödä loputtomiin sillä, että heidän pitäisi myös "suvaita suvaitsemattomia" - sen sijaan sen kansanmiehen rooliin ei kuulu yrittää ymmärtää Punavuoren punaviininlipittelijöitä. Kenen vastuulla dialogin aikaansaaminen on, ja kuinka kauan pitää yrittää?

Ei, tämä ei ole minun Suomeni. Mutta ei ole minun Suomeni Ullanlinnassa ja Westendissäkään. Meillä kaikilla on omat Suomemme, ja vaalit aina tuovat sen erityisellä tavalla näkyviin.

What else is there?

Tätä minäkin mietin. Eikö olekaan hyvä että hän tajusi oman kuplansa? Itsekin tajusin, koska vaalitulos järkytti niin paljon. Musta on outoa että siihen vastataan sanomalla että "tajuatko että elät kuplassa!!"  :D mitäh.

 

 

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Sori vaan mutta minusta on kohtuunaurettavaa Krista Kososelta itkeä että yhyy Perussuomalaiset on rasisteja. Puhumme kuitenkin ihmisestä joka esitti hyvin stereotyyppistä romanihahmoa telkkarissa vielä 2010-luvulla. 

...ai niin mut sehän on huumoria ;)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.